Richtspot


Richtspot

Richtspots zijn de ideale aanvulling op doordachte lichtconcepten. Deze lampen kunnen overal worden gebruikt waar u een favoriet stuk vakkundig wilt ensceneren. richtspots geven je kamer diepte en creëren een optimaal ruimtegevoel. 

richtspot

Veel mensen zijn zich er niet eens van bewust hoe het juiste licht de leefomgeving verbetert. Licht is een elementair onderdeel van het leven en in huis zorgt de juiste verlichting voor gezelligheid en comfort. Met richtspots verlicht je kunstwerken, geef je grote woon- en eetgedeeltes een duidelijke structuur en dim je in een mum van tijd het licht naar de sfeer die jij wilt.

Het grootste voordeel van richtspots is de veelzijdigheid van deze praktische lampen. Doordat de lampen direct onder het plafond of aan de muur worden bevestigd, nemen ze nauwelijks ruimte in en laten ze ook kleine en smalle ruimtes schijnen. Gebruik bijvoorbeeld meerdere spots met muurbeugels om de hele lengte van je gang te verlichten. Of gebruik een plafondlamp met verstelbare spot koppen om een ​​centrale lichtbron te hebben die op verschillende hoeken van de kamer gericht is.

 Op deze manier kun je verschillende delen van de ruimte creëren die visueel van elkaar gescheiden zijn, maar toch een eenheid vormen in de totaalindruk. Ook uw keuken kan profiteren van verlichting met meerdere spots. De gerichte uitlijning van de spots op kachel, werkblad en zitgedeelte zorgt voor een uitnodigende en open sfeer. Koken is dubbel zo leuk.

U kunt een richtspots aan de wand of aan het plafond monteren en met hun bundeling en gerichte uitlijning zorgen voor een sfeervol lichtconcept in uw ruimtes. Met draai- en zwenkbare richtspots tover je ruimtes en objecten om tot zeer geaccentueerd licht.Je richt met spots precies daar waar lichtsterkte nodig is. Met verschillende op elkaar afgestemde ontwerpen creëert u een aantrekkelijke opstelling en maakt u verschillende lichtconcepten in de kamers mogelijk. Edele materialen zoals messing , roestvrij staal , nikkel en chroom zorgen in combinatie met individuele wandspots voor verschillende lichteffecten , multivlamvarianten of als inbouwspots.

Na installatie aan het plafond zorgen richtspots met meerdere vlammen en richtbare spots voor een gelijkmatige verdeling van het licht en bieden ze een zeer zachte basisverlichting. Spots voor aan het plafond zijn ook perfect voor het uitlichten van afzonderlijke gebieden. wandlampen zijn als zoneverlichting en decoratieve losse elementen bij voorkeur binnen de basisverlichting. De flexibele armen van de lampen en de beweegbare spot maken van individuele objecten een blikvanger en creëren eilanden van licht. De gebundelde lamp kan gebruikt worden als leeslamp op de bank en op het bed. Wandspots vormen aantrekkelijke functionele lampen.

Hoe richtspots toepassen?

Bijzonder aan richtspots ten opzichte van andere armaturen is de mogelijkheid om het licht gericht naar een bepaald punt in de ruimte te richten. Met behulp van spots kunnen afbeeldingen, meubelstukken of hoeken van een kamer worden uitgelicht.

Om deze reden worden deze lamp modellen vaak gebruikt in musea en expositieruimtes, maar ook uw kamers kunnen profiteren van de kleine allrounders.

Het grootste voordeel van richtspots is de veelzijdigheid van deze praktische lampen. Doordat de lampen direct onder het plafond of aan de muur worden bevestigd, nemen ze nauwelijks ruimte in en laten ze ook kleine en smalle ruimtes stralen. Gebruik bijvoorbeeld meerdere spots met muurbeugels om de hele lengte van je gang te verlichten. Of gebruik een richtspots met verstelbare spot koppen om een ​​centrale lichtbron te hebben die op verschillende hoeken van de kamer gericht is.

Deze veelzijdigheid van de spots maakt het ook mogelijk om een ​​grote ruimte naar eigen inzicht in te richten. In een woonkamer met eethoek zijn spots bijzonder effectief. In de boekenhoek creëer je met een spot een gezellig en prettig leeslicht en boven de eettafel kan een draaibare en zwenkbare plafondspot voor een communicatieve sfeer. Op deze manier kun je verschillende delen van de ruimte creëren die visueel van elkaar gescheiden zijn, maar toch een eenheid vormen in de totaalindruk. Ook uw keuken kan profiteren van verlichting met meerdere richtspots. De gerichte uitlijning van de spots op kachel, werkblad en zitgedeelte zorgt voor een uitnodigende en open sfeer. Koken is dubbel zo leuk!

richtspot meerdere

Richtspot naar boven laten schijnen?

Bent u op zoek naar comfortabele, indirecte verlichting? Moet tegelijkertijd de hele kamer aangenaam met licht worden overspoeld? Waarom kiest u niet gewoon voor een richtspot met een kap die het licht op het plafond werpt? Kies je dan voor een lichtbron met een warmwitte lichtkleur , dan mag niets een uitgesproken gezelligheid in de weg staan.richtspots kun je in principe alle kanten laten schijnen die je wilt voor een prachtige directe of indirecte sfeer.

Welke richtspots voor welk licht?

Niet alle licht is hetzelfde en er zijn ook grote verschillen tussen spots. Wat voor licht je precies van spots en spots mag verwachten, hangt af van verschillende factoren. Onder andere het materiaal en het type lichtbron spelen een doorslaggevende rol. Spots met een fitting van ondoorzichtige materialen zoals nikkel of chroom laten minder verstrooiing toe en werpen het licht rechtstreeks op een punt. De situatie is anders met lampen waarin de lichtbron wordt belicht of omgeven door een transparant scherm van glas. Deze modellen creëren meer diffuus licht dat in één richting wordt gericht maar meer in de kamer wordt verdeeld.

De keuze van de lichtbron heeft ook invloed op de kwaliteit en intensiteit van het licht. Meestal kunt u kiezen tussen halogeen- of led lampen. Halogeenlampen zijn over het algemeen goedkoper, terwijl leds bijzonder krachtig en duurzaam zijn. Voor welke lichtbron je ook kiest, het is belangrijk dat je de juiste lichttemperatuur voor jou kiest. Als de spots een gezellige sfeer moeten creëren om in te relaxen, is een warmwit licht tot 3.300 Kelvin het beste. Werkplekken zijn gebaat bij een helderder neutraal of daglicht wit met ongeveer 5.300 Kelvin.

railverlichting


Hoe richtspots combineren met andere lampen?

Een goed afgerond verlichtingsconcept zorgt voor de juiste sfeer in elke ruimte. In de regel moet u drie verschillende lampen met verschillend licht gebruiken om zowel achtergrond- en werkverlichting als accentverlichting te bedekken. 

Voor de achtergrondverlichting kun je bijvoorbeeld gebruik maken van een klassieke plafondlamp, een wandlamp met indirect licht of een meerkops spot. Tafel- of vloerlampen zijn bijzonder geschikt als werkverlichting. 

Je plaatst de werklamp bijvoorbeeld op het bureau of naast de bank als leeslamp. De beste manier om accenten te leggen is met richtspots, zo accentueer je bepaalde delen van de ruimte en creëer je visuele diepte. Voilá het gezellige verlichtingsconcept voor uw woonkamer is klaar! Als alle lampen aan zijn, is elke hoek van de kamer perfect verlicht.

Tips voor het juiste lichtconcept

  • Combineer minimaal drie verschillende lichtbronnen
  • Zorg ervoor dat u de achter- en werkverlichting afdekt en accentverlichting toevoegt.
  • Leg speciale nadruk op de juiste kleurtemperatuur: slaapkamer en woonkamer hebben de neiging om gezellig warm wit licht te hebben, terwijl neutraal witte lichtbronnen ook in de studeerkamer kunnen worden gebruikt.

Tips voor het juiste lichtconcept

Alle richtspots zijn in principe zelf te plaatsen en vervangen. De enige uitzondering vormen de zogenaamde inbouwspots, die bij montage van een paneelplafond meestal direct in het plafond worden ingebouwd. Voor alle andere plekken en zorg eerst voor uw eigen veiligheid door de zekering uit te schakelen. Om te controleren of er echt geen stroom meer loopt, kunt u een tweepolige spanningstester gebruiken.

Voor montage aan wand- of plafondspots moet u een lustre-aansluiting op de kabel vinden. Mocht deze er nog niet zijn, dan moet u eerst zo’n klem aan de kabel bevestigen. Open vervolgens de borgschroeven van de kroonsteen en steek de draden in de kleurgecodeerde openingen. Meestal moet u drie draden aansluiten: een blauwe neutrale draad, een zwarte, grijze of bruine faseader en een geel / groene aardingsdraad. Indien de spot niet zo’n aardingsader heeft, laat je deze opening in de klem gewoon vrij.

Als laatste stap draai je de borgschroeven weer vast en zet je de spots vast aan de muur of het plafond met de eigen schroefconstructie van het model. Installatiefuncties zijn te vinden in de respectievelijke instructies. De lampen zijn meestal gemakkelijk in en weer te schroeven, waardoor ze gemakkelijk te vervangen zijn.

Op welke plek richtspots plaatsen ?

In principe moet je je afvragen: moet de hele kamer verlicht worden? Of de fijnere dingen in het leven, zoals schilderijen en foto’s van bijzondere mensen en momenten? In het eerste geval heb je zeker meerdere spots nodig: je kunt natuurlijk niet alleen één ruimte goed verlichten. U kunt ook specifiek gevaarlijke gebieden zoals uitsteeksels en treden verlichten. 

Tip: niemand wil verblind worden. Dit is niet alleen ongemakkelijk, het kan zelfs onder bepaalde omstandigheden gevaarlijk zijn. Bijvoorbeeld als het om een ​​trap gaat. Lijn dus alles zo verblindingsvrij mogelijk uit

Hoeveel plafondspots heb je nodig voor een kamer?

Vraag uzelf altijd af: in wat voor soort kamer gaat het? Welke activiteiten wil je verlichten met de spots? Het is logisch om rekening te houden met de lichtstroom. Hierbij geldt: 806 lumen komt overeen met een oude gloeilamp van 60 watt. Veel klanten kunnen zich dit beter voorstellen. Waar u ook op moet letten: het gezichtsvermogen gaat vaak achteruit met de leeftijd. Iets meer lichtkracht is toegestaan ​​in de kamer.

richtspot


Richtspot in de keuken

Het gezin komt samen in de keuken om samen te koken, eten en tijd door te brengen. Om deze reden moet het tegelijkertijd praktisch, functioneel, gezellig en uitnodigend zijn. De keukenverlichting speelt hierin een doorslaggevende rol. hier kunne richtspot uitkomst bieden

Vooral het werkblad in de keuken moet goed verlicht zijn voor de dagelijkse werkzaamheden die hier plaatsvinden. Bereid het avondeten voor of versier de verjaardagstaart – het licht in het werkgedeelte van de keuken moet zo helder mogelijk zijn. Experts raden voor het werkblad een neutraal wit licht aan met een lichtstroom van 500 lumen per vierkante meter.

Richtspot in de woonkamer

Een enkele, centraal geplaatste plafondlamp is niet altijd voldoende om de woonkamer in aangenaam kamerlicht te baden. Zowel inbouw- als opbouw lampen kunnen gebruikt worden als plafondverlichting in de woonkamer . Kiest u voor een combinatie van meerdere spots, dan kunt u deze specifiek richten voor indirecte verlichting. Railsystemen bieden extra ontwerpmogelijkheden doordat de individuele woonkamer lampen afzonderlijk kunnen worden verplaatst, verwisseld en in- en uitgeschakeld.

Richtspot in de badkamer

Plafondverlichting schenkt helderheid. In elke kamer. Daarom behoort een goede plafondlamp ook tot de basisinventaris van de badkamer. Dat is het? Nee. Want naast de badkamer plafondlamp is er ook in de badkamer een goed lichtconcept met extra lichtbronnen. Vooral de badkamer- en spiegelverlichting is essentieel bij het stylen, schminken, scheren en het gebruik van contactlenzen.Hier kan de richtspot uitkomst bieden.

Richtspot in de gang

Bijzonder aan spots en spots in vergelijking met andere armaturen is de mogelijkheid om het licht gericht naar een bepaald punt in de ruimte te richten. Met behulp van spots kunnen afbeeldingen, meubelstukken of hoeken van de kamer worden gemarkeerd.Om deze reden worden deze lamp modellen vaak gebruikt in musea en expositieruimtes, maar ook uw gang kan profiteren van de kleine allrounders.

Kunnen richtspots als basisverlichting?

Richtspots worden niet als basisverlichting toegepast.De richtspots worden toegepast om objecten aan te lichten en niet om een ruimte helder te verlichten.

Richtspots als indirecte verlichting

Richtspots kunnen heel goed worden toegepast voor indirecte verlichting.Richt de richtspots schuin op de plafond en de wand en de ruimte word mooi en indirect verlicht, en kan heel makkelijk omgezet worden om weer een object aan te lichten.

Voordelen en nadelen richtspot

Voordelen richtspot

  • De armatuur is makkelijk te verstellen en te richten op een object in de buurt van de richtspot
  • Eenvoudig te monteren

Nadelen richtspot

  • Meeste richtspots zijn ,,lomp”