Woonkamer verlichting

woonkamer plafond lamp
Accepteren

hanglamp woonkamer mooi prachtig
Accepteren

Woonkamer verlichting

De woonkamer is echt een waardige kandidaat voor de titel “middelpunt van de woning” . Hiervoor zijn meerdere redenen: in deze woonkamer worden bezoekers ontvangen – het is daardoor representatief en geeft een indruk van het stijlgevoel van de gastheer . In de huiskamer lezen mensen, kijken tv, spelen spelletjes, knutselen, kletsen, lachen en rusten. In deze kamer moet het zeker gezellig zijn .

Woonkamer verlichting

Woonkamer Verlichting kan op beide punten een rol spelen. Want woonkamerlampen onderstrepen de stijl van de gastheer en zorgen voor een gezellige lichtsfeer. Woonkamer verlichting is ook functioneel : als ze de juiste verlichtingsoplossingen bieden voor verschillende scenario’s – zoals hun lichtkleuren kunnen hun helderheid veranderen of slim worden bediend .

Hoe verlicht ik mijn woonkamer goed?

Er is eigenlijk geen goed of fout aan deze vraag. Maar er zijn natuurlijk een paar punten waar u rekening mee moet houden voor een samenhangend verlichtingsconcept . Allereerst: een huiskamerlamp alleen is niet genoeg. Het is gemakkelijk uit te leggen waarom: Allereerst moet u zorgen voor basisverlichting die de hele ruimte verlicht en voor oriëntatie zorgt. Een plafondlamp is hiervoor bijvoorbeeld de juiste kandidaat.

Vervolgens moet je de eilanden van het licht te voorzien – gebied verlichting is het sleutelwoord hier. Met een staande lamp om bijvoorbeeld te lezen bereik je het gewenste effect. En dan is er de sfeerverlichting . Alle decoratieve verlichting of ledstrips zijn inbegrepen. Voor gezellige accenten in de woonkamer wil je zeker niet meer zonder.

Welke woonkamerlampen horen thuis in het lichtconcept?

U weet nu dat verschillende armaturen verschillende taken vervullen in een doordacht lichtconcept.In onderstaand overzicht laten we u zien welke woonkamerlampen er verkrijgbaar zijn.

Plafondverlichting voor in de woonkamer

Je kunt het beste zo beginnen: Je bent op zoek naar een mooie plafondlamp voor je woonkamer verlichting. Hoe weet u welke plafondlamp in de woonkamer bij u past? Met onze filters kunt u uw droom van een lamp benaderen. Daar kun je bijvoorbeeld op zoek naar je favoriete stijl , je favoriete kleur en je favoriete materiaal. En dan kun je klikken welke extra features voor jou belangrijk zijn. Bijvoorbeeld een afstandsbediening of een dimfunctie. In de resultatenlijst vindt u vervolgens wat het beste bij uw wensen past.

Wandlampen voor in de woonkamer

Een plafondlamp is natuurlijk niet de enige optie voor een goede algemene woonkamer verlichting . Ook in de woonkamer kun je wandlampen gebruiken . Er zijn verschillende moderne modellen in alle mogelijke stijlen die geweldige aandachtspunten in de woonkamer bieden. En omdat ze zich op ooghoogte bevinden, in tegenstelling tot plafondlampen , trekken ze natuurlijk veel meer aandacht. Extravagante modellen kunnen dus hun volle potentieel ontwikkelen op de woonkamermuur.

Staande lampen voor de woonkamer: is het niet heerlijk als de woonkamer ruimte biedt aan verschillende ruimtes die qua lichttechniek anders in scène gezet kunnen worden? Bijvoorbeeld een leeshoek , een tv- hoek , een knutselhoek . Een vloerlamp kan zo’n ruimte prachtig verlichten. Bovendien is een vloerlamp in de woonkamer een blikvanger – niet in de laatste plaats vanwege het formaat. Met geweldige kleuren, materialen en patronen zet het mooie accenten in de kamer. Ook als het niet is ingeschakeld.

Hanglamp woonkamer

Hanglampen voor in de woonkamer

Heb je een plafondlamp, heb je geen hanglamp meer nodig?Denk het niet want,een hanglamp in de woonkamer verlicht niet altijd de hele kamer. In plaats daarvan straalt slechts een enkel gebied van plezier. Bijvoorbeeld het zitgedeelte met een tafel die je graag gebruikt voor spelletjesavonden. Of het mooie bijzettafeltje naast je bank. Je kunt niet genoeg mooie lichteilanden creëren. En overigens zijn hangende lampen in de woonkamer echt geweldige eyecatchers .

Tafellampen voor in de woonkamer

Het dressoir en de bijzettafel zijn jouw territorium. Niemand kan er zo goed geplaatst worden als zij: de tafellamp . De kleine, decoratieve lamp is verkrijgbaar in elke denkbare stijl. Het zet niet alleen designaccenten , het kan ook uiterst functioneel zijn . Voor technologieliefhebbers zijn er modellen met zeer speciale extra functies . Bijvoorbeeld een dimfunctie of een afstandsbediening waarmee de lichtkleur kan worden veranderd afhankelijk van de sfeer.

Led verlichting in de woonkamer

Er is eigenlijk helemaal geen discussie – als je de argumenten voor leds hoort. Want wie wil er nu niet besparen, het milieu beschermen en lang genieten van vrijwel onderhoudsvrije techniek ? Dit overzicht illustreert waarom LED-lampen een onmisbaar onderdeel van uw woonkamer zijn geworden :

  • vergeleken met gloeilampen bespaart u 90% energie
  • vergeleken met halogeenlampen besparen ze 60% energie
  • Leds gaan 50 keer langer mee dan gloeilampen
  • Leds zijn milieuvriendelijk omdat ze geen kwik bevatten
  • Leds zijn erg duurzaam omdat er geen gloeidraad is die kan doorbranden
  • Leds hebben een levensduur tot wel 50.000 uur
  • LED’s zijn 100% helder wanneer ze zijn ingeschakeld

Wist u? Ledverlichting in woonkamer verlichting is tegenwoordig bijna standaard. En vaak heb je niet meer de keuze welke lichtbron je wilt gebruiken. Moderne LED-technologie is tegenwoordig vaak al permanent geïnstalleerd . Dit maakt chique, compacte ontwerpen mogelijk die niet mogelijk waren geweest in de tijd van de goede oude gloeilampen.

Welke verlichtingssterkte is geschikt voor de woonkamer verlichting?

Het is moeilijk om een ​​algemeen antwoord te geven op welke verlichtingssterkte je nodig hebt voor een goede woonkamer verlichting of hoeveel spots of andere lichtbronnen er nodig zijn . Omdat het erg afhankelijk is van het subjectieve gevoel en ook van de aard van de kamer . Dat omvat de kleur en structuur van de muren, evenals de inrichting , hoeveel er zijn, hoe dichtbij ze zijn, welke kleur ze hebben, enz. De verlichting moet daarom precies op elke individuele kamer worden afgestemd – algemene uitspraken zijn niet op hun plaats . Een goede lichtplanning voor woonkamer verlichting is essentieel, zodat u zich later helemaal op uw gemak voelt.

woonkamer lamp verlichting

In welke stijlen zijn er woonkamerlampen?

De woonkamer is de ultieme setting voor stijlen. Want waar gasten ook worden ontvangen, u wilt uw prachtige woonkamer verlichting natuurlijk een podium geven. Heel nobel kan dat met stijl lampen voor de woonkamer – van design vloerlamp over de design plafondlamp tot design hanglamp . Moderne woonkamer verlichting is ook verkrijgbaar in vele andere stijlen – een Scandinavisch tintje uit het hoge noorden kan hier een rol spelen, evenals een meer landelijke invloed genaamd landhuis. U kunt zien welke stijlen wachten om ontdekt te worden door u met behulp van het filter met dezelfde naam .

Lichtplanning voor de woonkamer

De lichtstroom en daarmee de waarde die de helderheid van een lichtbron aangeeft, wordt gemeten in lumen (lm). Voor de basisverlichting van een woonkamer adviseren lichtexperts 100 lm per vierkante meter, aangevuld met tafellampen, staande lampen of indirecte wandverlichting. Met dimbare lampen kunnen de lichtomstandigheden worden aangepast aan de situatie. De Kelvin-eenheid beschrijft op zijn beurt de lichtkleur van een lichtbron, d.w.z. of het licht geelachtig warm of blauwachtig koel is. Er wordt onderscheid gemaakt tussen drie gebieden:

  • <3.300 Kelvin: warmwit licht – heeft een ontspannend effect
  • 3.300 – 5.300 Kelvin: neutraal wit licht – heeft een activerend effect
  • > 5.300 Kelvin:Daglichtwit licht – bevordert de concentratie

Volgens kenners is de ideale lichtkleur of kleurtemperatuur in de woonkamer warm wit. Bollen van deze lichtkleur stralen als de bekende gloeilampen en doen denken aan het licht in de avonduren. Door evolutie luiden ze het einde van alledaagse verplichtingen in via onze interne klok en signaleren ze het lichaam het begin van de herstelfase. Ze stralen gezelligheid uit en zijn daardoor perfect voor in de huiskamer. Uiteindelijk is de kleurtemperatuur echter een kwestie van smaak en kan de woonkamer ook goed verlicht worden met neutraal wit licht. In het leesgedeelte wordt echter een lamp in het hogere Kelvin-bereik aanbevolen.

wandlamp design


Directe of indirecte woonkamer verlichting

In de woonkamer moeten zowel directe als indirecte lichtbronnen aanwezig zijn. Te veel indirecte verlichting leidt tot een gebrek aan schaduw en moet daarom worden aangevuld met direct licht. 

Directe lichtbronnen zijn vooral belangrijk bij het lezen, schrijven of knutselen. Direct licht zorgt voor gerichte helderheid en kan bepaalde meubels of ruimtes in de kamer accentueren, terwijl indirect licht voor een gezellige sfeer zorgt.

 Indirecte lichtbronnen staan ​​niet open en hun zachte licht versterkt de ruimte. Er zijn veel mogelijkheden, zoals inbouwspots, ledstrips in plafondnissen, achter meubels, sculpturen of muurschilderingen maar ook plafondspots die de indruk wekken van hogere plafonds. Met weinig of geen handmatige inspanning wordt de kamer bijzonder sfeervol.

Optimale woonkamerverlichting

Voldoende verlichtingssterkte en goede achtergrondverlichting zijn essentieel in het leesgedeelte van de woonkamer, waarbij ook rekening moet worden gehouden met de leeftijd van de lezer: Een 60-jarige heeft ongeveer twee keer zoveel verlichtingssterkte nodig als een 20-jarige om dezelfde gezichtsscherpte te bereiken.

Door een zinvolle combinatie van horizontale en verticale verlichting ontstaat een passend verlichtingsniveau in de leesruimte, waarbij hinderlijke directe of gereflecteerde verblinding en overmatige contrasten tussen lees- en kamerlicht worden vermeden. Voldoende basishelderheid is ook relevant om de ogen te beschermen. Daarom moet het licht van de leeslamp altijd worden aangevuld met een andere lichtbron en mag het nooit alleen worden gebruikt om te lezen.

Goede verlichting bij het televisie kijken

Bij het televisiekijken ontstaan ​​helderheidscontrasten die al snel vermoeiend worden. Dit kan echter worden vermeden door de juiste basis helderheid door middel van indirecte wandverlichting, bijvoorbeeld achter de televisie, en diffuus licht in de ruimte, bijvoorbeeld met gedimde plafondlampen of verschillende accentverlichting. Vloer- of tafellampen, die plaats bieden aan de bank, fauteuil, televisie, hifi-apparaat of dressoir, zijn ook geschikt. Wandlampen die achter het apparaat zijn gemonteerd, zijn bijzonder geschikt om de delen van de muur rondom de televisie te verlichten.