Tuinpad verlichting


Tuinpad verlichting

Iedereen die ooit in het donker zijn voet heeft bezeerd dankzij rondslingerende spullen op het tuinpad, weet dat deze pijn kan worden voorkomen. Zoals het aanbrengen van tuinpad verlichting?

Tuinpad verlichting

Tuinpad verlichting kopen

Bij het kopen van tuinpad verlichting, moet je jezelf de volgende vragen stellen: Welk design tuinpad verlichting wil ik kopen, Wil ik slimme tuinpad verlichting of wil ik antieke tuinpad verlichting kopen.Lees verder om antwoord te krijgen op de vraag welke tuinpad verlichting wil ik kopen.

Heel eenvoudig met licht. En aangezien er genoeg plekken in de tuin zijn om over te struikelen , moeten alle paden, opritten en trappen rondom het huis worden verlicht . Lampen met bewegingsmelders zijn bijzonder praktisch en energiebesparend . Bij hen betekent het: er moet licht zijn – wanneer het nodig is. En trouwens, je dwarsboomt inbrekers die zich een weg naar boven willen sluipen in het donker.

Waar en hoe Tuinpad verlichting?

Potentiele dingen waar je over kan struikelen? moet je uitsluiten met tuinpadverlichting – ook wel bolderarmatuur genoemd. Er moet dus zeker licht zijn op delen van het pad die bijzonder oneffen, bochtig of steil zijn . Maar natuurlijk moet de hele weg verlicht zijn. Daarom geldt het volgende:

De tuinpad verlichting mag niet te ver uit elkaar staan ​​zodat er geen sterke contrasten zijn tussen lichte en donkere delen. Want als je van licht naar donker gaat, zie je in het begin nog minder totdat je ogen eraan gewend zijn.

Tip: kies voor armaturen die een zo groot mogelijk oppervlak beslaan. Hoe het werkt? Door de lichtpunten – dus de plaats waar de lamp staat – hoog in te stellen. Dus hoe hoger de lichten zijn, hoe minder je nodig hebt. Anders gezegd: hoe groter de afstand mag zijn. Straatverlichting is meestal tussen de 60 en 150 cm hoog .

Tuinpad verlichting gericht of rondom licht?

Het gaat erom wat je leuk vindt. Je moet weten: gericht licht verlicht alleen het pad, de rest van de tuin hoort bij de nacht. U bent zeker van een optimale route . Met rondom licht zie je ook wat zich direct naast het pad bevindt. Bovendien overlappen de ronde lichtvlakken elkaar super – zo kun je je paden over de hele linie heel goed verlichten .

Welke soorten tuinpadverlichting zijn er?

Tuinpad verlichting is gemaakt van verschillende materialen en in verschillende stijlen . Ze zijn niet te verwarren met sokkellampen , mastlichten en vloerspots . Straatverlichting is verkrijgbaar met ingebouwde LED-technologie of met vervangbare lampen .Voordelen van LED:

 • hun lange levensduur
 • een energiebesparing tot 90 procent
 • Direct 100% helderheid en daardoor perfect voor bewegingsmelders
tuinpad verlichting


Welke materialen voor tuinpadverlichting?

Roestvrij staal en aluminium zijn weerbestendige materialen die populair zijn voor bolderarmaturen. Ook worden vaak koper, messing en steen gebruikt voor het gebruikte frame. De lichtbron is omgeven door glas of plastic.Uiteindelijk zal uw smaak beslissen wat de beste tuinpad verlichting is voor uw tuin. 

Tuinpad verlichting op zonne-energie?

Wat spreekt voor het milieu en voor uw portemonnee : zone technologie. Bij loopbruggen op zonne-energie hoeft u ook niet aan stopcontacten en kabelwarboel te denken . Het enige dat zonnepaaltjes nodig hebben, is de zon.

zonne energie tuinpad verlichting

Uitgerust met LED-technologie , gaat de door de zon opgeladen batterij vele malen langer mee. Gaat het lampje alleen branden als je het nodig hebt, dan hoef je je geen zorgen te maken over de batterij. ” Bewegingsmelder ” is hier het sleutelwoord.

De grote aantrekkingskracht van zonne-verlichting is een probleemloze installatie. Als de zon de stroom levert, wie heeft er dan kabels nodig? Maar zonnetechnologie heeft zo zijn nadelen. Het kan weken duren voordat nieuwe armaturen hun optimale output bereiken. En als ze dat eenmaal doen, ben je nog steeds overgeleverd aan Moeder Natuur. 

In sommige noordelijke klimaten produceren de zonnestralen in de zomer 8 tot 10 uur aan energie, maar in de winter slechts 3 tot 6 uur. Om het meeste uit dat vermogen te halen, offeren fabrikanten vaak de helderheid van de lamp op. Kort gezegd: zonne-lampen zijn efficiënter geworden, maar ze kunnen de weersvoorspelling voor het weekend niet trotseren.

Toepassing bewegingsmelders tuinpad verlichting?

Je komt het pad op: de tuinpad verlichting gaat aan. Je rijdt de oprit op: het licht gaat aan. Je bezoek nadert: het licht gaat aan. Met praktische bewegingsmelders is dit geen hekserij. Een schemersensor voorkomt dat uw tuinpad verlichting ook overdag met de zon concurreert. Een detectiehoek van 120 graden is voldoende voor een goede detectie bereik. In principe kunt u echter ook vertrouwen op een model met 360 graden en de hoek bepalen voor het gebied dat wordt gebruikt en de rest afdekken met blind stroken om valse beweging uit te sluiten.

Welke lichtbronnen zijn optimaal?

Stel dat u uw tuinpad verlichting heeft uitgerust met bewegingssensoren. Dan zijn spaarlampen niet geschikt. Omdat ze meestal niet licht ad hoc worden en een opstarttijd nodig hebben. Om deze en vele andere redenen zijn LED-lampen ideaal voor uw bolderarmaturen. Om er maar een paar te noemen: de levensduur van led-lichtbronnen is tot wel 50 keer langer dan die van gloeilampen. LED-lampen verbruiken tot 90 procent minder energie en zijn kwikvrij. 

Veel tuinpad verlichting is voorzien van ingebouwde LED-technologie. Dit maakt bijzonder filigrane ontwerpen mogelijk. Een pluspunt voor uw tuin. Maar zelfs als u uw oude bolderarmaturen aan het plafond hangt, kunt u overschakelen op LED . Ze hebben gestandaardiseerde sokkels zoals E27 en passen perfect in het stopcontact.

Hoe beveilig ik tuinverlichting tegen vandalisme?

Een tuinpad verlichting die stevig in de grond is verankerd, wordt zeker niet zo snel gestolen als een lamp met een punt. Als uw vertrouwen in uw woonomgeving niet overweldigend is, moet u de voorkeur geven aan permanent vastgeschroefde tuinpad verlichting . Ook qua materialen zijn sommige bolderarmaturen zeker robuuster dan andere.

Als je bang bent voor vernieling, kun je zeker beter kiezen voor compacte modellen van metaal en kunststof dan voor een filigrane lamp met glazen kap. Maar zelfs dan komt er natuurlijk op een gegeven moment een einde aan het verzet. Tip: Bewegingsmelders zorgen ervoor dat het licht aangaat als iemand nadert – dit kan vandalen afschrikken.

Welke IP-beschermingsklasse moet tuinpad verlichting hebben?

Laat je je padverlichting in de regen staan? Aangezien niemand deze vraag met “nee” kan beantwoorden, is voorzichtigheid geboden. Omdat elektriciteit en water niet goed samen gaan . De zogenaamde IP-beschermingsklasse vertelt u wat uw armatuur aan vuil en water kan weerstaan . Het eerste cijfer geeft informatie over bescherming tegen vreemde voorwerpen, het tweede over vocht. Een tuinpadverlichting moet minimaal IP44 hebben . Dit beschermt het tegen vreemde voorwerpen groter dan een millimeter en tegen opspattend water.

Tijdelijke tuinpadverlichting of permanent?

Tijdelijk of permanent? Wij raden aan om uw tuinpadverlichting permanent te installeren op een vorstbestendige fundering of gelijkaardige stevige ondergrond. Dan is de veilige positie van de lamp gegarandeerd. Voor wie van flexibiliteit houdt, is er ook tuinpad verlichting met grondpen . Ze worden eenvoudigweg in de losse grond gestoken en kunnen naar wens worden verplaatst. De montage is super eenvoudig – als je zelfs maar van montage kunt spreken.

Stopcontact in tuinpad verlichting?

Leg je al elektriciteit in de tuin voor je tuinpad verlichting, dan kun je er het beste een dubbele hebben. Kies een model met één of meerdere stopcontacten op het frame . De radio, de elektrische heggenschaar, de mobiele telefoon en de grasmaaier kunnen zo makkelijk gebruikt of worden opgeladen ,gewoon praktisch. 

Hoeveel lumen voor tuinpad verlichting?

Het aantal lumen dat u nodig heeft voor buitenverlichting, varieert van 12-1300, afhankelijk van waar ze zijn. Pad- en trapverlichting zijn het beste rond 100 lumen, schijnwerpers en bewegingssensorlampen 700 lumen, onderwaterlampen 200-400 lumen, wandlampen 50-185 lumen en algemene landschapsverlichting 50-300 lumen.

Hierna zou je een geweldig spel tussen verschillende tinten licht moeten kunnen creëren. U kunt het zelfs veranderen als u dat wilt, zolang u binnen het bereik blijft.Dit is natuurlijk slechts onze mening. Als je helderder of donkerder wilt, probeer het dan, het werkt misschien beter voor jou!Zolang u ‘s nachts geniet van de uitstraling van uw tuin, is dat het enige dat er echt toe doet.

Tuinpad trap verlichting?

Trapverlichting hoeft niet overdreven te zijn. Meer is niet per se beter het belangrijkste doel is om net genoeg licht te geven, zodat wandelaars weten waar een stap begint en eindigt. Het markeren van randen met licht zodat ze duidelijk zichtbaar zijn, maar met een lichte schaduw, verbetert de dieptewaarneming en voorkomt een verkeerde berekening van de stap afmetingen, vooral waar stap hoogtes variëren of ze afwijken bij bochten of landingen.

Een andere reden om geen felle verlichting bij trappen toe te passen is dat hoge lichtniveaus verblinding veroorzaken, vooral als ze in een directe gezichtslijn worden geplaatst wanneer je omhoog of omlaag loopt. Tijdelijke blindheid bij het binnengaan in een minder goed verlichte ruimte is een valrisico, vooral voor ouderen en slechtzienden. “Sommige trapverlichting, zoals onderstapstrips, geeft veel licht. Veel moderne trapverlichting hebben een kap of lamellen om de ogen te beschermen.

Voor een meer eigentijdse uitstraling, markeert u treden of aangrenzende constructies met waterdichte LED-stripverlichting. Deze veelzijdige lampen lenen zich uitstekend voor rechte lijnen en zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren. Montagestriplampen in opalen lensprofielen verspreiden het licht prachtig en voorkomen verblinding van degenen die het gebied betreden.

Slimme tuinpad verlichting?

Een slimme tuinlamp is een buitenverlichtingsarmatuur die via het draadloze netwerk kan worden bediend met een app op je telefoon of een slimme thuisassistent. 

smartled bediening smartphone

Dit geeft u de mogelijkheid om uw tuinverlichting op afstand te automatiseren en te bedienen. Slimme tuinverlichting kan vele factoren veranderen, zoals helderheid, timing en kleur. Ze kunnen ook worden gebruikt in combinatie met andere slimme apparaten zoals dimmers en sensoren.

 • Het toevoegen van een bewegingssensor aan uw slimme tuinverlichting is erg handig voor nachtelijke beweging.
 • Je sluit je slimme tuinverlichting aan op Google Home en Amazon Alexa.
 • Veel van de slimme tuinverlichting is RGB, wat voor prachtige kleuren in uw tuin kan zorgen.
 • Als je de deur uitgaat, stel dan de timers zo in dat het slimme tuinlicht aangaat voordat je aankomt.

Checklist buitenverlichting

Hieronder vindt u een lijst met vragen die van fundamenteel belang zijn bij het plannen van tuinverlichting:

 • Welke buitenruimtes moeten verlicht worden?
 • Wat is het doel van de buitenverlichting?
 • Moeten de armaturen bepaalde belastingen weerstaan, b.v. B. hevige buien vanuit een schuine invalshoek of frequente stofwolken? Daarom: Welke IP-beschermingsklassen zijn vereist?
 • Hoe fel moeten de tuinlampen zijn?
 • Welke lichtkleur moeten ze hebben?
 • Welke lichtbronnen (gloeilampen, spaarlampen, led-lampen) heeft uw voorkeur?
 • Hoe worden de buitenlampen van stroom voorzien?
 • Hoe moet de verlichting worden in- en uitgeschakeld (bijv. afstandsbediening, schemerschakelaar of bewegingsmelder)?
 • Heb je echt aan alle buitenlampen gedacht?

Tuinpad verlichting plaatsen

De vraag rijst: Wilt u het trottoir en/of de oprit markeren met licht of wilt u dat het pad verlicht wordt? Voordat u de tuinpad verlichting kiest, moet u duidelijk zijn over het doel waarvoor de buitenverlichting op het pad nuttig moet zijn. Markering is zinvol als u de bezoeker de weg naar de juiste ingang wilt wijzen, of als u afbakeningen wilt maken (bijvoorbeeld het tuinpad scheiden van de oprit). Ook is het denkbaar om de parkeerplaatsscheiding met licht te visualiseren, bijvoorbeeld bij rijtjeshuizen. De enige vraag in dit geval is wie verantwoordelijk is voor de installatie, elektriciteitskosten.

Tuinpad verlichting wordt direct aan de rand van het pad geplaatst. Ze wijzen de weg en verlichten gevaarlijke plekken zoals trappen of bochten.Afhankelijk van de bouwkundige omstandigheden kan het voldoende zijn om de armaturen slechts aan één kant van het pad te plaatsen. Bij bredere ingangen moeten beide zijden verlicht zijn. Het is mogelijk om de tuinpad verlichting aan beide zijden te monteren. Er is geen pasklaar antwoord op hoe groot de afstand tussen de tuinpad verlichting moet zijn.

Meestal is een afstand van ca. 4 m echter voldoende. De veiligheidsexperts adviseren dat de lichtkegel elkaar overlappen.Om optische redenen en met het oog op een gelijkmatige verlichting zonder sterke licht-donkercontrasten, raden wij u aan altijd dezelfde afstand te kiezen . Door de licht-donker aanpassing van het menselijk oog kan ongelijkmatige tuinpad verlichting misleidend zijn (vooral oude mensen).Hoe hoger de lichtvlekhoogte , de stralingshoek en de verlichtingssterkte van de lichtpaden, hoe groter de afstand mag zijn . De afstand tussen de 2m hoge mastlichten dient groter te zijn dan die van de circa 60cm hoge sokkellichten.

Staande buitenlampen aan de rand van het pad worden vaak gebruikt als er al aansluitingen aanwezig zijn en er geen mogelijkheid is om inbouwspots te monteren. Er is een zeer grote keuze aan decoratieve vloerlampen die geschikt zijn voor tuinpad verlichting en die er prachtig uitzien. Elke stijl, vorm en bijna elk denkbaar materiaal. Mooie lampen zijn ook een geweldig designelement als ze uitgeschakeld zijn. Decoratieve tuinpad verlichting kan vaak gebruikt worden om ruimtes te verlichten die met inbouwspots niet bereikbaar zijn.Onderweg zijn er buitenlampen die passen bij de tuin of de stijl van het gebouw in alle mogelijke materialen, hoogtes en vormen.De installatie van Weg vloerlampen is vaak minder dan die van Weg inbouwspots.

Inbouwarmaturen in het pad met de straling naar boven.Deze manier van verlichten van een pad dient in de regel om het verloop van het pad te markeren en het verloop van het pad met licht aan te geven.Er zijn veel lichten die hier worden aangeboden. De meesten hebben echter het probleem dat ze helemaal verblindend zijn als ze langs het pad lopen. Installeer daarom geen schijnwerpers in de klassieke zin, maar als het erboven nog moet schijnen, dan alleen met geschikte lampen en afdekkingen die niet verblinden.

Dit soort lampen hebben meestal extra honingraatfilters of diffusers om het licht te verminderen en verblinding te voorkomen. De hoeveelheid licht is dan beperkt. Ik probeer een struik of boom te verlichten terwijl de inbouwarmatuur tegelijkertijd naar boven schijnt, wat een hele mooie weerspiegeling op het pad creëert.

Aansluiting, montage en installatie van de buitenverlichting voor de tuinpad verlichting buiten.Het aansluiten en installeren van de stoepverlichting dient altijd door een specialist te worden uitgevoerd. Voor de installatie stellen wij u graag partners uit de elektrotechniek ter beschikking.De padverlichting als staande variant vereist vaak een fundament zodat de armaturen op lange termijn recht en veilig staan. Zelfs funderingsblokken zijn vandaag al kant-en-klaar te koop! Een ander voordeel is dat er vaak twee kabeluiteinden in de lamp kunnen worden gestoken en de lamp indirect dienst doet als aansluitdoos. De inbouw vloerlampen vragen wat meer ervaring, aangezien de buitenpadlampen veelal in de bestrating van de paden worden ingebouwd. Hiervoor is boorwerk nodig.

Sommige grondinbouwlampen hebben aparte grondinbouwbehuizingen die vooraf kunnen worden geïnstalleerd. Ook betoninstallaties zijn geen probleem. Het is aan te raden 3-4 lampen in de grond te plaatsen met 12 V en LED tuinpad verlichting via een transformator/voedingsunit (IP65), die aan de kant van het pad kan worden geplaatst (op een voor onderhoudsdoeleinden toegankelijke plaats). Het kan in de grond of in verborgen stroomkolommen worden geïnstalleerd. In sommige gevallen kan de techniek ook naast de deur in de carport of schuur worden geplaatst.

De kabelverbinding van de stoep naar het volgende bed moet worden gemaakt in een doorlopende lege leiding, omdat de lijnen op de lampen vaak stevig zijn ingegoten (handig voor onderhoud). Led-lampen hebben als voordeel dat ze zeer onderhoudsvriendelijk zijn.

Verlicht zeer lange afstanden economisch:
Met het project om zeer lange afstanden te verlichten en de kosten voor aanschaf en onderhoud onder controle te houden, is het zinvol om voor tuinpad verlichting speciale opbouw-, vast gemonteerde padlampen (opbouwlampen) te gebruiken. Deze hebben het voordeel dat ze lange vlakken kunnen verlichten. Bij dergelijke verlichting ligt de focus op het gebruik van effectieve padverlichting en niet op de armatuur zelf , maar er moet voor worden gezorgd dat de armaturen zo worden gebruikt dat ze je niet verblinden. Voor dit doel zijn er vaak anti-verblindingsschermen en anti-verblindingsroosters als accessoires. Ook de positionering van de stralers en de juiste instelling van de beweegbare lichtkoppen zijn belangrijk.

De straal moet van boven naar beneden schijnen, zodat iedereen die het pad betreedt niet wordt verblind. Er worden 20 W Hit- en 35 W HIT-lampen gebruikt. Deze zijn echter niet geschikt voor bediening via bewegingsmelders, maar nog meer voor het schakelen via klok en schemerschakelaar.