Hanglamp monteren


Hanglamp monteren


Hoe hang ik een hanglamp op?

Bij een hanglamp monteren schakel je altijd de zekering behorende bij het betreffende circuit in de meterkast uit voordat u de lamp ophangt. Het is niet genoeg om het licht uit te doen! Controleer voor het aansluiten van de lamp ook met de spanningstester of er nog spanning op de draden staat (dan gaat het lampje in het apparaat branden). Je kunt de lamp pas bevestigen als de stroom definitief is uitgeschakeld. 

Stap 1-uitpakken

Om te starten om de hanglamp monteren beginnen we met het uitpakken van de hanglamp, en kijken of de aankoop compleet is.We kijken ook naar de bijgeleverde ophang materialen en of we alles hebben om de klus uit te voeren.

 • Boormachine
 • Pluggen en schroeven
 • juiste schroevendraaiers en tangen
 • rozet centraaldoos
 • spanningstester
hanglamp monteren
hanglamp monteren

Stap 2 -spanning uitschakelen

Wanneer je aan de slag gaat met elektriciteit, zorg ervoor dat de stroom is uitgeschakeld, en dat niemand de stroom kan inschakelen terwijl je aan het werk bent. Doe je dit niet dan maak je kans op kortsluiting, maar bovenal loop je zelf het gevaar op elektrocutie, wees dus goed van te voren op de hoogte van wat je doet, bij twijfel zoek naar de hoofdschakelaar en schakel de volledige stroom af.Bij een meterkast die toegankelijk is voor meerdere personen/huishouden is het verstandig iedereen van te voren op hoogte te brengen van de werkzaamheden, en eventueel een papier op de hoofdschakelaar te plaatsen met de tekst: niet inschakelen.


centraaldoos deksel
ophanghaak hanglamp

Stap 3 -Aftekenen

Voor het monteren van de hanglamp gaan we eerst aftekenen waar de hanglamp komt te hangen, komt hij precies over een centraaldoos te hangen dan kunnen we ophangen met de haak van de centraaldoosdeksel, aan deze haak kan maximaal 5 kg(fabrikant afhankelijk) opgehangen worden, de lamp hang dan met een speciale ophangoog aan de centraaldoos, dus zonder boren de hanglamp monteren. Gebruiken we een beugel dan moeten we die op de juiste plek aftekenen en boren.


Afteken tips hanglamp monteren

Hanglamp monteren met behulp van schietlood

Voor het monteren van de hanglamp boven een tafel, kun je met behulp van een schietlood het ophangpunt bepalen op het plafond.Teken op de tafel het midden, of de plek waar de hanglamp moet komen af (eventueel met tape of plakband).Ga nu met behulp van het schietlood het punt aan het plafond bepalen.Ga op een trap staan, rol het touw af zodat het schietlood net boven het afgetekend punt hangt, de andere kant van het touw houd je aan het plafond. Als het schietlood stil hangt boven het afgetekend object, dan zet je een stip op plafond waar het touwtje het plafond raakt.Dit is nu het midden van het afgetekend object.

Hanglamp monteren met behulp van laser

Teken op de tafel het midden, of de plek waar de hanglamp moet komen af (eventueel met tape of plakband).Zet de laser op dit punt en zet de laser aan, het afgetekend punt wat op de tafel staat is nu loodrecht naar boven geprojecteerd, je kunt nu het punt aftekenen.

hulp hanglamp monteren

hanglamp rozet plafondkap
hanglamp beugel plafond

Stap 4 -Monteren van de hanglamp

Bij het hanglamp monteren met een beugel, monteer de hanglamp iets van de centraaldoos af, en niet aan de centraaldoosdeksel dan moeten we opletten hoe we met het snoer naar het aansluitpunt van de centraaldoosdeksel gaan, doen we dit ,,losjes” of met een gootje over het plafond doen doen, dan moeten we nog een afdekrozet over de centraaldoos monteren.

Stap 5 Aansluiten hanglamp

Sluit nu de bedrading van de lamp in de centraaldoos aan op de kroonsteen, bij het aansluiten van de hanglamp moet de blauwe draad op de N(nul) en de geschakelde meestal de zwarte op de L. De geel/groene draad sluit je als het van toepassing is aan op het aard teken.Draai de rozet nu, zodat hij de hele centraaldoos bedekt.

Stap 6 spanning inschakelen

Nadat je de lamp volledig hebt gemonteerd, is het tijd om de lamp in de fitting te steken en de stroom weer aan te zetten. In de meeste gevallen wordt de lamp er niet automatisch bijgeleverd, dus het is belangrijk dat je ervoor zorgt dat je een compatibele lichtbron gebruikt.Schakel de stroom weer in, en test of je hanglamp werkt, mocht de lamp niet aan gaan, haal dan de spanning er weer af en zoek de oorzaak op.Draai de lichtbron uit de hanglamp en probeer de lamp in een andere kamer of hij wel werkt.Mocht je er niet ui komen, raadpleeg een erkend vakman.

Aansluit tips hanglamp monteren

lasdop hanglamp

Voor het aansluiten van de hanglamp op de bedrading kun je ook gebruik maken van lasklemmen.Deze lasklemmen hebben het voordeel dat je de draden niet hoeft vast te schroeven als je op de trap staat, dit scheelt een boel gestress. Druk de draden van de lamp al vast in de lasklemmen als je nog op de grond staat, loop met de hanglamp de trap op, en druk de draden die uit de centraaldoos komen in de lasklemmen, de verbinding voor het aansluiten van de hanglamp is zonder schroeven gerealiseerd.

Hoeveel lampen boven de tafel

Bij een hanglamp monteren komt natuurlijk ook de vraag:hoeveel lampen boven de tafel?Voor tafels tot 160 cm lang heb je meestal maar één hanglamp nodig. Voor tafels tot 180 cm lang raden we twee lampen aan, tot 240 cm kies je drie lampen. Als je tafel groter is dan 240 cm, is het de moeite waard om vier lampen aan te schaffen. Het aantal geselecteerde lampen hangt ook af van hun grootte, we raden een lampen kap diameter aan tussen 15 en 30 cm.

 • Tafel kleiner dan 160cm    Enkele armatuur
 • Tafel tot ca. 180cm          meestal 2 lampen
 • Tafel tot ca. 240cm          meestal 3 lichten
 • Tafel tot ca. 300cm          meestal 4 lichten

Hoe hoog hanglamp hangen?

Bij hanglamp monteren komt natuurlijk de vraag Hoe hoog moet ik de hanglamp monteren,hij mag niet te laag hangen. Als de hanglamp te laag hangt, kun je je tegenhanger niet meer in de ogen kijken, je hoofd stoten bij het opstaan ​​of gaan zitten, of zou de tafel niet voldoende verlicht zijn door de kleine lichtkegel. De pendellamp mag echter niet te hoog hangen, anders kan de lichtinval te klein zijn. Wij raden u aan om u bij het uitlijnen van de hanglamp te oriënteren op de “voorhoofd hoogte” van een volwassene. 

Ga als volgt te werk om de optimale hoogte of ophanghoogte van een hanglamp te meten. Ga rechtop aan uw eettafel zitten en gebruik een duimstok om vanaf het plafond van uw huis of appartement tot het midden van uw hoofd te meten. U heeft nu de afmeting voor de onderkant van de hanglamp opgemeten. Breng deze dimensie nu over naar uw hanglamp. Bij Standaard plafondhoogtes, zoals in een nieuw gebouw, kunnen 130 tot 150 cm vanaf het plafond zijn. Wanhoop niet als u de optimale tafelhoogte niet kunt vinden. Met in hoogte verstelbare hanglampen kunt u de hoogte variabel aanpassen.

Waar mag ik niet boren?

Bij een hanglamp monteren bevestig je meestal de hanglamp aan een houten plafond of aan een betonnen plafond. Hier is het vaak geen probleem om een ​​gat te boren.

Bij wandlampen is het anders. Als je badkamermuur bijvoorbeeld is gedecoreerd met tegels of je hebt geïsoleerde binnenwanden, dan raden we zelfs af om te boren. Een doorboorde tegel in de badkamer kan gemakkelijk barsten en de isolatie van de muur kan beschadigd raken. Bovendien kunnen door boorgaten gemakkelijk koudebruggen ontstaan, die schimmelvorming bevorderen.Zo word hanglamp monteren een makkelijk klusje.

Hanglamp monteren met montagelijm

Bent u op zoek naar de oplossing die gemakkelijk elk gewicht kan dragen? Dan is de montagelijm perfect. Hoewel je de positie van je plafondlamp niet meer kunt corrigeren met de plakstrips en tape, heb je een paar minuten de tijd om de ideale positie voor je lamp met de montagelijm te vinden totdat deze is uitgehard. Wanneer u de beugel van uw op te hangen hanglamp gaat monteren, loopt er meestal een beetje lijm over. 

Deze dient u direct met een vochtige doek te verwijderen voordat deze is uitgehard. Afhankelijk van de gewichtsbelasting en om de volledige kleef werking te ontwikkelen heeft de montagelijm helaas soms wel 24 uur nodig. Zoek daarom van tevoren naar een oplossing om de plafondlamp of hanglamp voor deze tijd te ondersteunen. Zo word hanglamp monteren een makkelijk klusje.

Wat als er geen tafel is?

Als je gewoon een hanglamp in de kamer wilt ophangen, zorg er dan voor dat je tijdens het lopen je hoofd niet kunt stoten. Met ruim twee meter boven de vloer zou je er geen last van moeten hebben, de hoogte van de te hangen kroonluchter is tevens afhankelijk van de ruimte, een kroonluchter in de hal hang je over het algemeen hoger dan de kroonluchter in de woonkamer.

Zijn er hanglampen met een aanraak dimmer?

Ja, die is er – de helderheid kan er gemakkelijk mee worden geregeld – van stralend helder tot gezellig, zwak. Aanraak Dimmers zijn ook gedeeltelijk uitgerust met een geheugenfunctie . De volgende keer dat het wordt ingeschakeld, gaat het verder met de laatst geselecteerde helderheid.

Zijn er hanglampen met afstandsbediening?

Veel hanglampen zijn inmiddels voorzien van een praktische afstandsbediening . Dit met meerdere mogelijkheden met het bedienen van de verlichting.

 • de lichtkleur varieert (keuze uit warm wit, universeel wit en daglicht wit)
 • Gekozen tussen kleurrijke kleurvarianten (meerkleurig dankzij kleurveranderende verlichting technologieën)
 • en kan ook worden gedimd .

Hoe hoog moet je een kroonluchter ophangen?

Bij plaatsing boven een tafel is een afstand van ongeveer 60-70 cm tussen de onderkant van de kroonluchter en het tafelblad een goede maat. Aan de andere kant moet de kroonluchter vrij op voldoende hoogte in de kamer worden gehangen. Zodat je er comfortabel onder kunt staan ​​en door kunt lopen . Anders ontkom je er niet aan om hem te zien. Maar dan is iets anders echt praktisch. Zo word hanglamp monteren een makkelijk klusje.

Welke lichtbron is geschikt voor mijn hanglamp?

De vraag naar de juiste lichtbron komt niet bij elke hanglamp aan de orde. Omdat ze ook verkrijgbaar zijn met vast ingebouwde lichttechniek. Moderne LED-technologie heeft ontwerpers de afgelopen jaren veel speelruimte gegeven voor mooie en slanke vormen. Als je afhankelijk bent van losse lampen, kun je beter leds toepassen, omdat die een lange levensduur hebben, en een grote energiebesparing hebben

Hanglamp monteren aan houten plafond?

Elke lamp kan eenvoudig aan een houten plafond worden bevestigd. Hanglampen hebben een haak of schroef nodig om op te hangen. Je draait het gewoon in het hout. U kunt het gat het beste met een klein boortje voorboren zodat het hout niet barst. Kroonluchters, halogeenlampen en alle andere lampen die aan het plafond worden gemonteerd, kunnen op dezelfde manier worden bevestigd.

Hanglamp monteren aan gips plafond?

Vaak zijn de plafonds en wanden op zolder bekleed met gipsplaat. Daarom kun je daar niet zomaar met gewone boren, pluggen en schroeven werken , zoals bij stabiel metselwerk of hout het geval is .Voor gipsplaat zijn er speciale gipskartonpluggen van metaal of kunststof die eenvoudig met een schroevendraaier kunnen worden vastgeschroefd. Als er voldoende ruimte achter de gipsplaat is, kunnen ook zogenaamde spouwankers worden toegepast. Aan deze pluggen kunt u vervolgens de beugel voor uw lamp bevestigen.

Mocht u in een nieuw te bouwen woning hanglampen gaan monteren, dan kunt u er van te voren rekening houden dat bij het monteren van de gipsplaten er op de plek van de hanglamp er ,,achterhout” gemonteerd word.Als het plafont gereed is kun je de hanglamp monteren aan het gipsplafond , door de beugel of haak met lange schroeven te bevestigen, die door het gips en in het hout te draaien , zodat de hanglamp niet aan het gips draagt maar aan de houten achterplaat. Zo word hanglamp monteren een makkelijk klusje.

Let op: Gebruik echter geen bijzonder zware lamp modellen bij montage op gipsplaat. De gipsplaat is hier mogelijk niet tegen bestand.

Hanglamp monteren flexibel

De Lightswing is eenvoudig te monteren over de bestaande lampaansluiting in het plafond. De Lightswing kan horizontaal in een cirkel worden gedraaid en heen en weer worden geschoven over het aansluitpunt. Hierdoor kan de lamp overal binnen een straal van 160 cm worden opgehangen.De lightswing is een ophangsysteem voor hanglampen die verstelbaar en flexibel boven een tafel opgehangen kan worden.De lightswing is tevens draaibaar en schuifbaar binnen een straal van 60cm. Dus hanglamp monteren word makkelijk gemaakt met dit flexibel systeem.

Wandlamp monteren

Lees ook op onze site hoe je het beste een wandlamp kan monteren met diverse tips voor het monteren van een wandlamp.