Mooie tuinlampjes


Mooie tuinlampjes

Als je een huis met een tuin hebt, moet je zeker de buitenruimtes en muren gebruiken om met licht en schaduw te spelen dit kan met mooie tuinlampjes die je tuin verlichten. Ongeacht of het doel is om de weg naar de ingang van het huis passend te verlichten of om bepaalde delen van de tuin te benadrukken: er zijn honderden manieren om uw eigen eigendom effectief in te richten. En het gebruik is de moeite waard, want individuele lichteffecten in het kader van een slimme tuin zien er niet alleen mooi en exclusief uit, maar kunnen ook bijzonder mooie tuinen benadrukken en markeren.

Lees verder om nog meer inspiratie te krijgen om mooie tuinlampjes te kopen.De beste tuinverlichting van 2023 zijn de mooie tuinlampjes die jezelf kiest.

Mooie tuinlampjes

Op zoek naar tuinverlichting?

Voordat u uw tuinverlichting installeert, moet u echter duidelijk hebben welk type verlichting u op het platteland wilt installeren.

In principe heb je de keuze tussen:

• aangesloten op het lichtnet
• zonne-energie

• alternatief verlichte lampen dit zijn bijvoorbeeld kaarsen, lantaarns met kaarsen of tuinfakkels die worden aangestoken en in de grond worden gestoken.

Uiteraard kunnen de mooie tuinlampjes ook met elkaar gecombineerd worden. Zo kun je de weg naar de voordeur verlichten met lampen die gevoed worden door kabels, terwijl de eettafelcombinatie op het gazon wordt verlicht door uw solar tuinverlichting en mooie tuinverlichting. Kaarslicht en fakkels creëren een bijzonder romantische sfeer.

De mooiste tuinverlichting

Elektrisch bediende lampen met een functioneel ontwerp zijn meestal niet als decoratie opgesteld, maar zijn bedoeld om de weg naar de vijver, de oprit of van de tuindeur tot aan de huisingang te verlichten. Dit type verlichting wordt vooral gebruikt voor de veiligheid: bewoners en gasten kunnen zien waar ze heen gaan.De beste tuinverlichting zijn de mooie tuinlampjes die jezelf kiest.

Tuinverlichting met bewegingsmelder

De padverlichting wordt met regelmatige tussenpozen aangebracht en mag maximaal 1,50 meter hoog zijn (lampen met sokkel of paalverlichting). Zelfs terrassen en donkere huishoeken kunnen op deze manier verlicht worden.

Tip: Als de elektrische vloerlampen of spots ook zijn gekoppeld aan bewegingsmelders, dienen ze ook als beveiliging tegen onbevoegd binnendringen: de inbreker moet ervan uitgaan dat het huis wordt bewaakt door het automatisch inschakelen van de lampen en dan meestal het pand verlaten op een haastige manier.Omdat bewegingsmelders zelfs op de kleinste bewegingen reageren, is het raadzaam hoogwaardige modellen te kopen die zo kunnen worden ingesteld dat ze niet aangaan als een muis of een groot insect voorbij scharrelt.

Lichteffecten tussen bomen en struiken

Geaccentueerde verlichting in het stenen bed Lichtkettingen en lichtgevende led strips die over struiken tussen bomen en struiken of op de veranda worden geplaatst, stralen met hun zachte licht een sfeer van gezelligheid uit. Uw tuin wordt een oase van welzijn, waarin u kunt ontsnappen aan de hectiek van alledag. Gekleurde kerstverlichting met gloeilampen zorgen voor de juiste feeststemming in het weekend.

Ook optisch aantrekkelijk zijn elektrische spots met weerbestendige metalen behuizingen, die schuin op afzonderlijke bomen worden gericht die moeten worden benadrukt of bijzonder decoratieve planten.Tuinverlichting verlichting buitenverlichting lees verder om te zien wat jou mooie tuinlampjes zijn.Je tuinplanten zijn het meest effectief als je ze van onderaf of van opzij belicht: hun silhouet steekt dan mysterieus af tegen de donkere achtergrond.

Tip voor de herfst: Herfstbladeren glanzen bijzonder mooi als je ze verlicht met gekleurd indirect licht. Rood licht accentueert bijvoorbeeld het gebladerte van koperbeuken. Gekleurd licht laat de bast van de bomen beter uitkomen, waardoor bamboebladeren ook een intensere uitstraling hebben. Takken baden in gouden licht.

Lichtspelletjes in de grote tuinEen lamp met hard licht zonder diffusor, die grassen of struiken verlicht, schaduwen werpt op de achterliggende muur en zo voor extra licht- en schaduweffecten zorgt. Plantenpotten met ingebouwd LED-licht zijn bijzonder decoratief: ze schijnen van binnenuit.Als u niet wilt dat uw tuinverlichting goed zichtbaar is, plaatst u uw zwenkbare of verplaatsbare spots het beste in het kreupelhout of achter grote stenen (keien). Overigens: je hoeft niet per se aangesloten te zijn op het elektriciteitsnet. Sommige modellen kunnen ook met een grondpin stevig in de grond worden verankerd en naar wens opnieuw worden gedecoreerd.

Hoe terras verlichten?

Wil je het ‘s avonds echt gezellig maken op je veranda, dan kun je natuurlijk gebruik maken van mooie tuinlampjes zoals lantaarns en fakkels. Niet-verblindende lampen geven voldoende licht om te lezen. Dit kunnen bijvoorbeeld weerbestendige vloerlampen zijn die lijken op die in de woonkamer. Het hoogtepunt het terras is altijd om bepaalde gebieden te markeren of te verbergen.De mooie tuinlampjes komen hier het meest tot hun recht

Heeft u een terras met houten planken, dan kunt u inbouwverlichting in de vloer plaatsen. De buitenwandverlichting is ideaal dimbaar. Verlichte kubussen op de veranda van een moderne tuin creëren een loungesfeer en zorgen voor comfortabel zitten: De verlichte meubels zijn oorspronkelijk ontworpen voor exclusieve clubs en bars.De grotere, weerbestendige kubussen kunnen niet zonder stroomaansluiting, de kleinere zijn ook verkrijgbaar als solarversie. Ze zijn te bedienen via een afstandsbediening en kunnen soms zelfs een andere kleur aannemen. Als je de lichtelementen met grotere tussenpozen over het gazon verdeelt, krijgt je tuin nog meer ruimtelijke diepte.

Wie ‘s avonds graag op het terras zit, wordt vaak geplaagd door insecten. Het is niet alleen het zoemen van de vervelende overlast dat vervelend is. Hun hechtingen zijn vaak dagen later te voelen en te zien. Om dit soort aanvallen te voorkomen zijn er speciale lampen met een bepaald kleurenspectrum.Ze trekken muggen aan en verbranden ze als ze erop gaan zitten. Afhankelijk van de hoeveelheid uitgestraald UV-licht worden er meer of minder insecten door de lampen aangetrokken. Speciaal geprepareerde buitenkaarsen hebben een soortgelijk effect. Ze zorgen ook voor een gezellig, maar natuurlijk minder intens licht op het terras.

Bijzonder leuk: LED-lichtstrips die aan de huismuur worden bevestigd. Ze toveren wit licht of kleur op de verder onopgesmukte muur. Tuinliefhebbers die licht voor muren willen installeren, kunnen dat doen met licht naar boven hellende spots die ze van onderaf verlichten. Hierdoor komen de details van de oude bakstenen nog beter tot hun recht.Als u wilt, kunt u ook bepaalde objecten op het terras verlichten. Noordzeefans, die zich daar ontspannen in een chique strandstoel voor in de tuin , zorgen voor bijzondere lichteffecten met een omlopende LED-strip.

Tips en trucs tuinverlichting

Je tuin kun je het beste niet te fel verlichten. Een zwaar verlichte buitenruimte oogt hard en onuitnodigend. Ook moet u rekening houden met hoge elektriciteitskosten. Het is beter om accenten te leggen en je te concentreren op afzonderlijke gebieden die bijzonder verlicht zijn. Meer dan een lichtjesfestival zal hier steeds minder en specifieker worden georganiseerd.Te veel licht in de tuin irriteert ook dieren en zelfs sommige planten. De nachtelijke fauna en broedvogels kunnen worden verstoord. Ook sommige plantensoorten zoals de chrysant zijn hier gevoelig voor.

Daarnaast trekken te veel lampen meer insecten aan. Vissen in de tuinvijver worden verhinderd te slapen door een teveel aan licht.

Spaartip:

LED tuinverlichting, spaarlampen met een E 27 fitting en lampen die tijdgestuurd werken zijn geschikt om elektriciteit te besparen. Solarlampen werken volledig onafhankelijk van het elektriciteitsnet: ze zenden het zonlicht dat overdag is opgeslagen na het donker geleidelijk uit in de vorm van licht en zijn nu erg populair, wat ook duidelijk te zien is in het assortiment in bouwmarkten.Ze branden echter meestal niet de hele nacht omdat hun batterij niet groot genoeg is. Een paar dagen regenachtig weer zorgen er zelfs voor dat de lampen op zonne-energie volledig uitvallen.

diffuus-licht-in-het-bedVoor tuinen die niet elektrisch verlicht kunnen worden, zoals volkstuinen zonder stroomaansluiting, raden wij aan om solarlampen met energiezuinige LED-techniek aan te schaffen. Ze zijn zo geplaatst dat het oppervlak met de zonnecellen op het zuiden is gericht.Ideaal zijn spaarlampen met een geïntegreerde lichtsensor: ze gaan automatisch aan als het donker wordt en gaan ‘s morgens vroeg weer uit.

Wil je even geen tijdschakelaars en tuinverlichting die zichzelf uitschakelt en is voorzien van bewegingsmelders, dan kun je ook je op het stroomnet aangesloten lampen gemakkelijk met een afstandsbediening in- en uitschakelen. In plaats van de vijver te verlichten met laagspanningsspots, gebruikt u gewoon waterdichte LED-lichtsnoeren.

Koop in principe alleen lampen met het GS-keurmerk, CE-keurmerk of TÜV-gekeurde producten. Daarnaast mag u buiten alleen speciale lampen met IP-beschermingsklasse gebruiken. U zit dus altijd aan de veilige kant. IP-beschermingsklassen geven informatie over hoe goed de lamp is beschermd tegen het binnendringen van vocht.

Thuis kun je het beste minimaal IP44 (spatwaterdicht) hebben. Armaturen onder de overkapping dienen minimaal IP65 (waterstraalbescherming) gecertificeerd te zijn. Buiten geïnstalleerde lampen vereisen beschermingsklasse IP67 (waterdicht voor korte onderdompeling). De vijververlichting in het water moet IP68 hebben.

Vijververlichting de sfeermaker in de tuin

De tuinvijver wordt verlicht door laagspannings-onderwaterlampen of lichtbollen die op het water drijven en lijken op gigantische zeepbellen. Ze komen het beste tot hun recht in een designtuin. Bijzonder strenge technische eisen gelden voor de vijver in het groen als deze moet worden verlicht. Het moet van buitenaf zo worden verlicht dat niemand per ongeluk in het water kan vallen.

Alle lampen die u in de vijver wilt installeren, moeten beschermingsklasse IP68 hebben. Dit betekent dat ze permanent waterdicht zijn. De schijnwerpers die onder water worden gebruikt, moeten omvormers of transformatoren hebben. Ze mogen alleen via rubberen slangleidingen van stroom worden voorzien.Heeft uw tuinvijver een waterpartij of heeft u zelfs een watertuin aangelegd , dan kunt u deze natuurlijk ook verlichten. Sluit je spots, die zijn uitgerust met een speciaal filter, aan op de tuinfonteinpomp en je kunt zelfs permanent wisselende kleureffecten creëren