Gang verlichting


Gang verlichting

In goed verlichte entrees en gangen krijgen bezoekers een realistische eerste indruk van de sfeer van een huis of appartement en genieten de eigenaren ook van een aangenaam welkom licht. Gang verlichting werd jarenlang verwaarloosd, maar vandaag ontdekken steeds meer mensen de voordelen van uitstekende gang lampen .

gang verlichting

Een ander belangrijk aspect van gang verlichting is beveiliging, omdat de gangen een van de belangrijkste verkeersroutes in elk pand zijn. Lees waar u op moet letten bij het kopen van gang verlichting.

Gangen zijn meestal raamloos en vaak erg smal. De installatie van uitgestrekte hal- en gang verlichting met een groot frame is meestal niet mogelijk vanwege ruimtegebrek. Voldoende lichtsterkte kan echter worden bereikt met plafond- en wandlampen, tafellampen voorop het gang kastje, spots en spiegel lampen. De vuistregel is: door veel licht lijken zelfs kleine, smalle ruimtes in het appartement groter.In gangen en op trappen wordt een helderheid van 100 tot 150 lumen per vierkante meter aanbevolen. Bij wenteltrappen moet de lichtintensiteit iets groter zijn, zodat er geen ongelukken gebeuren.

Plafondverlichting in de gang

De meeste gangen zijn smal en lang. Vaak zijn slechts meerdere plafondlampen in de gang voldoende om een ​​uniforme lichtsterkte te genereren. In lage gangen worden plafondinbouwlampen aanbevolen om de kamer groter te laten lijken.Ook kleine spotjes die onder het plafond zijn gemonteerd en deze met helder indirect licht verlichten, kunnen een voordelige indruk geven van de grootte van de ruimte. Als deze gang verlichting flexibel kan worden gericht, bijvoorbeeld op een railsysteem, kan het licht ook over de bovenste wandvlakken stromen, wat het visuele effect versterkt. Op deze manier kunnen gang verlichting en zonlicht bijzonder flexibel en boeiend worden gecombineerd.

Meestal raden ze voor een zeer lange gang meerdere gang plafondlampen aan, zodat er een uniforme verlichting is, en alle struikelgevaren zichtbaar zijn.Ook als gang verlichting raden wij LED panelen aan, omdat ze extreem vlak zijn en nauwelijks ruimte innemen. Met deze led lampjes vergroot je optisch je smalle gang.

Welke lamp voor een smalle gang?

Zelfs in kleine gangen worden minstens twee lampen aanbevolen. Een plafondlamp in combinatie met een wandlamp of een tafellamp maken de gang huiselijker. LED-lichtbronnen: In de gang wordt het licht met korte tussenpozen in- en uitgeschakeld en mag het ook ‘s nachts blijven branden.

Wandlampen in de gang

De uitgestrekte langgerekte wanden van gangen bieden veel ruimte voor wandlampen. Vooral in kronkelige en smalle gebouwen kunnen de wandlampen in de gang de verkeersroute aantrekkelijk en interessant maken. Velen kiezen voor wandlampen in de gang die voor indirect of diffuus licht zorgen. Licht- en schaduwpatronen op de muren, gecreëerd door de vorm van wandlampen, verlevendigen de ruimte extra. Om gangwanden aantrekkelijk te maken zijn plaatjes, foto’s en tekeningen ook geschikt, als deze worden verlicht door aparte schilderijverlichting , komen de kunstwerken tot hun recht.

gang verlichting led strip

Led strip verlichting als gang verlichting

Door het gebruik van ledstrips ziet de gang er bijzonder fraai uit. De ledstrips worden meestal langs het plafond gemonteerd en geven een indirect maar zeer helder licht af. Niet alleen plafondlampen laten de gang groter lijken, LED-strips vergroten ook visueel uw gang vele malen. RGB ledstrips , die van kleur kunnen veranderen, zorgen voor meer variatie . Een ander voordeel van ledstrips als gang verlichting is dat je de helderheid of kleur van het licht kunt regelen met de afstandsbediening of via een app op je smartphone.

Spots als gang verlichting

Houd je van simpel, dan zijn inbouwspots een aanrader. Ze zijn direct in het plafond verwerkt en zorgen voor een moderne uitstraling. Als de installatie voor u te complex is, kunt u terugvallen op plafondspots. Draaibare spots verlichten de afzonderlijke secties in de gang zoals schilderijen en foto’s aan de muur nauwkeurig. Het is praktisch en ziet er goed uit. Spiegel- en schilderijverlichting kunnen ook prachtige licht eilanden op de muren creëren

Gang verlichting met bewegingsmelder

Naast de betrouwbare zekerheid zijn er nog twee goede argumenten om een ​​ganglamp uit te rusten met een bewegingssensor. Enerzijds vergroot dit het gebruiksgemak doordat de gang verlichting automatisch in- en uitgeschakeld wordt. Bovendien is de portemonnee blij met de sensorgestuurde gangverlichting, omdat je de lamp meestal maar een paar minuten nodig hebt, kun je op middellange tot lange termijn veel geld besparen met de bewegingsmelders in de gang, hetzelfde geldt natuurlijk voor de trapverlichting.

Hanglamp in gang

Heeft u een grote, open gang met hoge plafonds? Dan ziet een indrukwekkende hanglamp in de gang er bijzonder mooi uit! Haal het meeste uit het beschikbare en breng uw grote gang naar voren met hangende ganglichten. Ook in dit geval zien prachtige kroonluchters er bijzonder goed uit. In onze webshop heeft u een ruime keuze aan zowel moderne kroonluchters als klassieke kroonluchters.

In oude gebouwen, in grote appartementen, zijn er vaak grote en hoge gangen die naar de rest van de kamers leiden. Met het juiste licht kan de basisverlichting op indrukwekkende wijze worden gerealiseerd om de oriëntatie en veiligheid te vergroten. Voor hanglampen als gang verlichting die bedoeld zijn voor de gang zijn er een groot aantal verschillende designvarianten beschikbaar. De hanglamp is het middelpunt van de kamer; Je ontwerp moet goed passen bij het interieur.
Om dit te bereiken zijn er verschillende vormen en kleuren hal hanglampen verkrijgbaar. De designvarianten maken ook indruk met hun moderne en tijdloze design.

De hoogteverstelling van een hanglamp zorgt ervoor dat deze niet in de weg zit. Een handvat en de hanglamp hangt wat hoger of lager. In plaats van fluorescentielampen of compacte fluorescentielampen (ook wel spaarlampen genoemd), moet u led-lampen gebruiken, omdat deze goed geschikt zijn voor een hoge schakelfrequentie.

Hal, garderobe en spiegel verlichting

Bij hoge plafonds daarentegen zijn ruime hanglampen in de gang vaak de betere keuze. Ze zorgen voor een heldere ontvangst en fungeren tegelijkertijd als een interessante blikvanger. De hanglampen zijn echter vaak te vinden in grote ontvangstruimten. De garderobe dient zo goed verlicht te worden, bijvoorbeeld door een plafondspot of inbouwspots, dat je altijd een volledig overzicht hebt. Gericht licht van boven is aan te raden zodat je jezelf altijd in de spiegel kunt zien, maar ook zij wandlampen met helder en verblindingsvrij licht zijn zeer geschikt als gang verlichting. Sfeervolle lichtaccenten op dressoirs en ladekasten ronden het verlichtingsconcept voor de entree af.

Gang verlichting met led

Gang- en hallampen met led-lampen, die in alle mogelijke uitvoeringen verkrijgbaar zijn, zijn bijzonder zuinig. Het stroomverbruik van de duurzame LED’s is minimaal – ze zijn een zeer economische oplossing voor gangen en gangen. Afhankelijk van welke gang- en gangverlichting je koopt, kun je kiezen tussen de lichtkleuren koud wit en warm wit. Als er voldoende ruimte is, zijn kleine tafels, een gang tafeltje of een ladekast met geschikte tafellampen een manier om gezellige lichteilanden te creëren in de gang en gang – en om de vroegere probleemgebieden te benadrukken.

Voordelen Gang verlichting met led

Hoewel de gang verlichting zelden permanent brandt, loont ook hier de energie-efficiëntie en daarmee de kostenbesparing van LED-lampen. Daarnaast is de techniek uitermate geschikt voor gangen waar het licht veelvuldig in- en uitgeschakeld wordt. Omdat leds zeer goed bestand zijn tegen schakelen.

hal verlichting


Gang verlichting bij trapopgang

Bij het snel oversteken van de verkeersroutes moet alles direct herkenbaar zijn. Een gebrek aan helderheid en ongunstige schaduwen kunnen tot ernstige ongelukken leiden. Traptreden worden ideaal verlicht door ingebouwde spots aan de zijkant, zodat ze perfect herkenbaar zijn bij het afdalen. Steeds meer gang lampen bevatten LED-lampen als lichtbron, omdat ze de minste hoeveelheid elektriciteit verbruiken en een bijzonder rijke verscheidenheid aan lichtkleuren beslaan.

Indirecte verlichting in de gang

Indirect licht is erg zacht en zorgt voor een huiselijke sfeer . Het is echter nogal ongeschikt als exclusieve verlichting in de gang, aangezien indirecte lichtbronnen meestal minder helder zijn dan directe lichtbronnen. Voor uitnodigende gangverlichting kun je het beste indirecte lichtbronnen als accenten gebruiken .

De eenvoudigste manier om indirecte verlichting in de gang te krijgen, is het gebruik van afgeschermde wandlampen . Ze werpen hun licht op de muur en creëren de typische warme lichteilanden. Zorg ervoor dat u warmwitte gloeilampen gebruikt (2700 – 3300 K) zodat de verlichting er levendig uitziet.

Indirect licht is trendy en is niet alleen geschikt als slaapkamer lamp, maar ook als gang verlichting. Het zachte licht – ook in neutraal witte kleur – zorgt voor een aangename ruimtelijke sfeer en oogt bijzonder stijlvol. Maar het indirecte licht kan ook als accentverlichting worden gebruikt. Verborgen achter een spiegel, de plint of een foto, baad je je entree in subtiel licht. Innovatieve LED-strips zijn ideaal om een ​​indirect verlichtingsconcept te creëren. De smalle en subtiele lichtstrips worden eenvoudig vastgelijmd, met een klikverbinding verbonden en bediend via een afstandsbediening of een schakelaar.

Basisverlichting in de gang

Heldere basisverlichting is het allerbelangrijkste in elke ruimte – ook in de gang. Ganglicht dat doordringt tot in de laatste hoek en de gang baadt in een neutraal, vriendelijk en helder licht staat hier op de voorgrond. Indien mogelijk moet de basisverlichting aan het plafond worden bevestigd, zodat de entree volledig verlicht is. Ganglampen zoals inbouw plafondspots, lichtstrips of plafondlampen zijn hier voor geschikt. Waar zijn de sleutels? Past de sjaal bij het jasje? 

Wie thuiskomt of voor het uitgaan nog een laatste keer in de spiegel kijkt, heeft geen gezellig effectlicht nodig. Hier is helder, onvervalst licht vereist. Verder is de gang de ruimte waar bij slecht weer schoenen, jassen, paraplu’s, schooltassen en dergelijke worden opgeborgen. Zeker die modder Vocht en vuil bij de ingang zijn normaal, vooral in de winter. Voldoende heldere gangverlichting speelt hier ook een grote rol, omdat alleen op die manier goed kan worden gereinigd. Omdat het ‘s avonds gezellig kan zijn, raden wij u aan om de basisverlichting van een ruimte altijd af te ronden met decoratieve verlichting in warmwitte lichtkleur

Decoratieve verlichting in de gang

De decoratieve verlichting in de gang mag niet ontbreken. Of het nu de gang bij de entree is of de bovenverdieping met toegang tot de slaapkamer en studeerkamer – gezellige gang verlichting zorgt voor comfort en kan worden ingeschakeld zodra de functionele basisverlichting zijn werk heeft gedaan en er geen bezoekers meer worden verwacht.U bent vrij in de keuze van de decoratieve gang verlichting. Van de tafellamp die op een bijzettafel, een dressoir of een ladekast staat tot een vloerlamp die visuele harmonie creëert in de ongebruikte hoek. Uiteraard kunt u ook meerdere LED gang verlichting armaturen combineren. 

Decoratie Verlichting die is voorzien van energiebesparende en warmwitte LED-lampen kunnen ook als nachtverlichting worden gebruikt. Zeker na ploegendienst of na een geweldige avond is het heerlijk om thuis te kunnen komen in een helder verlichte hal. Zelfs als je ‘s nachts naar de badkamer gaat, is het licht van een discrete decoratieve lamp, in het beste geval een hal lamp met bewegingsmelder, vaak voldoende.Lampen met lampenkap kunnen decoratieve schaduwen op de muur projecteren. Afhankelijk van de lampenkap kunnen in de gang individuele, karakteristieke schaduw motieven worden gecreëerd.

Hoe fel moet het licht in de gang zijn?

Het licht in de gang wordt voornamelijk gebruikt ter oriëntatie, daar is meestal minder werk. Om deze reden raden verlichtingsexperts lampen aan met een helderheid van 100 lumen per vierkante meter voor gang verlichting (in de keuken zou dit ter vergelijking 300 lumen per vierkante meter moeten zijn). Dit zijn alleen de waarden voor de basisverlichting. Daarnaast kan er een lamp voor de halspiegel of een decoratieve vloerlamp in de gang zijn.

De helderheid is één ding in de gang, de lichtkleur het andere. Het wordt gegeven in de eenheid Kelvin en varieert van blauwachtig koel tot geelachtig warm licht. Het koude licht ziet er vaak helderder uit, maar is veel on comfortabeler. Voor gang verlichting wordt een lichtkleur van 2700 tot 3000 Kelvin gebruikt, wat overeenkomt met een gelige en dus warme kleurtoon.

Bij het verlichten van gangen en gangen met LED dient u op het volgende te letten:

  • Goede verlichting ondersteunt de routegeleiding, maakt snelle oriëntatie mogelijk en vermindert de kans op ongevallen .
  • Het juiste verlichtingsconcept verhoogt het algemene welzijn en de veiligheid van voorbijgangers .
  • Voor gangen, gangen en trappenhuizen die slechts sporadisch worden gebruikt , worden aanwezigheidsmelders aanbevolen , die ook helpen om energie te besparen.

Gang en hallampen
De gang en hal zijn de meest verwaarloosde kamers in een appartement en huis. Ze zijn veel meer dan alleen een transitzone: het zijn immers de gebieden die bezoekers als eerste zien. Een goede reden om ze een nieuw licht te geven dankzij sfeervolle gang- en ganglampen.

Gang- en hallampen zorgen voor het licht voor het probleemgebied
Gangen zijn meestal raamloos en vaak erg smal. De installatie van grote hal- en hallampen met een groot frame is meestal niet mogelijk vanwege ruimtegebrek. Voldoende helderheid kan echter worden bereikt met plafond- en wandlampen, tafellampen voor het gangbord, spots en spiegellampen. De vuistregel is: veel licht doet zelfs kleine, smalle ruimtes in het appartement groter lijken.

Spots en spots voor nauwkeurige verlichting
Wie van simpel houdt, doet er goed aan om inbouwspots te gebruiken. Ze worden direct in het plafond verwerkt en zorgen voor een moderne uitstraling. Als de installatie te ingewikkeld voor je is, kun je terugvallen op plafondspots. Draaibare spots en spots verlichten de afzonderlijke delen van de gang precies zoals schilderijen en foto’s aan de muur. Het is praktisch en ziet er goed uit. Spiegel- en schilderijlampen kunnen ook prachtige lichteilanden op de muren creëren.

Gang- en hallampen met LED’s
Gang- en hallampen met LED-lampen, die in alle mogelijke uitvoeringen verkrijgbaar zijn, zijn bijzonder zuinig. Het stroomverbruik van de duurzame LED’s is minimaal – ze zijn een zeer economische oplossing voor gangen en gangen. Afhankelijk van welke gang- en ganglampen je koopt, kun je kiezen tussen de lichtkleuren koud wit en warm wit. Als er voldoende ruimte is, zijn kleine tafels, een gangbord of een ladekast met bijbehorende tafellampen een manier om gezellige lichteilanden in de gang en gang te creëren – en om de voormalige probleemgebieden te benadrukken.