Buitenlampen aansluiten

Buitenlampen aansluiten -Kabels leggen voor tuinverlichting

De stroomvoorziening voor uw tuinverlichting is het hele jaar door veilig en betrouwbaar met behulp van ondergrondse kabels. Zware isolatie beschermt de snoeren tegen de elementen en vormt geen struikelgevaar zoals seizoensgebonden verlengsnoeren. In deze handleiding wordt stap voor stap uitgelegd hoe je een stroomkabel in de tuin op de juiste manier legt en krijg je antwoord hoe buitenverlichting aansluiten.

Buitenverlichting aansluiten – plan van aanpak

Bij buitenlampen aansluiten hoort natuurlijk ook een plan van aanpak, wat wil ik aanlichten en wat heb ik daar dan voor nodig.Wil ik looppad verlichting of mooie tuinhuis verlichting lees verder om alles te weten te komen wat er bij komt kijken bij buitenlampen aansluiten

Verlicht bomen en verlicht ze sfeervol

Een verlichte boom maakt van de tuin zelfs op druilerige winterdagen een romantisch hoogtepunt. Door de lichtelementen gericht te plaatsen, geniet je van een heel bijzondere tuinsfeer als je naar buiten kijkt.

Laat de boom zien Zet een boom in de spotlight, maak er een highlight van en vestig de aandacht erop. Hiervoor zijn stralers of schijnwerpers bijzonder geschikt. Ze mogen niet warm wit van kleur zijn onder de 3000 Kelvin.

Zorg ervoor dat de lampen voor buitengebruik een adequate beschermingsklasse hebben:

In de grond ingebedde spots die de boom verlichten dienen minimaal beschermingsklasse IP 67 te hebben.Zorg er ook voor dat alle andere elektrische componenten de juiste beschermingsklasse hebben.Pas de spots aan de bodemgesteldheid aan.Niet elke spot is geschikt voor elke tuin, aangezien de lokale omstandigheden verschillen. Controleer voor aanschaf en installatie van tuinverlichting :

 • Hoeveel de grond wordt verdicht door het wortelsysteem.
 • Hoe hoog en hoe breed is de te belichten boom.
 • Hoe dicht bladeren en naalden zijn.
 • Of de boomstam nu vrij ligt of dat er bijvoorbeeld klimop omheen gevlochten is.

Welke mogelijkheden zijn er voor het aansteken van een boom?

Zeer populair zijn opbouwspots, waarmee zelfs grote bomen effectief kunnen worden geënsceneerd.Grondspiesverwarmers zijn vrij goedkoop en eenvoudig te installeren. Ze zijn er in vele vormen.Spots kunnen ook direct op de stam worden bevestigd met een boomvriendelijk bevestigingssysteem, waardoor de kroon indirect verlicht wordt.Natuurstenen lampen waarin de spot is ingebed vallen overdag niet erg op. – RVS vloerinbouwspots passen uitstekend bij moderne, strak vormgegeven tuinen. Deze kunnen specifiek gericht zijn op bepaalde delen van het hout.

Spots met kabel en stekker zijn ideaal als je op zoek bent naar flexibele boomverlichting die bijvoorbeeld alleen in een bepaalde tijd van het jaar wordt geïnstalleerd.lees verder om alles te weten te komen wat er bij komt kijken bij je buitenlampen aansluiten.

TIP
Als u een boom wilt verlichten, moet u ervoor zorgen dat uw buren ‘s nachts niet gestoord worden door de lichtbron. Richt spots nooit rechtstreeks op slaapkamer- of woonkamerramen. Stem de verlichting af met de bewoners, want de ongewenste lichtuitstraling zorgt vaak voor buurtruzies die op termijn de leefomgeving vergiftigen.

Verlicht de tuin – zo zet je de tuin in het juiste licht

Met de juiste verlichting wordt je tuin ‘s nachts omgetoverd tot een romantische , magische wereld. Er zijn fantasierijke lichteffecten voor elke tuinstijl, die op indrukwekkende wijze bloemperken, terrassen, vijvers en solitairen in scène zetten. Om de verlichting perfect te laten zijn, moeten belangrijke aspecten in aanmerking worden genomen. In deze handleiding wordt uitgelegd hoe u dit op de juiste manier doet.

Vijver aanlichten

Om ervoor te zorgen dat de pittoreske tuinvijver ‘s nachts niet uit het zicht verdwijnt, markeert u de waterwereld met artistieke verlichting. Bolvormige lampen verscholen tussen de grassen van de borderbeplanting zijn ook overdag prachtig om naar te kijken. Op het wateroppervlak trekken witte of gekleurde drijvende ballen ‘s nachts ieders aandacht. Onderwaterspots zijn de ideale verlichting voor een spetterende fontein.lees verder om alles te weten te komen wat er bij komt kijken bij je buitenlampen aansluiten.

Een stoel stijlvol verlichten – zo werkt het

Met inbouwspots zet je je terras en zithoek in de tuin op indrukwekkende wijze in scène. Geïnstalleerd in de vloer of in hout, volgen de lichtbronnen architecturale elementen en dienen ze tegelijkertijd als leidraad. De volgende designvarianten worden zeer gewaardeerd voor een succesvolle lichtplanning:

Plan langwerpige vloerlampen als lichtrails om de trappen of de rand van het terras te verlichten
Plaats selectieve, ronde inbouwspots als effectverlichting om privacyschermen en huismuren te benadrukken
Markeer toegangspaden naar het terras en het zitgedeelte met beloopbare inbouwspots

Lichtplanning voor bedden en planten – tips voor planning
Goed gepland, tovert de tuinverlichting je bed en planten ‘s nachts om in een bloemensprookje. Het doel van het planningswerk is de kunstzinnige enscenering van lichteilanden die bomen, struiken, vaste planten en grassen accentueren. De volgende tips wijzen je de weg:

 • Kleine bomen met een brede groei verlichten met een brede lichtstraal
 • Plaats majestueuze bomen met slanke silhouetten in een smalle, hoog reikende lichtopening
 • Integreer felle spots in bedden met planten op verschillende hoogtes
 • De vuistregel voor artistieke lichtplanning in de tuin is dat een object ideaal van onderaf wordt verlicht. Dit uitgangspunt is overal van toepassing waar u met licht een magische uitstraling wilt creëren.

Zonnelampen – decoratieve probleemoplossers

Bijna geen enkele tuin blijft gespaard van verborgen nissen, waarvan de stroomvoorziening van het net complex en onrendabel is. De kostenbewuste planning voorziet in decoratieve zonnelampen voor deze lagen, die hun energie van de zon ontvangen. Bol- en vloerlampen of spots brengen licht in de duisternis zonder aansluitkabel of stopcontact. De enige vereiste is een zuidelijke oriëntatie zodat de zonnepanelen kunnen worden opgeladen met zonne-energie.lees verder om alles te weten te komen wat er bij komt kijken bij je buitenlampen aansluiten.

Buitenlampen aansluiten stappenplan

Materiaal, gereedschap en voorbereidend werk
Gedetailleerde planning zorgt ervoor dat de stroomaansluitingen voor uw tuinverlichting straks op de juiste plekken zitten. We raden aan om de kabels in mantelbuizen te leggen voor meer veiligheid. Daarnaast trek je hier op een later moment eenvoudig extra kabels in. De volgende materialen en gereedschappen zijn nodig:

 • Ondergrondse kabel Ymvk-as 3-draads of 5-draads
 • Lege buizen, bijvoorbeeld van PVC (novatube)
 • Tape
 • Waarschuwingsbanden in geel of rood en wit
 • zand
 • spade
 • touw en houten stokken

Plan van aanpak buitenlampen aansluiten

Geul graven

Bij het monteren van tuinverlichting gaat in de meeste gevallen de kabel in de grond.Voordat je met graven begint zet je het te graven traject uit met paaltjes/houten stokken, zodat je van te voren weet of er eventueel obstakels zijn.Begin nu een geul te graven die ongeveer 50 cm diep is en leg hier je mantelbuis of kabel in de grond.hou genoeg overlengte om genoeg lengte te hebben om buitenlampen aansluiten makkelijk te maken.

Dichtmaken geul

Gooi nu de geul dicht met 10 cm zand op de kabel of de mantelbuis en leg daarbovenop het gevarenlint, vervolgens gooi de hele geul dicht en stamp de losse aarde goed aan.

Buitenlampen aansluiten

Kijk goed voordat je begint met buitenlampen aansluiten of alles compleet is en er geen onderdelen missen of kapot zijn.Lees de gebruikershandleiding zorgvuldig door.Monteer de lamp volgens de instructies van de handleiding en sluit de lamp aan, ingeval je grondkabel gebruikt, gebruik dan de aardlitze voor de aarde en de bruine draad vna de grondkabel komt op de L1 en de blauwe ader op de nul.Bij het aansluiten en het dichtmaken let dan goed dat de armatuur goed sluit, zodat er geen vocht of andere dingen kunnen binnendringen, dit geeft op den duur storingen en uitval van de verlichting.lees verder om alles te weten te komen wat er bij komt kijken bij je buitenlampen aansluiten.

Zonnelampen verlichten de tuin zonder wirwar van kabels

Ben je het beu om je te verdiepen in ingewikkelde installatieplannen voor je tuinverlichting? Vertrouw dan op de kracht van de zon om lampen, spots en verlichting te laten werken. Met lampen op zonne-energie kun je een dure stroomaansluiting achterwege laten en je tuin onderdompelen in sfeervol licht. Laat je inspireren door deze ideeën:

 • Bollampen zorgen voor moderne flair in het bed, naast het terras en aan de vijver
 • Creëer een kerstsfeer met lampen op zonne-energie in de vorm van sterren, engelen en rendieren
 • LED-spots op zonne-energie laten uw mooiste planten stralen in helder licht

Romantische tuinverlichting

Op warme zomeravonden zorgen lantaarns met flikkerend vuurlicht voor romantisch licht in de tuin en op het terras. Er zijn decoratieve lantaarns op de markt die bij elke tuinstijl passen. De volgende verzameling ideeën demonstreert zelf het hele scala aan creatieve ontwerpvarianten van tuinverlichting:

 • Lantaarns van roestvrij staal met grote kaarsen als grondlampen voor de moderne tuin
 • Weckpotten gevuld met decoratief zand en theelichtjes voor snelle tuinverlichting tussendoor
 • Knip kunstig oude blikken uit, vul ze met kaarsen en hang ze op voor een rustieke sfeer
 • Japanse stenen lantaarn voor stijlvolle verlichting in de Zen-tuin

Wil je zelf met je kinderen leuke tuinverlichting maken, dan kun je niet om de uitgeholde pompoen heen. Snijd van een grote Hokkaido-pompoen het bovenste derde deel af voor het deksel. Vervolgens wordt het vruchtvlees eruit geschept. Met uitsteekvormpjes, balpennen of schroevendraaiers krijgt de pompoen een artistiek patroon. Waxinelichtjes, kaarsen of kerstverlichting zorgen voor het nodige licht.

TIP:
Veiligheid staat voorop bij het plannen van uw tuinverlichting . Laat trappen, paden en mogelijke struikelgevaar daarom niet in het donker staan. LED-lampen op batterijen met bewegingsmelder zorgen voor betrouwbaar licht op kritieke punten op het juiste moment.