led lamp knippert


led lamp knippert

In bepaalde situaties beginnen LED-lampjes te knipperen. Dit kan zowel bij het inschakelen als na het uitschakelen gebeuren. De LED lamp knippert om de paar seconden kort. Dit effect is niet alleen schadelijk voor de lichtbron. als de led lamp knippert is dit ook erg vervelend. Hier leest u de oorzaken waarom de led lamp knippert en hoe u deze kunt verhelpen.Aan de hand van de hier beschreven tips en advies moet het knipperen van de led lamp verholpen zijn.

Waarom knippert de led verlichting?

Heeft u uw verlichting omgebouwd naar moderne LED-lampen? In de meeste gevallen zullen de nieuwe led-lampen zeker perfect werken. In sommige gevallen kunnen echter de volgende effecten optreden:

  • LED-lamp knippert bij inschakelen
  • LED-lamp knippert na uitschakelen
led lamp knippert

Met name in de slaapkamer zou het erg vervelend zijn als de lamp regelmatig zou knipperen als deze is uitgeschakeld . Maar u wilt ook geen knipperende lichten in een van de andere kamers in het appartement . Het knipperen kan in intensiteit variëren. In sommige gevallen zal de LED om de paar seconden kort op volle sterkte knipperen. In andere gevallen knippert de lamp om de paar minuten donker.

In tegenstelling tot de conventionele, klassieke halogeenlampen kan het wel eens voorkomen dat een LED-lamp flikkert. Dit onaangename effect kan zich op verschillende manieren manifesteren, maar het hangt vooral af van de verborgen circuits .

Er wordt onderscheid gemaakt tussen twee soorten flikkering:

  • Zichtbare flikkering: Deze flikkering is zichtbaar omdat de kracht van het licht van een bepaalde bron snel verandert
  • Onzichtbare flikkering: het is er, maar niet zichtbaar

Het flikkeren van LED’s kan leiden tot gezondheidsproblemen . Symptomen zoals vermoeidheid van de ogen, hoofdpijn en migraine, soms ook stoornissen in de controle van oogbewegingen , komen zeer vaak voor . Maar deze problemen deden zich ook voor bij CRT-monitoren of neonbuizen. Maar hoe flikkert het eigenlijk?

Wat zijn de oorzaken van het knipperen?

Het maakt verschil of de LED lamp knippert bij het inschakelen of de led lamp knippert bij het uitschakelen.In de volgende paragrafen vindt u de exacte oorzaken en tips voor het oplossen van problemen.

Led lamp knipper simpel verholpen

Of het nu een LED-lamp, fluorescentielamp of halogeenlamp is : controleer in de eerste stap of de lamp correct in de armatuur is geplaatst. Draai hem er helemaal uit en langzaam weer in totdat je weerstand voelt. Belangrijk: Trek bij vloer- of tafellampen vooraf de stekker uit het stopcontact en bij plafondlampen die in huis op het elektriciteitsnet zijn aangesloten, schakel de zekering op de powerbox uit en beveilig deze tegen opnieuw inschakelen. Breng na het in- en uitschakelen van de lamp de stroomaansluiting opnieuw tot stand. Als het licht niet meer flikkert, heb je het probleem opgelost – de lamp was te los in de fitting geschroefd of had een losse verbinding.

Blijft het lampje knipperen, schakel dan de stroom weer uit en schroef de lamp los. Probeer een nieuwe lichtbron. Als het flikkeren aanhoudt, kijk dan naar de contacten in de lampfitting en lijn ze voorzichtig uit met een tang of een schroevendraaier. Schakel vervolgens de stroom weer in en controleer of het lampje nog steeds flikkert.

led lamp knippert na inschakelen

Gaat uw ledverlichting direct knipperen na het inschakelen van de lichtschakelaar, dan kan dit de volgende oorzaken hebben:

  • Ongeschikte dimmer
  • Ongeschikte transformator
  • Defecte lamp

In de meeste gevallen knipperen ingeschakelde lampen door een ongeschikte dimmer of trafo . In zeldzame gevallen kan de lichtbron echter ook een defect hebben. Je kunt dit eenvoudig controleren met vervangbare lampen. Hiervoor kunt u de lamp eenvoudig in de fitting van een andere lamp schroeven/pluggen. Als de LED-lamp stopt met knipperen, ligt dat waarschijnlijk aan de dimmer of transformator.

Led lamp knippert door dimmer?

Voor het dimmen van LED-lampen moet aan twee eisen worden voldaan. Enerzijds moet de LED-lamp zelf als dimbaar gemarkeerd worden. Daarentegen moet een geschikte LED-dimmer worden gebruikt.Anders kan het voorkomen dat de LED-lamp pas na het inschakelen knippert in plaats van permanent te branden. LED-dimmers werken meestal met trailing edge-technologie. Daarnaast moet de minimale belasting van de dimmer worden voldaan door uw aangesloten lampen.Controleer of je ledlamp als dimbaar gemarkeerd is en of de dimmer die je gebruikt geschikt is voor ledlampen. Daarnaast moet de minimale belasting van de dimmer bereikt worden door je leds.

Halogeen- of gloeilampdimmer

Dit is een probleem dat zich voordoet als je nieuwe ledlampen aansluit op een conventionele dimmer: het wattage van de ledlampen is te laag voor de dimmer en gaat knipperen als je de ledlampen probeert te dimmen. Een LED dimmer kopen is in dit geval vaak de oplossing. Een belangrijke vraag bij het kiezen van LED dimmers is: Weet u of uw lampen dimbaar zijn met fase- of faseafsnijding? Mocht je dat niet weten, dan raad ik de volgende dimmer aan, die gebruik maakt van beide technieken en daarmee 99% van alle dimbare LED lampen kan dimmen.

Dimmer flikkert – de meest voorkomende oorzaken

Gedimd licht is bijzonder aangenaam in woon- of slaapkamers. Het kan echter ook vervelend zijn als door de dimmer de led lamp knippert. Om het probleem te kunnen isoleren, presenteren we hieronder de meest voorkomende oorzaken:

  • Verkeerde dimmer: De meest voorkomende reden voor flikkering is een verkeerde dimmer. Want niet elke dimmer is geschikt om elk licht te dimmen. De dimmer moet passen bij de lichtbron. Zo heb je voor een gloeilamp een andere dimmer nodig dan voor een dimbare LED lamp . Controleer daarom eerst en vooral of de juiste dimmer voor de juiste lamp is geïnstalleerd.
  • Minimale belasting: Naast de verkeerde dimmer wordt vaak de verkeerde lichtbron geïnstalleerd. Dit is vooral het geval als je dimmer een gloeilamp moet dimmen en nu een veel zuinigere LED. In dit geval is de belasting van de dimmer te klein en flikkert de dimmer. Als u het zelf niet kunt of wilt controleren, laat dan een elektricien controleren of de juiste lamp is geïnstalleerd.
  • Lastvenster: Een dimmer werkt altijd in een bepaald lastbereik. Dit varieert afhankelijk van de dimmer en kan bijvoorbeeld een bereik van 40 tot 400 watt omvatten. Als de toegepaste belasting niet in dit bereik ligt, zal dit tot gevolg hebben dat de led lamp knippert.Het probleem is echter vaak opgelost als je de lamp wat feller zet en niet op het donkerst mogelijke niveau laat schijnen.
  • Defect: Als je de voorgaande oorzaken hebt kunnen uitsluiten, moet je denken aan een algemeen defect aan de dimmer. Vooral als je de dimmer hebt vervangen en deze vanaf het eerste gebruik flikkert, is dit een duidelijk teken van een defect. Afhankelijk van wanneer je de dimmer hebt gekocht, moet je een klacht indienen bij de fabrikant of verkoper en deze laten vervangen.
  • Installatie: De problemen dat de led lamp knippert hoeft niet per se door de dimmer of de lamp te worden veroorzaakt. Het kan ook een verkeerde installatie zijn. Dit kan een oorzaak zijn dat de led lamp knippert, zeker als je de installatie zelf hebt uitgevoerd en weinig ervaring hebt in het veld. Om installatiefouten uit te sluiten, dient u de installatie door een specialist te laten controleren.

Led lamp knippert door verkeerde transformator

De LED lamp knipper door transformator Bij het gebruik van laagspannings-LED-lampen op een transformator kan het voorkomen dat deze pas na het inschakelen knipperen en niet permanent branden. De oorzaken zijn vergelijkbaar met het hierboven genoemde dimmerprobleem. Ledlampen werken zelden met oude halogeentrafo’s. Voor een storingsvrije werking moet een geschikte LED-transformator worden gebruikt.

LED’s vereisen een elektronische transformator met een stabiele uitgangsspanning. Qua output moet de trafo ook passen bij de gebruikte ledlampen. Anders kan het voorkomen dat de transformator overbelast wordt of dat de minimale belasting van de transformator niet wordt bereikt.

LED-lamp knippert na uitschakelen

Er zijn veel redenen waarom uw LED lamp knippert wanneer de lichtschakelaar uit is . Een korte flits , die met bepaalde tijdsintervallen wordt herhaald, is typisch . Dit kan bijvoorbeeld om de 5 seconden gebeuren, maar ook slechts om de 5 minuten.Dit zijn de meest voorkomende soorten fouten:

  • Lichtschakelaar met oriëntatielicht
  • Bewegingsmelder met elektronische schakelaar
  • Knipperend bij omschakeling
  • Parallelle kabelgeleiding

Al deze punten hebben één ding gemeen. Ondanks dat hij uitgeschakeld is, is de LED-lamp niet geheel spanningsloos. Door de manier waarop een LED-lamp werkt, zijn zelfs kleine lekstromen voldoende om de LED regelmatig te laten knipperen.

Wat is er gaande?

  1. De lamp is uitgeschakeld
  2. Lekstroom blijft stromen
  3. De condensator in de LED-driver wordt opgeladen
  4. LED brandt> zichtbaar knipperend of knipperend
  5. Lekstroom is te laag voor permanente verlichting
  6. Condensator ontlaadt

Het proces wordt herhaald bij punt 2.

6x Oplossing led lamp knippert

Afhankelijk van de situatie kan dit effect worden geëlimineerd met de volgende maatregelen.

 Let op netspanning

Bij werkzaamheden aan de elektrische installatie bestaat levensgevaar door elektrische schokken. Het oplossen van problemen en wijzigingen mogen alleen worden uitgevoerd door professioneel opgeleide personen. Anders moet u voor uw eigen veiligheid een gekwalificeerde elektricien inhuren.

Lichtschakelaar met oriëntatielicht

Het oriëntatielicht is handig om in het donker de lichtschakelaar te vinden. In oudere schakelaars zijn glimlampen ingebouwd, die meestal in het stroompad naar de uitgeschakelde lamp zitten . Door deze glimlamp vloeit nu de eerder genoemde lekstroom, waardoor de geschakelde LED lamp knippert.

Oplossing led lamp knippert door oriëntatielicht

Als u het oriëntatielicht kunt missen, kan de glimlamp van de schakelaar worden verwijderd. Anders kunt u een dubbelpolige lichtschakelaar gebruiken die ook de nulleider schakelt.

De LED lamp knippert door de bewegingsmelder

Er zijn bewegingsmelders met een schakelrelais en sommige met een elektronische schakelaar . Bewegingsmelders met een relais zijn geen probleem. De tweede variant kan ervoor zorgen dat de aangesloten LED lamp knippert.

De oorzaak is meestal de elektronische schakelaar, die, in tegenstelling tot een mechanisch schakelcontact, niet volledig kan worden geopend. Deze hoogohmige aansluiting is voldoende om een ​​bijbehorende lekstroom te laten vloeien, waardoor de LED lamp knippert.

Sommige bewegingsmelders zijn zo ontworpen dat ze niet direct de volledige stroomvoorziening kunnen leveren. Het benodigde vermogen ontbreekt in de eerste seconden na het inschakelen. Hierdoor led lamp knippert

Wat kun je hier aan de doen?

Controleer of uw bewegingsmelder geschikt is voor LED-lampen . Daarnaast moet de minimale belasting van uw aangesloten lampen worden gehaald.

Knipperende led lampen door wisselschakeling

Bij een wisselschakeling bevinden de stroomvoerende geleider en de uitgeschakelde geleider zich doorgaans over grote afstanden dicht bij elkaar. Tegelijkertijd vormen deze parallelgeleiders een (ongewenste) condensator.De capacitieve koppeling draagt ​​nu energie over van de stroomvoerende geleider naar de spanningsvrije geleider. Afhankelijk van de lengte van de lijn is dit effect groot genoeg om de uitgeschakelde LED-driver te starten en zo de LED te laten knipperen.

Het eerder beschreven probleem van capacitieve koppeling bestaat niet alleen bij omschakelcircuits. In elektrische installaties lopen vaak meerdere kabels parallel over langere afstanden. Dit kan leiden tot ongewenste energieoverdracht naar een spanningsvrije geleider. Deze lekstroom is soms voldoende om de uitgeschakelde LED-lampen regelmatig te laten knipperen.

Wat kunnen we hier aan doen?

Aan de geleiding van de kabels kan in de meeste gevallen niets worden veranderd. De eenvoudigste en meest effectieve manier om dit te doen, is door een ontstoringscondensator te installeren.

In directe vergelijking met conventionele lichtbronnen zoals gloeilampen of halogeenlampen hebben LED’s een aanzienlijk langere levensduur. Dankzij de moderne light-emitting diode-technologie zijn de lampen enerzijds minder gevoelig voor invloeden van buitenaf zoals trillingen en schokken en anderzijds is een brandduur van enkele 10.000 uur niet ongewoon. Toch kunnen LED-lampen kapot gaan. Door de relatief complexe techniek in de lampen zijn hier verschillende foutenbronnen.

De led zelf brandt echter zelden door, de oorzaken van een defect liggen veel vaker in andere componenten, zoals de led-driver of de ballast. Vooral bij goedkope naamloze producten uit het Verre Oosten worden vaak componenten van lage kwaliteit gebruikt, die een LED-lamp bijzonder gevoelig maken voor defecten. Leds van merkfabrikanten hebben daarentegen minder vaak last van defecten. De oorzaken zijn echter ook terug te voeren op externe storingen, zoals schommelingen in het elektriciteitsnet, verkeerde installatie van de lamp of incompatibele componenten zoals dimmers of transformatoren.

De meest voorkomende problemen met LED’s zijn:

LED LAMP werkt niet

Als een nieuw geïnstalleerde LED-lamp niet werkt, moet eerst de elektrische installatie worden gecontroleerd. Allereerst moet de bekabeling worden gecontroleerd. Met een doorgangstest kan worden vastgesteld of het armatuur is aangesloten op de juiste kabels en correct is aangesloten op de schakelaar zodat er überhaupt stroom kan vloeien.

Als een probleem met de elektrische installatie kan worden uitgesloten, is de led-lichtbron waarschijnlijk defect. In dit geval dient te worden nagegaan of deze apart kan worden ingewisseld. Bij het installeren van een bijbehorende vervanger hoef je alleen maar op de juiste fitting te letten .

LED-lamp na korte tijd defect

Als een LED lamp knippert of na korte tijd uit dienst gaat, moet eerst worden gecontroleerd of dit iets te maken heeft met een externe invloed. Grote stroomschommelingen kunnen bijvoorbeeld leiden tot een defect in een LED-lamp of de stroomvoorziening kan simpelweg worden onderbroken door een doorgebrande zekering. De eenvoudigste manier om erachter te komen of er een defect is in de LED zelf en waarom de led lamp knippert, is door deze in een ander circuit te gebruiken.

Als de LED zelf daadwerkelijk is doorgebrand, kan dit simpelweg te wijten zijn aan de slechte kwaliteit van de lamp. Als u eerder vertrouwde op modellen zonder naam, kunt u hier het beste overschakelen op hoogwaardige LED-lampen van merkfabrikanten.Lees verder om te kijken waarom een led lamp knippert.

LED-lamp gaat aan en uit

Vaak gaan LED-lampen niet helemaal kapot, maar het defect komt tot uiting in het feit dat de lampen willekeurig aan en uit lijken te gaan. Als een LED na het inschakelen flikkert of knippert, kan dit verschillende oorzaken hebben.

Een LED lamp knippert bij inschakelen als er problemen zijn met de constante stroomvoorziening. Het flikkeren of knipperen van een LED wordt meestal als erg vervelend ervaren. De oorzaak hiervan kan worden gevonden in de voeding of in de lamp zelf. Flikkering treedt vooral op bij laagspannings-LED-lampen, die worden gebruikt als vervanging voor laagspanningshalogeenlampen en die een transformator nodig hebben om de ingangsspanning om te zetten. Als de transformator een onzuivere en fluctuerende uitgangsspanning levert, kan dit het probleem veroorzaken. Bovendien kan een inferieure LED-lamp ook de neiging hebben om te flikkeren.Lees verder om te kijken waarom een led lamp knippert.

Bij een storing in de voeding knippert een LED na het inschakelen in plaats van continu te branden. Vooral bij modellen met een dimfunctie kunnen de problemen veroorzaakt worden door een ongeschikte dimmer of een lamp die niet geschikt is om te dimmen. De LED-lampen moeten altijd de minimale belasting van de dimmer bereiken en speciaal gemarkeerd zijn als dimbaar. Een ongeschikte transformator kan er ook toe leiden dat een LED lamp knippert na het inschakelen of periodiek knippert en niet continu brandt.

Wat te doen als de LED-lamp regelmatig flikkert?

Als een LED-lamp flikkert, gebeurt dat in de meeste gevallen relatief regelmatig. Een van de meest voorkomende oorzaken van een dergelijke flikkering is het gebruik van een ongeschikte Trans-for-ma-tors . Als je led-lampen gebruikt met een lage spanning (meestal 12 volt), werken ze met een transformator, die de spanning uit het stopcontact regelt zodat de lampen ermee kunnen werken.Lees verder om te kijken waarom een led lamp knippert.

De meeste huizen en appartementen hebben nu dergelijke transformatoren. Als deze echter wat ouder zijn, hebben ze vaak een fluctuerende uitgangsspanning, wat kan leiden tot flikkerende lampen.

Een ander probleem met oudere transformatoren: Veel LED’s werken met zeer lage wattages, waardoor ze niet de vereiste minimale belasting halen. Oudere transformatoren zijn meestal ontworpen voor hogere wattages en kunnen de energiebesparende leds niet aan. Het resultaat: de LED-lamp flikkert.

De oplossing: vervang de oude trafo door een moderne led trafo of plaats een nieuwe trafo in huis. Het beste kunt u een specialist raadplegen.

Als een LED-lamp regelmatig flikkert, kan ook een inferieure condensator in de LED-lamp het probleem zijn. Eerdere gloeilampen reageerden heel traag op stroomschommelingen, zodat ze zelfs met een slechte condensator nauwelijks van belang waren. Moderne LED’s reageren echter sneller en eventuele stroomschommelingen worden als flikkeringen zichtbaar.De oplossing: hoogwaardige LED-lichtbronnen kopen. Let op testsymbolen zoals EMC, ENEC en GS. Vraag bij twijfel een medewerker van de elektronicawinkel.

Onregelmatig flikkeren van LED-lampen

Als een LED-lamp onregelmatig knippert, d.w.z. slechts af en toe en met verschillende tussenpozen, is het oplossen van problemen moeilijker.Het is denkbaar dat de voedingseenheid van uw LED-lamp kapot is, er is bijvoorbeeld een losse aansluiting of een ander defect. Controleer dit door een andere led-lichtbron in de lamp te plaatsen. Als het lampje nog steeds flikkert, is waarschijnlijk de voedingseenheid kapot.

Schroef ter controle de originele lichtbron in een andere lamp. Als het daar ook flikkert, ligt dat waarschijnlijk aan de lichtbron.De oplossing: Controleer of het probleem te herleiden is tot de lamp of de lichtbron. In het eerste geval vervang of repareer je de voeding, in het laatste geval vervang je gewoon de lichtbron.

Led lamp knippert door ander apparaat

Als je led lamp knippert kan het knipperen van de led lamp ook veroorzaakt worden door een ander apparaat.Als je led lamp random gaat knipperen ga dan na welk apparaat het knipperen van de led veroorzaakt.Haal alle stekker van de apparaten uit het stopcontact, of schakel ze uit.Doe nu 1 voor 1 alle apparaten weer terug, en controleer of de verlichting gaat knipperen.

Led lamp knippert door oude fitting

Mocht je led lamp die knippert in een oude fitting zijn gedraaid, kan het wezen dat de contactpunten van de fitting zwart zijn geworden in de loop van de jaren.Zet de led lamp uit en draai de lamp uit de fitting, en controleer of de contacten van de fitting niet zwart zijn(raak de contacten niet aan).Mochten de contacten van de fitting zwart zijn is het raadzaam om de fitting te vervangen.De zwarte contacten van de fitting kan voor een slecht contact zorgen en daardoor kan het zijn dat de led lamp knippert.Deze zwarte contacten van de fitting kan ook voor warmte ontwikkeling in de fitting zorgen, met ook ,,rare storingen” tot gevolg.

Led lamp knippert oplossing

Om simpel te controleren waarom je led lamp knippert kun je de volgende testen doen

  • Draai de lamp die knippert in een fitting van een lamp die wel goed werkt en kijk of hij het dan wel goed doet.
  • Draai een goed werkende lamp in de fitting van de led lamp die knippert
  • Kijk of de led lamp dimbaar is
  • kijk naar het minimale dim vermogen van de je dimmer

Er is echter een eenvoudige oplossing voor dit probleem, namelijk een universele LED-dimstabilisator .

Deze dimstabilisator zorgt ervoor dat de inductieoverdracht of lekspanning wordt afgevoerd en de stroom voor de LED-lampen stabiel blijft. De dimstabilisator moet daarom zo dicht mogelijk bij de LED-lampen worden geplaatst. Voor elke lichtgroep is een dimstabilisator nodig, die altijd voor de eerste ledlamp wordt aangebracht.