Indirecte verlichting

Indirecte verlichting

Met indirecte verlichting kan een leuke gezellige sfeer worden gecreëerd. Voorbij zijn de dagen dat je alleen in woonkamers een heldere plafondlamp installeerde. Indirect licht kan zowel voor basisverlichting als voor accent- en decoratieve verlichting worden gebruikt. In dit artikel vind je enkele suggesties voor indirecte verlichting in de woonkamer.

indirecte verlichting

Wat is indirecte verlichting?

Plafondlampen werden in het verleden vooral gebruikt om woonruimtes te verlichten. Deze straalden hun licht rechtstreeks de kamer in en zorgden voor de juiste helderheid. Pas met de komst van plafondwashers vond indirecte verlichting zijn weg naar particuliere huishoudens. Hier wordt het licht meestal via een plaatvormige reflector op het plafond gestraald en van daaruit in de kamer gereflecteerd.

Met diverse halogeenlampen en spots in meubels of systeemplafonds kwamen steeds meer soorten indirect licht naar voren. De benodigde ruimte en de hoge warmteontwikkeling waren hier echter vaak problematisch. Ondertussen heeft de led-technologie met al zijn voordelen zich gevestigd . Dit betekent dat indirect licht bijna overal kan worden geïnstalleerd en in talloze woonruimtes wordt toegepast.

Direct verlichting of indirecte verlichting?

Veel mensen verwarren de kwestie van directe / indirecte verlichting met de kwestie van uplight / downlight. Hoewel de twee vaak verwant zijn, zijn het eigenlijk afzonderlijke aspecten die het vermelden waard zijn. Directe verlichting is wanneer het grootste deel van de lichtverspreiding van een armatuur op een specifiek object of gebied valt. Direct licht wordt meestal aangetroffen in typen downlight-armaturen, maar kan, afhankelijk van het scenario, ook in bepaalde uplight-modellen aanwezig zijn. 

Indirect licht is de lichtspreiding die buiten de directe reikwijdte landt en andere objecten verlicht dan die in de directe verlichting spreiding. De term indirecte verlichting kan ook worden toegepast op verlichtingsarmaturen waar het licht naar boven wordt geworpen in een uplight-ontwerp, aangezien het licht op natuurlijke wijze naar het plafond en de wanden wordt geworpen in plaats van naar specifieke objecten.

Combinatie van direct en indirect licht.

In de meeste gevallen is een combinatie van beide soorten verlichting zinvol. Met indirecte verlichting kan, afhankelijk van het type installatie, basisverlichting of accentverlichting worden gecreëerd. Het indirecte licht is echter te donker voor sommige activiteiten, taken of gelegenheden. Daarom is het meestal aan te raden om hem te combineren met directe lichtbronnen die indien nodig kunnen worden ingeschakeld.

Wanneer indirecte verlichting toepassen

Hoewel je misschien wat onbedoelde indirecte verlichting krijgt, kan indirecte verlichting ook een bewuste keuze zijn die je besluit te gebruiken in een ruimte, afhankelijk van het type armatuur en waar het wordt geplaatst. De meest voorkomende toepassing van indirecte verlichting is voor sfeerverlichting. Het kan ook worden gebruikt om de grimmige lichtlijnen en de algemene hardheid van helderdere directe verlichtingsoplossingen in evenwicht te brengen. Het is een geweldige bron om meer lumen aan een kamer toe te voegen zonder de harde effecten van het toevoegen van extra directe verlichtingsoplossingen te creëren.

Wanneer directe verlichting toepassen

Direct licht is belangrijk waar we werkzaamheden en taken uitvoeren, zoals thuis maar ook op kantoren en andere werkplekken. Direct licht verlicht specifieke objecten en dit hebben we bijvoorbeeld nodig bij het lezen van een boek thuis, studeren of bij het samenstellen van een product. Een klein armatuur naast de werkplek met gericht licht is belangrijk omdat het de zichtbaarheid verbetert en het licht precies richt waar het nodig is.

In onze huizen is gericht licht erg belangrijk op plaatsen zoals de keuken en de badkamer. Richtbare spots boven de keuken werkruimte en onderkastverlichting zijn een uitstekende keuze voor het verlichten van de bereidings- en kookruimtes. Waterdichte inbouwspots of kantelbare spots zijn belangrijk in de badkamer. Direct licht wordt ook gebruikt in musea, galeries en winkels om onze aandacht op een bepaald punt of product te vestigen. Railverlichting is perfect voor dit doel, omdat ze ook een hoge kleurweergave hebben. Direct licht kan daarom zowel functioneel als decoratief zijn, omdat het ook bepaalde objecten in een kamer benadrukt.

Wat zijn de voordelen van indirect licht?

Indirecte verlichting heeft een grote populariteit genoten door de vele mogelijkheden die LED-technologie biedt. Dit zijn de voordelen van indirect licht:

  • Aangename sfeer
  • Sfeervolle ambiance
  • Geen verblinding
  • Geen schaduwen

Doordat het licht weerkaatst wordt op de wanden of het plafond, wordt indirecte verlichting als erg zacht ervaren. Het licht wordt zeer gelijkmatig verdeeld, werpt geen schaduwen of verblinding. Door gebruik te maken van indirect licht kan een gezellige sfeer met een hoge feelgood factor worden gecreëerd. Bij gebruik van RGB-leds kan ook elke kleur worden ingesteld. Deze verscheidenheid aan kleuren wordt vaak gecombineerd met een helderheidsregeling. Er kan dan een grote verscheidenheid aan lichtsferen worden ingesteld.Indirect licht is erg zacht en zacht, het verblindt niet en werpt geen harde schaduwen. Indirecte verlichting zorgt voor een erg gezellige sfeer.

Nadelen van indirecte verlichting

Door het zachte effect van indirect licht kan het ook oogvermoeidheid veroorzaken. Daarom wordt indirect licht vaak gebruikt in combinatie met directe verlichting.

Suggesties voor indirect licht

De toepassingsmogelijkheden voor indirecte led verlichting zijn nagenoeg onbeperkt. In de volgende voorbeelden vindt u enkele suggesties waar deze bijvoorbeeld kan worden geïnstalleerd.

Indirecte keukenverlichting

In het verleden werden in keukens vaak zogenaamde onderkast lampen onder de bovenkasten geïnstalleerd om het werkblad te verlichten. Als alternatief kan het werkblad ook indirect worden verlicht.

indirecte verlichting keuken

Zo kunnen ledstrips achter een antiverblindingsstand worden bevestigd.Omdat een keuken heel helder verlicht moet zijn om goed te kunnen werken, mag de indirecte verlichting hier alleen als aanvullende lichtbron worden gezien. Als basisverlichting moet altijd heldere directe plafondverlichting beschikbaar zijn.

Indirecte verlichting in de woonkamer

Met name de woonkamer is een veel voorkomende verblijfplaats in de eigen vier muren. Hier wil je natuurlijk lekker knus zijn. Indirecte verlichting kan bijvoorbeeld op de volgende plaatsen worden aangebracht:

  • in het verlaagde plafond
  • bij muurprojecties
  • in of onder meubels
  • op gordijnroeden
  • achter de televisie
  • op plinten

Veel ledstrips zijn qua kleur en kleurtemperatuur te sturen en regelen meestal ook de helderheid. Op deze manier kan altijd de gewenste sfeer worden bereikt.

De verlichting in de woonkamer mag niet alleen uit indirect licht bestaan. Dus misschien wilt u het een beetje feller hebben in de eetkamer of bij bepaalde gelegenheden. Daarom is de combinatie met directe verlichting, bijvoorbeeld met inbouwspots, een goede keuze. Als u van lezen houdt, moet u op uw favoriete plek een helder leeslampje hebben om uw ogen te beschermen.

Indirecte wandverlichting

Iedereen die een muur heeft met een reliëfachtige structuur, kan deze verlichten met een lichtstrip. De schaduwen zorgen ervoor dat het er niet alleen goed uitziet op de muur zelf. Ook in de kamer ontstaat opwindend indirect licht. De lichtbalk of de ledstrip kan zowel aan de onderzijde als onder het plafond voor de muur achter een paneel gemonteerd worden.

Indirecte plafondlamp verlichting

Om indirecte verlichting te bereiken, moet de LED-lichtbron meestal worden verborgen achter een uitsteeksel of rand. Dit is de enige manier om te voorkomen dat het licht rechtstreeks in de kamer schijnt. Plafondlampen maken in de regel deel uit van directe verlichting. Er zijn echter een paar uitzonderingen die, ondanks de plaatsing in het midden van de ruimte, hun licht naar boven uitstralen naar het plafond.

Een plafondlamp kan ook voor indirect licht zorgen. Deze is eenvoudig te plaatsen in ruil voor een bestaande plafondlamp. Deze oplossing heeft echter maar beperkt zin als het de enige lichtbron in de kamer is.

buitentrap verlichting

Indirecte buitenverlichting

De buitenverlichting wordt natuurlijk niet alleen in de tuin gebruikt. Een fijn balkon of terras heeft ‘s avonds geen zin als je geen licht hebt. Hier adviseren wij buitenmuur- of grond armaruren.Deze kunnen prachtig aan de gevel of aan een zuil worden bevestigd.

indirecte buitenverlichting zorgt voor een sfeervolle toon, waardoor het licht effectiever over een muur langs de zijkant van een huis kan worden verspreid. Indirecte verlichting verlicht bloembedden, tuinen, struiken of andere decoratieve landschapskunst. Bovendien zal het licht van de grond weerkaatsen en een mooi verlichte loopbrug creëren rond bloembedden.

Een belangrijke trend in landschap verlichting is eenvoud en netheid. Dit betekent dat meer huiseigenaren ervoor kiezen om met minder grondarmaturen hun hele huis te verlichten. De bewoners die hun verlichtingsarmaturen eenvoudigweg op een zeer geordende en georganiseerde manier langs een loopbrug uitlijnen, voor veel onnodig licht en verspillen ze energie.

Door voor een meer simplistisch ontwerp te gaan, kun je nog steeds planten en bloembedden benadrukken, terwijl je net genoeg licht geeft om een ​​achtertuin of rond een terras te verlichten. Huiseigenaren gaan ook naar minder lumen in verlichtingsarmaturen toe. Hierdoor kan de lichtbundel zich efficiënter verspreiden en egaliseren over het te verlichten object.

Bouw zelf indirecte verlichting

In veel gevallen wil je zelf indirecte verlichting bouwen en deze naast de bestaande plafondlamp plaatsen. LED strips zijn zeer geschikt voor zelfbouw. Deze kunnen achteraf gemakkelijk worden gelegd. Daarnaast zijn ledstrips in bijna elke lengte voordelig verkrijgbaar.

Er zijn witte ledstrips met verschillende kleurtemperaturen, strips met RGB leds en ook een gecombineerde variant daarvan. Hierbij zit meestal ook een controller inclusief afstandsbediening, waarmee de kleuren en helderheid gemakkelijk kunnen worden bediend.

Conclusie indirecte verlichting

Indirect licht verblindt niet en zorgt zo voor een gezellige sfeer. Dankzij LED-technologie kan indirect licht op veel plaatsen worden geïnstalleerd. U heeft nu enkele suggesties gekregen waar en hoe indirecte verlichting kan worden toegepast. In combinatie met een apart schakelbare plafondlamp kan afhankelijk van uw wensen en stemming de juiste sfeer worden gecreëerd.