Led lamp blijft nagloeienLed lamp blijft nagloeien 

Na het upgraden naar LED of na het vervangen van een LED lichtbron kan het in sommige gevallen voorkomen dat de LED lamp zwak blijft branden na het uitschakelen. Iedereen die dit effect voor het eerst waarneemt, is meestal verrast. De lichtschakelaar staat in de uit-stand en de led lamp blijft nagloeien.De redenen voor dit effect kunnen zijn:

led lamp blijft nagloeien

 • LED-lamp slaat energie op
 • in de lichtgevende laag
 • in de LED-driver
 • De oorzaak ligt in de elektrische installatie
 • Elektronische dimmer
 • Lichtschakelaar met oriëntatieverlichting
 • Geschakelde neutrale geleider
 • Parallelle kabelgeleiding
 • LED-lamp slaat energie op

Lees verder om antwoord te krijgen op de vraag led lamp blijft nagloeien.

Als de LED-lamp blijft nagloeien, kan dit aan de lamp zelf liggen. Dit controleer je eenvoudig door de lamp direct na het uitschakelen van de lichtschakelaar uit de lampfitting te halen .Als de lamp zwak blijft gloeien nadat deze is verwijderd, is dit te wijten aan de gebruikte luminescerende laag of de LED-driver. Als de lamp echter onmiddellijk uitgaat wanneer deze uit het stopcontact wordt gehaald, moet de oorzaak worden gezocht in de elektrische installatie.Met het installeren van een led compensator in de installatie, is het probleem dat de led lamp blijft nagloeien verholpen.

Lichtgevende laag blijft gloeien

Blauwe lichtgevende diodes met een extra lichtgevende laag (luminescerende laag) worden meestal gebruikt om wit licht op te wekken. Afhankelijk van het toegepaste halfgeleidermateriaal kan de lichtgevende laag een bepaalde hoeveelheid energie in de vorm van licht gedurende een bepaalde tijd opslaan. Dit leidt vervolgens tot nagloeien van enkele seconden tot enkele minuten.Lees verder om antwoord te krijgen op de vraag led lamp blijft nagloeien.

LED-driver zorgt voor nagloeien

Een elektronisch circuit, een LED-driver genaamd , is ingebouwd in LED-lampen en lichtbronnen . Dit genereert de bedrijfsstroom die nodig is voor de LED (light emitting diode). De driver bevat verschillende componenten. Onder andere ook condensatoren en spoelen, die kunnen dienen als opslag voor elektrische energie.

Afhankelijk van de structuur van het stuurcircuit kunnen deze componenten nog actief zijn wanneer de ingangsspanning wordt uitgeschakeld door op de lichtschakelaar te drukken. Hierdoor blijft de LED dus branden totdat de energiereserves zijn ontladen. Dit kan ook enkele seconden tot enkele minuten duren.

De oorzaak ligt in de elektrische installatie

Als je met de bovengenoemde test hebt ontdekt dat het nagloeien niet aan de lamp zelf te wijten is, is dat waarschijnlijk de schuld van de elektrische installatie. In dit geval blijft de LED zwak gloeien als de lichtschakelaar is uitgeschakeld. Enerzijds kan dit komen door het type licht schakelaar of dimmer, maar ook door een verkeerd aangesloten schakelaar. Een ongunstige kabel route kan ook verantwoordelijk zijn dat de led lamp blijft nagloeien.

Het probleem als de led lamp blijft nagloeien wordt meestal pas duidelijk na het upgraden naar LED . Eventuele lekstromen en geïnduceerde spanningen werden eenvoudigweg kortgesloten door de gloeidraad van de oude lampen. Deze zijn echter voldoende om een ​​led-lichtbron zwak te laten schijnen.Dit kan een oorzaak zijn de dat de led lamp blijft nagloeien.Lees verder om antwoord te krijgen op de vraag led lamp blijft nagloeien.

Geschakeld nul

Een enkelpolige lichtschakelaar schakelt typisch de fase in de lijn naar het bovenlicht. Bij elektrische installaties die niet vakkundig zijn uitgevoerd, wordt soms de nulleider (blauw) geschakeld in plaats van de fase (bruin).In dit geval kunnen capacitieve en inductieve effecten er toch voor zorgen dat er een lage spanning op de LED-lamp staat tussen de fase onder spanning en de uitgeschakelde nulleider. Deze spanning is voldoende om de LED zwak te laten gloeien.

led dimmer


Nagloeien led door Elektronische dimmer

Naast conventionele dimmers met een draaiknop en drukknop zijn er ook elektronische dimmers. De bediening vindt hier plaats via drukknoppen of zelfs gewoon door aanraking. Veel van deze elektronische dimmers uit het tijdperk van de oude gloei- en halogeenlampen zijn niet of slechts gedeeltelijk geschikt voor ledlampen,daardoor heb je kans dat de led lamp blijft nagloeien

Deze dimmers hebben een minimale belasting nodig voor een correcte werking, die wordt niet bereikt door de zuinige LED lampen. Als de belasting onder het minimum daalt, kan de dimmer zijn uitgangsspanning zelfs in de uit-stand niet volledig uitschakelen. Hierdoor heb je kans dat de led lamp blijft nagloeien..

Waarom licht de ene lamp op en de andere niet?

Hier zijn een aantal redenen voor, maar ze komen allemaal op hetzelfde neer. Het nagloeien spreekt eerder voor de lamp dan er tegen. Het betekent dat de lamp met heel weinig elektriciteit schijnt en dus zuinig is. In principe kan ook worden gezegd dat lampenfabrikanten voorzichtig zijn om de best mogelijke energie-efficiëntieklasse(EEK)te behalen. Dit hangt samen met de efficiëntie van de gebruikte componenten. Om de hoogste EEK’s te behalen, moeten fabrikanten basis belastingen in de armaturen absoluut vermijden.Lees verder om antwoord te krijgen op de vraag led lamp blijft nagloeien.

Waarom zijn er nog geen basisbelastingen in de armaturen geïntegreerd?

Zoals reeds uitgelegd in de bovenstaande paragraaf, zou een integratie van een bluselement of basislastelement in een armatuur altijd en onvermijdelijk resulteren in een verlies aan efficiëntie. Als bijvoorbeeld een inbouwspot een basislastelement had geïnstalleerd, zou deze ook elektriciteit verbruiken en dus 0 licht genereren. Heeft een spot bijvoorbeeld 150 lumen per watt, dan genereert hij bij 4W al 600lm. 

Als hij een basisbelasting element heeft geïnstalleerd dat 3W verbruikt, zou hij plotseling slechts 600 lumen genereren met 7W. Zijn EEK zou dalen van A ++ naar A of zelfs lager en de consument met een correct geïnstalleerd systeem zou 3W zinloos verbruik per verwarming hebben. Als je 20 spots hebt, wordt het zinloze verbruik vermenigvuldigd tot een totaal van 60W.

Wat moeten we doen als led lamp blijft nagloeien?

Controleer de minimale belasting van de oude dimmer en vergelijk deze met de gebruikte LED-lampen Als de belasting onder het minimum komt, is de enige oplossing om deze te vervangen door een LED-dimmer

Kan een LED-lamp beginnen te branden?


Bij normaal gebruik kunnen led lampen nooit brand veroorzaken of iemand verbranden. Ze produceren licht op een koele manier. En dat is maar goed ook, want als leds worden blootgesteld aan hoge temperaturen, verkort dit hun levensduur.

Lichtschakelaar met oriëntatieverlichting

Soms worden lichtschakelaars ingebouwd met een oriëntatielicht. Dit zorgt ervoor dat de lichtschakelaar ook in volledige duisternis te vinden is. Glimlampen worden vaak gebruikt als oriëntatieverlichting. Deze zijn vaak in serie geschakeld met de geschakelde LED plafondlamp in de schakelaar. Dit is waar het probleem zich voordoet, en heb je kans dat de led lamp blijft nagloeien.

In tegenstelling tot een halogeenlamp heeft een ledlamp een hoge weerstand door de ingebouwde voedingseenheid. De in serie geschakelde glimlamp sluit de kring, ook als deze is uitgeschakeld. Hierdoor is er nog steeds een lage spanningsval over de led-lamp, waardoor de led lamp blijft nagloeien.

De eenvoudigste manier om deze status te wijzigen, is door de glimlampen van de schakelaars te verwijderen. Een andere mogelijkheid om dit effect onder controle te krijgen is om de schakelaar verlichting indien mogelijk opnieuw aan te sluiten of de schakelaar te vervangen. Dit werkt in alle gevallen waarin de glimlamp deze toestand daadwerkelijk veroorzaakt. Als er echter andere redenen zijn, zoals lange kabels, ingebouwde dimmers of inductieve oorzaken, blijft het probleem dat de led lamp blijft nagloeien bestaan.

Oorzaken nagloeien led lamp?

Geschakelde nul

Een enkelpolige lichtschakelaar schakelt normaal gesproken de fase in de lijn naar de plafondlamp. Bij onjuiste elektrische installaties wordt soms de nulleider (blauw) geschakeld in plaats van de fase (bruin).

In dit geval kunnen capacitieve en inductieve effecten er nog steeds voor zorgen dat er een lage spanning op de LED-lamp wordt aangelegd tussen de fase onder spanning en de losgekoppelde nulleider. Deze spanning is voldoende om de LED zwak te laten gloeien.Controleer de nulleider en fase op uitwisselbaarheid en sluit ze correct aan Als de led lamp blijft nagloeien, gebruik dan een tweepolige lichtschakelaar.

Led lamp blijft nagloeien controleer de fitting

Als de led lamp blijft nagloeien controleer dan ook de fitting.Zet de led lamp die blijft nagloeien uit en draai de lamp uit de fitting.Kijk naar de contacten van de fitting en controleer (zonder de contacten aan te raken) of de contacten niet zwart zijn.Als de contacten van de fitting zwart zijn vervang dan de fitting.De zwarte contacten van de fitting kunnen voor ,,rare storingen” zorgen.De zwarte contacten van de fitting kan ook voor warmte ontwikkeling zorgen, daarom is het raadzaam om de aangetaste fitting te vervangen.

led lamp blijft nagloeien bij wisselschakeling

wisselschakelings worden vaak gebruikt in lange gangen en trappen. Dit betekent dat het licht door meerdere schakelaars op verschillende punten aan- en uitgeschakeld kan worden. Het nadeel van deze oplossing zijn soms de draden die parallel over lange afstanden worden gelegd.

Hier kan de spanningvoerende geleider een spanning induceren in de geleider die gescheiden is van de schakelaar. Dit betekent dat er een lage spanning in de led lamp zit, ook als deze is uitgeschakeld, waardoor de LED zwak gaat gloeien.

led lamp blijft nagloeien bij bewegingsmelder

Als elektrische schakelaars (schakel relais, bewegingsmelders etc.) of dimmers worden gebruikt om LED-lampen te schakelen, is het mogelijk dat de ingebouwde elektronische componenten (bijv. Triac) de stroom niet goed onderbreken, aangezien er geen 100% galvanische scheiding is. Ondanks dat de schakelaar open staat, vloeit er een zeer lage reststroom, waardoor de LED-lampen kunnen gaan branden of knipperen.

Er zijn bewegingsmelders met een schakelrelais en sommige met een elektronische schakelaar.Bewegingsmelders met een relais zijn geen probleem. De tweede variant kan ervoor zorgen dat de aangesloten LED-lampen gaan knipperen bij het uitschakelen.De oorzaak is meestal de elektronische schakelaar, die, in tegenstelling tot een mechanisch schakelcontact, niet volledig kan worden geopend. Deze hoogohmige aansluiting is voldoende om een ​​bijbehorende lekstroom te laten vloeien, waardoor de LED gaat knipperen.

Conclusie

U weet nu waarom een ​​ledlamp ook na uitgeschakelde toestand nog zwak kan gloeien. Als de led lamp blijft nagloeien en dit is te wijten aan de lamp zelf, is het in principe geen probleem. Als het zwakke licht storend is, bijvoorbeeld in de slaapkamer, helpt het alleen om de led-lichtbron te vervangen door een ander type.

Als de led lamp blijft nagloeien en dit is te wijten aan de elektrische installatie, kan dit ook de levensduur van de LED-lamp verkorten. Fouten in de elektrische installatie dienen echter altijd door een specialist te worden verholpen.

Een antwoord op de vraag hoe lang de levensduur van LED-lampen is, is meestal te vinden bij de fabrikanten van LED’s: Ze geven een gemiddelde levensduur van de LED-lampen of de zogenaamde gemiddelde nominale levensduur aan .

De levensduur wordt vaak gegeven in uren, bijvoorbeeld informatie die kan variëren van 15.000 tot meer dan 50.000 uur. Sommige fabrikanten specificeren de levensduur ook in jaren: in dit geval wordt echter uitgegaan van een gemiddeld dagelijks gebruik van iets minder dan 3 uur. Als LED-lampen met een dergelijke specificatie langer in gebruik zijn, kan ook de opgegeven levensduur worden verkort.

Kunnen LED-lampen kapot gaan door nagloeien?

Bovendien moet u weten dat de technische waarde van de levensduur van de lamp alleen aangeeft dat de lichtsterkte van de lamp zal afnemen, maar niet betekent dat de LED-lamp zal ,,breken”. Omdat leds geen slijtende onderdelen hebben, zoals ballasten of gloeidraden van wolfraamdraad, die op een dag zullen breken.

LED-lampen kunnen in principe niet ,,breken”. Als er zich een probleem voordoet, kan dit meestal worden opgelost door een nieuwe LED-driver (transformator, ballast) aan te schaffen. De elektronische component is essentieel voor de functionele werking van de led en wordt stroomopwaarts aangesloten. Het is onzichtbaar in de behuizing van de led-lampjes. In de handel verkrijgbare LED-stuurprogramma’s zijn goedkoop, direct verkrijgbaar en gemakkelijk te vervangen. Zo kunt u lang genieten van uw led lamp.

De led lamp zal wel sneller aan zijn maximale branduren komen door het nagloeien van de led lamp, maar met een gemiddelde van 15000 tot 50000 branduren is dit bijna verwaarloosbaar


Let op netspanning

Bij werkzaamheden aan de elektrische installatie bestaat levensgevaar door elektrische schokken. Verhelpen van storingen en wijzigingen mogen alleen worden uitgevoerd door professioneel geschoolde personen. Anders moet u voor uw eigen veiligheid een gekwalificeerde elektricien inhuren.

netspanning gevaarlijk let op

Samenvatting waarom led lamp blijft nagloeien

Samenvattend kan gesteld worden dat de stelling dat de LED lamp blijft nagloeien zonder stroom niet helemaal waar is. Omdat geen enkel elektrisch apparaatwerkt zonder elektriciteit. Waarom het toch gebeurt dat de lamp oplicht, gloeit of knippert, ook als de schakelaar op UIT staat, is helaas niet over de hele linie te beantwoorden. Er kunnen namelijk lange kabels, relais, schakelaars of dimmers worden gebruikt.

Zodra de gebruikelijke verdachten bekend zijn, kan het oplossen van het probleem echter wel worden versneld. Want het is niet altijd de dimmer die ervoor zorgt dat de led lamp blijft nagloeien. Het vinden van de boosdoener betekent nog niet dat het probleem volgens schema F en een bepaalde methode kan worden opgelost. 

Maar één ding kan nog steeds gezegd worden over led lamp blijft nagloeien: het is zeker de moeite waard om de bestaande installatie eens nader te bekijken. Omdat het niet ongebruikelijk is dat een nieuw of kwalitatief beter model het probleem oplost. U zit echter aan de veilige kant als professionele ondersteuning wordt gevraagd. Zelfs als er veelbelovende bluselementen of basislastelementen moeten worden geïnstalleerd, is het de moeite waard om ze te raadplegen. 

En pas op voor overdreven experimentele maatregelen, waarover u op internet keer op keer kunt lezen! Dit omvat bijvoorbeeld het zelfstandig inbouwen van weerstanden en condensatoren in de bestaande elektrische installatie. Dergelijke maatregelen zijn niet alleen ontoelaatbaar, ze zijn ook levensbedreigend. Blijf er dus vanaf!Zo ik hoop dat je het probleem nu gevonden hebt dat de led lamp blijft nagloeien.

4 oorzaken dat de led lamp blijft nagloeien

Kort samengevat kunnen er vier verschillende bronnen van problemen zijn die moeten worden gecontroleerd:

 • Vergelijk de minimale belasting van de elektronische dimmer met die van de lamp. Als dit niet wordt bereikt, vervangt u de dimmer door een LED-dimmer.
 • Lichtschakelaar met oriëntatielicht : Ontkoppel de glimlampen of vervang de schakelaar.
 • Controleer bij een enkelpolige lichtschakelaar de fase- en nulleiders op verwisselingen en sluit ze correct aan of schakel over op een tweepolige lichtschakelaar.
 • Als parallelle kabels mogelijk zijn, controleer dan de bedrading van het tweewegcircuit. Installeer een lekcondensator in de plafondlamp.

Led lamp blijft nagloeien oplossing

Om snel te controleren waarom je led lamp blijft nagloeien kun je het volgende doen:

 • Draai de lamp in een andere fitting van een lamp waarvan de led lamp niet blijft nagloeien
 • Draai een lamp in de fitting waarvan de led lamp blijft nagloeien
 • Doe de led lamp die blijft nagloeien in een lamp met een stekker, haal na een tijdje de stekker van de lamp er uit n kijk of de led lamp blijft nagloeien zoja dan ligt het aan de lamp.
 • Bij het kopen van led verlichting kijk of ze ook een bijbehorende dimmer adviseren