Plafondlamp voor buiten

Plafondlamp voor buiten

Op mooie lente- en herfstdagen, maar vooral in de zomer, wordt het terras vaak het middelpunt van het huis. Goed uitgerust kom je hier perfect tot rust en geniet je van het hopelijk mooie weer. 

plafondlamp voor buiten

Het leven van alledag kan naar het terras worden verlegd: kinderen kunnen hier en in de aangrenzende tuin spelen en het kantoor kan net zo gemakkelijk naar buiten worden verplaatst als de eetkamer. Om dit in de avonduren alsnog mogelijk te maken, dient u belang te hechten aan geschikte terrasverlichting. Vooral in hete zomers wordt het soms pas ‘s avonds koel genoeg zodat je het op het terras lekker kunt maken.

Ondertussen is er ook veel afwisseling als het gaat om het kiezen van een sfeervolle terrasverlichting: zelfs lampen die voorheen meer thuis in de woonkamer stonden, vinden hun weg naar buiten. Met verhoogde beschermingsgraden van IP44 tot IP65 kunnen deze zonder problemen worden gebruikt. Ook tafellampen en vloerlampen voor op het terras vind je bij ons. Hiervoor moet echter wel een extern stopcontact binnen handbereik worden ingebouwd . Een eenvoudig verlengsnoer uit het appartement mag hier echter om veiligheidsredenen niet worden gebruikt .

Het terras is een belangrijke schakel tussen het huis en de tuin en moet daarom dienovereenkomstig in scène worden gezet. Het maakt de overgang van binnen naar buiten mogelijk, wat ook terug moet komen in de terrasverlichting. Zelfs in de donkere maanden van het jaar vormt het terras een optische verlenging van de leefruimte: als het buiten donker is en het licht in het appartement brandt, wordt alleen de binnenkant van het appartement gereflecteerd in de ruiten. Als er daarentegen verlichting op het terras is, kun je die zien en valt het uitzicht niet op in het huis.

Toepassing Plafondlamp voor buiten

Buiten worden plafondlampen overal gebruikt waar ze kunnen worden bevestigd. Dus  als er een dak of overkapping is, is dat logisch. In kwestie komen hier  bijvoorbeeld:

 • de carport
 • het terras
 • Outdoor keukens
 • Vestibules voor de ingangen van het huis

Tip:  zodat je niet lang naar een lichtschakelaar hoeft te zoeken, is het aan te raden om een ​​bewegingsmelder te gebruiken. Het praktische bijkomend voordeel: inbrekers houden helemaal niet van plotseling, fel licht.

Plafondlamp voor buiten kan onder een dakoverstek als instapverlichting. In combinatie met huisnummerverlichting helpen ze bezoekers gemakkelijk hun weg te vinden. Plafondlamp voor  buiten aan het plafond van een carport zorgen voor licht wanneer u uw fiets parkeert of uw gereedschap daar opbergt. Ze dienen ook als de perfecte lichtbron op het terras. Omdat plafondlampen voor buiten direct onder het plafond worden gemonteerd, verlichten ze gebieden gelijkmatig. Zet je bijvoorbeeld extra accenten met bolvormige lampen of grondpennen , dan is het resultaat een mooi totaalbeeld in combinatie met het licht van de buiten plafondlampen.

Verschil tussen een plafondlamp voor buiten en een plafondlamp voor binnen?

Je zou eigenlijk kunnen denken dat je een plafondlamp kunt ophangen waar je maar wilt. Helaas is dat maar ten dele waar. Omdat  plafondlampen  voor buitengebruik  aan extra eigenschappen moeten voldoen. Alleen met hen is gebruik buitenshuis mogelijk: ze zijn bijvoorbeeld  bijzonder beschermd tegen regen en stof .


LED gebruiken voor buitenverlichting?

De voordelen van LED overtuigen gewoonweg over de hele linie. U hoeft niet echt onderscheid te maken tussen buiten- en binnenruimtes. Buiten zijn er nog andere factoren die leds bijna onmisbaar maken: leds worden 100 procent helder zodra ze worden  ingeschakeld . Als je aan een bewegingsdetector denkt, is dat een geweldige functie. Want als je in het donker om de hoek komt, wil je direct profiteren van de volledige lichtsterkte.

Andere voordelen van moderne LED-technologie in één oogopslag:

 • het maakt compacte ontwerpen mogelijk
 • het is bijzonder helder
 • het heeft een lange levensduur – tot wel 50.000 uur
 • hij is zeer energiezuinig, dus ontzettend goed voor het milieu en voor uw portemonnee

Plafondlampen voor buiten met bewegingsdetectoren?

Als je om de hoek komt, wil je dan dat het licht is? Ja En het is volkomen logisch, vooral voor gebruik buitenshuis. Voor plafondlampen voor buiten kiest u eenvoudig het model met  geïntegreerde bewegingsdetectoren. 

Tip:

een  andere mogelijkheid is om  achteraf een bewegingsmelder aan te brengen . of de bewegingsmelder op een andere plek te plaatsen dan de plafondlamp.

En let ook op

dat je bewegingsmelder overdag het licht niet laat branden, als hij standaard  gekoppeld is aan een schemersensor.

Welke soorten bewegingsmelders zijn er?

Ben je echt geïnteresseerd in het onderwerp bewegingsmelders? Dan wil je waarschijnlijk weten welke technologie erachter zit. En het is niet altijd hetzelfde. Vaak   worden infrarood bewegingsmelders (IR) en hoogfrequente bewegingsmelders (HF) gebruikt. IR-sensoren worden vaak buitenshuis gebruikt, maar ze zijn een beetje traag. HF-sensoren detecteren bijna elke beweging en zijn bij uitstek geschikt voor gebruik binnenshuis. HF-sensoren zijn buiten nogal ongeschikt. Er zijn echter al enkele  intelligente HF-bewegingsmelders die ook buiten werken.

Tips voor het instellen van uw  bewegingsmelder :  Eenvoudige bewegingsmelders zijn  al geconfigureerd  en hoeven niet meer te worden ingesteld. Natuurlijk zijn er ook plafondlampen voor buiten met bewegingsmelders – en ook externe bewegingsmelders – waar  individuele instellingen  kunnen worden gemaakt. Mogelijke instellingen zijn:

 • de tijd: hoe lang brandt de lamp?
 • de gevoeligheid van de schemersensor: bij welke helderheid moet het licht automatisch inschakelen?
 • het bereik van het detectiegebied

Dimmer voor plafondlamp voor buiten

Gebruik met een dimmer is mogelijk, mits de meegeleverde lichtbron dimbaar is. In de regel zijn conventionele gloeilampen en laagspanningshalogeenlampen compatibel met de meest gangbare dimmers. Leds en compacte fluorescerende materialen kunnen alleen onder bepaalde omstandigheden worden gedimd en moeten expliciet als dimbaar worden gemarkeerd. Welke dimmer in zo’n geval wordt gebruikt, is ook afhankelijk van de informatie van de fabrikant.

led dimmer

Waar moet je op letten bij plafondlampen?

In tegenstelling tot de interieurverlichting voor de pure bewoonbare oppervlakte hebben outdoor plafond verlichting en andere lampen voor gebruik buitenshuis speciale eisen .Ze hebben een speciale bescherming zodat er geen kortsluiting ontstaat de volgende keer dat het regent. Informatie hierover wordt verstrekt door een tweecijferig nummer, dat de zogenaamde IP-beschermingsklasse identificeert. Het eerste cijfer beschrijft de bescherming tegen vreemde voorwerpen en contact op een schaal van 0 tot 6. 

Het tweede cijfer op een schaal van 0 tot 9 geeft bescherming tegen vocht en nattigheid aan. Hoe hoger de cijfers, hoe resistenter de betreffende lamp.
Omdat de plafondlamp voor buiten onder een dak worden geïnstalleerd, worden ze meestal niet volledig blootgesteld aan regen. Ze moeten echter van alle kanten opspattend water kunnen weerstaan ​​en een zekere robuustheid tegen stof hebben. een Plafondlamp voor buiten heeft  daarom meestal beschermingsklasse IP44, terwijl IP20 volledig voldoende is voor plafondlampen binnenshuis .

Plafondlampen voor buiten met een hoge lichtopbrengst

Natuurlijk zien plafondlampen voor buiten er niet alleen perfect uit, ze bieden je ook een uitstekende lichtopbrengst. De tuinverlichting voor aan het plafond zijn er vaak met 900, 1200, 1700 of 1800 lumen. Qua lichtkleur zijn de modellen 3000 en 3000 Kelvin verkrijgbaar. Moderne plafondlampen voor buiten werken nu leds. 

Roestvrijstalen plafondlamp voor buiten

Vooral bij buitenlampen is het van belang dat ze robuust en weerbestendig zijn. Roestvrij staal is hier bijzonder geschikt. LED-buitenlampen van roestvrij staal en plafondlamp voor buiten overtuigen door een extreem lange levensduur en een extreem laag stroomverbruik. De combinatie van RVS en LED is een perfect succes. Moderne LED-lampen geven een heerlijk warm wit licht. Optioneel kun je ook gebruik maken van kleurrijke ledlampen en zo de buitenruimte onderdompelen in gekleurd licht. Uiteraard zijn alle buiten plafondlampen en buitenwandlampen voorzien van de nodige beschermingsklasse, zodat weer en wind de hoogwaardige buitenverlichting niet kunnen aantasten.

Plafondlampen voor buiten verschillende uitvoeringen

Misschien vraagt ​​u zich af waar u plafondlampen voor buiten precies moet plaatsen? Heeft u een overdekt terras? Heeft u een luifel voor uw voordeur? Heeft u een houten tuinhuisje in de tuin? Al deze plekken zijn prima plekken om buiten plafondlampen te plaatsen. In tegenstelling tot solarlampen zijn externe plafondlampen met stroomvoorziening volledig onafhankelijk van het weer. 

Hoe vaak de zon ook schijnt, u kunt uw plafondlamp voor buiten eenvoudig inschakelen met behulp van normaal huishoudelijk elektriciteit.Of het nu kubusvormig, rond, ultramodern design of klassiek is, u heeft de keuze om uw buitenruimte veiliger te maken met licht en om interessante lichteffecten in de tuin te brengen.

LED verlichting als plafondlamp voor buiten

Leds zijn bijzonder geschikt als terrasverlichting. Omdat ze zeer energiezuinig zijn, kan LED terrasverlichting ok gebruikt worden als,,plafondlamp voor buiten”ook decoratief gebruikt worden zonder de elektriciteitsrekening onnodig te verhogen. Hierdoor is het zelfs in de koude wintermaanden een verrijking van het huis, waardoor het op een sfeervolle manier in de schijnwerpers komt te staan. LED terrasverlichting kan nu ook gedimd worden, zodat je met een dimmer gemakkelijk de lichtsfeer kan aanpassen en jezelf lekkervrolijk maakt in de winter .

Bijzonder aan ledverlichting op het terras is dat leds nauwelijks UV-straling afgeven. Dit deel van het lichtspectrum, dat een nog kortere golflengte heeft dan blauw licht, wordt door de meeste nachtelijke insectensoorten gebruikt voor oriëntatie. De maan reflecteert bijvoorbeeld ook de ultraviolette stralen van de zon, die door insecten kunnen worden waargenomen . Conventionele gloeilampen hebben een hoog aandeel UV en trekken daardoor veel insecten aan, terwijl leds dit in veel mindere mate doen. Zo kun je tot in de avonduren op een terras met ledverlichting als plafondlamp voor buiten zitten zonder slachtoffer te worden van muggen en ander ongedierte.

Ook op het terras kunnen bijzonder mooie accenten worden gelegd met ledstrips en lichtstrips . Deze kun je aan de randen van het terras of aan het huis zetten. Ze passen zowel onder het dak als op de vloer direct op de huismuur om de buitenkant stijlvol van binnen te scheiden. Lichtstroken vormen een extra frame voor het terras en scheiden het tevens van de rest van de tuin. Niet te grote stijlverschillen niet te maken, maar kies de juiste verlichting voor uw tuin verlichting .