Staande lamp


Staande Lampen of vloerlampen?

Staande lamp

Staande lampen

In tegenstelling tot plafond- en wandlampen kunnen staande-lampen flexibel in het woongedeelte worden opgesteld. Door hun vormgeving kunnen de lampen een visuele blikvanger in de ruimte worden. De vloerlamp dient meestal als aanvulling op grote plafond- of hanglampen, maar kan ook tijdens gezellige uurtjes als enige lichtbron worden gebruikt.

 Er zijn geen grenzen aan het ontwerp en de materialen van de lampen: metaal, hout en gegoten beton gecombineerd met textiel, draad of vlechtwerk, voor elke woonstijl en smaak is er wel een passende staande-lamp te vinden.

Vloerlamp

Vooral zogenaamde vloerlampen of staande-lampen zijn populaire staande lampen. Hun licht wordt naar boven gericht, zodat de lichtkegel het plafond verlicht. Het indirecte licht van deze lampen geeft ruimtes een gezellige sfeer. Sommige vloer lampen hebben ook een flexibele spot die bijzonder geschikt is om te gebruiken als een lees lamp.Lees verder en krijg zo antwoord op de vraag: waar staande lamp plaatsen.


Vloerlamp woonkamer of slaapkamer

Een vloerlamp geeft ruimtes helderheid, zelfs waar daglicht of wand- en plafondverlichting niet kunnen bereiken. Omdat ze echter meestal maar een klein gebied kunnen verlichten, zijn ze minder geschikt voor verlichting van grote oppervlakken.De vloerlamp is niet per se geschikt voor de enige verlichting van een kamer, aangezien de lichtkegel niet groot genoeg is om meerdere vierkante meters leefruimte volledig te verlichten. Daarom worden vloerlampen meestal altijd gecombineerd met plafondlampen , wandlampen , hanglampen en tafellampen . Het design van de staande lampen past in iedere woonkamer. U vindt er futuristische, moderne, rustieke en eenvoudige vloerlampen. Wil je niet bewust je designstijl doorbreken, kies dan gewoon een vloerlamp die past bij het design voor je woonkamer.


staande lamp

Staande lampen modellen

Klassieke armaturen doen recht aan het karakter van de omgeving, en zijn perfect voor bijvoorbeeld een klassieke woning met klassieke tuinverlichting.De armaturen zijn een mooie aanvulling voor de sfeer rondom de woning.Met toepassen van filament lampen in de klassieke armaturen kun je een authentieke en warme sfeer creëren.

Klassieke vloerlamp

  • Metalen of houten frame met een eenvoudige stoffen of papieren kap
  • Genereert zacht licht dat nauwelijks verblindt
  • Vaak gemaakt in het landhuis of vintage stijl

Booglamp

  • Gebogen frame en een lampenkap die van boven hangt
  • Gerichte uitlijning van de lichtkegel mogelijk
  • Voordeel: de lampenkap blokkeert je zicht niet en verhindert het opstaan ​​niet

Uplight

  • Gooit het licht op het plafond, dat vervolgens weerkaatst wordt
  • Indirect licht, volledig verblindingsvrij
  • Vaak met geïntegreerd, verplaatsbaar leeslampje
  • Meestal moderne stijl

Voordelen van een LED-vloerlamp

Niet alleen het ontwerp van een vloerlamp draagt ​​bij aan het welzijn, maar ook de lichtbron. Hoe aangenaam het uitgestraalde licht wordt waargenomen, is afhankelijk van de geselecteerde lichtbron. Bedenk hoe u toekomstige vloerlampen wilt gebruiken.  Lees verder en krijg zo antwoord op de vraag: waar staande lamp plaatsen.

mooie staande lampen

Afhankelijk van de situatie kun je kiezen tussen halogeenlampen, led lampen, spaarlampen of tl-buizen. Maar eerst en vooral: het voordeel van halogeenlampen is een lange levensduur gecombineerd met een hoge lichtopbrengst. Ze bereiken ook direct na het inschakelen hun volle helderheid en hoeven niet eerst op te warmen.Het licht dat het produceert is warm en zacht en daarom bijzonder geschikt voor woonruimtes zoals de woonkamer of slaapkamer.

Conventionele gloeilampen worden sinds 2009 niet meer verkocht of geproduceerd. De reden hiervoor is de slechte energie-efficiëntie en de daaruit voortvloeiende milieuvervuiling. Het gebruik van LED-lampen is bijzonder energiezuinig bij het gebruik van een vloerlamp. Dergelijke modellen hebben meestal ingebouwde LED-technologie waardoor de lichtbron niet vervangen hoeft te worden. 

Bovendien verbruiken led-lampen tot 90 procent minder energie dan conventionele gloeilampen en hebben ze een lange levensduur tot wel 50.000 uur. Verder bevatten dergelijke lampen geen schadelijke stoffen zoals kwik en geven ze maar weinig warmte af.

paalverlichting

Dimbare staande lamp

Veel staande lampen kunnen worden gedimd in de intensiteit van de helderheid. Je hebt de keuze tussen een draai- of touchdimmer. Dit is vooral handig als de staande lampen voor verschillende doeleinden moet worden gebruikt, bijvoorbeeld voor gebieds- of werkplekverlichting. Zorg er echter voor dat niet elke lichtbron automatisch kan worden gedimd. Maar waarom is dimbaarheid zo essentieel?

In veel gevallen om de simpele reden dat vloerlamp te helder zijn voor de taak die voorhanden is. Zeker voor een gezellige sfeer in de avond is de volle helderheid van zo’n lamp niet geschikt om te ontspannen. De hoge helderheid van de uplight is hier een voorbeeld van. Daarnaast dienen vloerlampen vaak ter ondersteuning van de rest van de kamerverlichting en maakt een staande lamp met dimmer het mogelijk de verlichting individueel aan de omstandigheden aan te passen.

Hoe en waar worden staande lampen gebruikt?

Vloerlampen zijn lampen met een snoer en stekker en hoeven daarom niet rechtstreeks op het lichtnet te worden aangesloten . Daarom zijn ze bijzonder flexibel in gebruik en kunnen ze indien nodig worden omgebouwd. Staande lampen zijn bijzonder geschikt voor het verlichten van individuele ruimtes of zorgen voor een gezellige achtergrondverlichting. Ze worden bijvoorbeeld in woonruimtes gebruikt om een ​​leeshoek te creëren. Je kunt de lampen ook gebruiken in de slaapkamer of werkruimte.

Gebied Verlichting 

De vloerlamp verlicht een geselecteerd gebied , zoals een leeshoek. Conventionele plafondlampen zijn meestal te zwak om lang te lezen zonder de ogen te vermoeien. Voor dit type verlichting adviseren wij een staande vloerlamp met geïntegreerd leeslampje.

Dit betekent dat u probleemloos kunt lezen, zelfs als de kamer verlichting gedimd is. Het is belangrijk om de leeslamp niet alleen te gebruiken, aangezien de individuele plek in de donkere kamer zeer belastend kan zijn voor de ogen . Het is beter om de algemene verlichting tenminste halverwege te laten schijnen om het de ogen niet onnodig lastig te maken . Sommige staande lampen bieden twee leeslampen zodat je met iemand kunt lezen en iedereen zijn eigen licht heeft. Lees verder en krijg zo antwoord op de vraag: waar staande lamp plaatsen.

Werkplek verlichting 

Op kantoor zijn vloerlampen een ideale aanvulling op wand- of plafond verlichting. Ze kunnen specifiek worden gebruikt voor visuele taken zoals het lezen van documenten, maar ook als achtergrondverlichting tijdens het werken met de pc.De gebogen leeslamp als extra element van de vloerlamp wordt niet alleen gebruikt om te lezen. Het is ook erg praktisch voor knutselen aan het bureau, als de bureaulamp niet genoeg is of gewoon een tweede plek nodig is. Bovendien kan een dergelijke leesarm ook als aanvullende kamerverlichting fungeren, mits deze goed is uitgelijnd. Simpel en origineel: als hij bijvoorbeeld tegen een witte muur schijnt, creëer je een extra, indirecte lichtbron die de ruimte verder opfleurt.

Decoratief

Sommige modellen staande-lampen zijn uitzonderlijk bewerkt en in een bepaalde stijl, zoals industrieel of vintage. Ze worden gebruikt om meubels in de schijnwerpers te zetten en zijn vooral effectief in lege hoeken. Designer vloerlampen geven de ruimte ook structuur en diepte.

Smart

De verdere technologische ontwikkelingen maken het ondertussen ook mogelijk om met deze lichtbronnen led-daglichtlampen of gekleurde leds te produceren, die individueel kunnen worden aangepast. In het geval van een staande lamp met verwisselbare lampen in de gebruikelijke stopcontacten is het ook mogelijk om deze uit te rusten met Philips Hue lampen en zo onder andere spraak dimmen mogelijk te maken. Je kunt dan de vloerlamp aan de andere kant van de kamer dimmen of uitschakelen met simpele spraakopdrachten.

Materiaal staande lamp

Staande-lampen zijn gemaakt van een grote diversiteit aan materialen en bieden je daardoor veel design mogelijkheden in huis. Staande lampen van metaal bieden het gebruikelijke beeld. Een grote verscheidenheid aan materialen komt in het geding, zoals klassiek messing, dat glanst als goud, of koper, dat een soortgelijk effect heeft. Chroom en nikkellegeringen zijn ook terug te vinden in het assortiment. Voor wie van eenvoud houdt, is een staande lamp van staal of ijzer ideaal: robuust en simpel zijn hier de sleutelwoorden. In alle gevallen heb je echter vaak nog de keuze of de vloerlamp mat of glanzend moet zijn.

Als alternatief biedt een houten vloerlamp een bijzonder huiselijke sfeer, omdat vloerlampen van bijvoorbeeld hout een warme sfeer creëren door de associatie van het hout , dat nogal warm oogt. Het wordt echt ongebruikelijk als de voet van totaal verschillende materialen is gemaakt. Er zijn nu zelfs staande lampen met een betonnen voet of een vloerlamp met een stenen voet van marmer . Deze lampen vallen zeker niet zo snel om en zijn een hele bijzondere eyecatcher in de woonkamer. Als u de voorkeur geeft aan filigraan en niet zo robuust, raden wij u een glazen vloerlamp aan, het toppunt van elegantie.

kleur staande lampo

Staande lamp kleur

Ook de kleur van de staande-lamp speelt een grote rol: zwarte vloerlampen zijn tijdloze klassiekers en kunnen in vrijwel elke interieurstijl worden geïntegreerd. Met extra kleuraccenten zoals witte lampenkappen wordt de vrijstaande of booglamp een blikvanger in elke woonkamer, maar ook in gangen en gangen. De kleur zwart gaat lang mee dan snel veranderende woontrends en staat garant voor jarenlang plezier van het product.De metallic look kan in zijn pure kleur worden gerealiseerd. Maar het is ook gebruikelijk dat de lamp wordt gelakt.U kunt uw vloerlamp kiezen die bij het interieurontwerp past en deze als een harmonieus meubelstuk aan de woonomgeving toevoegen. Of je het nu klassieker of moderner vindt, de juiste vloerlamp is snel gevonden.

Staande lamp als leeslamp

De vloerlamp met leeslampen overtuigen niet alleen door hun functionaliteit, maar bieden ook een uitstekend design. Elk ontwerp van de vloerlamp wordt gekenmerkt door een uitstekende materiaal- en fabricagekwaliteit. Designer vloerlampen combineren elegante en gebogen vormen met smaakvolle kleuren. Een vloerlamp met kap verbetert niet alleen de lichtemissie, maar zorgt ook voor net dat beetje bij de inrichting van de kamer. 

Elke vloerlamp met kap biedt een artistieke en gedetailleerde kap. Naast de design vloerlamp is een houten vloerlamp die bijzonder goed past bij rustieke meubels enorm populair. Een smaakvolle houten vloerlamp is hier in de winkel verkrijgbaar in verschillende soorten en maten en gemaakt van verschillende houtsoorten. Een andere klassieker zijn staande lamp- en leeslampmodellen van aluminium of roestvrij staal. Met hun verchroomde en gepolijste oppervlak zorgen deze staande lampen voor een modern hoogtepunt in elke ruimte. Rust je woonkamer, eetkamer en kantoor uit met hoogwaardige en elegante design vloerlampen.

Lampenkap van glas

Lampenkappen zijn er in een grote verscheidenheid aan designs en materialen. Velen van hen zijn grotendeels gemaakt van glas , vooral als het min of meer wordt bepaald door de locatie of het doel. Dit zijn bijvoorbeeld lampen in natte ruimtes (badkamer, toilet) of buiten. 

En natuurlijk zijn er lampenkappen van glas ook gebruikt in de eigenlijke woonruimte. Ze zorgen voor een aangename sfeer, moeten exclusiviteit uitstralen of perfect passen bij andere meubelen. Dergelijke lampen zijn aankopen voor langdurig gebruik. Velen van hen hebben gekleurde glazen kappen of bestaan ​​uit meerdere glaselementen. Glazen lampenkappen hebben als voordeel dat ze zeer eenvoudig te reinigen, d.w.z. afwasbaar zijn. Het gevaar is echter dat glas soms gemakkelijk kan breken.

Vloerlampen zijn multifunctioneel

In tegenstelling tot plafondlampen of wandlampen kunnen vloerlampen snel van plaats wisselen en worden daarom altijd daar ingezet waar licht nodig is. Een pluspunt dat niet alleen wordt gewaardeerd door mensen die van opknappen houden! Door hun hoogte hebben staande-lampen het potentieel om grote delen van een kamer te verlichten – vooral als hun schaduw naar boven is gericht, zoals bij een uplight . Hier wordt het uitgestraalde licht gereflecteerd door het plafond, waardoor indirecte verlichting ontstaat.

Uitgerust met een lampenkap van stof, stralen ze diffuus licht uit en zijn ideaal om kleine eilandjes van welzijn in de kamer te creëren. Andere modellen hebben daarentegen één of meerdere spots die je kunt gebruiken om bepaalde gebieden te verlichten of te verlichten. Afhankelijk van het ontwerp kan de vloerlamp verschillende functies vervullen en kan daarom in bepaalde delen van het appartement of huis worden gebruikt.

Naast praktische overwegingen speelt het designaspect vaak ook een rol bij het kiezen van een lamp. Wil je een extravagant model dat ieders aandacht trekt of heb je liever een lamp die de neiging heeft om op de achtergrond te blijven en vooral licht moet geven? Houd je meer van warme materialen zoals hout en stof of heb je liever schoon metaal of marmer? Wil je een trendstuk of een klassieker? Vraag na vraag die alleen jij uiteindelijk kunt beantwoorden.

De staande lamp voor de woonkamer

De staande lamp of vloerlamp maken in elke ruimte een groot verschil – en afhankelijk van het model zorgen ze overal voor de juiste verlichting. Je hebt de keuze of je de lampen wilt kiezen die passen bij de woonstijl of dat je spannende effecten wilt creëren met stilistische inconsistenties. Of het nu gaat om een ​​sensationele statement-vloerlamp, moderne booglamp of praktische leeslamp -er zijn veel verschillende modellen, die allemaal het potentieel hebben om lang mee te gaan.

De vloerlamp word het meest gebruikt in woonruimtes. Geen wonder, want hier is meestal veel ruimte en er zijn veel manieren waarop een vloerlamp nuttig kan zijn in de woonkamer. Een zwaaiende booglamp naast de bank is een alternatief voor klassieke hanglampen. Een dimbare uplight verlicht donkere hoeken en zorgt direct voor meer comfort. En een stabiele driepootlamp naast de deur geeft je gasten een warm welkom. Welke vloerlamp je ook kiest, houd er rekening mee dat hij ook in andere ruimtes van je huis kan worden gebruikt.

Maar de staande lamp vind je niet alleen in woonruimtes. Ook in het thuiskantoor, de hal of de slaapkamer laten ze hun effect zien. Een leeslamp staat net zo goed naast een bureau of loungestoel als naast een boxspringbed. Met die laatste vervangt hij de tafellamp op het nachtkastje en geeft hij meer ruimte voor boeken, tijdschriften, enz. De gang is bijzonder uitnodigend dankzij het sfeervolle licht dat uit een staande-lamp komt. De ideale plek in de gang is naast een ladekast, een stoel of in een hoek zodat de looppaden niet geblokkeerd worden!

Als de kwestie van de locatie is opgelost, is het de moeite waard om de voordelen van de verschillende soorten staande lampen als verlichting nader te bekijken. Als het licht zo fel mogelijk is, is een energiezuinige LED vloerlamp een goede keuze. Hier is de lichtbron meestal permanent geïnstalleerd en kan niet worden vervangen.Lees verder en krijg zo antwoord op de vraag: waar staande lamp plaatsen.

Dimbare uplighters zorgen voor bijzonder sfeervolle lichtomstandigheden, die in combinatie met een extra arm met leeslamp perfect naast de bank of je favoriete fauteuil passen. Maar als sfeerverlichting worden meestal ook vloerlampen en vloerlampen met een stoffen kap gebruikt. Merk op dat de kleur van de kap ook van invloed is op het licht: een kap in helder wit laat aanzienlijk meer licht door dan een model in grijs!

Moet jouw vloerlamp een eyecatcher zijn? Dan gebruik je best een imposante booglamp of een statement vloerlamp. Als deze op een gegeven moment niet meer passen bij je interieurstijl, is het meestal geen probleem om een ​​stijlvolle of extravagante vloerlamp te verkopen.

Vloerlampen hebben een functionele waarde in woonkamers en dienen als extra lichtbron bij het tv-kijken. Veel mensen geven immers de voorkeur aan een waardig licht bij het tv-kijken, dat toch helder genoeg is om de gezondheid van de ogen niet in gevaar te brengen. Het is bewezen dat het gebruik van de televisie zonder andere lichtbron schadelijk is voor de ogen, omdat op de lange termijn aanzienlijke licht-donkercontrasten de ogen belasten.


Ook vind je het veel makkelijker om de popcornzak op een filmavond te openen als een staande-lamp voor extra licht zorgt. Om dit te bereiken kun je de lichtbron het beste naast je televisie plaatsen. Natuurlijk moet je ervoor zorgen dat het licht niemand verblindt tijdens het tv-kijken. De vloerlamp is ideaal dimbaar, dan kun je precies de juiste helderheid instellen. Een andere populaire variant is het plaatsen van led-strips achter de televisie voor subtiel begeleidend licht tijdens het tv-kijken.

Waar plaats ik een vloerlamp?

Zorg dat er voldoende ruimte is in de hoek waarin je de vloerlamp plaatst en dat er geen andere woonaccessoires zijn. Anders kan de ruimte snel overbelast raken en gaat het decoratieve effect van de vloerlamp verloren.