Garage verlichting


Garage verlichting

Veel garage’s bieden vooral een beschutte parkeerplaats voor uw eigen auto. Naast het voertuig is er in de garage ook ruimte voor autoaccessoires, fietsen, tuinmeubelen en tuingereedschap.Voor het pakken van een fiets, of de auto uit de garage rijden is goede garage verlichting nodig.

garage verlichting

Welke verlichting in de garage?

Garage verlichting is wat de woorden zeggen, het verlichting in de garage, we raden aan om goede algemene verlichting te gebruiken als primaire garage verlichting . Hiervoor zijn plafondlampen met een brede stralingshoek geschikt, zodat de gehele garage verlicht wordt.Heldere garage verlichting is daarom in veel situaties wenselijk. Gelukkig zijn de dagen van funky neonlichten in de garage voorbij. Garage verlichting met LED-technologie zorgt voor helder, gelijkmatig licht.

Wat voor werk u ook in uw garage doet, het helpt om voldoende garage verlichting te hebben. Smerige, slecht verlichte garages zijn niet alleen moeilijk om in te werken, het kunnen ook hotspots zijn voor verwondingen. U kunt struikelen over een snoer of een slang, uzelf per ongeluk snijden aan een object dat u niet ziet – slechte verlichting in deze ruimte kan gevaarlijk zijn.

De beste garage verlichting verandert een donkere ruimte met mogelijke gevaren in een veiligere, lichtere omgeving waarin u zich prettig voelt bij het werken – en gelukkig zijn er een heleboel kwaliteitsproducten om uit te kiezen. U kunt fluorescerende armaturen vervangen door energiezuinige LED’s, een vastgeschroefde gloeilamp met meerdere standen installeren en anders – gemakkelijk en betaalbaar – de garage verlichting in uw garage upgraden. Dus lees verder om een ​​idee te krijgen van de functies waarnaar u moet zoeken en om erachter te komen waarom de volgende opties de overhand hebben als enkele van de beste garageverlichting die beschikbaar is.

Waarom is garage verlichting belangrijk?

We raden sterk aan om lampen in uw garage te installeren. Je hebt een geschikte lichtbron nodig om ‘s ochtends vroeg de autodeur te vinden of om ‘s avonds de aankopen van de geparkeerde auto in huis te halen. Bovendien gebruiken veel mensen hun garage niet alleen als parkeerplaats, maar ook als werkplek. Uw werkbank moet dienovereenkomstig worden verlicht. Met een garageverlichting vermijdt u zowel ongevallen als ongenode gasten. Want: een verlichte garage werkt inbrekers afschrikkend.

Waar garage verlichting plaatsen?

Er zijn verschillende plekken waar je de garage verlichting kan plaatsen, waar je de verlichting plaats is ook afhankelijk hoe je garage er bouwkundig uitziet.Heb je een plat dak waar je de garage verlichting tegen aan kan monteren of heb je een nok waar je de garage verlichting tegen aan moet maken.Hieronder geven we een paar tips hoe en waar je de garage verlichting kan monteren

Plat dak

Bij een plat dak is het plafond van de garage meestal vlak en kun je de garage verlichting meestal recht tegen het plafond monteren.

Dak met nok

Bij een garage met een nok kun je de verlichting monteren op de nok balk, of als dat te hoog is aan pendels of kettingen.

Welke LED verlichting in garage?


De vereisten voor garage verlichting zijn anders dan die in huis, dus u kunt niet dezelfde lampen gebruiken. De omstandigheden waaraan uw lampen in de garage worden blootgesteld, zijn iets zwaarder dan binnenshuis. Talloze vuildeeltjes komen via de auto, tuingereedschap of een werkbank in de garage. In de zomer kan de temperatuur flink oplopen en in de winter kan het in de garage vriezen . Als het natte voertuig hier wordt geparkeerd, leidt dit tot verhoogde luchtvochtigheid en condensvorming. Daarom moet de garage worden gezien als een vochtige ruimte.

De garage verlichting moet de juiste IP- en IK-beschermingsklassen hebben.Bij bovengenoemde voorwaarden dient u minimaal de beschermingsklasse IP54 te kiezen.Deze classificatie geeft aan dat armaturen beschermd zijn tegen stof en contact en aan alle kanten tegen opspattend water. Normale woonruimteverlichting biedt een dergelijke bescherming niet, daarom is dit type verlichting voor gebruik in de garage niet aan de orde. Wij adviseren daarom garage verlichting armaturen met IP-klasse IP54 of IP65.

Hoeveel lumen voor garage verlichting?

Hoeveel lumen u nodig heeft voor uw garage verlichting, hangt af van wat u van plan bent in uw garage te doen, dus er is geen ‘one light fits all’-oplossing.Gelukkig is er een eenvoudige berekening die we kunnen doen om erachter te komen voor uw specifieke garage.Maak je geen zorgen, ik zal de wiskunde tot een minimum beperken.

Hoe lumen voor garageverlichting te berekenen

1. Aanbevolen lumen per vierkante meter

Voor goede verlichting in uw garage is 300 lumen per vierkante meter aanbevolen.


2. Meet uw garage op

De andere input die we nodig hebben, zijn de vierkante meters van uw garage.

Een garage voor één auto van standaardformaat is 4m X 7m, wat hem 28 vierkante meter ruimte geeft.Evenzo is de gemiddelde garage voor twee auto’s ongeveer 6m X 7m, hoewel er iets meer variabiliteit in grootte is. Dat komt neer op ongeveer 42 vierkante meter aan ruimte. ​


3. Vermenigvuldig samen

Nu je die twee getallen hebt, kun je ze eenvoudig met elkaar vermenigvuldigen om te zien hoeveel lumen je nodig hebt voor je garage.


4.Garage voor één auto

300 lumen / m2 x 28 vierkante meter = 8400 lumen


5.Garage voor twee wagens

300 lumen / m2 x 42 m2 = 12600 lumen


Een garage voor één auto heeft minimaal 8400 lumen nodig en een garage voor twee auto’s minimaal 12600 lumen.Onthoud dat dit het minimum is. Het aantal lumen dat u nodig heeft, kan toenemen op basis van hoe u uw garage gebruikt.Gebruikt u de garage ook voor opslag of om te klussen dan is raadzaam om boven de werkbank in de garage aparte garage verlichting te monteren die een duidelijke lichtstraal op de werkbank straalt, zodat u een goed verlichte werkbank heeft.

Zijn LED-lampen geschikt voor in de garage?

Nog niet zo lang geleden waren gewone tl-buizen de standaard verlichting in veel garages. De oude buizen hebben een aantal nadelen ten opzichte van leds. Naast niet-gerichte straling, flikkeringen bij het inschakelen en het kwik dat ze bevatten, ontbranden de buizen meestal slecht of langzaam bij koude buitentemperaturen . En dan gaan er nog een paar minuten voorbij voordat de volledige helderheid is bereikt.

Led verlichting garage

Deze nadelen zijn er niet meer met de huidige LED verlichting in de garage. Zelfs als de temperatuur onder nul is, wordt de volledige helderheid onmiddellijk na het inschakelen bereikt zonder te flikkeren. LED lampen zijn daarom bij uitstek geschikt voor de led verlichting garage en andere buitenruimtes.

Welke IP waarde voor garage verlichting?

In tegenstelling tot de woonruimte zijn de omstandigheden in de garage wat zwaarder. Afhankelijk van het seizoen zijn de temperaturen hier vrij hoog of laag . Als het natte voertuig in de garage wordt geparkeerd, leidt dit tot verhoogde luchtvochtigheid. Het resultaat is condensvorming . Zelfs vuildeeltjes staan ​​in de garage op de agenda. De garage moet daarom als een vochtige ruimte worden beschouwd.

Om ervoor te zorgen dat de garage verlichting permanent aan de eisen voldoet, moet deze een geschikte IP-beschermingsgraad hebben . Onder de beschreven omstandigheden dient u minimaal beschermingsklasse IP54 te kiezen. Met deze classificatie bieden LED-garageverlichting de volgende bescherming:

 • Volledige bescherming tegen onbedoeld contact
 • Bescherming tegen stof afzettingen binnenin
 • Bescherming tegen spatwater uit alle richtingen

Normale woonruimte verlichting is hier dus uit den boze. De meeste vochtbestendige armaturen hebben echter IP54-bescherming of de nog hogere IP65-beschermingsklasse. .

3x tip Welke soorten garage verlichting er zijn?

In de volgende paragrafen vindt u verschillende mogelijkheden om het interieur van uw garage te verlichten met LED-technologie. Hieronder vindt u enkele tips hoe de garageverlichting het beste kan worden ingeschakeld.

Tip 1 Garageverlichting via deuraandrijving

Een eenvoudige manier om de garage te verlichten, is door een elektrische deuraandrijving te gebruiken. Garage verlichting is al in veel aandrijf eenheden geïntegreerd . De lamp gaat automatisch enkele minuten aan bij het openen en sluiten van de garage deur . Naast de stroomaansluiting voor de deuraandrijving is er geen extra bekabeling voor de verlichting nodig.

Tip 2 Centrale plafondverlichting

De klassieker zijn vaak centraal gemonteerde led tl verlichting. In een kleine garage volstaat vaak een enkele lamp, die in het midden van het plafond wordt gemonteerd . Er moeten echter ten minste twee lampen worden gebruikt voor een meer gelijkmatige verlichting . Ook bij deze opstelling is een brede stralingshoek van 180 ° voordelig, zodat de lichtkegel niet alleen het dak van de geparkeerde auto verlicht.

garage verlichting


Tip 3 Garage verlichting aan de zijkant

Omdat het voertuig meestal in het midden van de garage staat, zorgt de zijmontage van garageverlichting in veel gevallen voor een optimale verlichting.De plafondverlichting garage heeft meestal een algemene functie.

Het meeste licht valt niet alleen op het dak van de auto. Een of meerdere lampen kunnen het beste in de lengterichting van het voertuig aan de bestuurderszijde aan de muur of het plafond worden gemonteerd. Het meeste licht valt op het gangpad waar het nodig is als de auto geparkeerd staat.

Een of beide kanten?

Afhankelijk van de breedte van de garage is het aan te raden om aan beide zijden één of nog beter twee lampen te plaatsen. Hierdoor is het gelijkmatig licht rondom de auto Bij dubbele garages kan de zijopstelling gecombineerd worden met de plafondmontage tussen de twee parkeerplaatsen.

Hoe garage verlichting inschakelen

Meestal is er licht nodig in de garage wanneer de deur wordt geopend. Of u wilt het voertuig de garage uitrijden of u komt gewoon terug. Met name grotere garages hebben naast de poort een zijdeur. Ook hier moet er een manier zijn om het licht aan en uit te zetten zonder het hek te openen. De volgende varianten worden vaak gebruikt:

 • Schakel de verlichting handmatig in
 • Schakel de garageverlichting via de deuraandrijving
 • Garage verlichting met sensor

De eenvoudigste manier om het te bedienen is om een normale lichtschakelaar te gebruiken , die bij het hek is bevestigd. Indien er nog een zij-ingang is, kan een tweede lichtschakelaar als wisselschakelaar worden gebruikt. Het grote nadeel van deze variant is dat je na het betreden van de garage het licht handmatig moet inschakelen .

Als er een elektrische deuraandrijving beschikbaar is, kan deze bij sommige modellen ook de garageverlichting schakelen. Controleer hiervoor of de aandrijving een externe schakeluitgang voor de verlichting heeft. Het voordeel van deze variant is dat het licht elke keer dat de deur wordt bediend automatisch een bepaalde tijd aangaat.

Garage verlichting met bewegingsmelder

Een leuke optie is om de garageverlichting aan te sturen met een bewegingsmelder. Het licht wordt automatisch ingeschakeld gedurende een instelbare tijd wanneer een persoon de garage binnenkomt of wanneer het voertuig binnenrijdt. Hier kan een externe LED-bewegingsmelder of een lamp met geïntegreerde bewegingssensor worden gebruikt.Alleen de verlichting aan als er iemand aanwezig is, de verlichting blijft nooit meer onnodig branden.

Welke sensor voor garage verlichting

De klassieke bewegingsmelders hebben een passieve infraroodsensor en reageren op warmte. Dit betekent dat mensen worden herkend. De binnenkomende auto wordt echter niet geregistreerd, zeker niet in de winter. Hiervoor moet een actieve HF-sensor worden gebruikt.

Garage verlichting zonder stroomaansluiting

Vooral in kleine individuele garages is er vaak geen stroomaansluiting en is het niet mogelijk om deze met een redelijke inspanning achteraf aan te brengen. Helaas kunnen de hierboven genoemde garageverlichting niet worden gebruikt zonder stroomkabel. Door het lage energieverbruik van de led technologie gebruik je in dit geval een lichtbalk met oplaadbare batterij of een batterij . Hoewel deze veel donkerder zijn, geven ze in ieder geval wat licht af.

Buitenverlichting voor garage

Om veilig in en uit de garage te kunnen parkeren, moet de oprit ook goed verlicht zijn. Zo kan bijvoorbeeld garageverlichting met een LED-buis dwars over de deur worden geplaatst.

garage verlichting

Bijpassende buitenspots die aan de garage wand kunnen worden bevestigd, zorgen voor nog meer licht. Met name voor de spots moet de juiste hoek worden ingesteld, zodat deze bij het betreden van de garage niet verblinden.

Automatisch aan en uit

De buitenverlichting in de garage gaat idealiter automatisch aan als dat nodig is. De makkelijkste manier om dit te doen is met spots met ingebouwde bewegingsmelders.Moderne design armaturen van onder andere roestvrij staal en aluminium met een strak design geven een modern uitziende look aan je tuin verlichting.

Naast de binnenverlichting van een garage mag ook de buitenverlichting niet ontbreken. Vooral de garage-ingang speelt een belangrijke rol. Voor veilig in- en uitparkeren van de garage moet ook de oprit verlicht worden met LED’s. Als gevelverlichting kan bijvoorbeeld een LED-lamp over de garagedeur worden geïnstalleerd. Twee LED-spots , die symmetrisch rechts en links van de garagedeur kunnen worden bevestigd, zorgen voor nog meer licht en veiligheid . Er is ook de mogelijkheid om met mastpalen op zonne-energie naar de garage te gaan verlichten.

Garageverlichting en Ingangsverlichting:

Wat te doen en wat niet te doen

Verschillende lichtconcepten leiden naar de garage en carport. Welk type armatuur hiervoor gebruikt wordt, is uiteindelijk een kwestie van smaak. De verlichting van de garage en de ingang van de binnenplaats werkt met inbouwspots of buitenspots, maar werkt ook goed met wand- of padverlichting.

Hier zijn enkele dingen om in gedachten te houden:

 • garage verlichting grondspots
  Bij inbouwvloerlampen is het van belang dat deze worden herkend zodat er over gereden kan worden.
 • Garage verlichting Verblindingsvrij
  Spots en wandlampen moeten zo worden uitgelijnd dat ze de bestuurder niet verblinden. Er zijn geen specifieke voorschriften voor privégebruik, maar het is belangrijk dat het licht zich niet direct in het gezichtsveld van de bestuurder bevindt. Het moet daarom aan de zijkant of boven hoofdhoogte worden bevestigd. Hoe hoger de lampen worden geïnstalleerd, hoe kleiner de kans op verblinding. Er moet echter ook op worden gelet dat er voldoende licht de grond bereikt.
 • Bij garagelampen met bewegingsmelder vindt u informatie over de montagehoogte altijd in de handleiding. Meestal beweegt deze tussen de 180 en 250 cm.
 • Combineer lichten
  Of het nu padverlichting, vloerspot of een combinatie is: er moeten voldoende individuele lampen worden gebruikt om alles helder te verlichten zonder gaten – dit maakt de oprit gemakkelijk herkenbaar – en ook eventuele stoepranden.
 • Bewegingsmelder & schemersensor
  Voor alle soorten armaturen zijn modellen met schemersensor en bewegingsmelder het meest effectief. Zodra een auto in de schemering oprolt, gaan de lichten aan en verlichten de weg naar de garage. Na een bepaalde tijd schakelen ze automatisch weer uit, wat energie bespaart en goed is voor je portemonnee.

De handige wegwijzers zijn bijzonder energiebesparend omdat ze alleen in het donker oplichten. Bij LED-spots en bolders is de juiste hoek cruciaal zodat het licht niet verblindt bij het betreden van de garage . Daarnaast moet ook bij buitenverlichting rekening worden gehouden met het beschermingsniveau van de LED-lampen. De classificatie IP44 is voldoende voor overdekte lampen. Als er echter geen bescherming is voor uw garage buitenverlichting, moet u lampen met minimaal IP54 kiezen . Voor een samenhangend totaalbeeld dienen de buitenverlichting van de garage te harmoniseren met de bestaande buitenverlichting. In plaats van krachtige individuele koplampen te gebruiken, is het beter om meerdere minder felle lichten te gebruiken.

LED strips als garage verlichting

LED-strips voor buiten als garage verlichting.Zo creëer je veiligheid in je hele oprit. Bovendien kan uw entree met optische highlights van de hoogste kwaliteit punten scoren. Eenvoudig aan de buitenkant van de garage gemonteerd, garandeert de individueel instelbare bewegingsmelder een gelijkmatige verlichting – voor comfortabel parkeren en een consistent lichtdesign van de garagedeur tot de voordeur.

Garage verlichting licht voor perfect zicht
Met neutraal wit licht zorgen de led strips voor een perfecte, functionele verlichting van binnen en buiten. Dit bevordert een beter zicht bij het in- en uitparkeren, maar ook bij het in- en werken in en voor de garage.

led strips perfect verlicht – rondom veilig
Voldoende licht zorgt voor een heldere verlichting voor en in de garage. Dit creëert een gevoel van veiligheid. De bewegingsmelder, die het licht automatisch in- en uitschakelt, biedt extra gemak.

Efficiënt en zuinig in gebruik
LED-technologie biedt een efficiënt alternatief voor de huidige conventionele verlichtingssystemen. Ondanks het lage stroomverbruik is een sterke en gelijkmatige verlichting in de garage en de gehele oprit gegarandeerd.

Indirecte garage verlichting

Met led verlichting in de garage creëer je mooie sfeer, de garage wanden kunnen mooi verlicht worden dor mede van led strips.

Led strips voor binnen verlichting

Met de doordachte binnenverlichting voor sectionaaldeuren wordt uw garage een veilige plek om te ontspannen. Door hun lage stroomverbruik zijn de LED-strips een efficiënt alternatief voor conventionele verlichtingssystemen. Met behulp van een bewegingsmelder gaan de led strips automatisch aan. Hun neutraal witte licht zorgt voor het best mogelijke zicht: voor in- en uitparkeren, voor reparaties of wanneer u uw aankopen vanuit de auto het huis in draagt. Ook als sfeerverlichting scoren ze punten: Zo krijgt u een gelijkmatige en aangename garage verlichting. En het beste van alles: het systeem kan in slechts 15 minuten worden geïnstalleerd! Het is eenvoudig te bevestigen aan de zijframes en de dwarsschoor van de garagedeur met behulp van hoogwaardige magneten.

Kleurtemperatuur garage verlichting

Kleurtemperatuur verwijst naar de kleur die het licht produceert en wordt gemeten op een Kelvin-schaal. De temperaturen variëren tussen 3500K en 6000K, waarbij de onderkant warmer en geler is en de bovenkant koeler en blauwer.


kleurtemperatuur

De meeste garages zijn grijs en industrieel, dus koelere verlichtingstemperaturen zijn meestal het meest flatterend, terwijl warmere temperaturen de vloer een groezelige uitstraling kunnen geven. Streef naar een temperatuur in de buurt van 5000K. Het licht dat door een 5000K-lamp wordt geproduceerd, is lichtblauw, maar niet verblindend of hard voor uw ogen.

Sommige armaturen worden geleverd met instelbare kleurtemperaturen, zodat u door het bereik kunt scrollen en de kleurtemperatuur kunt kiezen die het beste bij u past.

Zet de carport en garage in de schijnwerpers

Met extra verlichting op opritten en paden kunnen met name opvallende carport- en garageconstructies effectief worden gepresenteerd.Welke en hoeveel lampen er worden gebruikt, hangt af van de betreffende omstandigheden. Laat uw specialist u adviseren hoe u met slim geplaatste verlichting uw carport en garage optimaal tot hun recht kunt laten komen.

Garage verlichting zonder stroom

Heb je een garage zonder stroom en je wil verlichting monteren in je garage dan moet je verlichting op accu’s monteren.Het nadeel en voordeel van garage verlichting op accu is de accu.Bij langdurig gebruik van de garage verlichting op accu moet de lamp weer opgeladen worden.Bij garage verlichting zonder stroom is ook verlichting op zonnepanelen een optie, deze zonnepanelen moeten ook een accu opladen anders heb je als het donker geen verlichting.

Conclusie garage verlichting

Dankzij LED-technologie is heldere garage verlichting met een beetje planning eenvoudig te realiseren. Afhankelijk van de grootte van de garage, dient u het juiste aantal lampen te kiezen en deze te monteren waar het licht moet vallen. Het licht wordt geschakeld via een lichtschakelaar, poortbediening of bewegingssensor. Met deze ideeën en tips kunt u uw garage zowel binnen als buiten perfect verlichten.Hieronder nog een aantal belangrijke punten als je garage verlichting gaat kopen:

 • De juiste garageverlichting zorgt voor veiligheid en voorkomt inbraak.
 • LED-lichtbronnen zijn bijzonder geschikt als garageverlichting.
 • De IP-beschermingsklasse moet worden gecontroleerd voordat u een lamp koopt.
 • Het buitenterrein voor de garage-ingang moet ook verlicht zijn.