12 volt tuinverlichting

12 volt tuinverlichting
Accepteren

12 volt set buitenverlichting
Accepteren
12 volt tuinverlichting
Accepteren
12 volt tuinverlichting
Accepteren

12 volt tuin verlichting
Accepteren
12 volt verlichting
Accepteren
12 volt tuinverlichting
Accepteren

verlichting tuin 12 volt
Accepteren
tuinverlichting laagspanning
Accepteren

12 volt tuinverlichting

Tuinverlichting installeren? Vind je het lekker om in de tuin te zijn in de zomer, zoals zoveel mensen? Dan wil je er natuurlijk het hele jaar van genieten. Dat kan met goede 12 volt tuinverlichting. Het installeren van de 12 volt tuinverlichting is vaak helemaal plug and play. Er zijn een aantal dingen om op te letten. Bekijk deze blog voor de tips voor het installeren van de 12 volt tuinverlichting. Zo kunt u het hele jaar door genieten van uw 12 volt tuinverlichting in de tuin.

Laagspanning tuinverlichting

Dankzij de moderne LED-technologie zijn er een groot aantal spots en spots om je eigen tuin te verlichten. Op deze manier kan zelfs in het donker een gezellige sfeer worden gecreëerd. In de meeste verlichtingssystemen werkt de laagspanningstechniek met een spanning van 12V, maar er zijn ook systemen met 24V op de markt. Door de laagspanningstechniek kunnen beide systemen veilig worden geïnstalleerd.

12 volt tuinverlichting

De belangrijkste vragen bij het installeren van tuinverlichting:

 • de IP-beschermingswaarde:
 • hoeveel regen valt er op de lichten
 • Vocht van de ondergrond.
 • Maar ook technische factoren spelen een rol bij de aanleg van tuinverlichting. Denk bijvoorbeeld na over hoe je het elektriciteitsnet rondom je verlichting installeert.

Tuinverlichting installeren Tip 1: De IP-beschermingswaarde

Een belangrijke factor bij het installeren van tuinverlichting is de IP beschermingsklasse, er zijn drie belangrijke IP beschermingsklassen: IP20, IP44 en IP65. Deze IP-waarden bepalen de stofdichtheid en de mate van bescherming tegen water en vocht. Meer hierover leest u in onze blog over IP-beschermingsklasse .

Als het om tuinverlichting gaat, is het belangrijk dat je verlichting kiest op basis van de ruimte in de tuin. Onder een overkapping kunt u kiezen voor tuinverlichting met een IP-beschermingsklasse van IP-44. Plaats de lamp of spot niet onder een afdak. Als er neerslag in de verlichting kan komen, kies dan voor een armatuur of spot met een IP-waarde van 65.

Vooral het tweede getal is hier belangrijk. De 5 geeft aan dat deze lamp absoluut spatwaterdicht is. Een goede IP-waarde zorgt ervoor dat de armatuur of spot niet beschadigd raakt door waterschade en dat u jarenlang kunt genieten van uw nieuw ontworpen tuinverlichting. Zorg ervoor dat je geen tuinverlichting kiest met een IP-waarde van 20, aangezien de verlichting niet tegen vocht kan en alleen geschikt is voor binnentoepassingen.

Installeer tuinverlichting Tip 2: locatie en oppervlakte

Hoewel tuin verlichting gaat altijd over vocht, kunt u de hoeveelheid vocht te beperken door slim de lichten te plaatsen. Hierdoor gaat de tuinverlichting langer mee. De lampen of schijnwerpers mogen in geen geval in een put worden geplaatst. Hoewel goede tuinverlichting zeer effectief is tegen water, is de verlichting nooit 100% waterdicht. Als er water in een put komt, wordt de lamp of schijnwerper overstroomd. Dit kan gevolgen hebben voor de levensduur van de tuinverlichting. Plaats de verlichting altijd op een vlakke of hogere ondergrond. Een ander voordeel is dat de armatuur vrij kan schijnen en de armatuur of spot zo een groter oppervlak kan verlichten.

Bij hevige regenval wordt de grond rond de armatuur of spot vochtig. Langdurige blootstelling aan de drassige grond kan waterschade aan de tuinverlichting veroorzaken. Daarom adviseren wij u om bij het plaatsen van de tuinverlichting, die nodig is voor de verlichting, een dieper gat te graven. Leg vervolgens een laag grind in de put en plaats de lamp of vloerspot erin. Het grind verbetert de afvoer van overtollig grondwater, waardoor de verlichting korter wordt blootgesteld aan een vochtige ondergrond. Dit maximaliseert de levensduur van de tuinverlichting.

Tuinverlichting aanleggen Tip 3: Waterdichte kabelverbindingen

Je wilt natuurlijk geen tuin vol zichtbare bedrading. Zo leg je de bedrading van de tuinverlichting onder de grond. Het is vooral belangrijk dat de bedrading vochtbestendig is. In de praktijk zien we regelmatig kabels ondergronds verbonden met plakband. Dit werkt een tijdje prima, maar in het geval van een regenseizoen zullen de lampen of schijnwerpers defect zijn.

Om schade aan de lampen of schijnwerpers te voorkomen, raden wij het gebruik van kabelverbindingen aan , zoals speciale IP68 kabelconnectoren. Deze kabelstekkers zijn extreem goed bestand tegen vocht en zorgen ervoor dat je de kabels nooit hoeft op te graven.

10 Voordelen van 12 volt tuinverlichting

Veilig voor mens en dier

Een 12 volt laagspanningsverlichting is absoluut veilig, ook voor huisdieren en spelende kinderen.

ALLYOUNEED is een stopcontact

Voor het installeren van 12 volt tuinverlichting heb je geen elektricien nodig, je hebt alleen een stopcontact voor de transformator nodig.

12 volt tuinverlichting lichtopbrengst

De lichtopbrengst van 12 volt verlichting is net zo sterk als bij 230 volt verlichting; er zijn in-lite spots die zelfs een bereik hebben van 10 tot 15 meter.

12 volt tuinverlichting in grote tuin

12 volt verlichting is ook geschikt voor grotere tuinen. er zijn systemen die tot 80 meter de tuin in kan. Ook kabelaftakkingen zijn eenvoudig te realiseren met een kabelverbinder.

12 volt tuinverlichting hoe diep graven

De laagspanningskabel hoeft niet diep in de grond te worden gelegd, deze kan direct onder de verharding of onder een dun laagje aarde worden gelegd. Dat scheelt dus een hoop grondwerk!

Einde van de kabel

De kabel kan gewoon op een willekeurig punt eindigen en je hoeft alleen nog maar de afdekkapjes erop te doen.

Genoeg modellen

Laagspanningsverlichting is er voor verschillende toepassingen in de tuin – van stijlvolle padmarkering tot het verlichten van een grote boom.

Geschikt voor twijfelaars

U kunt uw verlichting eenvoudig aanpassen. Hiervoor maakt u eenvoudig de Easy-Lock-connector los en sluit u deze op een ander punt weer aan. De kabel is dan niet beschadigd.

Wees niet bang voor water

Bij 12 volt tuinverlichting is het niet nodig om waterdichte systeemaansluitingen te maken zoals bij 230 volt verlichting. Toch is het raadzaam om het wel te doen, dit bevordert de levensduur en betrouwbaarheid van de 12 volt tuinverlichting

Geleidelijk uitbreiden

Geen budget voor een uitgebreid lichtplan? Begin dan gewoon met het systeem en bijvoorbeeld met 2 buitenspots. U kunt op een later moment meer lampen toevoegen.

Opbouw van een 12 volt tuinverlichting

Laagspannings-tuinlampen worden meestal als set met een gedefinieerd systeem aangeboden. Zo’n set bevat meestal de volgende onderdelen:

 • Laagspanningstransformator
 • Spanningsverdeler
 • Verbindingskabel
 • Tuinspots
 • Grondspikes

De transformator wordt aangesloten op het externe stopcontact en wekt de 12 voltlaagspanning op uit de 230V netspanning. Bij sommige systemen wordt achter de trafo een verdeler aangesloten, waarop dan de tuinspots worden aangesloten. Bij andere systemen wordt de eerste LED-spot direct achter de trafo aangesloten en de tweede achter de eerste spot etc. De laagspanning wordt van spot naar spot doorgelust.

Afhankelijk van de lengte van de kabel en de grootte van het te verlichten gebied heeft de ene of de andere variant een voordeel. Veel systemen hebben echter bijbehorende extensies voor locaties die ver weg zijn. De sets bevatten een bepaald aantal spots en accessoires. Vaak worden echter ook individuele extensies aangeboden.

Alternatieven voor laagspannings-buitenverlichting

Naast 12 volt tuinverlichting zijn er ook tuinlampen voor 230V netspanning. Maar dit zijn meestal buitenlampen met meer vermogen die minder geschikt zijn als decoratieve verlichting. Daarnaast gelden er dan verhoogde veiligheidsvoorschriften en moet het systeem permanent door een elektricien worden geïnstalleerd.Tuinverlichting op zonne-energie is een ander alternatief. Deze laden overdag op in zonlicht en gaan aan als het donker is. Door de kleine zonnepanelen en batterijen hebben zonnelampen meestal weinig energie en zijn ze vrij donker. Bovendien kunnen solarlampen niet centraal worden geschakeld en verouderen ze zeer snel.

Waarom 12 volt buitenlampen?

Een 12 volt tuinverlichting systeem heeft over het algemeen de volgende eigenschappen:

 • Voor de installatie van het buitenverlichtingssysteem is geen elektricien nodig. Je kunt alles eenvoudig zelf installeren.
 • Bij een 12 volt tuinverlichting systeem hoeven de stroomkabels, in tegenstelling tot een 230 volt systeem, niet 50 cm onder de grond te worden gelegd.
 • 12 volt tuinverlichting is zeer veilig voor kinderen en huisdieren.
 • Alle 12 volt buitenlampen zijn snel aan te sluiten en het systeem is eenvoudig uit te breiden.

Bescherming tegen water

Ook al is de tuinlamp gemaakt van een waterafstotende kunststof, dat wil nog niet zeggen dat de lamp in zijn geheel waterdicht is.De elektronica van de LED-spot binnenin moet goed worden beschermd , anders overleeft de tuinlamp de eerste bui niet.

IP-certificering is altijd een goed uitgangspunt. Let op het tweede cijfer: IPX4 betekent dat een tuinlamp volledig beschermd is tegen spatwater en dus tegen elke regen kan. Hoe hoger het getal, hoe beter de tuinlamp is beschermd tegen vloeistoffen.

Soorten 12 volt tuinverlichting

Je eigen tuin is de laatste jaren steeds belangrijker geworden. Het is een groene oase waarin we ons kunnen realiseren. Een plaats van activiteit en een plaats van retraite tegelijk. We koesteren en verzorgen het, werken hard, werken, overwegen en plannen. Zodat we aan het eind van de dag achterover kunnen leunen en naar ons werk kunnen kijken. Het is alleen jammer als we door al het werk de tijd vergeten en nog maar een paar uur daglicht over hebben. Het is een geluk dat zelfs de duisternis ons geen kwaad kan doen. De juiste verlichting zorgt hiervoor.

Met lichteffecten zet u uw tuin op een geheel nieuwe manier in de schijnwerpers. Er zijn hier veel mogelijkheden. Moderne vloerspots op het terras, spots die gericht zijn op de vijver en staande lampen die het pad fel verlichten zodat je nooit in het donker zit. Of het nu gaat om een ​​romantische flair bij de stoel of verlichting bij de ingang van de binnenplaats die uw veiligheid dient. Voor elke ruimte is er de ideale verlichting.

12 volt tuinverlichting vloerlampen:

Staande lichten omlijnen paden en ingangen van binnenplaatsen. Het zijn betrouwbare lichtbronnen die overtuigen door hun hoge lichtsterkte. Ze zorgen ervoor dat we alles duidelijk kunnen zien en dat er geen onaangename verrassingen op ons wachten. Zelfs bekende paden kunnen lastig zijn in het donker. Of het nu een wankele kasseien is, de trap bij de voordeur of je eigen huisdier.

De juiste verlichting is enorm belangrijk zodat jij en je naasten altijd veilig op je bestemming aankomen. Vloerlampen zijn niet alleen een echt hulpmiddel in het dagelijks leven, ze zien er ook nog eens heel mooi uit. Voor elke tuin is er een passend ontwerp. Of het nu romantisch en speels is of duidelijk gestructureerd met hoeken en randen. Ook de verschillende materialen overtuigen – glanzend metallic met roestvrij staal en aluminium, of met een steenlook met polyresin.12 volt tuinverlichting de sfeermaker in de tuin.

12 volt tuinverlichting Inbouwlampen:

Het zijn mooie, decoratieve elementen voor balkon en terras. Vloerlampen kunnen ideaal in de houten vloerdelen worden ingebouwd. Ze onderstrepen de architecturale structuur van uw openluchtwoonkamer. Dankzij de aangename lichtinval kun je nog lang na zonsondergang buiten zitten. Zelfs de barbecue of cocktailparty met je vrienden hoeft niet te verhuizen zodra de zon onder is. Met de inbouwspots beleef je veel mooie zomeravonden in je tuin. Inbouwlampen staan ​​bekend om hun zachte, delicate licht. Ze verblinden niet en zijn vooral bedoeld om een ​​ontspannen sfeer te creëren. Afhankelijk van wat je mooi vindt of wat beter past bij de uitstraling van je tuin, zijn er vloerlampen met een rond of vierkant frame.

12 volt tuinverlichting Spots en wandlampen:

Nu is het motto: lichten uit, spot on! Met de stijlvolle spots zet je bewust geselecteerde elementen van je tuin in de spotlight. Of het nu gaat om de tuinvijver, een rozenboog, een mooi gegroeide boom of een nobel figuur. Zo kunt u zich vakkundig op uw favorieten concentreren. Als het donker wordt ben jij de ster in de tuin. Vanaf het balkon of terras kunt u nu nog meer genieten van het nachtelijke uitzicht. 12 volt tunverlichting als potstralers zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen.

Zowel zeer laag als hoog. Met natuursteen decor of juist heel modern en eenvoudig van RVS of aluminium. Zoals de naam al doet vermoeden, worden wandlampen meestal aan de huismuur bevestigd. Ze hebben ook een hoge decoratieve waarde, maar wandlampen worden vooral gebruikt om een ​​locatie goed te verlichten. Bijvoorbeeld 12 vlot tuinverlichting op een balkon

Tuinverlichting installeren – stapsgewijze instructies


Stel vooraf je persoonlijke lichtplan op. Om de juiste transformator te kopen, tel je de wattage van de lampen bij elkaar op. De som van de watts mag niet groter zijn dan de bijbehorende transformator kan leveren. De transformatorformaten variëren van 20 W tot 300 W. Hoe installeer je tuinverlichting professioneel:

 • Meet de afstand tussen de transformator en de lamp die het verst verwijderd is
 • Leg de aansluitkabel vanaf de trafo, langs alle lampen naar de laatste lamp
 • Sluit de afzonderlijke lampen aan op de hoofdkabel met behulp van kabelklemmen in het kliksysteem

Omdat laagspanning geen gevaar vormt voor kinderen, volwassenen of dieren, hoeven de kabels niet diep in de grond te worden begraven. Om esthetische redenen kunt u de kabels verbergen onder boomschors, grind of tuinaarde. Omdat de installatie zo eenvoudig is, gebruiken creatieve tuiniers graag laagspanningsinbouwspots om ze in houten vloerplanken te plaatsen en de stroomkabel onder de planken door te leiden.

Conclusie 12 volt tuinverlichting

Met LED-tuinverlichting kan je eigen tuin heerlijk in het donker worden geënsceneerd. Met de gepresenteerde sets is een eenvoudige instap in de wereld van tuinverlichting mogelijk. Dankzij de 12 volt laagspanningstechniek en het gebruik van plug & play systemen zijn de tuinspots eenvoudig te installeren zonder een elektricien in te huren.Dankzij de verdelers en plug-in systemen zijn individuele tuinspots eenvoudig te verplaatsen en op een andere locatie in te richten. Door het uit te proberen, kunt u de beste posities vinden waar de tuinverlichting het meest effectief lijkt.

In het begin is het raadzaam om een ​​tuinverlichtingsset aan te schaffen met alle benodigde onderdelen. De sets van de meeste bekende fabrikanten kunnen indien nodig worden aangevuld met extra spots. Deze kunnen eenvoudig worden aangesloten op het bestaande circuit