Smart led verlichting

Wat is smart led verlichting?

De verlichting in je huis regelen vanuit je bank of vanuit welke plek op de aardbol ? Het kan met smart led verlichting! Waar je op moet letten bij het kiezen van smart led verlichting gaan we hier uitleggen? Kies je voor bluetooth wifi, gekleurd of wit licht? We hebben hier de verschillen voor je op een rij gezet.

Smart led verlichting

Waarom smart led verlichting?

Naast de vele esthetische voordelen van smart led verlichting, kan het ook geld besparen. De gebruikte LED-lampen verbruiken minder energie dan andere verlichtingssystemen. Bovendien kan de levensduur van de verlichting intelligent worden geregeld. Gebruik je naast het verlichtingssysteem ook bewegingsmelders, dan kun je deze zo programmeren dat het licht automatisch uitschakelt als er niemand in de kamer is. 

Een ander voordeel zijn slimme verlichtingssystemen met smart led verlichting die hun intensiteit optimaliseren op basis van externe invloeden. Deze dimmen of schakelen helemaal uit in de zomer of passen zich in de winter individueel aan de tijd van de dag aan. De intelligente regeling bespaart energie en geld. Zeer gespecialiseerde smarthome-fabrikanten bieden geschikte besturingseenheden voor jaloezieën, rolluiken en luifels aan, die samen met de smart led verlichting een compleet voordeel op de energierekening kunnen betekenen.

Wat zijn de mogelijkheden met smart led verlichting?

Wist je dat sommige smart led verlichting zelfs samen kunnen werken met rookmelders, lichtsensoren en bewegingssensoren? Het is daarom erg belangrijk om voor de aanschaf te kijken wat de uitbreidingsmogelijkheden zijn. Misschien ben je alleen op zoek naar losse lampen, maar wil je in de toekomst ook de armaturen in je slaapkamer vervangen door smart led lampen.

Verder kan je bijvoorbeeld kijken naar de “taal” waarin de smart led verlichting met elkaar praten. Wifi smart led lampen die gebruik maken van het ZigBee light link protocol, kunnen bovendien ook samen werken met smart lampen van andere merken die beschikken over hetzelfde protocol. Je bent daardoor niet gebonden aan één merk en je bedient de lampen gewoon via één app. Een ander voordeel van een open protocol is dat iedereen extra opties aan het systeem kan toevoegen. En als een fabrikant failliet gaat heb je nog de mogelijkheid om via een ander merk je smart led verlichting uit te breiden.

Een van de grote voordelen van slimme woningen is flexibiliteit.
Je kunt ervoor kiezen om alledaagse processen te automatiseren, bijvoorbeeld het licht in de slaapkamer elke ochtend om 7.30 uur met 30% lichtsterkte laten inschakelen of ervoor zorgen dat de luiken elke dag om 8.00 uur worden geopend. U kunt ook on-the-fly schakelen tussen verschillende instellingen, niet alleen thuis, maar ook wanneer u onderweg bent.


Kies je voor Wi-Fi of Bluetooth?

Slimme woning met wifi

Voordelen:

  • Groot bereik, je bedient de lampen zelfs wanneer je zelf niet thuis bent
  • Je bestaande set breid je gemakkelijk uit huis dus!
  • De lampen maken gebruik van een bridge die je aansluit op je router
  • Voor sommige systemen zijn optionele sensoren en toebehoren leverbaar die je nog meer mogelijkheden geven

Nadelen:

  • Er moet een Wi-Fi verbinding beschikbaar zijn in de ruimte waar je de lampen gaat gebruiken.
  • Voor de communicatie met je smart led lampen heb je een apparaatje nodig, ook wel een bridge genoemd,als de bridge niet meegeleverd wordt, moet je deze los aanschaffen. Dit kleine apparaatje verbind je via een netwerkkabel met de switch of router. De bridge maakt vervolgens draadloos verbinding met de lichtbron.

Slimme woning met Bluetooth

Voordelen:

  • Ook zonder wifi verbinding bedien je de lampen
  • Je hebt geen bridge nodig om de smart lamp te gebruiken

Nadelen:

  • Het aantal aangesloten lampen is beperkt
  • Het bereik van bluetooth is beperkt

Smart led app mogelijkheden

Met de universele app smart life heb je de mogelijkheid om je woning met je slimme led verlichting te koppelen met andere apparaten en sensoren waardoor de mogelijkheden bijna onbeperkt zijn.

Smart apparaten groeperen

Koppel alle slimme apparaten in een groep. Zo kan je bijvoorbeeld een groep aanmaken voor alle apparaten in de woonkamer, keuken en slaapkamer of een groep voor de tuinen buitenverlichting.Zo kan je alle apparaten en smart led verlichting die in dezelfde groep vallen, makkelijk met één klik bedienen.

Tijdschakelaar

Afhankelijk van het type apparaat, kan je instellen dat dit apparaat aan of uit gaat op een bepaalde tijd. Zo kan je bijvoorbeeld instellen dat de smart led lampen buiten automatisch na 22:00 uur uitgaan, of de smart led lampen zo instellen als een astronomisch tijdklok, dat een half uur voordat het donker word de tuin verlichting aangaat, en als het weer licht word, alle lampen weer uitgaan.

bloempotten led verlichting
looppad verlichting


Woning automatisering

Met automatiseringen kan je ervoor zorgen dat acties worden uitgevoerd zonder dat je daar maar iets voor hoeft te doen. Het is dan ook niet nodig om de app te openen. Er zijn ontzettend veel mogelijkheden met de app .Zo kan je automatische handelingen instellen op basis van je locatie als je weggaat van huis, dan mag de hal verlichting aan en op command van een ander apparaat, als de camera beweging ziet, zet dan de verlichting in de woonkamer aan, zo kun je diverse automatische schakelingen maken.


Verschillende smart led systemen

Er zijn veel verschillende slimme smart led en slimme verlichtingssystemen. Denk bijvoorbeeld aan het Philips Hue-systeem, dat via een brug als controlecentrum wordt aangestuurd en verlichting biedt voor zowel binnen als buiten.
Het bijzondere van het smart home verlichting systeem is dat er geen centraal knooppunt voor nodig is en je daardoor flexibel bent.Met modulaire LED panelen creëer je je eigen patronen op de muur en geniet je van een gloed aan kleuren

hanglamp art

Welk merk smart home systeem?

Osram

Osram vertrouwt met zijn smart led verlichting ook op Zigbee en Bluetooth, maar niet gecombineerd in één product. Er zijn verschillende versies. U moet dus beslissen wat u wilt voordat u koopt. Dit geldt ook voor de spraakassistent, want afhankelijk van de transmissie standaard werkt Osram alleen met geselecteerde helpers. De Bluetooth-versie werkt alleen met Apple HomeKit en dus Siri.

innr

Een ander goedkoop smart led verlichting alternatief is innr. De fabrikant gebruikt ook Zigbee als transmissie standaard. De producten zijn ook compatibel met de Hue Bridge. Er is echter geen HomeKit-ondersteuning. Ze werken prima met Alexa en Google Assistant. Verder overtuigt innr ook met een goede kwaliteit en een groot productportfolio. 

Philips Hue 

Het bekendste smart led verlichting systeem is ongetwijfeld Philips Hue. De fabrikant gebruikt twee verschillende transmissie standaarden: Bluetooth en Zigbee. Handig is dat beide tegelijkertijd in de nieuwe producten zijn geïntegreerd. Kortom, Bluetooth is een geweldige manier om Philips Hue te proeven. Het enige wat je nodig hebt, is de Philips Hue Bluetooth-app. Hiermee bedien je de lampen of lichten. Het aantal functies is echter beperkt.Naast gloeilampen en binnenverlichting biedt Philips Hue u ook tuin- en buitenverlichting, schakelaars, bewegingsmelders voor binnen en buiten en sinds kort een knop en een adapter. Als het op stemassistenten aankomt, biedt Hue je volledige compatibiliteit en werkt het met Google Assistant, Siri en Amazon Alexa.

LIFX

De Australische fabrikant vertrouwt op WLAN in plaats van op Zigbee of Bluetooth. Het assortiment is niet zo groot in vergelijking met Philips Hue. Hier heb je echter geen controlecentrum voor nodig, maar verbind je de producten via de app direct met je draadloze netwerk. Als het op stembesturing aankomt, werkt LIFX met alle bekende stem assistenten, zelfs met Microsoft Cortana.

Eglo Connect

Intelligente verlichting EGLO Connect biedt functies zoals continu dimmen, kleurovergang keuze, kleur temperatuurinstelling (2700K – 6500K), timing functie en nog veel meer. Je huis kan omgetoverd worden tot een slimme woning door simpelweg deze lampen te installeren. EGLO Connect-lampen kunnen worden aangepast met een smartphone / tablet of afstandsbediening met Bluetooth , zodat u geen wifi of een externe adapter nodig hebt. Het is zo gemakkelijk om het intelligente huishouden onder de knie te krijgen. 

IKEA TRÅDFRI

Goedkoop IKEA-meubilair is al tientallen jaren aanwezig in nederlandse huishoudens. Smart led verlichting van het Zweedse meubelbedrijf bestaat nog maar een paar jaar. Naast verschillende slimme lampen omvat het IKEA TRÅDFRI verlichting system momenteel gateway, afstandsbediening, dimmer, FLOALT LED-lichtpanelen en de slimme LED-deuren JORMLIEN (portret) en SURTE (landschap). De indirect verlichte LED-deuren zijn zelfs speciaal ontworpen voor keukenkasten uit de METOD-serie.

Voor IKEA-fans biedt de lichtregeling van de fabrikant een goede gelegenheid om slimme technologie uit te proberen die bijzonder goedkoop en gemakkelijk is. Het IKEA verlichtingssysteem kan met je stem worden bediend met Alexa , Google Assistant en Siri . De IKEA TRÅDFRI-componenten kunnen worden geïntegreerd in het Philips Hue-verlichtingssysteem.

Kosten smart home systeem?

De kosten voor slimme verlichting zijn afhankelijk van de complexiteit van het verlichtingssysteem. Zet je in je woonkamer alleen losse lampen in elkaar om ze via een afstandsbediening te bedienen, dan kun je al lang rond met een startpakket voor nog geen 100 euro. 

Wil je de verlichting in meerdere ruimtes aansturen en combineren met bewegingsdetectoren, dan moet je, afhankelijk van de fabrikant, rekenen op een laag tot midden 4-cijferig aantal. Als u bij het bouwen van een nieuw huis kiest voor een slim verlichtingsconcept voor thuis, liggen de kosten in het hoge bereik van vier tot vijf cijfers.

Smart home systeem voor nieuwe woning

Welk verlichtingssysteem u kiest, hangt vooral af van of u bijvoorbeeld een nieuw gebouw plant of in een huurappartement woont. Intelligente verlichtingssystemen kunnen direct in het centrale netwerk in nieuwbouw worden geïnstalleerd. Slimme lichtschakelaars worden tijdens de bouw van het huis direct ingebouwd en de verlichting wordt geïntegreerd in het smart home-concept. 

In huurappartementen zijn dergelijke oplossingen meestal te complex.Daar zijn beduidend goedkopere oplossingen voor, zoals slimme lampen en armaturen die met elkaar in een netwerk zijn opgenomen. Deze systemen kunt u zelf installeren. Wil je later conventionele lampen integreren in een slim verlichtingssysteem, zorg er dan voor dat de centrale bediening compatibel is met je verlichtingselementen. Dit vereist meestal wat onderzoek.