Welke led dimmer


Welke led dimmer heb ik nodig?

Met een LED dimmer stel je eenvoudig de gewenste helderheid van je verlichting in. In de begintijd van de led-technologie ging dimmen gepaard met veel problemen. Inmiddels is de techniek volwassen geworden, mits de juiste dimmer wordt gebruikt. Met dit overzicht vind je de juiste LED dimmer voor jouw verlichting, en zo krijg je antwoord op de vraag welke led dimmer heb ik nodig.

Welke led dimmer

Welke led dimmer?

De oude gloei- en halogeenlampen waren heel eenvoudig en konden zonder problemen gedimd worden. Bij het overschakelen op LED worden de oude lampen vaak vervangen door retrofit lampen . De reeds geïnstalleerde dimmer wordt meestal genegeerd en moet verder worden gebruikt. Bij de eerste keer inschakelen zijn er vaak problemen. De leds flikkeren, brommen of blijven helemaal uit. De teleurstelling is groot.

Zelfs bij nieuwe elektrische installaties krijgt de dimmer vaak weinig aandacht. Mochten er dan problemen optreden, dan wordt vaak een defect in de led-lichtbron vermoed. Soms wordt aangenomen dat de ledlampen nog niet volledig ontwikkeld zijn . Aan de dimmer wordt echter zelden gedacht. Om uw led verlichting probleemloos te dimmen, moeten alle eisen kloppen.

De beste LED-dimmers

Om ervoor te zorgen dat de dimmer zijn eigen LED-verlichting goed kan regelen, moeten de regelkarakteristieken zijn ontworpen voor capacitieve belastingen . Bovendien zou de dimmer slechts een lage minimale belasting moeten vragen , die zich onder de aangesloten LED-lampen bevindt. Hier vind je een overzicht van aanbevolen led-dimmers voor verschillende toepassingen. De aanbevelingen zijn gebaseerd op de analyse van beschrijvingen, datasheets, recensies en ervaringen.

Soorten LED-dimmers

Dit zijn de meest voorkomende soorten led-dimmers:

 • Inbouwdimmer
 • Draaidimmer
 • Touch dimmer
 • Snoerdimmer
 • Stekkerdimmer
 • Dimmerknop
 • Inbouw LED dimmer

Inbouw dimmers worden het meest gebruikt in huishoudens. Deze komen het meest voor als draaidimmer . De helderheid van de aangesloten LED-lampen wordt ingesteld met een draaiknop. Het licht wordt in- en uitgeschakeld door op de draaiknop te drukken .

Als alternatieve bedieningsvorm zijn inbouwdimmers ook als tastdimmers verkrijgbaar.Hier kan de led-verlichting worden in- en uitgeschakeld door kort op een wipschakelaar te tikken. De helderheid wordt naar boven of beneden aangepast door de tuimelschakelaar omhoog of omlaag te houden. Een ander alternatief zijn aanraakdimmers of sensordimmers.Deze hebben een sensor veld en worden bediend door ze simpelweg aan te raken en word de de vraag welke led dimmer een stuk makkelijker te beantwoorden.Lees verder om antwoord te krijgen op de vraag, welke led dimmer heb ik nodig?


LED dimmer stopcontacten

De dimfunctie voor alle LED-lampen met een Schuko-stekker kan eenvoudig achteraf worden uitgerust met een dimbare stopcontact . Veel dimmers op de markt hebben echter een hoge minimale belasting en zijn daardoor niet geschikt voor LED-gebruik. De stopcontact dimmer is hier een positieve uitzondering op.

led dimmer stopcontact

LED-dimmer technologie

De complexiteit bij het dimmen van LED-lampen ten opzichte van de oude lichtbronnen is voornamelijk te wijten aan een ander type belasting (ohms / capacitief). In deze sectie vindt u wat achtergrondinformatie over de technologie van een dimmer, en meer inzicht in de vraag welke led dimmer ,er zijn in principe de volgende typen dimmers:

 • fase afsnijding dimmers
 • fase aansnijding
 • Universele dimmer
 • Leading edge dimmer

De dimmers die zijn geïnstalleerd voor oudere gloeilampen werken met fasecontrole-technologie. Deze zijn vooral geschikt voor ohmse belastingen . Tegelijkertijd vereisen veel dimmers van dit type een hogere minimale belasting , die alleen kan worden bereikt met klassieke lichtbronnen. Lees verder om antwoord te krijgen op de vraag, welke led dimmer heb ik nodig?

Fase afsnijding dimmers

Ledlampen vertegenwoordigen een capacitieve belasting, de oude dimmers zijn daarom meestal niet geschikt voor de nieuwe led lampen. De meeste LED-lampen hebben een fase-afsnijdingsdimmer nodig. Tegelijkertijd doen deze het ook met een lage of zelfs geen minimale belasting .

universele led dimmer


Universele led dimmer

Een universele led dimmer heeft een (automatische) detectie van de aangesloten belasting. Dit kan schakelen tussen fasecontrole en fasecontrole-technologie. Dit maakt universele led dimmers geschikt voor verschillende soorten led lichtbronnen en dit maakt de vraag: welke led dimmer heb ik nodig een stuk makkelijker.

Dimmer problemen

In de begintijd van de led-technologie waren er ondanks dimbare led-lampen en led-dimmers grote compatibiliteitsproblemen. Een te klein dimgebied of andere bijwerkingen waren het gevolg. Dat is inmiddels verbeterd. Maar zelfs vandaag de dag is er nog geen honderd procent zekerheid dat een dimbare led-lamp goed zal functioneren op elke led-dimmer.en blijft de vraag natuurlijk welke led dimmer heb ik nodig.

Selecteer items gemarkeerd als “dimbaar”

Als u LED’s en de LED-dimmer wilt combineren, dient u de opmerking op de verpakking te bestuderen. De markering voor de dimbaarheid van de light-emitting diodes wordt beschouwd als het essentiële element van de aankoop, omdat LED-technologieën geen variabele lichtintensiteit toelaten zonder passende compatibiliteit. Daarom moet de lichtbron worden geïdentificeerd als geschikt om te dimmen.

Het juiste laadbereik

De LED dimmers dienen altijd een minimale en maximale belasting te hebben die past bij het vermogen van de gebruikte lichtbron (LED’s). Dit gebruik is ofwel in het datablad ofwel in de productbeschrijving te lezen en is indicatief. Te lage belastingen kunnen de lamp niet in werking stellen; overmatige belasting kan ervoor zorgen dat de zekering defect raakt. Daarom moeten beide producten identieke laadoppervlakken hebben.

Kies de juiste LED dimmer

De LED-technologie moet altijd worden gebruikt met een dimmer die is uitgerust met compatibele technologie. Terwijl fasehoekregelingen vroeger de optimale keuze waren, hebben de lichtemitterende diodes meer fasehoekregeling nodig vanwege de capacitieve belasting. Nog beter zou een universele dimmer zijn die automatisch detecteert welke belasting aanwezig is.

Houd rekening met de LED-transformator

Als laagspannings-LED’s (naar keuze 12 of 24 volt) worden gebruikt, vormt een geschikte transformator een aanvulling op het concept. De dimfunctie is alleen succesvol als de trafo ook een duidelijke dimbaarheid heeft. Anders ontstaan ​​er onderbrekingen in de keten die voor defecten kunnen zorgen.

Opmerking compatibiliteitslijsten

De compatibiliteitslijsten zijn belangrijk om de juiste LED-dimmers en light-emitting diodes met dimbaarheid te identificeren. Daarin test de fabrikant de aangeboden lichtbron in combinatie met gangbare led-dimmers. De bijbehorende onderzoeken worden meestal gepubliceerd door bekende providers en kunnen online worden uitgefilterd met behulp van een geschikte zoekterm zoals “dimmer-compatibiliteitslijst”. Maar wees voorzichtig, de tests geven geen duidelijke indicatie van een soepele werking, omdat de laboratoriumomstandigheden niet kunnen worden vergeleken met het individuele geval binnen de respectieve voeding. Dit staat vermeld in de genoemde disclaimer.

Lees productrecensies

Bij het kiezen van lampen die geen problemen veroorzaken bij het dimmen van LED-lampen, zijn beoordelingen en klantrecensies ook nuttig. Je kunt ze vinden in online winkels of op onafhankelijke beoordelingsportalen.Lees verder om antwoord te krijgen op de vraag, welke led dimmer heb ik nodig?

Dimmer compatibiliteitslijsten

Om deze reden publiceren sommige lamp fabrikanten compatibiliteitslijsten voor hun dimbare lampen en lichten. De fabrikant test de led-lamp met led-dimmers die overal op de markt verkrijgbaar zijn. De resultaten worden vastgelegd in de compatibiliteitslijst. U kunt dergelijke lijsten vinden in een zoekmachine naar keuze met de zoekterm dimmer compatibiliteitslijst fabrikantnaam, en dit maakt de vraag: welke led dimmer heb ik nodig een stuk makkelijker.

U vindt dergelijke compatibiliteitslijsten voornamelijk van merkfabrikanten. Philips biedt onder meer deze compatibiliteitslijst voor retrofit lampen. Ook de fabrikant Ledon geeft het goede voorbeeld en zorgt voor uitgebreide compatibiliteitslijsten. Lees verder om antwoord te krijgen op de vraag, welke led dimmer heb ik nodig?

Hoe dim je licht met slimme lampen?

Bij slimme lichtbronnen zijn meestal een smartphone, WLAN en de app van het betreffende smart home-systeem vereist.Een andere populaire besturingsmethode is stembesturing met de meest voorkomende stemassistenten. Ook de afstandsbediening , die in plaats van de smartphone gebruikt kan worden, wordt door bijna alle systemen aangeboden.Wil je daarentegen een klassiek dimmergevoel, dan kan je je lampen en lampen koppelen met wandschakelaars . Deze accessoires zijn genetwerkt en werken op batterijen, dus ze hoeven niet rechtstreeks op het lichtnet of de armatuur te worden aangesloten.

Veel voorkomende dimmer vragen

Wie voor het eerst met dimbare led-verlichting te maken heeft, wordt met een paar vragen geconfronteerd, welke led dimmer heb ik nodig De belangrijkste punten voor het kiezen van een LED-dimmer zijn in de bovenstaande paragrafen beschreven. Hieronder vindt u meer veelgestelde vragen. Lees verder om antwoord te krijgen op de vraag, welke led dimmer heb ik nodig?

In welke ruimte dimmers?

LED-dimmers zijn vooral populair in woonruimtes . Deze omvatten met name de woonkamer en eetkamer of eetkamer. Afhankelijk van de stemming is de gewenste helderheid in te stellen via de dimmer . Dimmers kunnen natuurlijk ook in veel andere ruimtes van pas komen.

Soms is de halverlichting ook op een dimmer aangesloten. Hierdoor kan de helderheid ‘s morgens vroeg of’ s avonds worden verlaagd, zodat u niet verblind wordt door de felle verlichting. Een dimmer is handig overal waar zeer felle verlichting en soms gezellig licht gewenst is. Lees verder om antwoord te krijgen op de vraag, welke led dimmer heb ik nodig?

Wat kosten led-dimmers?

Vaak wordt aangenomen dat led-dimmers erg duur zijn in vergelijking met de oude gloeilampdimmers. In het begin was er eigenlijk een prijsverschil en kosten led-compatibele dimmers vaak aanzienlijk meer. Inmiddels worden led-dimmers in serie geproduceerd, waardoor de prijzen flink zijn gedaald . De exacte prijzen zijn afhankelijk van het betreffende model. Welke led dimmer je nodig hebt voor welke toepassing kan ook de prijs beïnvloeden. Lees verder om antwoord te krijgen op de vraag, welke led dimmer heb ik nodig?

Wat is een 230V LED-dimmer?

De meeste led-dimmers werken op 230 volt netspanning . (Hoogspanning) LED lampen kunnen direct op de dimmer worden aangesloten. De toevoeging van 230V wordt echter weggelaten in de productnaam van de meeste dimmers. Bij een 12V LED-dimmer wordt de spanning echter meestal gespecificeerd, aangezien laagspannings dimmers meer een uitzondering zijn. Lees verder om antwoord te krijgen op de vraag, welke led dimmer heb ik nodig?

Wat is een dimmer schakelaar?

De meeste dimmers hebben ook een geïntegreerde schakelaar. Dit betekent dat het licht op elke plaats in de ruimte kan worden in- en uitgeschakeld. Om deze reden hebben ze de naam,, dimmer schakelaar”. De termen komen echter minder vaak voor en moeten in de volksmond worden begrepen. Lees verder om antwoord te krijgen op de vraag, welke led dimmer heb ik nodig?

Universele dimmer en led

Vooral universele dimmers zorgen vaak voor problemen in combinatie met leds. Normaal meet u de belasting van een aangesloten armatuur of lamp en kiest dan automatisch of deze via fasehoek of faseafsnijding wordt gedimd, wat in onze ervaring kan leiden tot problemen met leds. Systemen met gewone fasedimmers zijn echter in principe compatibel met leds. Houd er echter rekening mee dat er, afhankelijk van de combinatie van dimmer, voorschakelapparatuur en armatuur of lamp, nog complicaties kunnen optreden.

LED’s gebruiken gelijkspanning om licht te genereren. Om een led te kunnen dimmen heb je de juiste voorschakelapparatuur nodig die de wisselspanning van ons elektriciteitsnet aanpast. Het voorschakelapparaat zet de wisselspanning om in gelijkspanning en garandeert zo de betrouwbare werking van de lichtdioden. Door deze aanpassing kan het gebeuren dat het voorschakelapparaat van een led niet compatibel is met alle fasedimmers. Het resultaat zijn foutpatronen zoals brommen of flikkeren. Dit geldt ook voor de zogenaamde retrofitlampen. Deze worden rechtstreeks in een lampfitting geschroefd, maar er zit een bedieningsapparaat in de voet van de lamp.Welke led dimmer je nodig hebt hang dus van boel factoren af.

Als de specifieke elektrotechnische waarden van de dimmer, voorschakelapparatuur en armatuur niet overeenkomen, kunnen de genoemde problemen optreden bij het dimmen. Dit wordt bemoeilijkt doordat er op het gebied van ledverlichting geen uniforme norm is vastgesteld. Het kan dus gebeuren dat zelfs lampen van hetzelfde type, maar die uit verschillende productiebatches komen, zich anders gedragen, wat vooral bij het vervangen van individuele lampen problematisch kan zijn. en dit maakt de vraag: welke led dimmer heb ik nodig een stuk makkelijker.

Mijn LED brandt ook als hij is uitgeschakeld:

Dit kan ook komen doordat de geheugenfunctie van de dimmer actief is. De fout treedt vaak op in combinatie met aanraakdimmers. Een andere oorzaak kan zijn schade aan de armatuur of lichtbron, bijvoorbeeld door oververhitting als de warmteafvoer niet goed werkt, of schade aan de LED door elektrostatische ontlading als gevolg van het aanraken van de LED contacten.

Lees voor eventuele oplossing ons artikel over ,,led nagloeien”

Let op : Ook als met bovengenoemde aspecten rekening wordt gehouden, kunnen er problemen ontstaan met het fasendimmen van leds. Inmiddels doen veel fabrikanten van lampen, lampen en dimmers aanbevelingen over welke apparaatcombinaties samenwerken. Als u niet zeker weet welke dimmers en voorschakelapparatuur geschikt zijn voor een led, raden we u aan om na te gaan of de fabrikant compatibel is met de betreffende apparaten.

Conclusie Welke led dimmer heb ik nodig

Kort samengevat is het antwoord op de vraag: welke led dimmer heb ik nodig?niet zo makkelijk te beantwoorden, de dimmer en led lamp moeten op elkaar afgestem zijn voor een optimaal gebruik. Alleen met een geschikte LED-dimmer kunnen LED-lampen en lichtbronnen eenvoudig in helderheid worden aangepast. Je weet nu op welke belangrijke punten je moet letten bij het kiezen van een dimmer. Of het nu gaat om draaidimmer, touchdimmer of touchdimmer: met behulp van dit artikel vindt u voor alle gangbare toepassingsgebieden de juiste dimmer.

LET OP! bij aanschaf van de LED lichtbron of deze dimbaar is en met welke componenten het dimmen werkt, bespaar je jezelf onnodige moeite tijdens de installatie en voorkom je schade aan de lamp en dimmer. En nadat het werk is afgerond en succesvol is, proost je met je partner in het halfduister op de bank in de woonkamer op het feit dat je nu in elke situatie de perfecte lichtsfeer kunt creëren.