Tuinverlichting aansluiten


Tuinverlichting aansluiten

Tuinverlichting en buitenverlichting kunnen werken op een lage veiligheidsspanning van 12 V of op de huis en tuin netspanning van 230 V. In dit stappenplan lees je hoe je tuinverlichting op netspanning (230V) aanlegt vanaf een bestaand stroompunt aan de gevel, tot aan het buitenarmatuur.Grote en complexer klussen zoals een aparte groep bij maken in de meterkast voor de tuinverlichting,besteed je het beste uit aan een erkend installateur. maar om tuinverlichting zelf aan te leggen en aansluiten kun je met deze tips best zelf.

Tuinverlichting aansluiten, buitenlampen aanlsluiten


looppad verlichting led


Buitenverlichting beschermmen tegen vuil en water

Als je de tuinverlichting gaat aansluiten dan moet het armatuur worden beschermd tegen vuil en spatwater. Door binnendringend vocht of vuildeeltjes kan de buitenverlichting defect raken. In het ergste geval kunt u een elektrische schok krijgen als u de lichtbron vervangt.Probeer bij tuinverlichting aansluiten de originele basisbescherming niet aan te tasten en de omhulsels weer waterdicht te monteren.Zo word tuinverlichting aansluiten een eenvoudige klus.

Stap 1-Kabels ingraven

Als eerste gaan we het te graven traject uitzetten met eventueel strepen op de grond, vanaf het aansluitpunt naar het te plaatsen armatuur, om zo vroegtijdig obstakels en andere problemen te kunnen oplossen.We graven de sleuf op een diepte van minimaal 60cm diep. We rollen de grondkabel uit langs de net gegraven sleuf en zorgen dat de kabel mooi recht en strak is, en leggen hem in de sleuf, en zorgen dat we aan beide kanten genoeg lengte hebben om de kabel aan te sluiten.

Stap 2-Elektriciteit afsluiten

Wanneer je aan de slag gaat met elektriciteit, zorg ervoor dat de stroom is uitgeschakeld, en dat niemand de stroom kan inschakelen terwijl je aan het werk bent. Doe je dit niet dan maak je kans op kortsluiting, maar bovenal loop je zelf het gevaar op elektrocutie, wees dus goed van te voren op de hoogte van wat je doet, bij twijfel zoek naar de hoofdschakelaar en schakel de volledige stroom af.Bij een meterkast die toegankelijk is voor meerdere personen/huishouden is het verstandig iedereen van te voren op hoogte te brengen van de werkzaamheden, en eventueel een papier op de hoofdschakelaar te plaatsen met de tekst: niet inschakelen.

Stap 3-Tuinverlichting aansluiten

smart lamp

● Snijd het omhulsel van de kabel weg, zodat de draden die je moet aansluiten vrij komen, let op dat je niet de aardlitze wegknipt, die moet op de aarde aangesloten worden, deze aardlitze is de beschermingsdraad die bij een eventuele lekspanning zorgt dat de beveiliging( zekering, automaat) doet uitschakelen.Doe dat zorgvuldig zodat de kabel intact blijft tot aan het punt waar hij de lamp in gaat. Je gebruikt hiervoor een kabel mes..

● Voer de kabel in in het armatuur, zorg bij tuinverlichting aansluiten dat de wartel of tule intact blijft zodat er geen water in het aansluit compartiment kan binnendringen en eventuele storing kan veroorzaken

● Ga nu de tuinverlichting aansluiten volgens de instructies van de fabrikant (Blauwe draad op N- bruin op L en de aardlitze op het chassis of aardeteken symbool

kabel aangepeld verlichting

Let op bij tuinverlichting aansluiten:

  • kerf de aders niet in bij tuinverlichting aansluiten
  • knip de aardlitze niet weg
  • tape de aardlitze geel/groen
  • gebruik adereindhulsjes bij tuinverlichting aansluiten

Stap 4-kabel in lasdoos aansluiten

mof maken

Voorbeeld filmpje gietmof maken


● Snijd het omhulsel van de kabel weg, zodat de draden die je moet aansluiten vrij komen, let op dat je niet de aardlitze wegknipt.Doe dat zorgvuldig zodat de kabel intact blijft tot aan het punt waar hij de lasdoos in gaat. Je gebruikt hiervoor een kabel mes.tuinverlichting aansluiten

● Voer de kabel in de lasdoos en zorg dat je de wartel goed aangedraaid hebt zodat de lasdoos goed waterdicht blijft, dit om eventuele storing te voorkomen.Dit is een nauwkeurig klusje bij tuinverlichting aansluiten om geen storingen te creëren.

● Tape de aardlitze in met geel/groen tape en Las de bedrading op elkaar(afhankelijk van de schakeling) en tape de aardlitze in met geel/groen tape.

● Schakel nu de spanning weer in om te testen of de verlichting aangaat.Na de test schakelen we de spanning weer af(stap 2)

● Bij het plaatsen van een lasdoos in de grond gaan we nu de lasdoos vullen met hars om de verbindingen blijvend waterdicht te houden dit om eventuele storingen te voorkomen.

● Na het vullen en het uitharden van de hars schakelen wij de spanning er weer op.

● Na het testen gaan we de sleuf waar de kabel in ligt weer dichtgooien.Zo word tuinverlichting aansluiten een eenvoudige klus.

Uitleg aardlitze aansluiten

Bij het aansluiten van de aardlitze moet je er op letten dat als je de omvlechting van de grondkabel wegknipt, ook niet de aardlitze wegknipt deze aardlitze zit ,,achter” de omvlechting en word makkelijk over het hoofd gezien en weggeknipt. Zo word tuinverlichting aansluiten een eenvoudige klus.

aardlitze uitleg

Tuinverlichting aansluiten gereedschap

kabelmes

Kabelmes voor het verwijderen van de buitenmantel

Kniptang voor het op maat knippen van de kabel en aders

kniptang
striptang

Striptang voor het verwijderen van de isolatie

Buitenverlichting op zonne-energie

Buitenlampen of tuinverlichting met ingebouwde zonnepanelen werken zonder stroom of maken gebruik van zonne-energie. Of het nu gaat om plafondlampen voor buiten, wandlampen voor buiten, binnenverlichting of speelse decoratieve objecten – lampen op zonne-energie hebben verschillende voordelen:

  • Zelfvoorzienend – onafhankelijk van het elektriciteitsnet
  • Milieuvriendelijk dankzij een regeneratieve energiebron
  • Goede prijs-prestatieverhouding – iets duurder in aanschaf, maar op lange termijn besparingen op elektriciteitskosten
  • Flexibiliteit – buitenlampen op zonne-energie zonder kabels kunnen relatief eenvoudig worden verplaatst en de tuinverlichting aansluiten is een eitje

Buitenlamp met bewegingsmelder

Bij tuinverlichting heb je ook lampen met een bewegingsmelder, het bevestigen van een buitenlamp met bewegingsmelder is in principe heel eenvoudig en verschilt nauwelijks van het aansluiten van een normale lamp . Daarnaast zorgen licht- en bewegingsmelder combinaties voor veilige routes naar het huis en in de tuin, schrikken inbrekers af en helpen ze elektriciteit te besparen.

Zowel bij tuinverlichting aansluiten en bij alle buitenlampen is het belangrijk dat de lamp en de bewegingsmelder beschermd zijn tegen het binnendringen van vocht. Bij aankoop is het essentieel om ervoor te zorgen dat het een spatwaterdichte combinatie is van verlichting en bewegingsmelders .

Er zijn bewegingsmelders in driedraads techniek met drie aansluitklemmen en bewegingsmelders in tweedraads techniek met twee aansluitklemmen (zonder nulleider). Aangezien we hier tuinverlichting aansluiten, moeten er zeker drie draden zijn, namelijk een zwarte, een blauwe en een geel groene draad! Zorg er dus van tevoren voor dat de bijbehorende draden aanwezig zijn!

Bij het bevestigen van de lamp, indien nodig, de kabel ongeveer vijf centimeter strippen met een kabelmes. Let op: beschadig de isolatie van de binnendraden niet! Vervolgens leid je de kabel door de daarvoor bestemde opening in de lamp. Strip vervolgens de draden ongeveer drie millimeter met de draadstripper.

De aansluitklem van de armatuur heeft meestal een symboolcode. De verbinding wordt dan als volgt gemaakt:

  • Steek de stroomvoerende draad (zwart) in klem L.
  • De blauwe nulleider (N) is verbonden met klem N is.
  • De bescherming geleider (groen-geel) is bevestigd aan de aardklem van de lamp.

na het testen van de lamp kun je de behuizing weer waterdicht dicht maken.

Waar aansluitingen voor stopcontacten en tuinverlichting maken?

De beste manier om dit te doen is door een plan te maken waarin je kunt zien hoe de paden en trappen lopen, waar welke struiken en bomen worden geplant, waar grote bomen zijn die het waard zijn om te markeren en in scène te zetten, waar is de vijver, de beek en die van hen Ruimte voor de technologie die u nodig heeft. is er ergens een huisje of een paviljoen ? Er zijn steeds meer tuinverlichting en schijnwerpers voor buiten die door hun kleine ontwerp/maat en flexibiliteit zijn voorzien van rubberen kabels en 230 volt stekkers.

Hoe zit het met de kerstverlichting? U kunt het beste overal op het terrein voldoende stopcontacten plannen voor grasmaaiers, acculaadstations, tuingereedschap, laders, elektriciteit bij de barbecue en in de kleine zithoek voor verlichting, oplaadkabels voor mobiele telefoons, muziekoplaad- of verbindingskabels. Zo word tuinverlichting aansluiten een eenvoudige klus.

Extra aansluitingen in de tuin

Als u voldoende aansluitingen in de grond voorziet om later in te plannen, heeft u uiteraard kabeluitgangen die momenteel niet nodig zijn en hinderlijk zouden zijn in de tuin.Als de ondergrondse kabeluitgangen (ondergrondse kabellussen) niet in gebruik zijn, trek ze dan omhoog en meet ze in op een plattegrond zodat de leidingen later terug te vinden zijn. En nog belangrijker: niet knippen! 

Maak een lus op de plek van de toekomstige aansluiting en begraaf de lus onder het maaieveld! Knip niet door want met deze manier onderbreek je de draden niet en bespaar je een dure kabelmof, en zo zijn kabels zijn het beste beschermd tegen vocht.Hoe langer de kabel lus, hoe moeilijker het is om deze te begraven, maar je hebt wel de mogelijkheid om de kabeluitgang later tijdens gebruik makelijk te verplaatsen.

Welke grondkabel voor in de tuin?

Er zijn veel verschillende ondergrondse kabels voor tuinverlichting en tuinstopcontacten.De meest voorkomende zijn 4-aderige of 2-aderige grondkabels.  De doorsnede is afhankelijk van de lengte van de kabel en op welk vermogen de kabel is aangesloten (hoeveel watt).

Gebruik indien mogelijk alleen 4-aderige kabels voor tuinverlichting en tuinstopcontacten.Om twee redenen:

1. 4-aderige ondergrondse kabels kost niet zo veel meer dan 2-aderige grondkabel

2. Met 4-aderige grond kabels heb je veel meer mogelijkheden, want met 4-aderige ondergrondse kabels kun je 2 aders schakelen, met 2-aderige ondergrondse kabels, kun je maar één ader schakelen!

Het dure bij het leggen van ondergrondse kabels is niet zozeer de grondkabel, maar het grondwerk! Daarom is het beter om 4-aderige ondergrondse kabels te leggen of te laten leggen, door uw tuin- en landschapsingenieur en de elektricien uw tuinverlichting aan te laten sluiten.Zodat je in de toekomst voorbereid bent en makkelijk zelf tuinverlichting kan aansluiten

Een kleine tip bij tuinverlichting aansluiten: het is vaak goedkoper om de ondergrondse kabels door de tuinman en hovenier te laten leggen dan door een elektricien! De jongens hebben het juiste gereedschap, ze moeten vaker grondwerken en hebben meestal toch gereedschap bij zich, en met veel geluk kunnen de kabels in bestaande sleuven worden gelegd.

Beschrijving van 4-aderige ondergrondse kabel :

  • YMVK-AS GRONDKABEL 4X2,5 meestal gebruikt voor kortere afstanden
  • YMVK-AS GRONDKABEL 2X2,5 meestal gebruikt voor kortere afstanden
  • YMVK-AS GRONDKABEL 4X6 meestal gebruikt voor langere afstanden
  • YMVK-AS GRONDKABEL 2X6 meestal gebruikt voor langere afstanden

Grondkabel voor de tuin kopen

Let er ook op waar geen 230 volt wordt gelegd, maar alleen 12 volt, deze ondergrondse kabels voor buitenverlichting dienen ook zo gelegd te worden dat ze spade vast zijn! Hiervoor kunt u normale ondergrondse kabels gebruiken die ook voor 230 volt gebruikt worden! Maar slechts één spanning per kabel! Ofwel 230 volt of 12 volt, nooit 2 spanningen in één kabel!!!

Naast de typische kenmerken zoals de vormgeving en afmetingen van de tuinverlichting spelen de plaatselijk gespecificeerde factoren een grote rol. Vooral de locatie en de aard van het substraat beperken vaak de selectie van tuinlampen. Het is daarom belangrijk om de elektrische bedrading goed te plannen voordat de tuinaanleg begint met het grondwerk. De wisselwerking tussen de keuze van armaturen/lichtadvies, de juiste positie en de keuze van de juiste lichtbron voor de betreffende situatie leiden tot prettige en effectieve lichtstemmingen. Zo word tuinverlichting aansluiten een eenvoudige klus.

overige aansluitingen in de tuin

Verdere ondergrondse kabels kunnen nodig zijn voor: elektrische poortaandrijvingen , partytenten, deuropeners bij de poort, sauna in de tuin, deur + intercomsystemen, evenals multimedia-aansluitingen, bijv. internetaansluiting, luidsprekeraansluiting, telefoonaansluiting in het tuinhuisje . Voor de genoemde multimedia-aansluitingen zijn speciale ondergrondse kabels nodig.

Mantelbuis in de tuin

Mocht je in je tuin, of tuinhuis later nog bepaalde aansluiting willen hebben, maar nu nog niet weet hoe of wat, zou je eventueel een mantelbuis in je tuin kunnen aanleggen.Deze mantelbuis in de tuin maakt het makkelijker, zonder dat je later hoeft te graven, om er een bepaalde leiding(en) aan te leggen.