Tuinverlichting


Tuinverlichting

In de tuin zijn twee soorten verlichting te onderscheiden: functionele en sfeer verlichting. functionele tuinverlichting wordt gebruikt om de entree, oprit, paden en trappen van het huis te verlichten en wordt voornamelijk gebruikt voor oriëntatie en veiligheid.sfeervolle tuinverlichting word gebruikt om een bepaalde sfeer te creëren

tuinverlichting

Bij functionele tuinverlichting moet het licht moet helder zijn en de details moeten goed zichtbaar zijn, dus lampen met koudwitte lichtkleuren (circa 10.000 Kelvin) hebben de voorkeur. 

Ze zijn vaak gekoppeld aan bewegingsmelders, waardoor ze alleen inschakelen als dat nodig is. Ook het afschrikken van indringers speelt een rol, bijvoorbeeld door het verlichten van moeilijk zichtbare plekken rondom het huis. Het is belangrijk dat de verlichting niet verblindt. Paalverlichting is daarom ideaal voor paden en opritten, die vanaf een iets hoger gelegen punt hun licht naar beneden afgeven:

Tuinverlichting kopen

Voordat u de juiste buitenlamp kiest, is het belangrijk om de belangrijkste aankoopcriteria te definiëren. Je wilt tenslotte lang plezier hebben van je nieuwe buitenverlichting.

De juiste buitenarmatuur moet u niet alleen qua design aanspreken, maar ook de juiste beschermingsklasse hebben. De IP-code geeft u informatie over de bedrijfsveiligheid met betrekking tot het binnendringen van water, vreemde voorwerpen en stof. 

De technologieën in één oogopslag

  • LED: Een LED-buitenlamp zorgt voor aangenaam licht, ongeacht het weer. Bovendien zijn LED-lampen bijzonder energiebesparend en milieuvriendelijk.
  • Gloeilamp: Zelfs gloeilampen schijnen – dankzij kabels – ongeacht het weer. Verbrande peren kunnen ook snel worden vervangen.
  • Zonne-energie: Zonne-buitenlampen hebben geen stroombron nodig. De milieuvriendelijke lampen werken draadloos met behulp van zonne-energie.

Prachtige tuinverlichting

Licht heeft ook een praktische functie op terrassen en zitjes, maar ook hier speelt esthetiek een belangrijke rol. Dit is het tweede type tuinverlichting; het is primair gericht op het creëren van een esthetisch effect: de tuin moet in het donker in scène worden gezet en het terras moet in sfeervol licht baden. Dat geldt niet alleen voor warme zomeravonden die je buiten doorbrengt, maar ook voor de winter: dan valt het uitzicht uit het raam niet in een zwart gat, maar op de verlichte tuin. Worden gebruikt voor esthetische verlichting, niet alleen elektrische lampen, maar ook lantaarns , lampen, olielampen, fakkels, vuur uit Zweden , vuurschalen en andere vuren .


Plaatsen tuinverlichting

Bij het inrichten van de tuin wordt voorzichtig omgegaan met lampen en worden alleen individuele kenmerken benadrukt. Licht met een warmwitte kleur (onder de 3000 Kelvin) is hiervoor bijzonder geschikt, omdat het de contouren bijzonder zacht volgt. 

Het pand mag niet volledig verlicht worden, maar blijft idealiter in een spel van licht en schaduw. Regelmatig worden schijnwerpers of spots gebruikt die hun lichtkegel op een mooi gegroeide boom richten, bijvoorbeeld een bronsteenof gooi een sculptuur. 

Ze kunnen in de grond worden ingebed (grondinbouwspots) en hun lichtkegel naar boven richten, of ze kunnen wat hoger worden geïnstalleerd (opbouwspots), bijvoorbeeld op een grondpen, en dan vanaf de zijkant schijnen. Met name inbouwspots lopen het risico van verblinding, daarom mogen ze niet in de buurt van stoelen of paden worden gebruikt .

Led tuinverlichting

Een technische ontwikkeling heeft de tuinverlichting de laatste jaren radicaal veranderd: de lichtgevende diodes, beter bekend onder de afkorting LED. In vergelijking met conventionele gloeilampen verbruiken ze slechts een fractie van de elektriciteit – dit is gunstig voor de portemonnee. Daarnaast kunnen leds heel goed worden bediend met laagspanningssystemen, die zelfs een leek veilig kan installeren. De kleine diodes passen in kleine lampjes, linten en kerstverlichting, wat nieuwe toepassingsgebieden opent. Armaturen met oplaadbare batterijen zijn onafhankelijk van de stroomvoorziening via kabels en zeer flexibel inzetbaar. Er zijn zelfs modellen die zichzelf opladen met een klein zonnepaneel. Een ander voordeel van leds is hun lange levensduur. 

Door de lange levensduur bieden sommige fabrikanten armaturen aan waarvan de lampen niet meer vervangen kunnen worden. Als de diode defect is, moet u de hele lamp weggooien. Let bij het kopen daarom op de uitwisselbaarheid van de lichtbron. Enkele jaren geleden werden LED-lampen vanwege hun koude, blauwwitte lichtkleur ongeschikt geacht voor esthetische verlichting, maar ook de technische vooruitgang heeft dit toepassingsgat gedicht. LED’s zijn nu ook verkrijgbaar in warmwitte kleuren, maar ook in andere kleuren zoals blauw en rood, maar deze dienen zeer voorzichtig te worden gebruikt – of helemaal niet – anders kan de tuin er al snel een beetje kitscherig uitzien.

Tuinverlichting plaatsen

Gebruik in het algemeen alleen lampen met een voldoende beschermingsklasse buitenshuis. Dit wordt aangegeven met de zogenaamde beschermingsklasse IP, die de dichtheid tegen vreemde voorwerpen en water aangeeft. Buiten is bijvoorbeeld voor een wandlamp minimaal IP 44 vereist. 

smart led op sokkel

In de vloer ingebouwde armaturen hebben de hogere beschermingsklasse IP 67 nodig, lampen die permanent onder water zijn geïnstalleerd, hebben beschermingsklasse IP 68 nodig. Zorg ervoor dat kabels, transformatoren en andere elektrische componenten ook de overeenkomstige beschermingsklassen hebben of voldoende beschermd zijn opgesteld. 

Installatiewerkzaamheden met 230 volt mogen in het algemeen alleen door een vakman worden uitgevoerd. In grotere tuinen is het zinvol om vaste stopcontacten in de tuin te installeren – bijvoorbeeld als zogenaamde energie kolommen. De kabels voor deze basisvoeding dienen minimaal 60 centimeter diep in de grond te zitten. U kunt het beste meteen een vijfaderige kabel leggen. Als een ader het begeeft, is er alsnog een vervanging zonder alles weer uit de grond te hoeven halen.

uitgaande van het vaste 230 volt stopcontact in de tuin, kan zelfs de leek veilig verder werken met een laagspanningssysteem. Een transformator regelt de spanning naar beneden, waarop spots en bolders worden aangesloten. De dunne kabels kunnen ook bovengronds gelegd worden en makkelijk weggewerkt worden onder bijvoorbeeld een laagje mulch. Dit is met name ideaal voor reeds bestaande en ingegroeide tuinen, omdat grotere grondwerken worden vermeden. Noteer de route van de kabels zodat ze niet per ongeluk worden doorgesneden tijdens onderhoudswerkzaamheden. Voldoende schakelaars zijn belangrijk om de verlichting – of delen daarvan – aan en uit te kunnen schakelen. Er zijn ook radioschakelaars beschikbaar die werken als een afstandsbediening. Integratie in een domoticasysteem (“Smart Home“) is ook mogelijk,

Zorg er bij het installeren van tuinverlichting voor dat uw buren in hun nachtrust niet gestoord worden door de nachtelijke lichtbronnen – sterkere spots mogen nooit rechtstreeks op hun slaapkamerraam worden gericht, omdat dergelijke lichtimmissies vaak leiden tot buurtgeschillen.

Tips Tuinverlichting plaatsen

Licht moet spaarzaam en gericht worden gebruikt. Het leeft van contrasten. De beste manier om je op de natuur te oriënteren, is door kunstlicht te gebruiken. Voorbeeld: het licht van een spot die een bronsteen vanaf de zijkant verlicht, lijkt meer op de ondergaande zon en heeft daardoor een natuurlijker effect dan het licht van een lamp die in water is geïnstalleerd. Over het algemeen zorgt het samenspel van verlichte en onverlichte gebieden, van licht en schaduw, voor een natuurlijke sfeer.

De tuinverlichting kan worden uitgebreid en met licht worden ingericht. Je creëert diepte door achtertuin ruimtes te verlichten. tuinverlichting die van onder naar boven uitstralen zijn ideaal voor ruimtes waar je niet aanwezig bent. Verstelbare armaturen moeten worden gebruikt in bedden met struiken en grassen. Ze kunnen worden aangepast aan het seizoen of de hoogte van de planten en kunnen ermee “groeien”. Het terras of de zitplaats van waaruit de verlichte tuin wordt bekeken, dient in het halfduister te zijn. Zo komt de tuinverlichting pas echt tot zijn recht. Het licht op het terras moet aanpasbaar zijn aan de verschillende eisen. Op de vloer gemonteerde spots zijn goed: dankzij hun hogere lichtpunt verblinden ze niet en zijn ze draaibaar.

spot perk verlichting


tuinverlichting ontwerp

Alvorens met de tuinverlichting te beginnen, moeten een aantal vragen beantwoord worden, bijvoorbeeld: Waar sta ik graag of liever in de tuin? Of: welk deel van mijn tuin wil ik prominent in het licht zetten? Waar heb ik een buitenstopcontact nodig voor andere apparaten zoals B. een grasmaaier? Of moet de armatuur worden aangesloten op het elektriciteitsnet van het huis? Pas als dergelijke vragen zijn beantwoord, moet u beginnen met het plannen van de tuinverlichting.

Nadat u uw prioriteit heeft ingesteld, kunt u de juiste categorie gebruiken om geschikte buitenverlichting voor het gewenste doel te vinden. Het spectrum reikt van puur functionele tuinverlichting tot puristische designlampen en romantische buitenlantaarns. Er is voor elk wat wils en voor elk ontwerp. 

Ideeën voor tuinverlichting

Voor een effectieve verlichting wordt het licht spaarzaam maar gericht gebruikt. Je moet het zo plannen dat gebieden met licht en schaduw elkaar afwisselen. Dit zorgt voor een sfeervolle lichtsfeer.

Naast de directe verlichting voor tuinpaden of -trappen, die uit veiligheidsoverwegingen noodzakelijk is, adviseren we veel indirect licht voor buiten. Wanneer bomen, struiken en heesters worden verlicht en het licht weerkaatst door de bladeren, ontstaat er een heel bijzondere lichtsfeer.

Grondinbouwspots

Het is het beste om de planten van onderaf te belichten zodat het licht niet verblindt. Hiervoor worden vloerinbouwspots gebruikt , die vlak en ruimtebesparend in het bed zijn geïntegreerd en daardoor overdag nagenoeg onzichtbaar zijn.Hierdoor kunnen accenten worden gelegd op heggen, bomen of bedden, maar ook om sculpturen of andere kunstwerken te ensceneren. Zorg ervoor dat de tuinverlichting indien mogelijk tussen de planten wordt geplaatst, maar dat ze toch voldoende licht naar boven kunnen uitstralen.

Waar moet je op letten bij tuinverlichting?

• Licht moet spaarzaam maar gericht worden gebruikt
• Tuinverlichting moet weerbestendig zijn
• LED-lampen voor de tuin besparen elektriciteit en gaan lang mee
• Sommige struiken en planten moeten worden benadrukt door indirect
licht
• Er wordt helder, verblindingsvrij licht gebruikt voor oriëntatie op paden of trappen • Solarverlichting kan decoratieve accenten leggen
• Het verlichtingsconcept dient in een vroeg stadium te worden gepland

minion kinderlamp


Verlicht de tuin duurzaam met zonne-energie

Armaturen die werken met elektriciteit uit het stopcontact, vereisen een zorgvuldige planning in de tuin. Lampen op zonne-energie kunnen flexibeler worden gebruikt en veel ideeën kunnen er nu mee in de tuin worden geïmplementeerd. 

Tuinlampen die hun batterijen overdag opladen met zonne-energie zijn er in tal van vormen. Van buitenwandlampen tot geometrische lichtlichamen zoals bollen tot lantaarns met zonnecellen. Ze kunnen dienen als decoratief element zonder stroomkabels en verhogen de veiligheid van trottoirs. Omdat de meeste lampen op zonne-energie worden aangedreven door LED’s, hebben ze een lange levensduur zonder dat het stroomverbruik toeneemt.

Tuinverlichting met ledstrips

Led-strips kunnen bijvoorbeeld een vast ingebouwde zitplaats, een bloembed of een pad omlijsten.Lineaire tuinverlichtingssystemen hebben altijd het voordeel dat de lichtintensiteit in een lijn wordt verdeeld en dus niet geconcentreerd op één punt. Dit maakt het mogelijk om het licht zonder verblinding te gebruiken

 Bovendien kunnen dergelijke tapes volledig worden ingegoten met waterdichte materialen vanwege hun lage temperatuurontwikkeling. “De armatuur is niet alleen immuun voor vocht van buitenaf, maar ook voor condensatie in de lamp.”