Led uplight


led uplight


Led uplight

Led Uplights zijn armaturen waarvan de lichtuittreedopeningen naar boven gericht zijn. In de regel gaat het om wandlampen, plafondlampen of staande lampen die gericht licht naar het plafond toe uitstralen. Deze indirecte verlichting geeft je ruimte een “dramatisch” en modern tintje. Als de reflectoren van de led uplight verstelbaar zijn, kun je zelf bepalen hoeveel wandoppervlak verlicht moet worden. De uplighting techniek wordt ook buiten toegepast in de vorm van een buiten- of gevelspot

Wat is eigenlijk een uplight?

De term “up-light” komt uit de Engelse taal en betekent vrij vertaald “high-shining light” of “high-shining lamp”. Het gaat dus om lichtbronnen die naar boven gerichte licht uitstralen . Zo’n Up Light wordt zowel buiten (bijvoorbeeld op de gevel) als binnen (bijvoorbeeld in woonkamers) gebruikt en schijnt het gegenereerde licht naar boven naar het plafond. Over het algemeen vallen in de categorie uplights vooral de meer gangbare vloer- en wandlampen of plafondspots.

Verschil tussen led uplight en led downlight

Het tegenovergestelde van de led uplight is de zogenaamde down-light, dat wil zeggen een lamp die zijn licht naar beneden richt. Schilderijverlichting of plafondinbouwspots zijn slechts twee voorbeelden van de vele toepassingsmogelijkheden van downlights, die vooral worden gebruikt om bepaalde objecten te verlichten. Maar er zijn ook lampen en lampen die de eigenschappen van een led uplight en een downlight combineren – de zogenaamde up en downlights .

Sfeerlicht met uplight

Een uplight vervult doorgaans het hoofddoel van indirecte verlichting en wordt gebruikt als zogenaamd accentlicht of sfeerlicht om bijvoorbeeld een sfeervol licht in kamers of gevels te creëren. Uplight-elementen worden al vele jaren gebruikt in de podiumbouw. Zo kunnen feestelijke locaties, balzalen of zelfs buitenruimtes met weinig moeite worden omgetoverd tot een imposante en sfeervolle sfeer door het gebruik van kleurrijke uplights.

Led uplight in woning

Tegenwoordig is echter steeds meer waar te nemen dat deze sfeerlampen ook hun weg vinden naar de privé-omgeving. Up-lights vind je tegenwoordig vaak als inbouwspots in privé opritten, aan huismuren of tuinhuisjes, en blijkt bijvoorbeeld de garage naast het huis met heel weinig moeite om te toveren tot een sfeervolle lichtinstallatie. op een eenvoudige manier.

Led uplight modellen

Afhankelijk van uw wensen verschillen de varianten van de wandlampen in hun verlichtingseigenschappen. Pure downlights stralen al hun licht naar beneden uit. Ze zijn ideaal als aanvullende lichtbron bij het lezen of bij het knutselen. Ook objecten zoals schilderijen of ladekasten kunnen met een inbouwspot geaccentueerd worden. Uplights stralen hun licht precies in de tegenovergestelde richting uit, naar boven. Een deel van het licht wordt indirect via het plafond gereflecteerd, wat het zachter en bijzonder aangenaam maakt.

Sommige wandlampen zijn uplight en downlight in één, ze lichten tegelijkertijd op en neer. Er zijn ook wandlampen die alle kanten op uitstralen. Sommige downlight modellen zijn zwenkbaar, hiermee kunt u de lichtkegel precies uitlijnen. Zo’n spotlight loont als je een schilderij of een vaas wilt verlichten met de wandlamp. Armaturen die zijn uitgerust met een dimmer stellen u in staat om zelf de helderheid te kiezen en naar wens aan te passen. LED-downlights met ingebouwde sensoren schakelen automatisch aan in de gang of het trappenhuis zodra de sensor beweging registreert – en schakelen kort daarna weer uit.

Montage opties

De meeste LED uplights worden direct aan de muur bevestigd. Houd er rekening mee dat oneffen muurstructuren mogelijk geen veilige bevestiging mogelijk maken. Gebruik geschikte schroeven en pluggen voor zware buisvormige lampen waardoor de lamp goed vastzit.

LED uplight met afstandsbediening, leesarm of dimmer

Wandlampen met leesarmen , die afzonderlijk gemonteerde en schakelbare zwenkarmen hebben, zijn uiterst praktisch . Deze geven een selectief en extra fel licht voor lezen en werken. Omdat ze nauwelijks ruimte innemen, zien ze er bijzonder goed uit in lees- en zithoeken. Veel uplighters met dimmer bieden ook de mogelijkheid om een grote verscheidenheid aan lichtsituaties te creëren: bijvoorbeeld gezellig licht in de avonduren en fellere verlichting om te werken. Dimmers creëren zo extra flexibiliteit en maken de uplighter tot een populaire lichtbron in de meest uiteenlopende omgevingen.
Met uplighter met afstandsbediening of Smart Home-bediening, je kunt de lichtkleur van de verlichting naar eigen smaak en behoefte veranderen van warmwit naar daglichtwit.

Hoeveel lumen moet een uplighter hebben?

Een led uplight voor het woongedeelte moet ca. 100 lumen/m² hebben. Nieuwe modellen hebben speciale power-LED’s zodat de schijnwerpers energiezuinig en helder kunnen worden bediend.

Uplights voor gebruik binnenshuis

Een uplight is moderne wandverlichting die de ruimte zowel diepte als een stijlvolle uitstraling geeft. Ze richten hun licht voornamelijk naar boven op het plafond en worden daarom vaak plafondwassers genoemd. Uitgerust met verstelbare reflectoren of beperkte fittingen, is het licht gebundeld en meestal kegelvormig op de muur. Uplights worden meestal op een wanddeel dicht bij het plafond gemonteerd, zodat het door hen uitgestraalde licht als indirecte ruimteverlichting dient.

Voor iedereen de juiste uplight

De lichtverstrooiing wordt niet alleen bij elke uplight naar boven gericht. Als de lampenkap of de armatuurafdekking doorschijnend is, dwz van doorschijnend materiaal zoals helder glas, opaalglas of kunststof zoals polycarbonaat, kan het gegenereerde licht ook in de ruimte vallen of naar voren en naar beneden worden uitgestraald. Bij een wandspot die zowel naar boven als naar beneden lichtdoorlatend is en met een duidelijke visuele begrenzing spreekt men van een up en down lamp voor binnengebruik.Led Uplights zijn er in een grote verscheidenheid aan modellen: eenvoudig of weelderig, rechthoekig of bolvormig, met sierlijke versieringen of puristisch en eenvoudig, gemaakt van hoogglans chroom of kunstig gedecoreerd glas – er zijn nauwelijks grenzen aan de verbeelding en selectie.

Wandlampen als uplighter

Uplight wandlampen worden vaak gebruikt in lange gangen of grote ruimtes. Maar je kunt deze lichtcompositie niet alleen in de hotelgang, in het restaurant of in feestzalen gebruiken, de wallwashers zijn ook echte eyecatchers in de hal of het trappenhuis thuis. Omdat ze meestal in de buurt van het plafond worden geïnstalleerd, verblindt het indirecte licht dat daarvandaan wordt weerkaatst de ogen niet. Voor een harmonieuze uitstraling moet de afstand tussen de afzonderlijke wandspots altijd gelijk zijn.

Gebruik de effectieve lichtopbrengst van de LED uplights voor sfeervolle woonverlichting. Het licht wordt alleen naar boven uitgestraald zodat de wand boven de armatuur verlicht wordt. De lichtkegel zorgt voor een indirecte helderheid in de ruimte, die voldoende lichtintensiteit heeft, maar in zijn discretie zacht is voor de ogen. Bovendien heeft de gloed op de muur een uiterst decoratief effect. In combinatie met het uitgekiende design van elk model zijn de uplights met leds een blikvanger in elke woonkamer.De LED-uplights kunnen overal worden gebruikt waar u een uniforme, gezellige verlichting wilt. Dit kan zowel in de keuken of badkamer als in de woonkamer of slaapkamer.

Uplights voor op de vloer

Met grondinbouwspots verlicht je wanden, gevels of sierzuilen van onderaf. Sommige van deze uplights zijn niet alleen loopvlakbestendig, maar ook weerbestendig. Een onopvallend alternatief voor tuinpadverlichting voor het verlichten van het tuinpad of de oprit.

  • Led uplights buiten: tuin en terras
  • Led uplight gevelspots voor buiten

U wilt geen uplights binnen maar buiten plaatsen? Geen probleem! Een paar vloerspots in de tuin en wandlampen voor op het terras – maak je buren jaloers.

Let er bij het kopen van buitenlampen op dat ze geschikt zijn voor buitengebruik. In het ergste geval kunnen vocht en vuil kortsluiting veroorzaken of zelfs gevaarlijk zijn voor mens en dier. De IP-beschermingsklasse vertelt u of de armatuur geschikt is voor gebruik buitenshuis. Minimaal beschermingsklasse IP-44 wordt aanbevolen.

beschermingsklassen Led uplights

  • Badkamer: Omdat armaturen in de buurt van badkuipen en douches worden blootgesteld aan een hoge vochtigheidsgraad, moet hun beschermingsgraad minimaal IPx4 zijn.
  • Keuken: Armaturen in de keuken kunnen worden blootgesteld aan verhoogde luchtvochtigheid. Daarom moeten keukenlampen minimaal beschermingsklasse IP22 hebben.
  • Droge interieurs: Als armaturen worden gebruikt in droge ruimtes, zoals woonkamers, slaapkamers of gangen, is in de meeste gevallen een beschermingsgraad van IP20 voldoende.

Uplight van klassiek tot modern

Wanneer optimale en ontspannen lichtomstandigheden vereist zijn, zijn led uplighters ideaal: als vloerlampen zijn ze uiterst flexibel, bieden ze oneindig veel instelmogelijkheden en zorgen ze voor helder en aangenaam licht in alle woonruimtes. Uitgerust met een krachtige lichtbron Verlicht zelfs grote ruimtes volledig en gelijkmatig.

Led uplighters zijn vooral populair in woon- en slaapkamers – niet in de laatste plaats vanwege de warme sfeer die met deze lichtbronnen kan worden gecreëerd. Als waarde wordt gehecht aan een bijzonder huiselijke sfeer en de lichtomstandigheden soms wat ingetogener kunnen zijn, raden we aan een model te kiezen met een grote schijnwerper die het licht over een groot gebied verdeelt. Staande lampen zijn geschikt om met hun licht echte accenten te zetten en kunnen overal worden geplaatst waar een stopcontact aanwezig is.

Plafondverlichting

Uplight plafondlampen zijn zeer aangenaam voor de ogen en discreet dankzij de indirecte verlichting. Hoewel het als lichtbron dient, trekt het geen aandacht. Het plafond reflecteert het licht en geeft de slaapkamer, woonkamer of hal een bijzonder karakter. Sommige plafondlampen hebben een transparante lampenkap van glas of kunststof. Een uplight met doorschijnend scherm schijnt niet alleen op het plafond, maar ook verblindingsvrij, diffuus en gebiedsbreed de ruimte in.Plafondstralers zijn vloerlampen die hun licht op het plafond uitstralen. Ze zijn ideaal voor de woonkamer en de bankhoek.