Zolder verlichting

Zolder verlichting

De zolder verandert steeds meer van een berging in een leefruimte. Of het nu in uw eigen huis is als mogelijkheid om het huis uit te breiden of in appartementsgebouwen als een volledig zolderappartement. Goed ontwikkeld met grote raamfronten, kan de zolder de lichtste kamer in huis worden. Houd er echter rekening mee dat rolluiken en andere verduisteringsmogelijkheden hier essentieel zijn, zodat de temperaturen in de zomer draaglijk blijven. Moderne isolatie is daarbij minstens zo belangrijk.

Er zijn veel verschillende soorten zolder verlichting. Ramen die aan de muur of aan het plafond zijn gemonteerd, zorgen voor natuurlijk licht op veel zolders. Andere vormen van verlichting gebruiken elektriciteit en zijn vergelijkbaar met verlichtingsarmaturen die elders in een huis te vinden zijn. Zolderverlichting op batterijen is ook een populaire keuze voor mensen die hun zolder niet regelmatig gebruiken.

Natuurlijk licht is voor veel mensen een wenselijke vorm van zolder verlichting. Zo zijn dakramen populair omdat ze veel zonlicht geven en een krappe zolder kunnen opvrolijken. Wandramen zijn ook beschikbaar of kunnen op sommige zolders worden geïnstalleerd. Sommige mensen geven er misschien de voorkeur aan om alleen natuurlijk licht op zolder te gebruiken, omdat het geen elektriciteit verbruikt, de energierekening verlaagt en het potentiële gedoe van het installeren van elektrische bedrading op zolder elimineert.

Veel andere soorten verlichting kunnen op zolders worden gebruikt. Als er stopcontacten beschikbaar zijn, kan elk type vloer- of tafellamp geschikt zijn. Sommige mensen geven de voorkeur aan tafel- of vloerlampen als ze hun zolder vaak gebruiken of hun zolder als logeerkamer hebben ingericht.

Maar uiterlijk als de zon ondergaat, helpen zelfs de grootste ramen niet, dan heb je kunstmatige zolder verlichting voor de zolder nodig . Als de daknok vrij blijft en centraal door de ruimte loopt, kunnen plafondinbouwspots niet worden gebruikt. Ook uplighters zijn hier meestal niet aan de orde, die zouden midden in de ruimte moeten staan. Kabelsystemen zijn de meest verstandige oplossing voor de basisverlichting, deze kunnen niet worden gestoord door schuine plafonds en zijn flexibel op te spannen. De afzonderlijke lampen kunnen ook worden verplaatst, zodat u het licht individueel kunt verdelen.

Als aanvulling worden decoratieve tafellampen aanbevolen . Hiermee kunt u individuele lichteilanden creëren en zo de zolder beter optisch indelen. Zo kan een relaxhoek badend worden in warm licht, terwijl het bureau aan de andere kant van de kamer voorzien is van een bureaulamp . Deze kan dan ook voorzien worden van een fellere lichtbron om de concentratie in deze hoek te bevorderen. Zo maak je van je zolder een kamer, precies zoals jij dat wilt.

Welke soorten zolderverlichtingen zijn er?

Een wandlamp is bijvoorbeeld een ander type zolder verlichting. Dit type verlichting vereist een stroombron die al dan niet op een zolder aanwezig is. Als een zolder nog niet is bekabeld voor elektriciteit, hebben sommige mensen de vaardigheden om hun zolder zelf te bedraden, maar velen kiezen ervoor om een ​​elektricien in te huren om het installatieproces af te handelen.

Zodra er stroom beschikbaar is op de zolder, kan elk type verlichtingsarmatuur worden geïnstalleerd. Sommige mensen kiezen voor TL-verlichting terwijl anderen voor gloeilamp verlichting kiezen. Lampen die op een schakelaar zijn aangesloten, komen vaak voor en de schakelaar bevindt zich meestal bij de ingang van de zolder. Het eenvoudigere trekkoordlampje is ook een populaire keuze. Bovendien geven veel mensen de voorkeur aan verlichting die aan een plafondventilator is bevestigd, omdat zolders warm en benauwd kunnen worden.

Voor zolders die voornamelijk worden gebruikt voor langdurige opslag, kan het voor sommige mensen onpraktisch zijn om permanente verlichting te installeren als er momenteel geen is. Om te voorkomen dat er netsnoeren moeten worden geïnstalleerd, kiezen sommigen voor zolderverlichting die extern wordt gevoed. Verlengsnoeren die de zoldertrap oplopen of door een gat in de vloer lopen, kunnen de voorkeur hebben voor degenen die hun zolder niet regelmatig gebruiken.


Verlichting op batterijen kan ook geschikt zijn voor mensen die hun zolder niet regelmatig gebruiken. Sommige lampen op batterijen bieden geen geweldige verlichting, maar ze hebben het voordeel dat ze gemakkelijk te gebruiken zijn en geen installatie vereisen. Mensen kunnen meerdere lampen op batterijen gebruiken om ook meer licht te creëren.

Zolder verlichting monteren

We hebben enkele aanvullende tips voor u opgesteld om van de zolder uw favoriete plek in huis te maken:

 • De zolder moet licht zijn. Houd hier niet alleen rekening mee bij het installeren van de verlichting, maar ook bij het kiezen van de afwerkingen en het meubilair.
 • Om de ruimte visueel te vergroten, markeert u de grote vloerspiegel en plaatst u deze tegenover het raam.
 • Als u elektrische verlichting op zolder wilt creëren, vergelijkbaar met natuurlijke verlichting, gebruik dan halogeenlampen. Een TL-lamp produceert koeler licht.
 • Om de grenzen van de kamer te vervagen, installeert u een balk met ingebouwde verlichting die op de muur moet worden gericht.
 • Vergeet de kwaliteit van de gekochte apparatuur niet. Dit is een belangrijke indicator van duurzaamheid en uw veiligheid.

Alternatieven voor zolder verlichting

Er zijn verschillende oplossingen om je zolder te verlichten, maar het eerste advies waar wij aan denken is om niet zomaar één lichtbron te gebruiken. Het zou een eentonig en onvriendelijk effect kunnen creëren. Verschillende lichtbronnen zouden het interessanter kunnen maken en ook eventuele donkere hoekjes verlichten.

 • Inbouwspots : voor veelzijdige en functionele zolderverlichting;
 • Plafondlampen : speciaal type verlichting voor de meest uiteenlopende verlichtingsoplossingen;
 • Kabelverlichting : om unieke en zeer creatieve lichteffecten te creëren.
 • Het is belangrijk om niet te focussen op slechts één type licht, maar om elke creatieve en vindingrijke oplossing te gebruiken. Licht is het belangrijkste element dat uw zolder veel ruimer doet lijken dan hij in werkelijkheid is.

Zolderverlichting met natuurlijk licht

Een andere interessante oplossing is om te proberen natuurlijk licht te gebruiken om de zolder te verlichten. Geef de zolder dus allereerst voldoende ruimte met een groot raam dat deze volledig kan verlichten. Daarnaast kan het handig zijn om te proberen natuurlijke lichtbronnen uit de buurt van grote voorwerpen te houden; maar bedek ze niet met gordijnen, gordijnen of andere dingen met donkere kleuren en te zware stoffen.

Keuze van zolderverlichting

Gezien de grootte van een zolder is het verlichten van de zolder niet eenvoudig. Sterker nog, je moet er vaak evenveel belang aan hechten als aan design. Anderzijds is licht bij optimaal gebruik een zeer krachtig en effectief vormgevingselement. De keuze van warmte en lichtintensiteit is van cruciaal belang.

Ons belangrijkste advies is om zolder verlichting te kiezen die de ruimte optimaal benut en de indruk wekt zich in een grotere, meer gastvrije omgeving te bevinden. Daarom kan het een idee zijn om verlichtingsarmaturen met warme tinten te kiezen om dat vleugje intimiteit en comfort te geven dat nodig is in zo’n kleine woonsituatie.

AANDACHT VOOR RUIMTES

Heel belangrijk op dit punt, onthoud dat een zolder je helaas niet toestaat om je over te geven aan creatieve en omvangrijke soorten verlichting. Dit komt omdat de beschikbare ruimte helaas beperkt is en tot de laatst beschikbare centimeter met maximale efficiëntie moet worden benut.Kiezen tussen een inbouw- of railoplossing kan perfect zijn voor zolderverlichting . Deze oplossing wordt ten zeerste aanbevolen voor een omgeving zoals een zolder, omdat ze een uitstekende hoeveelheid licht doorlaat met een minimale voetafdruk.

Led verlichting als zolder verlichting

De tijd van de gloeilamp die aan het plafond hangt is allang voorbij. Als u uw kamers in huis echt mooie verlichting wilt, kiest u voor LED verlichting. Een zolder is misschien wel het beste voorbeeld. Zolderkamers kunnen verschillende doeleinden hebben. Het kan een mannenhol zijn voor heren, maar het kan ook een kamer zijn om oude spullen op te bergen. Wat je doel ook is met je zolder, het is altijd belangrijk dat deze goed verlicht is. Dit geldt natuurlijk ook voor zolders waar geen daglicht doorheen komt.

Speciale LED-strips

Het verlichten van een zolder vraagt ​​om een ​​speciale aanpak. Dit komt door de hierboven genoemde specifieke eigenschappen. De ideale manier om hiermee om te gaan is door speciale ledstrips te selecteren die het meest geschikt zijn voor een zolderruimte. Door profielen te selecteren kan sfeervolle zolder verlichting worden toegepast die tevens uit het zicht wordt gehouden. De LED profielen kunnen gevuld worden met warme zolder verlichting voor veelgebruikte zolders. Of met sterke witte zolder verlichting voor zolders, waar af en toe iets tussen de opgeborgen spullen moet worden gehaald.

Led strips voor verlichting van een zolder

Aluminium LED strip profielen van LED giant zorgen voor een mooie afwerking en uitstraling van uw zolder. Aluminium LED profielen zorgen ervoor dat LED strips tegelijkertijd hun warmte kwijt kunnen. Het aluminium zorgt voor een goede warmteverdeling en dit heeft een positief effect op de levensduur van de ledstrips.

 • Mooie montage van de ledstrips
 • Optimale lichtspreiding
 • Eenvoudige montage
 • Langere levensduur van de ledstrips

Ledstrips zorgen voor een mooie lichtspreiding van de ledstrips. De opalen kap zorgt ervoor dat de puntjes van de ledstrips niet zichtbaar zijn, terwijl je met de heldere kap de maximale lichtopbrengst behoudt. De LED aluminium profielen zijn ideaal voor buitengebruik. De profielen zijn ideaal voor zowel binnen- als buitengebruik. Wat je nodig hebt om ledstrips te gebruiken, hangt af van wat je wilt laten oplichten.

Welke ledstrips zijn geschikt voor op zolder?

 • LED strips met een vaste kleur
 • LED strips koud wit 12V of 24V
 • LED strips RGB 12V of 24V
 • LED strips warm wit 12V of 24V
 • LED strips RGBW (RGB + wit)