Led lamp dimmen

Led lamp dimmen

Kunnen LED’s gedimd worden? Technisch gezien is dit geen probleem: alleen lampen die expliciet als dimbare LED-lampen zijn gemarkeerd, kunnen worden gedimd! Aangezien de interface tussen dimmer en LED-lamp niet gestandaardiseerd is, werkt niet elke LED-dimmer met elke LED-lamp. Daarnaast moet de minimale basisbelasting van de LED-dimmer kleiner of gelijk zijn aan het stroomverbruik van de aangesloten lamp.


led dimmer
Accepteren

led dimmer
Accepteren

Hoe kom ik erachter of een LED lamp dimbaar is?

In de meeste gevallen zijn alle LED lampen verkrijgbaar in een dimbare uitvoering. Ze zijn echter niet altijd standaard dimbaar. Zorg er daarom voor dat de eigenschap “dimbaar” in de productnaam of in de specificaties wordt vermeld. Anders kan de led lamp gaan flikkeren of zoemen, in het ergste geval gaat de lamp kapot.

led lamp dimmen

Hoe kan ik mijn LED lamp dimmen?

Om de lichtsterkte te verminderen is een dimmer nodig. Let op: In de meeste gevallen zal uw conventionele dimmer niet voldoende zijn om halogeen- en gloeilampen te dimmen . Als je je conventionele lichtbronnen vervangt door leds, ligt het totale vermogen vaak nog onder het minimum vermogen van de dimmer. Hierdoor kunnen de LED-lampen niet of slechts zeer slecht gedimd worden, wat tot flikkering leidt. Als uw LED-lampen niet werken met uw huidige dimmer, dan heeft u een speciale LED-dimmer nodig die voor de meeste LED-lampen wel werkt, en die de led lampen dimmen tot een gezellige sfeer.

Welke dimmer is de juiste?

Nadat je hebt gecontroleerd of de LED dimbaar is, moet je de juiste dimmer vinden. Er zijn verschillende belastingen die een dimmer moet aansturen: resistieve, inductieve en capacitieve belastingen. Afhankelijk van de toepassing is een geschikte dimmer nodig.

  • “R”: ohmse belastingen voor resistieve dimmers (bijv. gloeilampen, verwarmingen)
  • “L”: inductieve lasten fase aansnijdingsdimmer (bijv. magnetische conventionele transformatoren met spoel voor laagspanningslampen)
  • “C”: capacitieve belastingen, fase afsnijdingsdimmer (bijv. elektronische transformatoren voor laagspanningslampen)

Ledlampen kunnen een inductief of capacitief belastingsgedrag hebben. Dat hangt af van het type elektronica dat wordt gebruikt. U hebt een fase afsnijdingsdimmer of een fase aansnijdingsdimmer nodig. Universele dimmers, die kunnen worden aangepast (programmeerbaar) aan de soort lamp, zijn een handige en eenvoudige oplossing.Om led lamp dimmen mogelijk te maken moet een en ander dus wel op elkaar afgestemd zijn.

Naast deze twee technologieën, die ook bekend zijn van gloeilampen, is er de pulsbreedtemodulatie ( PWM ) methode . De stroomstroom wordt periodiek onderbroken voor een bepaald interval, waardoor de LED-lamp minder fel schijnt. Hoe langer de pauze, hoe sterker het dimeffect. De onderbrekingen zijn niet direct zichtbaar voor het menselijk oog omdat ze elkaar te snel opvolgen.

Een andere optie is de DALI- interface (Digital Addressable Lighting Interface), waarmee verschillende lampen door het hele huis kunnen worden gekoppeld en afzonderlijk kunnen worden aangestuurd. Het is nu technisch mogelijk om correct geconfigureerde LED-lampen te dimmen met behulp van een smartphone-app; Ook voor de digitaal genetwerkte dimmerinterfaces geldt: Alleen dimbare LED-lampen en dimmers kopen die echt goed bij elkaar passen.

Conclusie: Bij het dimmen van leds worden verschillende technieken gebruikt, waarbij je individueel moet kijken welke de juiste is. Daarom nogmaals de opmerking: als u voor elk afzonderlijk geval nog onbeantwoorde vragen heeft, neem dan contact op met de ondersteuning van de fabrikant om onaangename verrassingen te voorkomen. LED’s openen in ieder geval nieuwe dimmogelijkheden, omdat niet alleen de helderheid, maar ook de lichtkleur kan worden ingesteld. er zijn tal van soorten van dimbare LED-lampen, bijvoorbeeld dimbare vloerlampen en plafondlapen, dimbare plafondlampen ,  dimbare hanglampen of dimbare LED-tafellampen .Om led lamp dimmen mogelijk te maken moet een en ander dus wel op elkaar afgestemd zijn.

Oude dimmer werkt niet met led-verlichting

Zogenaamde universele dimmers, die zijn ontwikkeld voor gloeilampen of halogeenlampen, zijn meestal niet compatibel met LED’s, omdat ze een hogere minimale belasting hebben. Light-emitting diodes daarentegen verbruiken nauwelijks elektriciteit, hoewel ze pas gaan branden vanaf een bepaalde voorwaartse spanning van enkele volts (1,2 V voor infrarood LED’s, tot 4 V voor ultraviolette LED’s). Daarnaast werken LED-lampen met gelijkstroom en hebben daarom stroomop waartse elektronica nodig om de wisselstroom uit het netwerk om te zetten. Strikt genomen is het niet de led-lamp die gedimd wordt, maar de elektronica daartussenin.

LED flikkert – wat kan ik doen?

Het flikkeren bij het led lamp dimmen kan verschillende oorzaken hebben. Enerzijds, zoals hierboven al aangegeven, kan het aan de led zelf liggen: als deze niet als dimbaar gemarkeerd is, moet je de lichtbron niet met een dimmer gebruiken. Aan de andere kant kan het ook aan de dimmer liggen: deze moet geschikt zijn voor LED-lampen.Om led lamp dimmen mogelijk te maken moet een en ander dus wel op elkaar afgestemd zijn.

Deze mogelijke oorzaken gaan hand in hand met de toelaatbare belasting van de dimmer: De dimmer is ontworpen voor een lamp die binnen het bereik van een bepaald wattage valt. Dienovereenkomstig moet de lichtbron worden afgestemd op het juiste gebied dat op de dimmer is aangegeven.

Als er meerdere LED’s zijn die met één dimmer worden bediend, moet de LED-dimmer worden uitgelijnd met de lamp met het laagste vermogen; Evenzo mag de maximaal toelaatbare belasting van de dimmer niet worden overschreden, zodat een gelijkmatig lichtresultaat wordt bereikt.

Let op : Als je een dimmer gebruikt met een led-lamp die niet als dimbaar gemarkeerd is, kan deze sterk flikkeren of zelfs kapot gaan. Als je een dimbare led gebruikt met een incompatibele dimmer, zal het dimmen van de led niet of zeer beperkt werken en de lichtbron beschadigen.

Voordelen van dimbare LED’s

Naast het prettige aspect dat je met een dimmer verschillende lichtsferen in een ruimte kunt creëren, zijn er nog twee andere basisvoordelen van dimbare LED-lampen: Door te dimmen verleng je enerzijds de halfwaardetijd van de lampen – en anderzijds aan de andere kant bespaar je energie omdat je minder stroom toevoegt aan een gedimde lamp.

Comfortabel licht met LED

Dankzij de warm witte LED’s kunnen deze nu ook gebruikt worden om gloeilampen te vervangen. De lichtkleur is beduidend warmer en daardoor voor de meesten van ons eindelijk “huiselijk”. Om echter niet altijd de volledige lichtintensiteit te benutten, is er natuurlijk de wens om de LED-lichtbronnen te dimmen om een ​​gezellige sfeer te creëren in de woonkamer bij de open haard en in andere ruimtes.

Dimmen verlengt de levensduur van de LED

Omdat bij het dimmen van LED’s de stroombelasting er niet altijd met volle stroom doorheen stroomt, waardoor niet alleen het rendement wordt verhoogd, maar ook de levensduur van de LED aanzienlijk wordt verlengd. Verder ontbreken bij gelijkstroom de pulserende pieken van de spanning (sinusvormige curve van de wisselstroom). Hierdoor zijn er geen stroom- of spanningspulsen, wat op zijn beurt de elektromagnetische compatibiliteit (EMC) sterk verbetert, waardoor er minder elektromagnetische interferentie is.Om led lamp dimmen mogelijk te maken moet een en ander dus wel op elkaar afgestemd zijn.

Dimmer in de lamp

Inmiddels bieden veel leveranciers nieuwe soorten lampen aan waarin de dimmer direct wordt ingebouwd . Dit is de zogenaamde “step dimming” of “double click” methode. Dit proces wordt voornamelijk gebruikt bij LED’s. De dimmer is direct in de lichtbron geïntegreerd en heeft meerdere voorgeïnstalleerde helderheidsniveaus . Dit betekent dat je de lamp er eenvoudig indraait en vervolgens met de normale lichtschakelaar bedient.

Maar hoe gaat het dimmen nu?

Dimmen is heel eenvoudig door de lichtschakelaar meerdere keren te bedienen . Dit moet snel achter elkaar gebeuren om het dimeffect te bereiken. Bij deze dimmers is het meestal zo dat het laatst ingestelde niveau wordt opgeslagen en opnieuw gebruikt wanneer de lamp wordt ingeschakeld.

De vooraf geïnstalleerde helderheidsniveaus verschillen van provider tot provider en moeten op de verpakking worden vermeld. Echter bij deze variant van dimmen zonder klassieke dimmer is traploze regeling helaas niet mogelijk. Bovendien moet u vóór de aankoop controleren of het zonder problemen in uw verlichtingssysteem kan worden geïnstalleerd, omdat compatibiliteitsproblemen in zeldzame gevallen kunnen optreden.

Dimmen met de afstandsbediening

Bij het dimmen met de afstandsbediening wordt nog steeds een klassieke trafo gebruikt. Deze wordt echter niet samen met de eigenlijke dimmer schakelaar geïnstalleerd, maar aangesloten op een afstandsbediening . Hierdoor hoeft u voor de installatie geen extra wanden open te breken, maar kunt u de transformator eenvoudig in of op een kast verstoppen. Deze combinatie van trafo en afstandsbediening is eenvoudig als set verkrijgbaar.

Net als bij de eigenlijke dimmerschakelaars, is er een verschil tussen dimmers die traploze helderheidsinstellingen hebben en die met vooraf geïnstalleerde niveaus.

Dimmen met de smartphone

De nieuwste trend is waarschijnlijk de smart home . Hier is alles te bedienen met de smartphone. Dat geldt ook voor de lampen in je eigen vier muren. Het enige wat je hoeft te doen is een geschikte lamp kopen en deze via wifi of bluetooth verbinden met de juiste app op je smartphone. U kunt nu al overal de helderheid van de lampen in uw huis individueel aanpassen.Om led lamp dimmen mogelijk te maken moet een en ander dus wel op elkaar afgestemd zijn.led lamp dimmen led lamp dimmen led lamp dimmen led lamp dimmen

Led lamp dimmen oneindige mogelijkheden

Naast de gebruikelijke dimeffecten om ze lichter en donkerder te maken, wat overigens meestal traploos is, kunnen deze lampen meestal nog veel meer. Veel lampen hebben voorgeïnstalleerde effecten, zoals verlichting op basis van zonsopgang of zonsondergang, om de dag goed te beginnen of romantisch af te sluiten.

Voor- en nadelen van slimme thuislampen

Het grootste nadeel van besturing via de smartphone is dat als de batterij van je eigen telefoon eenmaal leeg is, je al snel in het duister tast. Daarom raden we aan om apart een lichtschakelaar te installeren om de basisverlichting te verzekeren.

Positief is echter dat de lichtbronnen meestal probleemloos in bestaande armaturen kunnen worden ingebouwd en dat netwerken eenvoudig is.

Dimmen zonder dimmer

Het duidelijke voordeel van moderne technologie is dat je niet te maken krijgt met de complexe installatie van een dimmer en toch geniet van het gemak van verschillende lichtinstellingen.

Daarnaast bieden de draadloze dimmers veel mogelijkheden, zeker bij leds . Tot nu toe waren LED’s altijd het probleemkind van dimmers. Ze waren nooit echt 100% compatibel met de klassieke dimmers. Dit kwam vooral doordat ze anders worden aangestuurd dan klassieke lampen. De reden hiervoor is dat je al een voorgeschakelde transformator hebt om de bedrijfsspanning aan de led aan te passen .