Daglichtlamp


Wat zijn daglichtlampen?

Op het eerste gezicht lijken veel daglichtlampen alsof ze het natuurlijke daglicht precies kunnen nabootsen. Maar schijn bedriegt vaak, omdat veel daglicht armaturen alleen de kleurtemperatuur van daglicht laten zien.

daglichtlamp

De winter in Nederland is lang, koud en regenachtig of besneeuwd. Voor de meeste mensen is dit een goede gelegenheid om veel tijd thuis in bed of met dierbaren door te brengen en zo min mogelijk buiten te zijn.

Maar niet iedereen kan goed overweg met het donkere seizoen. Volgens een enquête uit 2018 heeft 36% van de vrouwen en 24% van de mannen in de winter last van een acuut sombere stemming . Om dit te voorkomen en toch met veel kracht en motivatie het soms grijze leven van alledag aan te pakken, worden daglichtarmaturen ontwikkeld.Deze grote, felle lampen bootsen zonlicht na en zorgen ervoor dat er meer serotonine wordt aangemaakt. Serotonine vermindert stress, maakt je wakker en geeft je energie . Daglichtlampen hebben hetzelfde effect op ons als zonneschijn en worden daarom ook wel zonlichtlampen genoemd.

Zonlicht is belangrijk voor je gezondheid. Als je, zoals veel mensen, door de coronapandemie minder tijd buiten bent, kun je het gebrek aan waardevolle vitamines compenseren met een daglichtlamp.In ons aankoopadvies laten we je kennismaken met de verschillende soorten daglichtlampen, leggen we je uit hoe je ze het meest verstandig gebruikt en of ze een echt alternatief zijn voor antidepressiva . Lees verder om de beste daglichtlamp voor jou persoonlijk te vinden.

In het algemeen kan worden gezegd: als je last hebt van een depressie en daar behandeling voor nodig hebt, moet je investeren in een goed apparaat voor lichttherapie.Maar als je alleen het gevoel hebt dat je in de winter sneller uit de toon valt of dat je vaak moe en ongericht bent tijdens kantoorwerk, maar zonder je erg verdrietig te voelen, is de aankoop van een daglichtlamp om de sfeer op kantoor te verlichten en een beetje zon naar de werkplek brengen is logisch.

Om optimale kijk- en werkomstandigheden op uw werkplek te creëren, dient u er daarom bij het kopen van een daglicht armatuur voor te zorgen dat u in de productomschrijving de term ” volledig spectrum licht ” vindt en dat het een ” gecertificeerd medisch product ” is.

Daglichtlampen zijn zeer geschikt om te gebruiken als hobbylamp, handwerklamp en/of leeslamp.
‘s Avonds en op donkere dagen merken we vaak dat de verlichting in huis tekort schiet om hobby-activiteiten of lezen op een ontspannen manier te kunnen doen. Kleuren zijn nauwelijks te onderscheiden en het is moeilijk om details en contrast te zien. Het gevolg is dat we gaan turen, daardoor snel vermoeid raken en dan maar ophouden met iets wat we graag doen en dat is toch jammer!

Hoe werken daglichtlampen?

Led-daglichtlampen produceren daglicht uit fosfaten. Hierdoor ontstaat een licht dat 96% vergelijkbaar is met natuurlijk daglicht. We bereiken een bijna volledige benadering van natuurlijk zonlicht door een apparaat aan te sluiten dat de daglichtlamp flikkert en op een energiebesparende manier bedient.Onderzoek heeft uitgewezen dat dit licht door gebruikers als bijzonder prettig wordt beoordeeld.

Wie is overgestapt van andere soorten verlichting, wil niet meer terug. In huis en op kantoor moet je wennen aan dit onbekende daglicht. Maar na korte tijd raakte iedereen aan het licht gewend. Het resultaat: het algemeen welzijn is verbeterd, lezen en computerwerk zijn allemaal aangenamer. Gebrek aan concentratie en hoofdpijn behoren tot het verleden.

Let op: ramen in kantoren en woonkamers houden een groot deel van het onzichtbare licht tegen (onder 400 nanometer en boven 700 nanometer). Dit onzichtbare deel van het licht wordt buitenshuis door onze ogen geabsorbeerd en draagt ​​bij aan ons welzijn.

Voordelen van daglichtlampen?

Onjuiste verlichting leidt tot depressie en een gebrek aan concentratie, klachten door hoofdpijn of pijnlijke ogen.

Zonlicht versterkt het immuunsysteem, regelt de hormonale balans, reguleert de bloeddruk en ondersteunt de stofwisseling. Daglichtarmaturen kunnen het gebrek aan zonlicht compenseren.Koop je een daglichtlamp met volledig spectrum licht voor op je bureau, dan bespaar je jezelf en je hersen stress en kun je je ogen beschermen en langer geconcentreerd werken.

In tegenstelling tot de klassieke spaarlamp CFL is de led-daglichtlamp helder zodra deze wordt ingeschakeld (snelle start). Voor het oog onmerkbare flikkering veroorzaakt stressreacties in het lichaam, onze lampen zijn in het hele bereik absoluut flikkervrij en hebben een flikkerfusiefrequentie van 25.500 KHz. Ook de mogelijke energiebesparing mag niet onvermeld blijven. Onze lampen verbruiken 90% minder elektriciteit dan conventionele gloeilampen.

Een led-daglichtlamp met EVG (elektronisch voorschakelapparaat) gaat drie keer zo lang mee als conventionele tl-buizen of lampen.

Welke soort daglichtlampen?

De lichtintensiteit van zonlicht kan op zomerdagen oplopen tot 100.000 lux en u kunt uw batterijen opladen. Op saaie winterdagen is het maar 3.000 lux, daarom zijn daglichtlampen op je werkplek vooral in het grijze en koude seizoen de moeite waard.In de productbeschrijving van daglicht armaturen wordt in de meeste gevallen een lichtintensiteit waarde van 10.000 lux gegeven. Strikt genomen is de lichtintensiteit geen directe eigenschap van de daglichtlamp. Het geeft eenvoudig aan hoeveel licht er in uw oog komt. Hoe verder je van de daglichtlamp aan het bureau zit, hoe minder licht je krijgt.

De luxwaarde op de verpakking van een daglicht lamp is dus alleen geldig voor de opgegeven afstand. Hoe verder je op je bureau van de lamp zit, hoe minder licht je oog bereikt en hoe minder positief het effect.Een voorbeeld van een daglichtlamp met een indicatie van 10.000 lux:

 • 10 centimeter afstand: 10.000 lux
 • 40 centimeter afstand: 4.000 lux
 • 60 centimeter afstand: 2.300 lux

Als u de daglicht lamp op uw bureau niet alleen als bureaulamp maar ook voor lichttherapie wilt gebruiken, raden wij u aan om daglichtlampen met 10.000 tot 25.000 lux te zoeken. U kunt dus ontspannen op de stoel zitten en toch genieten van het volle effect. Als alternatief kunt u de tijd die u voor de daglichtlamp doorbrengt, verlengen.

De kleurtemperatuur van je daglichtlamp heeft een grote invloed op hoe gefocust je kunt werken. Het wordt weergegeven in de eenheid Kelvin en geeft informatie over hoe warm of koud het licht wordt weergegeven:

 • Warm wit: 2.200 – 3.300 Kelvin
 • Koud wit: 3.300 – 5.300 Kelvin
 • Daglichtwit / koelwit: 5.300 – 8.000 Kelvin

Als de lichtkleur te warm is, word je snel slaperig en zal je concentratie sneller dalen. Hoe feller de lichtkleur, hoe geconcentreerder en alerter u bent.

Als u gevoelige ogen of problemen met het gezichtsvermogen heeft, moet u zeker een oogarts of opticien raadplegen voordat u een daglichtlamp koopt om uzelf te beschermen tegen mogelijke bijwerkingen. Hoe dan ook, het loont de moeite om voor een dimbare lamp te kiezen, aangezien het soms zeer felle licht door sommigen als fel of oncomfortabel wordt ervaren. Een variabele kantelbare zonlichtlamp is handig als u wilt voorkomen dat verblind door de zon lamp of de lamp op verschillende plaatsen te gebruiken zonder zich zorgen te maken, moet je een model te kopen met een variabele helling.

Hanglampen zijn handig voor kleine appartementen zeker als je weinig ruimte beschikbaar hebt in je appartement en toch de kleine kamer wilt verlichten met een daglichtlamp, zou je een model met wandophanging moeten kopen.Zo kun je de lamp permanent aan de muur bevestigen en hoef je hem niet op een andere plek op te bergen waar niet genoeg ruimte is. Als je dit probleem niet hebt, kun je om praktische redenen natuurlijk ook in een groot appartement kiezen voor een daglichtlamp met een muurbeugel.

led schijnwerper

LED-paneel als  daglichtlamp?

Er zijn nu LED-panelen ook als volspectrum daglicht armaturen in verschillende maten. Met dit full spectrum LED paneel haal je een zeer natuurlijke verlichting in je kamers. Het spectrum van deze praktische lampen komt heel dicht bij natuurlijk zonlicht en biedt daarom vergelijkbare ondersteunende effecten als de zon: je kunt heel goed zien (bijvoorbeeld van kleuren en niet schrijven), je kunt beter concentreren en je blijft lang fit en wakker.

De speciale armaturen in de uitvoering als LED panelen uit de natuur zijn ook geschikt voor commercieel gebruik, dwz lange brandtijden per dag. Bovendien zijn ze dankzij een speciale diffusor met een verblindingsfactor UGR <19 ook geschikt en goedgekeurd voor computerwerkplekken. In de standaardversie, dus niet dimbaar, zorgen de bijna natuurlijke LED-panelen voor flikkervrij licht.

Monteren daglichtlamp?

Er zijn verschillende montagemogelijkheden. U kunt het LED-paneel eenvoudig in verlaagde plafonds plaatsen. Ook hangende montage is eenvoudig met onze staalkabels . Voor bevestiging aan massieve plafonds of betonnen plafonds zijn is er een passend montage frame voor eenvoudige en snelle montage.

Daglichtlamp voor Fotoshoot?

Fotografen gebruiken daglichtlampen om zelfs op sombere dagen voor voldoende helderheid te zorgen. Fotoshoots in de open lucht of in de studio hebben sterke verlichting nodig om een ​​goede fotokwaliteit te garanderen. Met de daglichtlamp kun je de lichtomstandigheden rond het middaguur nabootsen die, in tegenstelling tot de flitser, de hele periode van de shoot kunnen duren. Als het buiten bewolkt is of andere omstandigheden zorgen voor sombere lichtomstandigheden, dan kunt u de daglichtlamp gebruiken om het zonlicht ‘s middags na te bootsen en zo voor gerichte, betere resultaten voor uw foto object te zorgen – of het nu gaat om portretten, familie foto’s of opnames van Kinderen.

Daglichtlamp werkplek

Daglichtlampen voor op kantoor kunnen onvoldoende licht of blootstelling aan computerschermen compenseren. Dit bevordert geconcentreerd werken en verbetert de prestaties. Een internationale studie toonde in 2014 aan dat daglicht op de werkplek de algehele kwaliteit van leven verbetert. De bestudeerde kantoormedewerkers sliepen langer, waren lichamelijk actiever en voelden zich beter als ze voldoende daglicht kregen op het werk.

Voel je je vaak uitgeput maar kun je ‘s avonds niet goed in slaap komen? Moet je op je werk vaak je ogen dichtknijpen om de beelden op het scherm goed te zien? Heb je vaak last van hevige hoofdpijn na een aantal uren op kantoor? Het kunstmatige zonlicht van een bureaulamp kan helpen bij deze kwalen.Dus het toepassen van een daglichtlamp op de werkplek kan een positief effect hebben op de werkprestatie.

Volledig spectrum daglichtlampen?

Zonlicht bevat alle lichtkleuren die egaal helder schijnen op het kleurenspectrum. Conventionele fluorescentielampen kunnen daarentegen alleen waarden bereiken die vergelijkbaar zijn met zonlicht in het rode, gele en groene bereik.

De tussenliggende kleuren glanzen zwakker of zijn meestal helemaal niet beschikbaar. Je brein kan de ontbrekende plekken compenseren, maar dit is erg vermoeiend en contraproductief als je aan je bureau werkt.Bij daglichtlampen met volledig spectrum licht zijn de hiaten echter niet aanwezig. Alle lichtkleuren schijnen relatief gelijkmatig en kunnen bijna identiek natuurlijk daglicht simuleren. Het volledige spectrum licht wordt ook als aangenamer en minder vermoeiend ervaren.

Lichttherapie met daglichtlampen

Het gebrek aan licht in de winter verstoort de balans van melatonine en serotonine in ons lichaam. Deze twee hormonen regelen onze interne klok.

Melatonine zorgt ervoor dat we kunnen slapen en komt vrij als er geen licht is. Serotonine daarentegen helpt ons ‘s ochtends wakker te worden en komt vrij als er licht is. Serotonine werkt ook als een endogeen antidepressivum. In de donkere wintermaanden is er een tekort aan serotonine – we zijn moe, slap, lusteloos en melancholisch.

Een daglichtlamp stimuleert het lichaam om meer serotonine af te geven en minder melatonine aan te maken. Studies hebben aangetoond dat lichttherapie met daglichtlampen net zo goed kan helpen bij depressieve stemmingen in de winter als psychofarmaca. De lichttherapie zou nog sneller moeten werken en heeft in tegenstelling tot medicatie geen ernstige bijwerkingen.

 • Lichttherapie met kunstmatige bronnen is bedoeld om een ​​gebrek aan natuurlijk zonlicht te compenseren. Zo worden krachtige lampen gebruikt om:
  • versterken van de slaap / waakcyclus
  • verlichten symptomen van seizoensgebonden affectieve stoornis (SAD), ook bekend als “winterdepressie”.
 • Over het algemeen mogen degenen die optische straling voor therapeutische doeleinden gebruiken, dit niet doen zonder een arts te raadplegen.

Licht stelt ons niet alleen in staat om te zien, maar heeft ook invloed op het niveau van endogene boodschappersubstanties zoals melatonine of serotonine in het bloed.

Licht fungeert als een “tijdwaarnemer”, stelt onze lichaamsklok in, synchroniseert het menselijk lichaam met zijn omgeving en beïnvloedt onze stemming. Deze reacties worden grotendeels gemedieerd door lichtgevoelige cellen in het netvlies van het oog (fotogevoelige ganglioncellen in het netvlies).

Blauw licht (golflengten van ongeveer 480 nm ) is bijzonder effectief. Deze golflengten produceren de sterkste stimulatie van het pigment melanopsine. In de lichtgevoelige ganglioncellen is dit pigment betrokken bij het proces van synchronisatie van het lichaam met de dag / nachtcyclus.

Lichttherapie heeft over het algemeen een positief effect op de geest, zelfs bij mensen die geen depressieve stemmingen hebben. Voordat u echter besluit tot lichttherapie, moet u een paar dingen ophelderen: 

Depressieve stemmingen kunnen niet alleen worden veroorzaakt door een gebrek aan licht. Er zijn ziekten die ook de geest kunnen beïnvloeden. Deze omvatten: traag werkende schildklier, hypoglykemie, virusziekten of chronische vermoeidheid. Bij deze ziekten werkt lichttherapie mogelijk helemaal niet. U dient daarom vooraf medisch advies in te winnen en ervoor te zorgen dat uw slechte humeur niet door een van deze ziekten wordt veroorzaakt.

Hoe daglichtlamp gebruiken

Hoe lang een daglichtlamp per dag gebruiken?

Een daglichtlamp geeft ongeveer 5000 uur licht. Bij normaal gebruik gaat hij ongeveer tien jaar mee. Het belangrijkste doel van lichttherapie is om het dag-nachtritme weer in balans te brengen.Bij 10.000 lux is een half uur per dag voor de daglichtlamp voldoende. Als de daglichtlamp niet zo helder is, zou het meer tijd moeten duren. Voor de meeste mensen is ‘s ochtends de beste tijd om lichttherapie te doen. 

Zijn daglichtlampen gevaarlijk?

Zolang de daglichtlamp een UV-filter heeft, wordt deze niet als schadelijk voor de ogen beschouwd. Mensen die aan een oogziekte lijden, moeten echter zeker hun oogarts raadplegen voordat ze een daglichtlamp gebruiken.

Hoe vaak moet je een daglichtlamp gebruiken?

Vanaf 10.000 lux is een half uur per dag voor de lamp voldoende. Als de lamp niet zo helder is, zou het meer tijd moeten zijn. Voor de meeste mensen is de beste tijd voor lichttherapie ‘s ochtends.

Hoe lang duurt het voordat lichttherapie werkt?

Normaal gesproken werkt de lichttherapie na twee tot vijf dagen. Als de lichttherapie gedurende deze tijd geen effect heeft, kan de verlichtingssterkte van de daglichtlamp worden verhoogd of de duur van de verlichting worden verlengd. Een extra lichte douche in de avond is ook nuttig.

Tip: Let ondanks de aanbeveling op je eigen ritme en forceer jezelf geen kunstmatig ritme. Ontdek wanneer lichttherapie overdag het beste voor u is. Dat kan ook ‘s avonds zijn. Als u daarna echter moeite heeft om in slaap te vallen, is een vroeger tijdstip beter.

U kunt ontbijten, lezen, werken of gewoon mediteren tijdens de dagelijkse lichttherapie. Het enige belangrijke is:

 • Ga ongeveer een halve meter voor het fluorescerende scherm zitten en houd je ogen open.
 • Je hoeft niet de hele tijd in de lamp te kijken, het is voldoende als je er af en toe naar kijkt.