Railverlichting


Railverlichting

Railverlichting , modern design en mooi als bijna geen andere verlichting systeem. Het principe is simpel: een rail voert de stroom voor de lamp en dient tevens als ophanging voor meerdere lampen. Het systeem is niet alleen esthetisch mooi, het is ook gewoon praktisch. Bij de montage van het railsysteem kunnen verschillende verbindingsstukken worden aangepast aan de vorm van de ruimte en de verlichtingseisen. Door de railmontage ontstaan ​​de mogelijkheden voor het later gebruiken van het licht.

railverlichting

Vrijheid in het gebruik van verlichting railsystemen

De bij de railverlichting behorende lampen zijn niet alleen langs de gehele rail te bevestigen, maar kunnen ook zonder veel moeite opnieuw worden uitgelijnd. Meestal gaat het om spots die meestal gedraaid en gedraaid kunnen worden. In veel gevallen zijn de lampen ook op de rail te verplaatsen. De vrijheden zijn enorm. Daarnaast kunnen railsystemen ook op wanden worden geplaatst of in plafonds en wanden worden ingebed.

Technische mogelijkheden van railverlichting

Naast de hoogspanningssystemen die met verschillende lichtbronnen kunnen worden bediend, zijn er ook laagspanningssystemen . De stroom is onschadelijk vanwege de lage spanning. Ze gebruiken meestal halogeen reflectorlampen . Dankzij de perfecte kleurweergave van de halogeenlampen kunnen op deze manier details zoals schilderijen of decoraties worden benadrukt. Ze zijn ook geschikt voor het verlichten van werkgebieden waar een goede verlichting en een hoge kleurgetrouwheid belangrijk zijn.

Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij bureaus, maar ook in de keuken of in eetruimtes, waar anders de kleur van het eten zou worden verandert. De spots kunnen ook worden gebruikt om wand- en plafond oppervlakken te verlichten met licht. Met dergelijke indirecte binnenverlichting kan aangenaam licht door de ruimte worden verspreid om zo voor een basis lichtsterkte te zorgen.

Railverlichting systemen: wanneer verlichtingsideeën geen grenzen meer hebben

Koop voldoende rails op de juiste lengte. Plan voor T-, X- en hoekverbinders. Kies tussen eindvoeding of centrale voeding. Installeer een schakelcomponent voor het gescheiden aansturen van individuele lichtvlakken met de afstandsbediening.

Nee, railsystemen zijn niet de gemakkelijkste manier om een ​​woonruimte te verlichten. Maar het meest individuele type verlichting! En als u de weg weet en niet schuwt om naar een ladder, duimstok, potlood en boor te grijpen, kunt u heel gemakkelijk genieten van het plannen en installeren ervan.

railverlichting


wanneer railverlichting?

De reden waarom je voor een railsysteem kiest in plaats van een plafondverlichting is meestal altijd dezelfde: je hebt maar één stroomaansluiting aan het plafond . En deze wil je gebruiken om een ​​kamer op een “complexe” manier te verlichten.

“Complex” betekent dat u verschillende lichtgebieden wilt creëren, bijv. B. zoals op de foto boven de keukentafel en ook een mooie schilderijverlichting aan de muur. “Complex” kan ook betekenen dat u een kamer onder een hoek goed wilt verlichten als een normale plafondlamp veel te veel donkere plekken laat.

In de commerciële sector worden railsystemen veel vaker toegepast. Omdat hier “complex” meer een standaard is. De schijnwerpers, spots en pendels, die op elk moment flexibel kunnen worden verplaatst, worden gebruikt om het wisselende goederen aanbod te verlichten . In musea belichten ze wisselende exposities heel gericht.

Op alle terreinen van particulier en commercieel gebruik maakt de grote flexibiliteit van het railsysteem (ook na installatie) het verschil

Welke soorten railverlichting is er?

Ondanks de talloze uitvoeringen kunnen LED-railsystemen worden onderverdeeld in verschillende typen. We leggen je hier uit wat dat zijn en waar je op moet letten.1,2 of 3 fase systemen
Simpel gezegd, de fasen verschillen in het aantal geschakelde circuits.

 • 3-fase: Met dit systeem kunt u drie verschillende circuits op één rail schakelen, die afzonderlijk van elkaar kunnen worden aangestuurd. De fase, oftewel de schakeling, is op de lamp zelf in te stellen met een draaischakelaar.
 • 2-fasen: Bij een 2-fasen railsysteem kunnen twee stroomkringen worden geschakeld. Voorwaarde hiervoor is dat er een kabel met minimaal vier aders wordt gelegd en dat er een schakelaar met twee knoppen aanwezig is. De keuze van de schakeling kan eenvoudig worden gewijzigd door aan de lamp te draaien.
 • 1-fase: In dit systeem wordt slechts één circuit geschakeld. Dat betekent dat je hem met slechts één schakelaar bedient.
 • Wil je de lampen tegelijk aan en uit zetten, dan is een 1-fase rail voldoende. Wil je gebruik maken van de mogelijkheid om verschillende lichtbronnen op één lichtstrip aan te sluiten, dan heb je meer fasen nodig.

Met meerdere fasen kunnen met één rail verschillende lichtscenario’s worden gecreëerd. Hanglampen boven een eettafel kun je bijvoorbeeld apart van andere lampen schakelen.

Rail verlichting aanpasbare systemen


Buigbare systemen: Niet elk railsysteem is geschikt om te buigen. Hoe breder de adapter voor opname in het railsysteem, hoe kleiner de kans dat deze gebogen kan worden. Ter illustratie een voorbeeld: Het driefasige railsysteem is niet geschikt om te buigen, omdat de stroomrailadapter ruim tien centimeter breed is. Dit is heel precies gemaakt. Als de rail verbogen is, zou de adapter door de radius niet meer in de rail passen.

Dimbare systemen: Railsystemen kunnen ook op een later tijdstip dimbaar worden gemaakt door geschikte accessoires aan te schaffen. Maar let op: alleen lampen die expliciet zijn gemarkeerd als dimbare LED-lampen kunnen worden gedimd!
Het is beter om voor de aankoop uit te zoeken welk systeem geschikt is voor uw idee.

Wat is het verschil tussen hoogspannings- en laagspanningsrailsystemen?

Hoogspannings Railsystemen worden aangesloten op de normale netspanning van 230 volt . Omdat er geen transformator is , is er ook geen minimale belasting. Hierdoor kunnen (grotendeels) probleemloos meer lampen worden toegevoegd, zonder het railsysteem te overbelasten. Laagspannings Railsystemen werken met 12 volt. Om dit te bereiken is een transformator nodig. Bij railsystemen met laagspanning moet de transformator echter correct worden belast.

Kunnen railverlichting systemen op afstand worden bediend?

Met een afstandsbediening of smartphone kun je elke smarthome lichtbron aan- en uitschakelen, de lichtkleur wijzigen, dimmen en het licht persoonlijker maken.En als railsystemen de meest flexibele van alle verlichtingssystemen zijn, zou het hier ook moeten werken, toch? Correct! door het plaatsen van een schakelcomponent die zich voor een bepaald deel van het railsysteem bevindt. Het gedeelte erachter kan dan met de afstandsbediening worden bediend. Je kunt de schakelaar natuurlijk ook aan het begin van het hele systeem plaatsen, dan is het hele systeem met één druk op de knop te bedienen.

Railverlichting Monteren in 6 simpele stappen

Een rail kan direct onder het plafond of aan de muur worden gemonteerd, of hij kan worden opgehangen.

 • Directe installatie: De eenvoudigste variant is installatie direct onder het plafond of aan de muur.
 • Hangend: Een extra decoratief effect kan worden bereikt als de rail hangend wordt gemonteerd. Dit werktmet een vaste ophanging door middel van een stang of staalkabels. Je hebt ook klemmen nodig om ze aan de staaf of staalkabel te bevestigen.

De lampen op de rail moeten uiteraard van stroom worden voorzien. Hiervoor moet je een verbinding opzetten. Overweeg bij het kiezen van de verbinding waar deze moet zijn. Het kan in het midden of aan het einde van de rail worden bevestigd. Railverlichting in de woonkamer is een echte sfeermaker

Een aanbeveling om mee te beginnen: Raadpleeg een gekwalificeerde elektricien . Hieronder laten wij u zien hoe complex een dergelijk systeem kan zijn (afhankelijk van uw wensen en eisen) Stap voor stap zou men ongeveer als volgt te werk gaan:

 • Bepaal de vorm van de kamer en hoe de rail moet lopen. Railsystemen werken in elke ruimte, maar zijn vooral interessant voor L-, T- of U-vormige ruimtes.
 • Meet de kamer en plan licht gebieden, leg de rail nu los op de vloer zoals hij aan het plafond zal moeten hangen, teken de ophangpunten af op de vloer,neem die punten nu over naar het plafond met eventueel een schietlood of een laser.
 • Welke ,,aanvoer” nodig is , hangt af van de richting waarin het railsysteem moet lopen. Voorbeeld: een railsysteem dat in twee richtingen vanaf het stopcontact loopt (bijvoorbeeld in een L-vormige ruimte) heeft een centrale voeding nodig. Als het railverlichtingsysteem maar in één richting loopt, is een eindvoeding vereist. Als het stopcontact verschoven is ten opzichte van het begin van het railsysteem, maar vergelijkbaar met een eind toevoer, wordt een zogenaamde flexibel snoer gebruikt.
 • Vanuit de voeding volgen de rails in verschillende lengtes, die met connectoren met elkaar worden verbonden , d.w.z. rechte connectoren, hoekconnectoren, T- en X-connectoren, in hoogte verstelbare connectoren en flexconnectoren.
 • Monteer nu de ophangpunten met behulp van een boor, schroef plug aan het plafond, em monteer de lichtrails.
 • Klem, schuif, lijn en schroef de lampen op het railsysteem . Let op: Ondanks hoogspanning hebben ook railsystemen ​​maximale belasting.

Welke railverlichting systemen zijn er?

U kunt in het assortiment kiezen uit verschillende fasen van spoorverlichting. Hieronder vindt u per fase een uitleg van de functie:

1-fase railverlichting: Al uw railverlichting heeft één stroomkring beschikbaar. Hierdoor gaan alle lampen tegelijk aan of uit als je de schakelaar omdraait.
2-fasen railverlichting of hoger: Uw stroomrail heeft 2 of meer afzonderlijk regelbare stroomkringen. Met deze railverlichting kunt u de spots/hanglampen onderverdelen in verschillende lichtkringen, die elk afzonderlijk in- en uitgeschakeld kunnen worden. Bij railverlichting systemen kunt u kiezen tussen 1-fase, 2-fase of 3-fase verlichting. Het verschil is dat bij 1-fase verlichting alle lampen met één schakelaar tegelijk aan en uit gaan. Kies je voor 2-fase of meer verlichting, dan kun je deze onderverdelen. U kunt de railverlichting zelf samenstellen met de lampen en/of spots die u wilt monteren.

Er is veel mogelijk! Bekijk het snel! Wil je beginnen met meer te weten te komen over de mogelijkheden van de verschillende soorten railverlichting, lees dan hier verder over railverlichting.

230V 1-fase railverlichting systemen?

Met het 1-fase railverlichting systeem schakel je alle lampen tegelijk. Het 1-fase railsysteem is aan te raden wanneer je bijvoorbeeld spots en spots bevestigt die altijd tegelijkertijd ingeschakeld zijn, bijvoorbeeld wanneer er decoratief licht wordt gebruikt voor verlichting. Het 1-fase railsysteem is ook uitermate geschikt voor commerciële verlichting. Of het nu gaat om een ​​atelier, showroom of etalage, hier kunnen willekeurig veel lampen worden bevestigd die allemaal tegelijkertijd worden in- en uitgeschakeld.

Omdat de lampen naar wens kunnen worden verplaatst, kunnen de spots en spots gemakkelijk worden verplaatst en opnieuw worden uitgelijnd als de decoratie verandert. Dit voordeel loont ook thuis. Als je de meubels na renovatie opnieuw indient, worden de lampen eenvoudig uitgelijnd zodat de lamp weer past. Nieuwe boorgaten om de lampen op te hangen zijn niet nodig. Komt er een nieuw meubelstuk bij dan wordt het 1-fase railsysteem simpelweg aangevuld met een extra spot of spot. Op dezelfde manier kun je een lamp natuurlijk weer verwijderen als deze niet meer nodig is.

Voordelen 1 fase railverlichting:

 • makkelijke installatie
 • Geen transformator nodig
 • Grote keuze aan LED-verlichting
 • Rails kunnen worden ingekort
railverlichting slaapkamer

230V 3-fase railsystemen

Maximale veelzijdigheid bereikt u met een 3-fasen railsysteem. Hier kunnen de kringen onafhankelijk van elkaar worden bediend, zodat armaturen in een ruimte niet tegelijkertijd hoeven te branden. Met een 3-fasen hoogspanningsrailsysteem kunnen ongelooflijk veel verlichtingsideeën worden gerealiseerd.

Zo kun je schijnwerpers en spots combineren met hanglampen. Terwijl de spots de boekenplank en / of het zitgedeelte verlichten, creëert de hanglamp licht boven de eettafel of midden in de kamer. Nu kunt u alle lampen tegelijk of gewoon apart van elkaar inschakelen. Wil je alleen geaccentueerd licht boven de eettafel, schakel dan gewoon de hanglamp in. Andersom kun je alleen de spotjes aanzetten om lekker te lezen of tv te kijken. die het meubilair effectief verlichten. In de online winkel voor verlichting van click-licht.de vindt u een grote keuze aan hoogwaardige 3-fase railsystemen voor thuis en commercieel gebruik.

Voordelen 3 fase railverlichting:

 • 3 fasen = 3 circuits
 • Geen transformator nodig
 • Grote keuze aan LED-verlichting
 • Implementeer spots op elk moment flexibel

Rail verlichting woonkamer

Rail verlichting woonkamer zorgt voor gerichte rail verlichting in de woonkamer voor specifieke elementen van de ruimte die u wilt benadrukken, waaronder planken, kunstwerken en meer. Moderne rail- en monorail verlichting voor de woonkamer passen ook goed bij bestaande inbouwverlichting en omgevingsverlichting van draagbare lampen die je in de ruimte hebt. 

Rail verlichting woonkamer is een gemakkelijke keuze voor plafondverlichting wanneer u helder, gericht licht nodig heeft om een ​​specifiek deel van een kamer te accentueren. In tegenstelling tot een traditionele kroonluchter of een onopvallend licht in de woonkamer, geeft rail verlichting woonkamer je accentlicht van gerichte lichtinval. Specifiek voor rail verlichting woonkamers is een rail- en mono railsysteem een ​​ideale optie voor het verlichten van kunstwerken, het accentueren van wanddecoraties, het weergeven van uw decoratieve accenten of om gewoon een lichtbron te hebben die u op elke gewenste manier kunt richten. Voor een optimale accentverlichting in de woonkamer en de mooiste woonkamer rail verlichting is er geen betere keuze dan flexibele woonkamer railverlichting .

Railverlichting in de keuken

Keuken Railverlichting is een veelzijdige optie voor de moderne woning die zowel sfeerverlichting als taakverlichting kan bieden. Hanglampen of armaturen worden geïnstalleerd op een railsysteem dat aan het plafond of de muur is bevestigd en kan meestal worden gericht waar u maar wilt. U kunt de verlichtingservaring aanpassen en kiezen uit veel rail verlichtingsarmaturen, waaronder hangers, schijnwerpers en schijnwerpers.Spots zijn perfecte armaturen voor railverlichting die boven keukeneilanden en aanrechtbladen is geïnstalleerd, omdat ze de heldere taakverlichting bieden die nodig is voor koken, serveren en schoonmaken. Veel spots zijn verstelbaar, wat betekent dat u de positie van de koppen kunt veranderen om het licht in verschillende delen van de kamer te concentreren.

Railverlichting in de slaapkamer

Het wordt niet zo vaak gebruikt in de slaapkamer als de andere soorten plafondlampen, maar het kan goed werken om een ​​functie in een grote slaapkamer te benadrukken of een dressing of kaptafel op te fleuren.

Railverlichting slaapkamer tips:

 • railverlichting in de slaapkamer werkt het beste in een moderne of minimalistische slaapkamer met hoge plafonds.
 • Er zijn veel soorten railverlichtings armaturen, waaronder trailerstijlen, blikjes en traditionele koplampen.
 • Railverlichting is een goede keuze voor grote inloopkasten.

Je kunt ook een 3 fase railsysteem in de slaapkamer toepassen voor meer schakel mogelijkheden, of door het toepassen van een dimmer op de railverlichting in de slaapkamer creëer je een romantische slaapkamer verlichting sfeer.Schakel bijvoorbeeld de verlichting bij de inloopkast op je slaapkamer met een andere schakeling dan de algemene verlichting in de slaapkamer.De 3 fase railverlichting biedt ook achteraf nog tal van mogelijkheden om je slaapkamer optimaal te verlichten.Van sfeer verlichting tot functionele verlichting allemaal mogelijk met de railverlichting in de slaapkamer. Lees verder om nog meer railverlichting inspiratie te krijgen.

Railverlichting in de hal

Railverlichting is perfect wanneer u bepaalde delen van de hal wilt accentueren, zoals kunstvoorwerpen of rekken en displays. Ze zijn ook erg handig in de hal of gang waar je veel licht nodig hebt om een bepaald object of gebied te accentueren.

Wat kost railverlichting?

Er is een brede prijsrange tussen de verschillende LED railsystemen. Het kostenpunt varieert afhankelijk van de kwaliteit, lengte en materiaal van het systeem. Het aanbod voor complete sets varieert van zo’n 50 tot 200 euro .
Hoe meer accessoires er in de set zitten en hoe meer functies hij heeft, hoe duurder hij wordt.

Maar er zijn hier geen bovengrenzen : er zijn ook systemen die bijzonder dure materialen of ongebruikelijke ontwerpen gebruiken en daarom aanzienlijk duurder zijn. Smart homerailverlichting is ook aanzienlijk duurder dan de standaardmodellen.