Keukenverlichting

keuken verlichting hang
Accepteren

hanglamp monteren
Accepteren
onderbouwverlichting keuken
Accepteren
keukenverlichting inbouw rond
Accepteren

wandlamp keuken
Accepteren
wandlamp keuken
Accepteren


Keukenverlichting

keukenverlichting soms kan het een beetje lastig en ingewikkeld worden – want de mogelijkheden zijn enorm. Je moet aan je eigen smaak voldoen en er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden bij het selecteren en combineren van de ingrediënten . Maar wat er uiteindelijk uit kan komen, is gewoon geweldig . Heb je het over het nieuwe, super lekkere 5-gangen menu? Nee niet deze keer.

keukenverlichting

We hebben het eerder over licht.Het licht in de keuken.Want keukenverlichting biedt ook talloze ongekende mogelijkheden, ook al lijkt het soms wat lastiger. Maar wees gerust: het is het waard! En niet alleen voor ambitieuze amateurkoks. Maar voor iedereen die van de keuken een plek van welzijn wil maken – een plek die meer is dan alleen broodjes maken.

Welke lampen voor in de keuken?

Ja, “algemene verlichting ” is ook een van de belangrijkste ingrediënten voor een perfect verlichting in de keuken.Omdat een keuken zonder algemene verlichting … nou ja, zoals pasta koken zonder water is.En wat is de gemakkelijkste manier om een ​​goede algemene verlichting in uw vier muren te krijgen? Correct! Door middel van plafondlampen . En dat ook in de keuken.

Welke lamp er dan daadwerkelijk aan je plafond hangt, is natuurlijk helemaal aan jou. Houd je meer van Scandinavisch , modern of industrieel? Rond, vierkant of met zoveel hoeken dat je ze niet meer kunt tellen? In wit, zwart , antiek messing of welke kleur vind jij het mooist? Je hoeft alleen maar te kiezen!

LED paneel voor in de keuken

De nieuwe ster aan de hemel in de keukenverlichting.Ook in de woonkamer en eetkamer zijn LED panelen een graag geziene gast. Maar ook in de keuken. Omdat LED panelen behoren tot de plafondlampen. led panelen zijn echt super plat en nemen niet meer ruimte in dan je dringend nodig hebt. Een echte uitkomst, zeker met lage plafonds en weinig ruimte.

hanglamp keuken


Hanglamp in de keuken

Hanglampen in de keuken? Ja natuurlijk! Bijvoorbeeld boven een eettafel in een keuken-eetkamer combinatie of boven werkbladen . Voor beide methoden een kleine tip van ons:

 • Hang de hanglamp niet zo laag in de keuken dat je de persoon tegenover je aan de eettafel niet meer ziet of dat je er nog maar net een dikke krop sla onder kunt schuiven het werkblad.
 • U bent vrij om uw stijl te kiezen (stoffen tinten worden niet aanbevolen – trefwoord: kookdampen en geuren). Of het nu boven de eettafel of boven werkbladen is: je kunt raden welke richting het licht eronder beschikbaar is. Op deze manier wordt uw feest zowel in de status “in uitvoering” als “klaar om te feesten” prachtig verlicht.

Spots in de keuken

Flexibiliteit is jouw ding – ook als het om keukenverlichting gaat? Of ziet de vergelijking van de keukenverlichting er voor jou op dit moment nog zo uit: Te veel hoekjes en gaatjes. Maar daar beslist te weinig licht voor ? Maak je geen zorgen. Ook hier is een oplossing. In dit geval spots.Ze zijn verkrijgbaar in varianten met één spot , maar ook in varianten met meerdere spots .

En met name dat laatste zou precies kunnen zijn wat er ontbrak in uw keukenvergelijking. Omdat je met multi-flame spots licht krijgt – veel licht.In elke hoek van uw keuken. En dat met slechts één plafondaansluiting.Het geheim: flexibiliteit.In termen van het aantal emitters. Maar ook qua mobiliteit.Nee, natuurlijk bedoelden we nu niet die van jou. Maar die van de schijnwerpers. Want als ze ook nog eens flexibel kunnen worden gedraaid en gedraaid, wordt het perfect licht in de woonkeuken nog makkelijker.

spots keuken

Onderkast Verlichting voor de keuken

Is dat een aardappel of een tomaat? Waar is de aan/uit-knop van de mixer? En waarom smaakt de pasta vandaag zo vreemd – was dat niet zout? Welnu, als je jezelf deze of soortgelijke vragen stelt en je weet dat het niet is omdat je net koken hebt herontdekt, maar omdat je gewoon niets hebt gezien – vanwege alle schaduwen en duisternis: dan, ja, dan moet je zeker doe iets aan de verlichting. Op de werkbladen van uw keuken. Met direct licht . Geen schaduwen meer, geen duisternis meer, geen schittering meer.

Onder-kabinet lichten of ingebouwde meubels lampen zijn ideaal voor dit . De eerste worden onder de bovenkast gelijmd of geboord. De tweede worden rechtstreeks in de bovenkast gelaten . Maar oppervlakte- gemonteerd schijnwerpers op de muur units of downlights in het plafond boven de keuken eiland zijn ook een goede keuze voor goed licht in de keuken en zal nooit vragen als dit weer op te wekken.

Wandlamp in de keuken

Als het geen lichtstrip onder de keukenkasten is, zullen wandlampen in de keuken eerder gebruikt worden in combinatie met een eetkamer . Is dat bij jou precies het geval? Pak dan een mooie keukenwandlamp die de charme van zowel de eetkamer als de keuken onderstreept. Het moet natuurlijk ook een beetje basishelderheid bieden .

Zonder keuken wandlamp werkt niets in je normale keuken? Zorg er dan voor dat lampen in de buurt van de gootsteen etc. de juiste vochtbescherming hebben (IP-beschermings klasse). En neem alsjeblieft geen model met een stoffen kap ! Je wilt de paraplu snel eens grondig schoonmaken, want vuil en keukenluchtjes blijven eraan plakken. Maar je kunt de stoffen kap niet zo grondig reinigen – daarom moet je deze gezellige verlichtingsoplossing voor je woonkamer reserveren .

Keukenverlichting dimbaar?

Ja, als je dat wilt, kan je nieuwe keukenlamp ook gedimd worden . Bijvoorbeeld wanneer u aan de eettafel in uw woonkeuken zit en u wilt overschakelen van hectische naar relaxstand. Of geniet comfortabel van uw koffie aan uw aanrecht. Of, of … nou, weet je. Als het gewoon nodig of heel praktisch is om niet altijd dezelfde helderheid in de kamer te hebben. Maar! Ja, er is eigenlijk een “maar”. Er zijn een paar dingen waar u rekening mee moet houden als het gaat om dimmen. Maar echt dramatisch is het ook niet. Omdat keukenlampen dimbaar zijn – ja. Maar niet alles. Het kan heel verschillend zijn van model tot model.

keukenverlichting led?

Natuurlijk kan dat, dat is geen vraag. En trouwens, een van de beste ideeën die u momenteel kunt hebben op het gebied van lichttechniek. Want led is niet alleen de toekomst van de lichttechniek, maar … – ja, ja, je raadt het al: het heden !

Verlichting voor de verschillende delen van uw keuken

LED-spots, lichtstrips voor wandmeubels, hanglampen & Co. – iedereen die zijn keukenverlichting plant, kan snel overweldigd worden door de verscheidenheid en de grote keuze aan lampen. Maar elk type vervult zijn doel in de keuken en is nodig om de verschillend gebruikte ruimtes in de kamer in het juiste licht te brengen.

De ideale keukenverlichting bestaat uit basisverlichting, werklamp, eettafel verlichting en sfeerverlichting.Keukenverlichting onder het plafond Basisverlichting aan het plafond mag in geen enkele keuken ontbreken. Een goede keuze zijn onderhoudsarme lampen die u eenvoudig kunt verwijderen van vuil- en vetresten. Experts raden 300 lumen per vierkante meter aan voor centrale plafondverlichting .

Als basisverlichting zijn spots geschikt die in verschillende richtingen kunnen worden gedraaid en gezwenkt zoals richtspots. Plafondlampen met een royale, doorschijnende kap of een kap die onderaan wijd open staat, zijn ook geschikt als algemene verlichting in je keuken.

Werklamp in de keuken


Vooral het werkblad in de keuken moet goed verlicht zijn voor de dagelijkse werkzaamheden die hier plaatsvinden. Bereid het avondeten voor of versier de verjaardagstaart – het licht in het werkgedeelte van de keuken moet zo helder mogelijk zijn. Experts raden voor het werkblad een neutraal wit licht aan met een lichtstroom van 500 lumen per vierkante meter.

Wie het zonder bovenkasten in de keuken doet, wordt beloond met een royaal gevoel van ruimte en met meer ruimte voor verlichting. Met hanglampen kan het werkgebied prachtig en precies worden verlicht.De lampen moeten ongeveer 70 tot 80 cm boven het werkblad worden geïnstalleerd, zodat u de ideale verlichting en goed zicht heeft tijdens het koken, bakken, enz.

Lichtopbrengst keuken in lumen


Verschillende kamers hebben verschillende hoeveelheden licht nodig. In tegenstelling tot de woonkamer heb je helder licht nodig in de badkamer en keuken. De grootte van de kamer en de inrichting spelen ook een rol bij de verlichting van uw keuken.

De lichtstroom en daarmee de waarde voor de helderheid van een lichtbron wordt gemeten met de meeteenheid lumen (lm). Experts raden 300 lumen per vierkante meter aan voor basis keukenverlichting. Als je keuken tien vierkante meter is, heb je een lichtstroom van 3.000 lumen nodig. Het werkoppervlak van de keuken moet helder zijn – hier wordt 500 lumen per vierkante meter aanbevolen.

De juiste lichtkleur voor je keuken


Naast de lichtstroom is de lichtkleur bepalend voor keukenverlichting. Dit wordt gegeven in Kelvin (K). De optimale basisverlichting ligt tussen 3.300 en 5.300 Kelvin.

Kies voor de eettafelverlichting een medium helderheid met warm wit licht tussen 2.700 en 3.300 Kelvin. De functionele verlichting van het werkblad en de accentverlichting in de keuken variëren van 4.000 tot 5.300 Kelvin. U kunt ook licht in het bereik boven 5.300 Kelvin gebruiken voor werkgebieden: het komt overeen met daglichtwit en wordt geacht de concentratie te bevorderen.


Lichtplanning voor de keuken

 • verlicht alle gebieden optimaal met meerdere lichtbronnen
 • 300 lumen per vierkante meter voor gebiedsbrede basisverlichting
 • 500 lumen per vierkante meter voor het werkblad – de optimale helderheid voor het bereiden van voedsel
 • diffuse lichtbronnen met dimmers voor een gezellige sfeer boven de eethoek
 • neutraal witte lichtbronnen zijn ideaal voor in de keuken
 • Warmwitte lichtbronnen zorgen voor een behaaglijke sfeer in het eetgedeelte
keuken verlichtinmg
keukenverlichting zonder bovenkasten


keukenverlichting zonder bovenkasten

Moderne hanglampen worden vaak boven de eettafel geplaatst. Deze moeten enerzijds het perfecte licht creëren en anderzijds een statement maken in de ruimte. Het is ook mogelijk deze hanglampen boven het werkblad te monteren dit geeft een prachtig effect in uw keuken.Keukenverlichting zonder bovenkasten geeft een open en prachtige sfeer.

Voor voldoende licht op je werkblad moet je ervoor zorgen dat je de juiste afstand tot de muur kiest voor de plafondverlichting . Als de plafondspots te dicht bij de wanden worden geïnstalleerd, kunnen bovenkasten voorkomen dat het werkoppervlak optimaal wordt verlicht. Als ze te ver weg staan, sta je in de lichtstraal en werp je een schaduw op het werkblad. Voor plafondverlichting als werklamp geldt het volgende:

 • Werkblad met bovenkast: monteer plafondspots 100 centimeter van de muur.
 • Werkblad zonder bovenkast: monteer plafondspots 60 centimeter van de muur.

keukenkast verlichting

Keukenkast verlichting is er zodat je ook in het donker de juiste pan uit de achterin van de kast kunt halen. Hiervoor zijn diverse contactlampen geschikt, die bij het openen of sluiten van de kasten automatisch in- en weer uitschakelen. Bij de contactlampen heeft u de keuze tussen bedrade en batterijgevoede systemen. Beiden hebben zo hun voordelen: De oplossing met een batterij bespaart u de wat ingewikkelde bekabeling, maar u moet wel voorbereid zijn op een incidentele batterijwissel. 

Is de achterwand van glas, is het zinvol om het glazen oppervlak als lichtgevend lichaam te gebruiken. Dit werkt met led strips of platte led modules (ook bij kleurwisseling, voor heel bijzondere sferen). Ook het werkgebied rond de kookplaat kan eenvoudig verlicht worden met lampen die in de afzuigkap zijn geïntegreerd (indien aanwezig).

Werkblad verlichting in de keuken

Traditioneel worden de werkgebieden verlicht door keukenlampen.De lampen worden aan de onderkant van de keukenkasten bevestigd en genereren zo direct licht zonder schaduw over de werkplekken op je kookplaat, spoelbak en werkblad.De ideale werkblad verlichting .

Vroeger werd hiervoor vaak een tl-buis aan de onderkant van de keuken bovenkasten bevestigd. Er zijn nu betere alternatieven voor keukenverlichting waarbij de LED-lampen in de vloer van de keukenkasten zijn gefreesd. Dit kan in de vorm van individuele spots of grote verlichtingsvlakken – er zijn geen grenzen aan uw vormgevingseisen. Zo worden er bijvoorbeeld ook keukenkasten met geïntegreerde keukenverlichting boven een glazen vloer aangeboden, die de kast ook van binnenuit verlichten.

Afzuigkap en keukenverlichting

Voor de kookplaat is er ook keukenverlichting die in de afzuigkap is geïntegreerd . Of het nu wandkappen, eilandkappen of onderbouwkappen zijn – bijna alle afzuigkappen bevatten keukenverlichting die het koken gemakkelijker maken. Als lichtbron wordt meestal energiebesparende en milieuvriendelijke LED-technologie gebruikt.Via de afzuigkap kan de kookplaat volledig worden verlicht en zo heb je de ideale werkblad verlichting in de keuken.Sommige afzuigkappen hebben zelfs dimmers voor individuele en traploze aanpassing van de lichtintensiteit.

Werkblad Verlichting is zinvol in bijna elk gebied van de keuken, bijvoorbeeld in het interieur van planken en keukenkasten . Ook voor lades zijn led-lichtbronnen verkrijgbaar. Een verlichte bestek box heeft niet alleen een effectief effect, het maakt het ook makkelijker om het bestek te vinden dat je zoekt.

Verlichte greeplijsten met verlichting uit greeploze keukenkasten geven je keuken een sfeervolle sfeer. Ook is het mogelijk om keukenverlichting aan de spoelbak te bevestigen . Lampen op de plinten creëren een warm licht voor een gezellige sfeer met indirecte verlichting in je keuken. Vooral voor woonkeukens bieden nieuwe verlichtingssystemen interessante mogelijkheden – het assortiment keukenverlichting is groot en divers.Met de ideale werkblad verlichting in de keuken creëer je de ideale keukenverlichting.

Keuken gadgets

Ook voor keukengerei zijn er innovatieve oplossingen. U kunt bijvoorbeeld uw keukenweegschaal of de broodrooster en broodmachine in speciaal ontworpen lades opbergen en ze daar gebruiken nadat u de lade hebt uitgetrokken.

Stopcontacten en USB-aansluitingen kunnen met het aanraakmechanisme vlak in het werkblad worden neergelaten en door er kort op te tikken komen ze weer tevoorschijn. Afvalscheidingssystemen kunnen met de voet worden geopend via een sensor.Ook in de keuken zijn stofzuigers en stoffers niet meer nodig. Zuigsystemen op de vloer maken reiniging na het koken mogelijk zonder een bezem – het vuil wordt automatisch aangezogen door de basisstofzuiger met behulp van een aanraakmechanisme.

Hoe verlicht ik mijn werkblad zonder schaduw?

Het werkblad is de plek in de keuken waar je op helder werklicht moet kunnen vertrouwen. Wie hier op verlichting bespaart, merkt al snel dat werken oncomfortabel en zwaar is. Kies voor koeler licht om het werkoppervlak te verlichten . Je herkent dit aan het Kelvin-getal van ca. 3.300-5.300 Kelvin.

Vooral het gebied van de gootsteen is hier belangrijk, omdat het in het schemerige licht moeilijk is om te zien of alles echt schoon is gewassen.Wie een afzuigkap boven de kachel heeft, heeft meestal direct verlichting ingebouwd. Mocht dit niet het geval zijn, dan kun je bijvoorbeeld met dunne ledstrips voor meer licht zorgen.Als u geen onderkastverlichting wilt gebruiken, moet u er tijdens de installatie voor zorgen dat de lampen geen schaduwen werpen . Het is ideaal als de lamp 100 cm van de muur staat. Zo bereik je dit effect van keukenverlichting.

Wil je een vrijstaand werkblad of kookeiland verlichten, beknibbel dan niet op verlichting. Meerdere inbouwspots zorgen voor helder licht van bovenaf en voorkomen schaduwen.

 • 50 cm afstand van het werkblad
 • Neutraal wit licht (ca. 5.000 Kelvin)
 • Optioneel schakelbaar b.v. B. met een sensor

Hoe moet de eettafel verlicht worden?

Als het om eettafelverlichting gaat, vertrouwen velen op decoratieve hanglampen. De prachtige lampen stralen specifiek licht uit en zorgen voor een geweldige sfeer aan tafel.Maar ook hier moet je op een paar tips letten.

Om ervoor te zorgen dat de lampenkappen u niet storen wanneer u met vrienden of familie praat, moet u ze ophangen zodat het gezichtsveld vrij blijft. Zorg er ook voor dat het licht niet te veel verblindt. Een optimale oplossing is een dimmer of een afstandsbediening voor de lamp. Zo kun je zelf bepalen welk licht wanneer en hoe sterk moet schijnen. Voor eettafelverlichting geldt:

 • 60 – 70 cm tussen het tafelblad en de lichtbron
 • Gebruik niet-verblindende LED’s of dimmers / afstandsbediening
 • Warm wit licht (ca. 4.000 Kelvin)

Platte onderkastverlichting

Een andere trend zijn ultraplatte onderkastlampen die perfect zijn om achteraf in te bouwen. De LED’s zijn niet alleen plat, maar ook zeer eenvoudig te installeren. Meestal hoef je niet eens een elektricien te bellen, aangezien de lampen met een normale stekker in het stopcontact kunnen worden gestoken en via een sensor aan of uit kunnen worden gezet of het licht kunnen worden aangezet.

Verlicht de keuken: de belangrijkste punten op een rij!

 • Mix werklamp en decoratief licht en schakel ze in met twee schakelaars
 • Verlicht je werkblad, fornuis en spoelbak altijd optimaal
 • Nieuwe trends zoals spraakbediening, gekleurde LED-strepen of retro gloeilampen zorgen voor extra sfeer
 • Plan je tijd in en bedenk hoe je je licht wilt schakelen (dimmen, sensorschakelaar of verschillende schakelingen)