Lichtkleur of kleurtemperatuur per ruimte
Lichtkleur of Kleurtemperatuur is dus niet alleen praktisch (goed zicht), maar ook sfeerbepalend en het heeft invloed op de stemming in een woning. Maar wat voor lichtkleur kies je dan voor je keuken of woonkamer en wat voor kleurtemperatuur gebruiken we in de slaapkamer, dat leggen we hier uit , houd er wel rekening mee dat dit advies is. Lichtkleur is ook altijd nog een persoonlijke beleving.
Kleurtemperatuur
Zoals hier is te zien word de lichttemperatuur aangegeven in kelvin, en zoals we zien hoe lager de temperatuur van de lamp hoe ,,warmer” het licht en hoe gezelliger en warmer de sfeer.
Wat heeft lichtkleur met temperatuur te maken?
De term kleurtemperatuur komt uit fundamenteel fysisch onderzoek. Hoe hoger de temperatuur van een lichtbron, hoe koeler de verlichting lijkt. De heetste sterren in het universum gloeien blauw en wit. Het roodachtig gele licht van onze zon, dat ‘maar’ 5.000 graden warm is aan de oppervlakte, heeft daarentegen een veel warmer effect.
Warme sfeer verlichting woonkamer
De woonkamer is de plek in de woning. Het is een plek waar je verblijft met familie en vrienden. Je kijkt er tv, je leest een boek en misschien werk je er wel eens. Daarom wil je een lichtkleur die geschikt is voor al deze bezigheden. Je wilt er met name een ontspannen en een gezellige warme sfeer. Met een lichtkleur van van 2500 tot 3000 Kelvin zit je zeker goed. Omdat een woonkamer multifunctioneel is, is een instelbare kleurtemperatuur hier erg handig. Zo pas je het licht zelf in voor verschillende bezigheden.
Heldere kleurtemperatuur Keuken
In je keuken breng je veel tijd door. Je bent er hoofdzakelijk praktisch bezig, maar de keuken is ook een plek voor gezelligheid. Je wilt voornamelijk praktisch licht, maar het moet wel sfeervol zijn. Terwijl je je eten bereidt, wil je wel zien wat je aan het doen bent. Kies daarom voor een lichtkleur of kleurtemperatuur van 3000 tot 4000 Kelvin. Zeker boven je fornuis en werkblad is goed licht erg belangrijk.Ju kunt ook voor meerdere lampen kiezen met meerdere schakelaars ,onafhankelijk van elkaar, zo kun je diverse sferen creëren.
Badkamer verlichting
De dag begint en eindigt in de badkamer. Je hebt goed licht nodig om hygiënische taken te verrichten. Je poets je tanden, je kamt je haar, je scheert je baard en je maakt je op.
Vooral bij je spiegel heb je dus wel een heldere kleur nodig. Kies daarom voor een lichtkleur of kleurtemperatuur van 3400 tot 5000 Kelvin. Je plafondverlichting kun je iets warmer nemen dan de verlichting boven je wastafel. Zo heb je een ontspannen sfeer in je badkamer wanneer je bijvoorbeeld in bad ligt
Slaapkamer– sfeerverlichting
In je slaapkamer kom je tot rust. Je slaapt er natuurlijk, maar misschien lees je er ook een boek of kijkt er tv. Je wilt er vooral een zachte en warme lichtkleur die ontspannend werkt. Als je opstaat of ’s nachts naar de wc gaat, is een verblindend licht niet erg fijn. Kies hier voor een Lichtkleur of kleurtemperatuur van 2500 tot 3000 Kelvin. Je kunt voor je plafondlampen of inbouwspots een net iets andere lichtkleur kiezen dan voor je nachtlampjes.
Studeerkamer-concentratie verlichting
In de studeerkamer wil je licht dat je scherp houd. Wat je zeker niet wil, is een te warme lichtkleur of kleurtemperatuur. Door zo’n lichtkleur raken je ogen overbelast en raken je ogen misschien oververmoeid. En dat wil je niet tijdens het werken of studeren. Je wilt geen gezellige sfeer, maar een werksfeer creëren. Kies daarom voor een witte heldere lichtkleur van 4000 tot 5000 Kelvin, je kunt er ook voor kiezen om een bureaulamp met een gerichte bundel die op het boek schijnt, met de juiste lichtkleur te gebruiken.
De lichtkleur neutraal wit
Het effect van de neutraal witte lichtkleur of kleurtemperatuur is gemakkelijk te omschrijven als ‘feitelijk’. Details zijn beter te onderscheiden dan bij warm wit licht, omdat ook opvallende contrasten duidelijk naar voren komen. De neutraal witte verlichting wordt voornamelijk gebruikt in badkamers , keukens en hobbyruimtes – dus overal waar de verlichting activiteiten ondersteunt, maar tegelijkertijd een huiselijke sfeer moet hebben. De limiet voor het daglicht witte gebied is 5.300 Kelvin.
De lichtkleur warm wit
Een warmwitte lichtbuis ziet er gelig tot roodachtig uit en doet denken aan de lichtsfeer tijdens de naderende zonsondergang. De warm witte verlichting is daarom aan te raden waar het gezellig en comfortabel moet zijn, bijvoorbeeld in de woon-of slaapkamer . Over het algemeen wordt het licht kleurbereik van 2.700 tot 3.300 Kelvin warmwit genoemd. Hoe lager de Kelvin-waarde, hoe roder het licht wordt, naarmate het aandeel blauw schijnende frequenties afneemt. Warm wit licht wordt vaak gebruikt voor huisverlichting omdat de lichtkleur of kleurtemperatuur gezellig en uitnodigend is.
De lichtkleur daglicht wit
Daglicht Wit licht ziet eruit als een helder verlichte middag hemel; het aandeel blauwe frequenties is hoog. Daglicht Witte verlichting wordt met name aanbevolen voor werkruimten en werkplaatsverlichting , omdat het de concentratie en prestatie bevordert. Het koud wit licht zorgt ervoor dat kleuren zo realistisch mogelijk worden weergegeven. Dit licht moet dezelfde kleur hebben als daglicht.
Dimbare LED-lampen: pas de kleurtemperatuur aan
De verschillende kleurgradaties van het witte licht zijn heel specifiek toe te passen en vormen een belangrijk instrument bij de lichtplanning door binnenhuisarchitecten. Omdat elke situatie zijn eigen eisen stelt aan de verlichting: licht voor op kantoor moet helder zijn en concentratie stimuleren, licht om op te maken moet daglicht wit zijn en thuis in de woonkamer hou je van gezellig licht met een warmwitte neiging. De kleurweergave van lampen bepaalt de lichtsfeer die een armatuur in de ruimte creëert. Om de verlichting zo flexibel mogelijk te maken, kan de lichtkleur of kleurtemperatuur van steeds modernere LED-lampen zelfs gericht aangepast worden. Dimbare ledlampen en smart home-lampen zorgen voor een instelbare lichtkleur of kleurtemperatuur.
Overzicht van witlichtkleuren
- Warm Wit licht: 2.700 tot 3.300 Kelvin
- Neutraal wit licht: 3.300 tot 5.300 Kelvin
- Daglicht Wit licht:> 5.300 Kelvin
Wat betekent Kelvin in lampen?
De eenheid Kelvin geeft de lichtkleur kleurtemperatuur van een lamp aan. De Kelvin-waarde van een lichtbron geeft aan of de lamp warm licht afgeeft of licht dat koel lijkt. Een armatuur met een laag Kelvin-getal straalt warmwit licht uit. Hoe hoger de Kelvin-waarde, hoe koeler het lichteffect.
“Kelvin” is vernoemd naar William Thomson. De Britse natuurkundige introduceerde en stelde op 24-jarige leeftijd de thermodynamische temperatuurschaal “Kelvin” vast. Bij de lichtplanning van gebouwen, eigendommen en commerciële ruimtes wordt tot op de dag van vandaag rekening gehouden met de kleurtemperatuur in Kelvin.
Waar kan ik informatie vinden over de lichtkleur?
Informatie over de lichtkleur of kleurtemperatuur vindt u meestal op de verpakking van de betreffende lamp. Bij het plannen van verlichting moet ook rekening worden gehouden met de lichttemperatuur van een armatuur.
Welke lichtkleur of kleurtemperatuur
We ervaren warmwit licht als gezellig en comfortabel ; de lichtkleur of kleurtemperatuur varieert tot 3.300 Kelvin . Als de kleurtemperatuur van leds , xenon lampen etc. lager is dan 3.300 Kelvin, dan doet de kleur van het licht denken aan een zonsondergang en is met dit onopvallende licht geschikt voor woon- en slaapkamers.
Neutraal wit licht wordt geactiveerd en is daardoor geschikt voor het werken in de hobbyruimte of op kantoor. Licht tussen 3.300 en 5.300 Kelvin heeft een feitelijk maar uitnodigend effect. Het is ook de ideale lamp voor het aanbrengen van make-up. De waarde 5.300 Kelvin dient als bovengrens voor neutraal wit licht. Tot deze waarde wordt de lichttemperatuur van een lamp neutraal wit genoemd.
Daarboven bevindt zich het gebied met daglicht wit licht dat de concentratie bevordert, dat bijvoorbeeld geschikt is voor felle fabrieks- en winkelverlichting. Kantoorverlichting moet ook daglicht wit licht geven. Bereik van 7.000 tot 10.000 Kelvin zijn ideaal voor heldere, heldere buitenverlichting.
Warmwit of daglichtwit wat is beter?5 gratis tips
Er is geen algemeen antwoord op deze vraag. Zoals ook hier zo vaak het geval is: Het hangt ervan af: Afhankelijk van de aard van de kamers en het doel van de lichtbron, moeten verschillende lampen worden gebruikt. Uiteindelijk kunnen enkele basisregels worden geïdentificeerd:
Tip 1. Appartement :
Hier moet een gezellige, huiselijke sfeer heersen. Daarom moeten in appartementen altijd lampen met een warmwitte kleurtemperatuur worden gebruikt.
Tip 2. Kantoren en gangen :
De absolute behoefte aan daglicht heerst hier nog niet; maar om de doeltreffendheid van de mensen die in het pand werken te waarborgen, moeten ten minste neutraal witte lampen worden gebruikt.
Tip 3. Restaurants :
ook hier moet een feel-good sfeer heersen; daarom worden warmwitte lichtbronnen ook in restaurants aanbevolen.
Tip 4. Tentoonstellingsruimten :
hier moet de bezoeker goed verlicht worden gepresenteerd met nieuwe producten en innovaties. Daarom moet hier neutraal wit tot daglichtwit licht worden gebruikt.
Tip 5. Verkoopruimtes :
Hier zijn de optimale lichtbronnen afhankelijk van de producten die worden aangeboden. Meubels worden bijvoorbeeld in een warmwit licht gepresenteerd, aangezien hier voor de geïnteresseerde al een huiselijke sfeer moet ontstaan. Bij sieraden en horloges daarentegen kan de kleurtemperatuur tot aan daglicht worden gevarieerd, zodat niet alleen alles flitst en glinstert, maar potentiële kopers ook de mogelijkheid geeft om alle details van de filigraan kunst van dichtbij te bekijken. Voedsel zoals kaas, fruit en groenten hebben op hun beurt zoveel mogelijk warmwit licht nodig; Voor vis en vlees is zelfs een speciaal voor deze producten ontworpen roze lamp voldoende.
Conclusie
Voor iedere functie en ruimte kun je een andere kleurtemperatuur toepassen. Het helpt of hindert bij het uitvoeren van bepaalde handelingen. Daarnaast creëer je sfeer met lichtkleur en heeft het invloed op je stemming. Logisch dus dat je voor je slaapkamer een andere lichtkleur of kleurtemperatuur nodig hebt dan voor je studeerkamer. In je slaapkamer wil je ontspannen en in je studeerkamer moet je scherp blijven, verschillende functies die een andere lichtkleur nodig hebben . Bedenk bij het uitkiezen van je lichtbron dus welke sfeer je wilt creëren en welke functie hij heeft. Zo kies jij de juiste kleurtemperatuur.