tuinverlichting ideeën
Maak van je tuin een meesterwerk met dit lichtplan en krijg zo genoeg tuinverlichting ideeën! Een mooi tuinontwerp, de juiste materialen en een praktische indeling zijn erg belangrijk. Vergeet echter je lichtplan niet! Een goede lichtplanning geeft uw tuin een extra dimensie en sfeer en zorgt ervoor dat u ook ‘s avonds kunt genieten van uw prachtige tuin.Een lichtplan kan worden gemaakt door een hovenier of een gespecialiseerde architect Zelf maken kan natuurlijk ook tijdens het maken van het verlichtingsplan kunt u prachtige tuinverlichting ideeën krijgen! Het stappenplan op deze pagina helpt je daarbij, en zo krijg je genoeg tuinverlichting ideeën.Lees dus verder om nog meer tuinverlichting ideeën te krijgen.
9X Terras- en tuinverlichting ideeën
Een goed verlichtingsconcept voor uw tuin dat u tuinontwerp flatteert, veiligheid schept in het donker en elementen in de tuin of op het terras benadrukt en nog meer tuinverlichting ideeën krijgt. Met directe of indirecte tuinverlichting van muren, paden, borders of solitaire bomen verfraai je niet alleen visueel je tuin, maar maak je ook tot laat in de nacht gebruik van de buitenruimte. Van binnenuit gezien, met tuinverlichting, blijft de visuele relatie ook in het donker behouden, waardoor de ruimte groter wordt: uw tuin is langer te beleven.
Met affiniteit voor tijdloze ontwerpen ondersteunen wij u graag bij het inrichten van uw tuin. Bij buitenverlichting zijn er ongelooflijk veel manieren om een unieke sfeer te creëren, die we je graag uitleggen. Lees verder om nog meer tuinverlichting ideeën te krijgen.
• Directe verlichting
• Indirecte verlichting
• licht en water
• padverlichting
• veiligheid
• Decoratieve elementen
• verlichtingsconcepten
• lichtvervuiling minimaliseren
• Tijd verlichtingsconcept
Directe verlichting
Effectieve accenten worden gezet met de directe verlichting van bomen, solitaire planten of meubels. De gerichte verlichting zet het geselecteerde element in de schijnwerpers en transformeert het in een stralend eiland van licht. Het contrast tussen licht en schaduw benadrukt het object en zet het perfect in scène. Tegelijkertijd worden de contouren van de tuin zichtbaar. Verlichte solitaire bomen zien er bijzonder mooi uit.De structuur van de bast en de boomkroon wordt weer benadrukt. In het donker zetten we bomen graag in het midden van het ontwerp.Lees verder om nog meer tuinverlichting ideeën te krijgen.
Indirecte verlichting
Indirecte verlichting in tuinontwerp wordt vaak gegenereerd door lichtreflectie op muren of muren. Dit type verlichting zorgt voor zachte schaduwen en draagt aanzienlijk bij aan een gezellige sfeer. Tegelijkertijd wordt een basishelderheid gegenereerd, waardoor de tuin ook ‘s nachts bruikbaar is. De indirecte verlichting is bijzonder geschikt voor gezellige zitjes, privacymuren, hagen of tuinpaden.
Licht en water
Een verlicht zwembad of zwemvijver trekt ieders aandacht. Door de plaatsing van lichtelementen in het water ontstaat er een mystieke sfeer. De weerkaatsing van het licht in het water is uniek en zorgt ook na zonsondergang voor een blikvanger. De lichteffecten in combinatie met water hebben een rustgevend effect op mensen en maken veilig zwemmen ‘s nachts mogelijk. Energiezuinige onderwaterverlichting geeft net dat tikkeltje meer. De onderwaterverlichting is zowel geschikt voor zwembaden als voor fonteinen en zorgt voor interessante lichtflitsen of kleuraccenten.
padverlichting
De verlichting van de tuinpaden biedt de nodige veiligheid in de tuin. Tegelijkertijd zet een bewust gekozen verlichting de contouren en leidt de blik van de bezoeker door de groene oase. Een uitnodigend beeld loopt door in de tuin en zorgt voor de nodige oriëntatie in het donker.
Beveiliging door de tuinverlichting
Een samenhangend verlichtingsconcept is niet alleen visueel aantrekkelijk, maar heeft ook veiligheidsvoordelen. De verlichting van paden, entrees of struikelgevaar verkleint de kans op ongevallen. Wand- en bolderlampen met bewegingsmelder zijn praktisch en tegelijkertijd energiebesparend, die ook ongewenste bezoekers kunnen afschrikken door onverwacht op te lichten. De tuinverlichting wordt aangestuurd via een timer en is bijvoorbeeld te bedienen via een smart home afstandsbediening.
Decoratieve tuinverlichting en haarden
Decoratieve tuinverlichting onderstreept ook de sfeer van de tuin. Of het nu lampen in verschillende designs, lichtstenen of vuur zijn: de heldere accenten zijn aantrekkelijke blikvangers in donkere nissen en kunnen bovendien de stijl van de tuin of het terras onderstrepen.Vuur- of grillschalen zorgen niet alleen in de zomer maar ook in de winter voor unieke belevingen in de tuin. Boven het vuur kan een fijne winterrisotto of zelfs een fijne fondue worden gemaakt. Naast de gezellige sfeer die door het vuur wordt gecreëerd, kan ook in de koudere maanden van de tuin worden genoten.
Samenhangend lichtconcept
Door de combinatie van directe verlichting van individuele objecten en indirecte verlichting van verschillende tuinoppervlakken wordt een harmonieuze tuinsfeer gecreëerd. Extra decoratieve accenten zorgen ‘s avonds voor nog meer highlights en completeren een samenhangend totaalconcept. Licht benadrukt de schoonheid van de tuin en maakt deze ‘s avonds en ‘s nachts tot een unieke oase van welzijn.Lees verder om nog meer tuinverlichting ideeën te krijgen.
Minder is meer – verminder lichtvervuiling
Te veel licht verstoort mens en natuur en verspilt onnodig energie. Een optimaal lichtconcept houdt daarom ook rekening met het zorgvuldige gebruik van lichtbronnen. Een bewuste plaatsing van de verlichting en spaarlampen leveren een waardevolle bijdrage aan het voorkomen van lichtvervuiling. Licht dat gericht van boven naar beneden schijnt, verblindt niet en schijnt niet ongebruikt in de open lucht. In tuinontwerp zijn er talloze manieren om met een bewust gekozen lichtconcept interessante highlights te zetten en de nodige veiligheid te garanderen, maar toch lichtvervuiling zoveel mogelijk te vermijden.
Tijd verlichtingsconcept
In principe moet het verlichtingsconcept een vast onderdeel zijn van de tuinplanning en vervolgens worden geïmplementeerd wanneer de planning voor de beplanting beschikbaar is. Op deze manier kunnen de visuele relaties ‘s nachts al worden gepland. Bijzondere aandacht dient vooraf te worden besteed aan de juiste plaatsing van de benodigde leidingen voor de geplande verlichting in de buitenruimte. Uiteraard is ook op een later tijdstip een samenhangend verlichtingsconcept mogelijk. In welke fase uw tuin zich ook bevindt wij hebben tuinverlichting ideeën genoeg.Lees verder om nog meer tuinverlichting ideeën te krijgen.
Tuinverlichting plan maken
Het tuinontwerp
Het ontwerp van uw tuin vormt de basis voor uw lichtplan. Begin met het tekenen van je tuin op schaal op een plattegrond (hiervoor kun je het beste ruitjespapier gebruiken). Markeer de belangrijkste elementen in uw tuin op de plattegrond. Denk aan: het terras, het gazon, de bloembakken, bomen en struiken, de trottoirs en eventueel uw overkapping.Lees verder om nog meer tuinverlichting ideeën te krijgen.
Van tuinontwerp tot lichtplan
Bedenk wat je in je tuin wilt verlichten, wat je in het donker zou willen zien en waar je ‘s avonds graag zou willen zitten. Zorg ervoor dat u de mooie elementen in uw tuin benadrukt. Door een mooie struik, boom of bakstenen muur te verlichten, creëer je een magische en aparte sfeer in je tuin. Speel daarnaast met het licht en zorg ervoor dat het licht in verschillende kijkrichtingen terugkeert, waardoor diepte ontstaat.Praktische elementen die je kunt uitlichten zijn bijvoorbeeld de plekken langs je deuropeningen, de trottoirs en eventuele niveauverschillen in je tuin.
Tip: Als de praktische elementen die je wilt benadrukken niet zo mooi zijn, gebruik dan een bewegingsmelder en/of schakelaar.
Als je weet waar je ‘s avonds wilt zitten, zorg dan dat je daar voldoende lichtpunten plant. Je kunt beter één lichtpuntje te veel dan één te weinig hebben.
Tip: je kunt ook een dimmer gebruiken zodat je het licht en de sfeer naar eigen wens kunt aanpassen! Lees verder om nog meer tuinverlichting ideeën te krijgen.
Van lichtplan naar installatieplan
Deze belangrijke stap wordt vaak over het hoofd gezien. Naar onze mening is het echter uiterst belangrijk. Zorg voor een goed installatieplan door in de plattegrond op te nemen waar u van plan bent de stroom te krijgen en hoe u deze wilt leiden naar waar u hem wilt hebben. Neem ook andere wensen op in je lichtplan, zoals energiebesparing. Een andere optie zijn de nieuwe buitenstopcontacten. Ontdek ze hier .
Stel jezelf de volgende vragen:
- Waar haal ik mijn stroom vandaan?
- Welke verlichting wil ik apart kunnen bedienen en welk onderdeel kan ik standaard bedienen?
- Wil ik mijn lamp of een deel ervan uitrusten met een dag/nacht sensor ?
- Wil ik mijn lamp of een deel ervan uitrusten met een bewegingsmelder ?
- Wil ik mijn licht toch uit kunnen zetten met een schakelaar?
- Wil ik mijn licht automatisch aan- en uitzetten met een timer?
Een persoonlijke favoriet is de combinatie van een dag/nacht schakelaar met een timer. Stel bijvoorbeeld de timer in tussen 7.00 uur en middernacht. De dag/nacht sensor zorgt er dan voor dat de verlichting alleen binnen deze periode aangaat en wanneer het ook echt donker is. Dit bespaart u uiteindelijk veel onnodige energie.
Tip 1: Teken je laatste lijnen en eventuele lege lijnen in je ontwerp en sla dit ontwerp op. Zo kunt u eventueel op een later tijdstip altijd nog extra lichtpunten plaatsen.
Tip 2: Vind je het gebruik van dag/nacht sensoren lastig, staat het niet mooi op je lamp of heb je de lampen al geplaatst? Kijk dan eens voor astronomische tijdklok, die kun je in de meterkast plaatsen en die weet zelf zonder sensor wanneer het donker word. Lees verder om nog meer tuinverlichting ideeën te krijgen.
Type licht
Na het voltooien van de bovenstaande stappen, moet u bepalen welk type licht u voor elk item nodig heeft. U kunt kiezen tussen directe, indirecte, diffuse en accentverlichting. Zorg ervoor dat u het type licht, de lichtrichting en de lichtintensiteit in uw plan opneemt. De verlichting van bijvoorbeeld een grote boom ziet er pas mooi uit met een hele sterke lichtstraal. Je padverlichting en accentuering van hoogteverschillen kan met minder krachtige en zachtere verlichting. Daarentegen heeft op je terras of onder je overkapping meestal diffuus licht met een mooie lichtverdeling de voorkeur.