Trapverlichting


Trap verlichting welke soort ?

Er zijn twee verschillende soorten trappen. Sommige mensen wilden ruimte besparen op het trappenhuis, anderen zetten het op de voorgrond en integreren het in het interieur. Of je nu al voor de eerste of tweede variant hebt gekozen, je moet de verlichting niet onderschatten. De trap afrollen alleen omdat je niet zag waar je heen ging, is niet nodig.

Trapverlichting

Zoals gezegd moet de verlichting in het trappenhuis veilig lopen mogelijk maken, maar mag deze u niet verblinden. Het licht moet zo op de horizontale vlakken vallen dat andere treden geen donkere schaduwen werpen en je mag geen schaduwen op de treden werpen, vooral niet bij het afdalen. Dit maakt duidelijk dat voor het aanlichten van de trap thuis een bepaald licht nodig is. Het aantal benodigde lampen neemt toe met de lengte van de trap. In elk geval moet de eerste trede van elk deel van de trap altijd goed verlicht zijn.Muur lampen en LED strips zijn daarom geschikt.

Waarom trap verlichting monteren

Een misstap in het donker en je been is in het gips. Om te voorkomen dat u dit overkomt, dient u uw trap goed te verlichten. Maar wat is belangrijk bij trap verlichting? Hier zijn de vijf belangrijkste punten:

 • Het licht mag niet verblinden
 • De verlichting moet helder genoeg zijn
 • Vermijd diffuus licht
 • Combineer perfect licht en schaduw
 • Het begin en het einde moeten duidelijk herkenbaar zijn

De eerste twee punten kunnen worden samengevat: enerzijds mag de trap verlichting niet verblindend zijn, maar anderzijds moet ze voldoende helder zijn om de trap veilig te gebruiken. Experts raden een lichtintensiteit van 200 lux aan, wat overeenkomt met 200 lumen per vierkante meter.Merk echter op dat de sterkte van het licht afneemt met de afstand tot de lichtbron . Als de traparmatuur 1,80 m boven de trap wordt geïnstalleerd, is een krachtiger armatuur vereist dan bij montage direct boven de treden. In principe kan de trap verlichting echter op verschillende hoogtes worden gemonteerd.

Diffuus licht is erg slecht op trappen , omdat dan de randen wazig worden, wat kan leiden tot fatale misstappen.Direct licht is dus absoluut noodzakelijk, hierdoor ontstaat een scherpgerande schaduw waardoor de verschillende niveaus duidelijk van elkaar afsteken.Waar beginnen de trappen, waar eindigen ze ? Dit is erg belangrijk bij het lopen om ongelukken te voorkomen. Trappen huisverlichting moet daarom ook het begin en einde van de trap in zicht hebben. Dit is niet het grote probleem met kleinere trappen, maar wel met langere trappen. Mogelijk zijn hier extra lampen nodig.

led strip trap


Goede trap verlichting

Wandlampen , plafondlampen of inbouwspots – opbouw, inbouw, geïntegreerd in de treden of in de trapleuning – er is veel mogelijk met trap verlichting in huis of appartement. Bepaal zelf welke variant jij het mooist vindt

Veiligheid op de trap betekent ook dat de leuning duidelijk zichtbaar is. Dit zal meestal het geval zijn, maar leuning verlichting kan dit nog meer naar voren brengen. Dergelijke trap verlichting is eenvoudig te realiseren met LED-strips

Plafondverlichting als trap verlichting

Trappen verlichten met plafondlampen is zeker mogelijk. Je moet echter heel goed kijken of de hele trap echt verlicht is. Vooral als de trappen niet recht zijn, maar in plaats daarvan spiraalvormig omhoog. Mogelijk hebt u aan de boven- en onderkant een lamp nodig die van beide kanten kan worden vastgeklikt.

Richtspots als trap verlichting

Aan het plafond bevestigde spots zijn zeer geschikt voor trap verlichting. Met deze lampjes kan het licht worden uitgelijnd zodat de treden perfect verlicht en goed herkenbaar zijn.

Kabel- en railsystemen als trapverlichting

Heeft u meerdere lampen nodig en heeft u slechts één stroomaansluiting, dan zijn kabel- en railsystemen een zeer goede oplossing. Ze worden tot aan het plafond gespannen en je kunt er meerdere lampen op verschillende afstanden aan bevestigen.

Hanglamp als trap verlichting

Bij wenteltrap kan het erg aantrekkelijk zijn om een ​​hanglamp in het midden te hangen. Je hoeft alleen maar te kijken of je genoeg ruimte hebt en dan een hanglamp te kiezen die precies in het trappenhuis past.

Wandlamp als trapverlichting

Wandlampen zijn het alternatief voor plafondlampen voor trap verlichting. Ze kunnen op de muur worden gemonteerd. Zorg er om optische redenen voor dat de lampen op dezelfde intervallen worden geïnstalleerd als de trap tredes.Wellicht is het voldoende als u zowel boven als onder een wandlamp plaatst. Of misschien moet het elk vierde of vijfde niveau zijn. Of elke stap van de trap. In ieder geval moet u in de planningsfase de juiste aansluitingen hebben geïnstalleerd.

Ledstrips als trap verlichting

Een chique en vooral mooie oplossing is ingebouwde trap verlichting. Hier is het licht in de treden ingebouwd. Hiervoor zijn bijvoorbeeld inbouwspots maar ook ledstrips geschikt. Ook in de leuning van de trap kan een armatuur worden ingebouwd.Als je elke trede verlicht, is het bijzonder veilig omdat ze duidelijk van elkaar afsteken. Vooral het schaduwspel is hier belangrijk. Als u het licht te fel kiest, zijn de afzonderlijke niveaus niet meer gemakkelijk te onderscheiden.

Naast de praktische waarde van goede trap verlichting, d.w.z. het creëren van meer veiligheid, is de verlichting van de trap ook een uitstekende manier om de architectuur in uw eigen vier muren op een bijzonder aantrekkelijke manier te accentueren . Een unieke manier om dit te doen zijn ledstrips , dit zijn plakstrips waar leds stevig aan vast zitten. De zeer smalle stroken kunnen dankzij hun flexibiliteit en flexibiliteit nagenoeg overal gemakkelijk worden geïnstalleerd​ De LED-strips, die verkrijgbaar zijn in verschillende lengtes van één meter tot enkele meters, kunnen ook bij bepaalde snijmarkeringen flexibel naar de ruimtelijke eisen worden geknipt. Dit betekent dat er geen overtollige uiteinden zijn die op een meer of minder aantrekkelijke manier zouden moeten


Buiten trap verlichting

In een privéomgeving zijn trappen buitenshuis het vaakst te vinden bij de ingang. De trap leidt naar de voordeur. Soms zijn er maar een paar treden, soms moeten grotere hoogteverschillen overwonnen worden.

.

buitentrap verlichting

Hoe dan ook, verstandige verlichting is vereist om uw veiligheid en die van uw bezoekers te garanderen.de regels voor goed licht op trappen zijn zowel binnen als buiten van toepassing. Het is daarom belangrijk dat de trap verlichting voldoende helder is en niet verblindend. Het is vooral belangrijk om het begin van een trap te markeren – zowel boven als beneden. Dit gebeurt vaak bij een bolderarmatuur of een sokkellamp .

Diffuus licht , heel normaal op donkere en schaduwrijke dagen, is vooral buitenshuis een probleem . De schaduwen van de treden zijn maar minimaal zichtbaar en de trap lijkt soms meer op een hellingbaan. Hier beschermen trap verlichting tegen fatale fouten met ernstige gevolgen.

Naast de reeds genoemde bolderarmaturen en sokkels wordt bij de entree vaak inbouwverlichting toegepast. Ze zijn ofwel geïntegreerd in de trap of in een muur. Op kleine trappen met twee of drie treden is het huisingangslicht vaak voldoende voor trapverlichting.

Bewegingsmelder voor een veilige trap

Trappenhuisverlichting met bewegingsmelder, dat wil zeggen: nooit meer de trap op of af in het donker. Of meer specifiek: het licht gaat aan zodra iemand de trap nadert. Dat geeft zekerheid – zowel binnen als buiten. Buiten zelfs twee keer, want daar versterkt zo’n lamp de inbraakbeveiliging.

Er zijn twee mogelijkheden:

 • Bewegingsmelder geïntegreerd in de lamp
 • Aparte bewegingsmelder voor meerdere lampen

Voor de installatie kunt u het beste contact opnemen met uw vertrouwde elektricien. Deze installeert niet alleen de lichten vakkundig, maar past ook sensoren voor je aan zodat het licht niet aangaat als een auto 20 meter verder rijdt.Zeker in de buitenruimte of in het trappenhuis van appartementsgebouwen is een schemerschakelaar een goed alternatief voor een bewegingsmelder . Terwijl deze het licht na een vooraf ingestelde tijd uitschakelt, reageert de schemering op de helderheid van de omgeving. Als het te donker wordt, gaat de trappenhuisverlichting aan en blijft aan totdat het weer helderder wordt.

Economisch gezien is het zeker aan te raden om de trappenhuisverlichting te regelen met bewegingsmelders of tijdgestuurd . Met name bij langere trappen of in het trappenhuis is het belangrijk ervoor te zorgen dat de inschakeltijd niet te kort is. Oudere of zwaar bepakte mensen zijn soms wat langer onderweg, dus het zou gevaarlijk zijn als de lichten halverwege uitgingen.

Trapverlichting aan de muur

Als je trap langs een muur loopt en niet vrijstaand is, dan is het zinvol om de muur uit te rusten met een traplamp. Om te voorkomen dat het licht van de wandlampen verblindt, vertrouw je op traplampen die indirect licht uitstralen via een diffusor . Dit kunnen bijvoorbeeld lichtdoorlatende schermen zijn of houten elementen waardoor het licht indirect lijkt.

Houd er bij het plannen van uw trapverlichting aan de muur rekening mee dat ze op regelmatige afstanden zullen worden geïnstalleerd . Minimaal twee lampen zijn belangrijk, maar als je een trappenhuis hebt met gemiddeld 15 treden, kun je ook vijf of meer traplampen gebruiken.Als alternatief kunt u wandinbouwlampen gebruiken . Deze zijn ingebed in de inbouwpleister en moeten al bij de bouwplanning in aanmerking worden genomen . De inbouwspots lopen meestal evenwijdig aan de trap en worden op elke of elke tweede trede bevestigd. De ingebouwde verlichting maakt het verloop van de trap zichtbaar en de treden worden extra benadrukt. Monteer de wandinbouwspots op enkelhoogte .

Let op: Uitstekende plekken ter hoogte van de treden vermijd je beter in verband met een verhoogd struikelgevaar.

De perfecte trap verlichting?

Bij het verlichten van trappen is het belangrijk om te veel duisternis en tegelijkertijd te veel licht te vermijden. De middenweg kan worden bereikt door enerzijds verlichting die helder genoeg is, maar ook niet verblindt of misleidende schaduwen veroorzaakt door een verkeerde plaatsing van de lichten anderzijds . Bovenal moeten de niveaus duidelijk van elkaar worden onderscheiden zodat de trapgebruiker geen fouten maakt bij het afdalen. Dan is het zaak om begin en einde van de trap goed zichtbaar te maken. Voor een duidelijke trap verlichting p kan zowel de algemene verlichting van een ruimte worden opgenomen, als (wat de veiligheid aanzienlijk kan verhogen) met een markerings- of oriëntatielicht voor zichtbaarheid en duidelijke structurering van het trappenhuis.

Trap verlichting met wandinbouwlampen

Om de structuur van de trap duidelijk herkenbaar te maken, is het aan  te raden om langs het verloop van de trap wandinbouwlampen  te gebruiken. Om een ​​goede verlichting van de treden te krijgen, is het niet per se nodig om naast elke trede een inbouwlamp te plaatsen. Een goede trapverlichting kan ook worden bereikt met meerdere inbouwspots, die met tussenpozen van meerdere treden net boven de trede, dus ongeveer op enkelhoogte, worden geïnstalleerd. Hierdoor kan de trap goed gestructureerd worden met licht en schaduw .

Bijkomend voordeel: doordat de inbouwarmatuur onderdeel wordt van de architectuur en dus niet uit de muur steekt, is er geen kans op een botsing met de armatuurbehuizing.

Design trap met hanglamp

Met een hanglamp creëer je een bijzondere eyecatcher in je trappenhuis . Zelfs een no-nonsense trap ziet er elegant en ongewoon uit met dit soort trapverlichting. Een plafondlamp komt het beste tot zijn recht op een wenteltrap, boogtrap of halve wenteltrapvorm waar plaats is voor een grote lamp.Grote bollampen in zwart, metallic of goud zijn bijzonder modern en doorbreken de rechtlijnige uitstraling van een trap. Ook bij een open woonconcept waarbij het trappenhuis onderdeel uitmaakt van het woongedeelte heeft een hanglamp of kroonluchter met een warm witte lichtkleur een modern en sfeervol effect.

Tip: combineer de hanglamp met andere spots of inbouw wandlampen aan het begin en einde van de trap. Zo zorg je voor voldoende trapverlichting .

LED strips voor trappen monteren

LED strips worden over het algemeen direct onder de trap verlijmd. Worden de LED strips in het directe gezichtsveld gemonteerd, dan zijn alle LED’s vaak erg fel en niet gunstig voor het oog en zeker als je de strips horizontaal tegen de trap plakt is dit erg vervelend. LED strips die tegen de trap worden gelijmd geven niet het gewenste effect.Het mooiste effect om de trap te verlichten is een opalen afdekking zodat u uw gasten die uw huis bezoeken kunt verrassen.

LED strip profielen voor een trap

Het afwerken van LED strips in de trap is zeer eenvoudig te realiseren als u gebruik maakt van onze speciale LED aluminium trapneusprofielen . U kunt uw LED strip direct in het profiel lijmen, daarna sluit u de strip aan op de trafo en eventueel de controller, zodat u daarna ongestoord kunt genieten van het licht vanaf de trap.U kunt de profielen ook direct tegen de muur bevestigen met montagebeugels of het profiel vastzetten met schroeven. Kies je voor het inbouwprofiel, dan kun je het profiel in de wand frezen zodat er aan beide zijden een mooi lichteffect ontstaat.

Trapverlichting met sensor

Het is mogelijk om deze trapverlichting te combineren met een bewegingssensor. Bij trapverlichting met sensor gaat de verlichting automatisch aan en uit als iemand de trap op of af gaat. Je kunt instellen hoe lang de trap verlichting moet blijven branden nadat iemand het detectiegebied is gepasseerd. De trap verlichting met sensor is over het algemeen in te stellen van 15 seconden tot 10 minuten.

Wat maakt een goede trapverlichting?


De traptredeverlichting moet er chique uitzien en veiligheid bieden. U moet rekening houden met de volgende criteria bij het kiezen van een oplossing die bij u past:

 • De trapverlichting moet de treden verlichten zodat de randen goed zichtbaar zijn.
 • Vooral het begin en het einde van de trap moeten volledig verlicht zijn.
 • Goede trapverlichting is niet te subtiel en niet te fel: lichte kleuren tussen 2.700 en 3.000 Kelvin zijn ideaal.
 • Idealiter is de trappenhuisverlichting dimbaar en voorzien van een bewegingsmelder.
 • Goede trappenhuisverlichting is visueel aantrekkelijk en past in het verlichtingsconcept van een huis of appartement.


Belangrijk om te weten: In openbare gebouwen en appartementsgebouwen gelden speciale regels voor trappenhuisverlichting. Het gaat onder meer om professionele vluchtwegbeveiliging.

LED spots als trapverlichting

LED inbouwspots zijn een goede manier om individuele treden in een aangenaam licht te zetten. Er zijn enkele of meerkleurige varianten – passend bij uw inrichtingsstijl en verlichtingsconcept. Het voordeel van LED-lampen : ze schijnen gelijkmatig fel, maar kunnen ook worden gedimd. LED’s hebben ook een laag energieverbruik en zijn bijzonder duurzaam.

Naast hun lage energieverbruik en lange levensduur hebben LED inbouwspots nog andere voordelen.De LED-lampen ontwikkelen slechts een zeer lage warmte, wat vooral belangrijk is wanneer ze binnen het bereik van kinderen worden geïnstalleerd. Maar u doet ook het milieu een groot plezier door gebruik te maken van LED lampen. Deze bevatten geen kwik, dat moeilijk afbreekbaar is.Bovendien zijn ze veilig tegen trillingen en schokken en ook beschermd tegen implosie.

Deze punten mogen niet worden genegeerd, vooral niet bij gebruik als trap verlichting. Een speciaal licht kan worden bereikt als u verschillende gekleurde lichten gebruikt. Dit maakt het licht in uw kamers zacht, waarom en helder en kan ook gedimd worden.Gemak en veiligheid worden vergroot, als je de trap verlichting combineert met een bewegingsmelder. Deze voordelen zijn overtuigend en weerspiegelen zeker de toekomst van trap verlichting.

Trapverlichting zonder stroom

Allereerst moet gezegd worden dat trapverlichting volkomen logisch is. Jaarlijks krijgen zo’n 2,8 miljoen mensen een ongeval in hun eigen huis. Last but not least is een stap de oorzaak. ‘s Avonds ga je snel naar beneden naar de keuken en het gebeurt: je valt.Hetzelfde scenario kan zich natuurlijk ook in de vroege ochtenduren voordoen als je je nog helemaal verslapen hebt. Als u niet oplet, loopt u het risico te vallen.

Adequate verlichting zorgt voor optimale veiligheid op uw trap – mits de verlichting goed is geïnstalleerd. Denk je aan trap verlichting , dan sluit je deze waarschijnlijk aan op een stroomvoorziening. Maar dat hoeft eigenlijk niet meer. Veel mensen geven er de voorkeur aan om hun trapverlichting op batterijen te laten werken. Inmiddels is deze methode al gemeengoed. Trapverlichting op batterijen bespaart in de eerste plaats uw elektriciteitskosten.

Er zijn natuurlijk geen elektriciteitskosten voor trapverlichting op batterijen. Bovendien is er geen ingewikkelde montage nodig. De trappenhuisverlichting is eenvoudig over het pleisterwerk te installeren en er is geen ingewikkelde aansluiting op uw stroomvoorziening nodig. Als uw trappenhuisverlichting op batterijen werkt, is er natuurlijk geen vervelende stroomkabel nodig, die u onopvallend moet opbergen. Kortom, trapverlichting op batterijen is een prima alternatief voor “conventionele” trapverlichting.

Trap verlichting batterijen werkt, gaat meestal gepaard met een zeer ongecompliceerde installatie. Dergelijke trap verlichting word meestal opbouw gemonteerd. Dit betekent, zoals de naam al doet vermoeden, dat je deze verlichting boven op het pleisterwerk plaatst.De meeste trap verlichting lampjes hebben een zelfklevend oppervlak aan de achterkant, dus ze hoeven alleen nog maar vastgelijmd te worden.

Dit is natuurlijk heel eenvoudig en kan ook eenvoudig door een leek worden uitgevoerd. Hoewel het heel eenvoudig is om de trap verlichting op batterijen te bevestigen, moet deze ook correct worden uitgelijnd. De verlichting mag in geen geval verblinden, omdat dit het risico op ongevallen aanzienlijk zou vergroten. Vermijd altijd diffuus licht en het verschil tussen schaduw en stap moet altijd duidelijk herkenbaar zijn. Houd deze dingen in gedachten en niets mag geweldige trapverlichting op batterijen in de weg staan. Verheug u op een prettige montage en betrouwbare veiligheid op uw trap.

Verlichting voor buitentrappen

Er zijn ook trappen buiten , die voor uw eigen veiligheid goed verlicht moeten zijn. Dit is bijvoorbeeld het geval bij huisopstapjes , op hellende terreinen of de verbinding tussen de garage en het woongebouw.

Zorg er bij het gebruik van buitenlampen voor dat ze ten minste IP 65-bescherming hebben om beschermd te zijn tegen spatwater en regen. Dit geldt met name voor wandinbouwlampen op de trap. Als u grondinbouwspots als trapverlichting monteert, moeten deze beschermingsklasse IP 67 hebben .Sokkellampen zijn ook een goed idee om een ​​trap te markeren. Met een huisingangslamp markeert u ook het directe entreegebied, wat vaak voldoende is voor een buitentrap met drie of minder treden.

Welke trapverlichting op batterijen zijn er?

Op het gebied van trap verlichting is er waarschijnlijk niets dat niet bestaat. Kies je voor trapverlichting op batterijen, dan heb je alle vormen en kleuren die je maar wilt. Ook bent u vrij om uw trapverlichting te plaatsen. Je kunt je verlichting aan de muur bevestigen naast de trap of onder de trap. Er zijn talloze lampen voor aan de muur, dus je vindt zeker iets passends.

Of het nu rond, ovaal of vierkant is – er zijn meestal geen grenzen aan uw wensen. Als u uw verlichting onder de treden wilt bevestigen, zijn LED strips hiervoor ideaal. U bepaalt zelf of u rood, blauw, groen of klassiek warmwit kiest – ook de kleuren kennen geen grenzen. Zorg er echter altijd voor dat uw trap verlichting correct is uitgelijnd. Elimineer storende schitteringen en zorg voor een duidelijk herkenbaar verschil tussen stappen en schaduwen.