Badkamerverlichting


Badkamerverlichting welke lamp voor in de badkamer?

De badkamer is een levensgebied – ook al heb je op dit moment nog de indruk van niet Bewaar je liever het gevoel van welzijn voor andere kamers en sla je de badkamer praktisch over? Maar toch: zoals in elke andere (woon) kamer , moeten in de badkamer lampen worden gebruikt die in ieder geval de eerste twee van de drie soorten licht geven.

  • Algemene badkamerverlichting ter oriëntatie (niet struikelen / naar het toilet gaan)
  • Vierkante badkamerverlichting voor bijzondere visuele taken (make-up / scheren)
  • Omgevingsverlichting om u een goed gevoel te geven (als u wilt, is dit optioneel)

Een goede oriëntatie verlichting als je naar de badkamer moet, bijvoorbeeld om naar het toilet te gaan, de was op te halen of gewoon door te vegen. De ruimteverlichting wordt vooral toegepast op de spiegel in de badkamer. Zodat u zonder schaduwen kunt opmaken, scheren of wassen. Ambient verlichting in de badkamer maakt van een plank in een gloeiende tempel van wellness artikelen of creëert een kalmerende paarse kleur de hele kamer.Om deze taken te vervullen worden op verschillende plaatsen in de badkamer verschillende lampen gebruikt .

Welke plafondlamp als Badkamerverlichting?

De plafondlamp in de badkamer zorgt voor basisverlichting . Het ontwerp is overwegend wit met chroomkleurige elementen. Dit ziet er bijzonder elegant en strak uit – passend bij de uitstraling voor vrijwel elke badkamerverlichting. Niet per se JOUW badkamer? Kies dan voor een plafondlamp in vintage of landhuis design.

badkamerverlichting

BADKAMERVERLICHTING: WAT IS BELANGRIJK?

Bij het kopen van badkamerverlichting zijn er verschillende factoren waarmee u rekening moet houden. Het belangrijkste hierbij is dat de lamp waterdicht moet zijn. De regel hierbij is dat in de hele badkamer een minimale IP-beschermingswaarde van IP44 vereist is. Als de verlichting dichter dan 50 centimeter van het water wordt geplaatst, raden we zelfs het gebruik van IP65-beschermde verlichting aan, zoals LED-inbouwspots of strips. Zo weet je zeker dat de verlichting in je badkamer niet alleen qua uitstraling geschikt is, maar ook qua waterdichtheid.

Welke wandlamp in de Badkamer?

In de regel worden wandlampen op de spiegel in de badkamer geïnstalleerd. Maar natuurlijk is er ook de mogelijkheid in de badkamer om de algemene badkamerverlichting te ondersteunen met heldere wandlampen. Let er in dit geval op dat er geen verblinding is, d.w.z. een lichtbron die niet direct zichtbaar is en een bevestiging in het bovenste derde deel van de muur of op een hoogte van ongeveer 1,70 tot 1,80 m.

inbouwspots badkamerverlichting

Welke inbouwspots in de badkamer?

Met name in kleine badkamers kan het aantrekkelijk zijn om voor badkamerverlichting te kiezen die geen extra ruimte inneemt . Maar ook z. B. in veel hotels en zwembaden worden inbouwspots gebruikt als badkamerverlichting. De reden: ze zien er gewoon stijlvol uit ! De montage is helaas wat complexer, want voor inbouwspots heb je ook een verlaagd gipsplaten plafond in de badkamer nodig.

Meervoudige spots kunnen een badkamer gelijkmatig verlichten . Misschien niet zo egaal als de platte LED panelen, maar wel heel egaal. En in tegenstelling tot panelen (dunne plaat met licht), komt het design aspect (mooie omlijsting en kappen) ook bij spots om de hoek kijken . Maar zorg er ook voor dat hier geen verblinding is . In de badkuip liggen en rechtstreeks in een felle lichtbron kijken, heeft echt niets te maken met een goed gevoel!

Welke Spiegelverlichting in de badkamer?

Dat er spiegellampen gebruikt moeten worden in de badkamer als badkamerverlichting heeft te maken met het feit dat je het licht van de plafondlamp meestal zelf in de weg staat. Er vormen zich schaduwen op het gezicht. De lippenstift komt overall terecht, alleen niet op de lippen. En je scheert per ongeluk de helft van je baard af. Een extra lichtbron , de spiegellamp, wordt in de badkamer als badkamerverlichting gebruikt om schaduwen te voorkomen . Deze moet een zeer goede kleurweergave hebben en volledig verblindingsvrij zijn – anders is het onmogelijk om in de spiegel naar jezelf te kijken. En dat heeft echt niets met jou te maken!

U kunt de spiegel op verschillende manieren verlichten. U kunt een spiegel kopen inclusief verlichting , of kiezen uit een breed assortiment spiegellampen. Het kunnen ledlampen zijn, maar ook in de vorm van een led strip voor wandmontage zijn erg populair omdat ze naast of boven de spiegel kunnen worden geïnstalleerd. De verlichting moet zeer intens zijn (zodat u zich bijvoorbeeld niet snijdt tijdens het scheren), maar tegelijkertijd een beetje verspreid zijn  zodat het niet verblindt en geen ongewenste schaduwen op het gezicht creëert .
Wil je dat je badkamer trendy is, dan kun je de spiegel decoreren met ledstrips die ook van kleur kunnen veranderen.

Led badkamer verlichting?

Ook in de badkamer is het de eerste keuze : ledverlichting. Of het nu gaat om LED-inbouwspots, LED-spots of LED-plafondlampen: met de LED-badkamerverlichting wordt energie bespaard en dankzij de duurzame lichttechniek is onderhoud overbodig . Let er in ieder geval op dat de kleurweergave zeer goed is en, zeker bij vast ingebouwde badkamerverlichting (want je kunt ze later niet vervangen) , dat de helderheid geschikt is voor de ruimte , dus een goede lichtstroom in lumen.

badkamerverlichting

Hoeveel lumen in de badkamer?

De vraag “Hoeveel spots of lichtbronnen heb ik eigenlijk nodig in de badkamer en hoe fel moeten ze zijn?” Is erg moeilijk te beantwoorden. Of: het is helemaal niet moeilijk – als je rekening houdt met de aard van de ruimte . Bijvoorbeeld de muur- en tegelkleuren of de afmetingen, hoeken, kasten en meer. De badlkamerverlichting moet precies op de kamer zijn afgestemd en wat in de ene badkamer past, kan voor de andere te donker of te licht zijn. Niets kan hier om een ​​goede lichtplanning heen .

Welke Ip waarde in de badkamer?

Vocht en elektriciteit – een levensbedreigende combinatie! In ieder geval zonder de juiste beschermingsklasse voor uw lampen.Op dit punt een belangrijke opmerking: laat een elektricien de badkamerverlichting installeren!Ze kennen ook de veiligheidsvoorschriften van de NEN1010 het beste en Het bevat alles over veiligheid in een vochtige ruimte en waar u badkamerverlichting aan moet voldoen.Kijk ook goed op de voorschriften van het product.

Waterdichte verlichting badkamer

De beste badkamerverlichting is waterdichte badkamer verlichting, de armaturen zijn beschermd tegen extreme water gebruik.De waterdichte badkamer verlichting is veilig en beschikbaar in prachtige design’s.

Heeft Licht invloed op de kleur van de tegels?

Of je badkamer nu groot of klein is, voor diffuus licht heb je een plafondlamp nodig. U kunt kiezen tussen plafondlampen en plafondspots. Ook badkamerverlichting in de plafondkoof , die direct in het plafond wordt ingebouwd, wordt steeds populairder . Vergeet niet dat de intensiteit van het licht ook de kleur van de tegels beïnvloedt. Donkere tegels reflecteren minder licht dan lichte, dus sterkere badkamerverlichting of meer lampen moeten worden geïnstalleerd. 

Helderheid en lichttemperatuur in de badkamer


Let bij de keuze van de leds niet alleen op de beschermingsklasse, maar ook op de helderheid en de lichttemperatuur.Helderheid wordt gemeten in lumen (afkorting: lm). Hoe hoger de eenheid, hoe helderder deze is. Op de vraag hoeveel lumen je nodig hebt voor je badkamer is er helaas geen algemeen antwoord. Dat hangt af van de grootte van de kamer, de kleuren van de muren en uw persoonlijke belevingen.

Naast de helderheid verschillen LED’s ook in hun temperatuur , die wordt aangegeven in Kelvin . Het geeft aan hoe warm of koud het licht is. Hoe hoger het getal, hoe witter en koeler de lamp. Afhankelijk van de toepassing zijn er verschillende temperaturen nodig in uw badkamer. Lichte en witte tinten zijn geschikt voor bijvoorbeeld make-up, terwijl warme tinten juist gebruikt moeten worden om te ontspannen. Warm wit licht heeft ongeveer 2700 k, koel daglicht ongeveer 7000 k.

Hoeveel licht heeft uw badkamer nodig?

De juiste badkamerverlichting hangt grotendeels af van de grootte van de badkamer. Plafondverlichting met extra licht op de spiegel is alleen aan te raden voor kleine en middelgrote badkamers. Grotere en ruime badkamers moeten worden uitgerust met extra lichtbronnen. Zodat de douche en het bad, bijzondere meubelstukken of decoraties in het juiste licht komen te staan.

Lampenkappen zetten accenten in de badkamer

Het effect van het licht wordt ook beïnvloed door de keuze van lampenkappen en afdekkingen. Opaal of mat glas zorgt voor een bijzonder zacht licht. Ook de maat van de kap of de hoes speelt een doorslaggevende rol: hoe groter de kap is in verhouding tot de kracht van de lamp, hoe zachter het licht. Dit geldt ook voor halogeenlicht.

Badkamer verlichting plafond

Voor de algemene badkamerverlichting kun je het beste een plafondlamp nemen die dimbaar is, kom je ‘s ochtends de badkamer in dan kun je de badkamerverlichting rustig laten stralen, je kunt dan rustig wakker worden.

Indirecte plafondverlichting als badkamer verlichting

Een nieuwe trend in inloopdouches is indirecte plafondverlichting. Tegenwoordig zijn er extra grote regendouches die in het plafond zijn ingebouwd. De randen van dit systeemplafond zijn ideaal voor het plaatsen van indirecte verlichting. Dat ziet er erg stijlvol uit.

Indirecte wandverlichting

Er staan ​​altijd tientallen flesjes en potjes in een douche: shampoo, douchegel, conditioner, etc. Om de vloer schoon te houden, bouwen sommigen een nis in de douchewand. Ook hier gebruik je indirecte badkamerverlichting met een waterdichte ledstrip.Deze ledstrip kun je ook in rgb uitvoering plaatsen om zo een fijne sfeer te creëren met deze badkamerverlichting.

Een gekleurde muur als badkamerverlichting

Wilt u het ultieme wellness gevoel in uw badkamer brengen? Installeer dan een lichte wand in je douche. Dit is een semi-transparante kunststof plaat met daarachter een RGBW ledstrip. Deze wand breekt het licht en zorgt voor een prettige, diffuse gloed. De kleur kies je natuurlijk zelf.

Verlichte muurnissen

Nissen in tegelwanden hebben veel voordelen: ze zijn rondom afgedicht en dienen als praktische en gemakkelijk te reinigen opbergruimtes in de badkamer en douche. Een badkamer met verlichte nissen en een ligbad dat zich onderscheidt van de vloer wordt een wellnessoase. 

Licht op de gootsteen

De juiste verlichting voor de wastafel is bijzonder belangrijk, hier komt tenslotte de nitty-gritty om de hoek kijken – er goed uitzien of niet. Waarbij het minder gaat om de ijdelheidsverlichting en meer om de spiegel die erboven hangt. 

Hierbij geldt het volgende: Twee lampjes rechts en links van de spiegel verlichten het gezicht gelijkmatig en minimaliseren de vorming van schaduwen. Als licht alleen van boven komt, werpt het lelijke schaduwen op het gezicht. Ideaal als het licht over de gehele hoogte van de spiegel wordt geleid. Maar twee enkele lampen doen het ook.

De verlichtingssterkte moet ongeveer 300 lux bedragen op een afstand van 30 cm voor de spiegel. Met andere woorden, waar we ruwweg ons hoofd bewegen. De lichtintensiteit is eenvoudig te meten met een luxmeter. Maar je kunt ook twee lampen gebruiken die samen 300 lumen uitstralen.

Je kunt natuurlijk een lamp boven de gootsteen plaatsen. In het geval van een onderkast met een lade kan het echter ook handig zijn als de lampen boven het uittrekelement worden geplaatst, d.w.z. iets verschoven in de kamer worden gemonteerd. Hierdoor heb je een beter overzicht als de lade uitgetrokken is.

Badkamer verlichting Licht op de badkuip

Als het gaat om het verlichten van de badkuip, gaat het minder om helderheid dan dat het gezellig en sfeervol is. We willen tenslotte meestal ontspannen en ons goed voelen in het bad. Dus spot uit en sfeerlicht aan.Plan geen licht direct boven de badkuip, omdat dit tijdens het baden verblindend kan zijn. Als er geen andere manier is, zorg er dan in ieder geval voor dat het licht gedimd kan worden. U kunt dus de helderheid verlagen terwijl u in bad zit.

Wees creatief met de verlichting rond de badkuip. Misschien moet het een sterrenhemel zijn of een verlichte nis. Of u bent van plan genoeg opbergruimte te hebben om kaarsen op te zetten. Dat is pure romantiek.

Licht op de badkuip

De douche is vaak het donkerste deel van de badkamer. Maar dat hoeft niet zo te zijn. Er zijn voldoende lampen die ook gebruikt kunnen worden in het spatgedeelte van de douche. Licht ja, verblindend nee – dit advies is altijd van toepassing, ook onder de douche. Verlicht gewoon de muur. De weerkaatsing van het licht verlicht de douche voldoende. Zeker als je voor de doucheruimte lichtgekleurde tegels gebruikt. Met zwart keramiek wordt het iets moeilijker. Kies dan voor lampen met diffuse lichtverdeling.

Bij het gebruik van hoofddouches moet u ervoor zorgen dat het licht en de douche niet met elkaar in conflict komen. Voorkom dat de douche schaduwen werpt na het installeren van een plafondlamp.Hoofddouches met ingebouwde LED-verlichting zijn absolute luxe. Sommigen van hen geven zelfs gekleurd licht af. In alle denkbare kleuren. Perfect voor kleurlichttherapie.

Licht op het toilet

Heb je echt een lamp nodig op het toilet? Als fervent lezer op het toilet zeg ik daar ja op. Ok, ik gebruik meestal mijn reader, maar af en toe lees ik er ook tijdschriften of pak ik een boek van echt papier.Om ervoor te zorgen dat het licht geen schaduw werpt op de wc dan moet de armatuur niet direct boven het toilet worden gemonteerd, maar iets verder de kamer in. Wil je het licht apart aan- en uitzetten, dan plan je een schakelaar naast het toilet.

Wil je alleen ‘s nachts beter de weg naar het toilet vinden, dan kan je vloerspots proberen. Houd er echter rekening mee dat bij een dergelijke lamp net boven de vloer onnauwkeurigheden in de verwerking veel duidelijker worden. Aan de andere kant geven vloerlampen een zeer aangenaam licht dat een heel bijzonder ruimtelijk gevoel geeft.