Grondspot

Grondspot

Ze houdt er niet van om in de schijnwerpers te staan, dat is zeker. Subtiele terughoudendheid en de harmonieuze integratie in een groter geheel is daarentegen helemaal haar ding. Maar zelfs als ze zichzelf graag in bedwang houdt, laat ze de anderen des te beter en groter schijnen – in haar licht de grondspot.

grondspot

Wat misschien klinkt als de beschrijving van een grote, bekende persoonlijkheid, heeft eerder een kleine lamp als model genomen, die zichzelf discreet terugtrekt en toch geweldige lichteffecten kan veroorzaken . We hebben het over: de grondspot.

De tuin en de afzonderlijke ruimtes zijn een verlengstuk van het interieur van het huis. Op die manier is het ook een kamer, behalve dat het plafond de hemel is. En in plaats van verlicht te worden door kroonluchters en andere slim verborgen lampen, wordt het verlicht door de stralen van de zon en de maan en het sterlicht.

Hoe worden grondspots geïnstalleerd?

U moet hier zeker uw vertrouwde elektricien raadplegen – het bespaart u veel werk en zenuwen. Ze zijn niet bepaald bekend om hun flexibiliteit qua locatie. Hierbij moet je er zeker van zijn dat de lampen echt langer blijven zitten – ze vormen tenslotte een zeer nauwe en niet zo gemakkelijk los te koppelen verbinding met de ondergrond .

Dit kan heel veelzijdig zijn, vooral buitenshuis. Ze komen vaak voor op (houten) terrassen, in de bestrating, in bedden, grind of in het gazon. Maar ongeacht het oppervlak: elk van de lampen moet correct worden geïnstalleerd. Er zijn versies die beloopbaar (stevig) en berijdbaar (omrollen) zijn. Deze dienen afhankelijk van de toepassing gericht te worden ingezet.

Grondspot met led?

Zowel binnen als buiten viert de led-verlichtingstechnologie haar triomfantelijke opmars. Terecht! En natuurlijk zijn vloerinbouwlampen geen uitzondering. In principe kunt u echter nog kiezen tussen vloerinbouwlampen met halogeen en LED.Bij halogeen zijn het meestal GU10 lampen die je moet toepassen.

Vertrouw je op verouderde technologie? Of geeft u de voorkeur aan modern, portemonnee-vriendelijk en milieuvriendelijk? Nee, niet echt, toch? Nog een voordeel van leds, ze zijn vaak al in de armatuur ingebouwd .Zo heb je jarenlang het mooiste licht zonder ook maar de minste gedachte te verliezen hoe je nu in godsnaam de lichtbron uit de lamp kunt halen en vervangen. Dus: eigenlijk is er niets meer om over na te denken.

Welke vorm heeft een grondspot

Rond of vierkant – dat is eigenlijk het simpele en duidelijke antwoord. Maar: in verschillende variaties. Met een grotere of kleinere diameter, soms vierkant of soms rechthoekig. Maar wat betekent rond of vierkant hier, vraagt ​​u zich misschien af. Om dit te kunnen doen, moet je zo’n grondinbouwlamp van dichtbij bekijken.Want grondinbouwarmaturen zijn armaturen die na plaatsing onlosmakelijk verbonden zijn met de architectuur van de tuin, de oprit of het tuinpad. Het onderste deel van de vloerinbouwarmatuur – die ook meestal rond of vierkant is – wordt afhankelijk van de inbouwdiepte in de vloer ingebed .

De bovenzijde van de buitenlamp, die meestal een afdekframe van roestvrij staal heeft , loopt tot op enkele millimeters gelijk met de vloer. Risico op aanrijding? Bij vloerinbouwspots geen probleem ! Qua design is de genoemde afwerking gemaakt van roestvrij staal – je raadt het misschien al – rond of vierkant. Welke van de twee varianten in jouw tuin terecht komt, is natuurlijk helemaal naar jouw smaak.

grondspot  zonne energie

Zijn er grondspots met zonnetechniek?

Lichten die u in de grond laat, zouden met zonne-energie moeten werken? Wat op het eerste gezicht misschien een beetje tegenstrijdig klinkt, werkt perfect en is vooral populair in de privésector. Omdat slechts een deel van de grondspot in de grond wordt gestoken en erdoor wordt omringd. De zonnecellen bevinden zich waar de lichtbron is en het licht naar buiten komt, en van daaruit de zonnestralen absorberen.

Het meest doorslaggevende voordeel van zonnetechniek: u hoeft niet de hele tuin op te graven en kabels te leggen. En als er geen kabels naar het elektriciteitsnet zijn, staat er ook geen extra post op de elektriciteitsrekening die betaald moet worden. Een ingebouwde schemersensor regelt het licht als bij toverslag. De lichtduur is afhankelijk van de batterij of de zon die de zonnecellen oplaadt. En daar zit het nadeel, als de accu bijvoorbeeld leeg is of simpelweg niet goed opgeladen doordat Bello er tijdens het spelen in de tuin vuil op duwde, beperkt dit uiteraard de brandtijd. In het ergste geval kan het licht donker blijven.

Grondspots met bewegingsmelders?

… die al permanent in de armatuur is geïnstalleerd? Nee. Meestal niet. Maar maak je geen zorgen, er is ook hier een alternatief. Want over het algemeen kunnen alle vloerinbouwlampen ook eenvoudig via een externe bewegingsmelder – bijvoorbeeld aan de huismuur – worden geschakeld . Een duidelijk voordeel: de lichten gaan automatisch aan als iemand het detectiegebied nadert.

Grondspots met schemersensor?

Wat dacht u bijvoorbeeld van een grondspot met schemersensor? Niet zo flexibel als een bewegingsmelder, maar daarom daarom niet minder praktisch. Als de helderheid in de tuinlager is dan de ingestelde waarde, gaat het licht automatisch aan. Als het weer licht wordt, gaat het natuurlijk automatisch uit. Of de door u geselecteerde armatuur ook zo’n sensor heeft, kunt u in de artikelomschrijving eenvoudig terugvinden.

Zijn Grondspots dimbaar?

Ja, afhankelijk van de armatuur kunt u uw vloerinbouwarmatuur ook dimmen op het terras of in de binnentuin. In de productdetails zie je eenvoudig of de armatuur die je al in je vizier hebt ook gedimd kan worden . Er moet de regel “Dimbaar – Ja” zijn, dan kun je beginnen met dimmen. Bijna. Want wat je naast je dimbare grondinbouwarmatuur zeker nodig hebt, is de passende externe dimmer.

Zijn Grondspots waterdicht?

Ja, het is niet eenvoudig voor vloerinbouwlampen in tuinen en dergelijke. Als u niet blij kunt zijn dat u het in een droge en overdekte ruimte heeft geïnstalleerd, kunt u het bij twijfel van alle kanten krijgen. Aarde, stof, insecten, zon, hitte, sneeuw en ijs. En natuurlijk ook regen. Daarom zouden deze lampen altijd een verhoogde IP-bescherming moeten hebben . IP65, 67 of ook IP68, d.w.z. stofdicht en beschermd tegen waterstralen of tijdelijke of permanente onderdompeling, is bij deze lampen niet ongewoon, maar eigenlijk vrij standaard.

spot perk verlichting

Daarom is het bij het kopen van een grondspot voor buiten belangrijk om eerst de locatie en weersomstandigheden in het beoogde gebied te controleren en vervolgens de juiste beschermingsklasse voor de armatuur te kiezen en pas dan kun je echt beginnen.

Zorg er naast de passende IP-beschermingsklasse voor dat je bij het installeren van je grondinbouwlampen gebruik maakt van hoogwaardige ondergrondse kabels . Anders kan na korte tijd water de armatuur binnendringen. En dan heb je niets van haar. Maar let ook op een goede afwatering en een geschikte grindbed voor afwatering.

Kunnen grondinbouwarmaturen voor buiten overreden worden?

Roestvrij staal. Dit materiaal heeft de voorkeur als het gaat om het produceren van een veerkrachtige vloerinbouwlamp voor tuinen en dergelijke. En daar is een reden voor. Dit type armaturen monteer je eenvoudig in vloer uitsparingen in vloeren,weg of looppad. En u kunt er ook overheen rijden met uw auto met luchtbanden .

Afhankelijk van de gewenste inbouwsituatie zijn er ook grondinbouwarmaturen die door middel van een inbouwbehuizing of simpelweg “zwevend” worden geïnstalleerd, bijvoorbeeld in grind, grasvelden, bloembedden of in verhardingen. Omdat vloerlampen buiten in de grond zijn geïntegreerd, moeten ze bijzonder robuust zijn. Vloerlampen moeten zowel druk- en krasbestendig als waterdicht en stofdicht zijn. Omdat ze toegankelijk zijn, moeten ze bestand zijn tegen alle weersomstandigheden. 

Om deze reden hebben vloerlampen altijd een zeer hoge IP-waarde : dit is de waarde die de stof- en waterdichtheid van een lamp aangeeft. Grondspots voor in de tuin dienen een IP-waarde van minimaal 67 te hebben. De vloerlampen uit het assortiment van dmlights zijn stuk voor stuk bijzonder hoogwaardig en duurzaam. Zorg ervoor dat u bij het plaatsen van uw vloerlampen in de tuin zo min mogelijk verblind wordt.

De juiste terrasverlichting – accentverlichting of basisverlichting?

Genieten van een heerlijk barbecuebuffet met de familie of een gezellige spelletjesavond met vrienden op het terras zijn heerlijke ervaringen. De verlichting van het terras moet verschillen, afhankelijk van hoe de avond is georganiseerd.

Je hebt bijzonder fel licht nodig tijdens het eten, het spelen van bordspellen of als je op een later uur je favoriete boek wilt lezen. Om zo’n basisverlichting te creëren, combineer je buitenwandlampen en mobiele batterijlampen.

Liever indirecte verlichting op het terras, dan zijn LED inbouwspots voor op de terrasvloer een goede keuze. Als alternatief kunt u spots gebruiken om uw planten of de muur te verlichten. Een andere mogelijkheid zijn ledstrips. Gemonteerd onder houten lamellen, wordt het licht op een sfeervolle manier teruggekaatst en zorgt in een mum van tijd voor een aangenaam warme sfeer.

Tips Terrasverlichting

  • Als je terras overdekt is, kun je ook terrasverlichting gebruiken voor aan het plafond . Vooral buitenpanelen stralen aangenaam, vlak en diffuus licht uit, dat de ogen ontlast tijdens het lezen.
  • De terrasvloer is ook een manier om buiten voor verlichting te zorgen. Installeer verzonken vloer verlichting in uw terras en genieten van sfeervolle  lichteffecten. Een handig neveneffect: de lampjes zijn een praktische gids.
  • LED wandlampen  voor op het terras zijn zeer geschikt als basisverlichting. Praktisch: met wandlampen op zonne-energie bespaar je zelfs de stroomaansluiting op de terrasmuur.
  • Aangrenzende heggen en stenen muren komen goed tot hun recht wanneer ze gelijkmatig  verlicht worden met lange in- of opbouwlampen of  lichtlijsten .
  • LED-strips  voor terrasranden zijn met hun indirecte licht niet alleen een mooie blikvanger, ze zorgen er ook voor dat je in het donker je weg kunt vinden en niet over struikelt.
  • Houd je van moderne terrasverlichting, dan creëer je met decoratieve verlichting voor op het terras een prachtig lichteffect naast je zitje. De lichtobjecten zijn er in een grote verscheidenheid aan vormen. Zo kunt u uw LED terrasverlichting individueel vormgeven voor Kerst of Pasen.
  • Snoerloze kerstverlichting is een goed alternatief als er geen elektriciteitskabels zijn. U kunt overal een plaats vinden en op elk moment worden verplaatst.
  • Mobiele lampen  zijn ook praktisch als vloer- of tafel verlichting. Je kunt ze overal neerzetten en niet struikelen over hun snoeren. Later worden ze gewoon weer opgeladen via een USB-kabel of powerbank.
  • Een ander alternatief voor hullen het terras in het licht zijn  zonne-verlichting  . Ze zijn goed als er veel zonlicht valt op het terras tijdens de dag.