Tuin sfeerverlichting


Tuin sfeerverlichting

Na de wintermaanden verlangen velen naar licht en zonneschijn. Zodra de tuin je aantrekt met zijn verscheidenheid aan kleuren, is de winterdrift zo goed als vergeten: in de glans van de zon geven de vroege bloeiers een paradijselijk beeld waar je geen genoeg van kunt en wilt krijgen van. Tulpen en sneeuwklokjes maken een einde aan het dorre decor en blazen het particuliere plaatselijke recreatiegebied nieuw leven in.Lees verder voor nog meer tuin sfeerverlichting

tuin sfeerverlichting

Uiterlijk ‘s avonds op prime time wordt de een of de ander weer naar de televisie getrokken – of niet, want met sfeervolle accentverlichting verliezen tuin en terras nooit hun visuele charme en huiselijke karakter. Moge het schaduwspel van de ontwakende natuur beginnen: Met een uitgekiend lichtconcept wordt de buitenruimte ‘s avonds omgetoverd tot een gezellige plek met fascinerende kleurcontrasten. In deze omgeving met prachtige tuin sfeerverlichting, wanneer de temperaturen zacht zijn, wil je de klok rond ontspannen in een tuinstoel of genieten van het gezelschap van vrienden en aangelicht met een prachtige tuin sfeerverlichting. Aangename lichtbronnen vormen de perfecte omlijsting om de dag langzaam en goed af te sluiten.

4x tuin sfeerverlichting tips

Sfeerverlichting tuin Water, een speelplaats voor licht,

vijvers, beekjes of fonteinen karakteriseren de flair van een groengebied op een bijzondere manier en oefenen een natuurlijke aantrekkingskracht uit op mensen. Zo kan een oervijver met veel begroeiing aan de oever bij bestraling van bovenaf magische effecten creëren – de planten spiegelen zich op een wilde en romantische manier op het wateroppervlak. De visvijver mag ook alleen van bovenaf verlicht worden. Een timer zorgt ook voor voldoende rusttijden voor de vijverbewoners. Lees verder voor nog meer tuin sfeerverlichting

Tuin sfeerverlichting onderwaterlampen

Onderwaterlampen daarentegen zetten met haar waterbewegingen vakkundig een waterlelievijver of fontein in het juiste licht. Een zwemvijver of zwembad wordt enerzijds beveiligd met discrete waterlichten, anderzijds blijft het wateroppervlak donker genoeg zodat de omgeving erin kan reflecteren. Specifieke voorschriften gelden voor onderwater verlichting (IP 68): Ze kunnen alleen worden gebruikt met de veiligheid extra-low voltage (SELV) en met transformatoren die buiten het water worden geplaatst.

Sfeerverlichting tuin Energiebesparend en duurzaam: LED

Een goede keuze voor buitenverlichting zijn LED’s . Ze zijn energiebesparend, zeer duurzaam en ongevoelig voor kou. Hun gericht licht is ook zeer geschikt om planten of sculpturen te accentueren.
Breedstralende armaturen verlichten bijvoorbeeld de kruin van een boom vanaf de grond. Smalle stralende uplights benadrukken een stam of de verticale lijnen van een prieel of een paviljoen.
Schemerschakelaars met geïntegreerde sensoren starten de verlichting op tijd, bewegingsmelders zorgen alleen voor veilige routes als dat nodig is. Buitenlampen worden over het algemeen blootgesteld aan bijzondere weersomstandigheden en dienen daarom weerbestendig te zijn en minimaal beschermingsklasse IP 44 te hebben.

Sfeerverlichting balkon

Op balkon en terras bieden dakoverstekken goede montagemogelijkheden voor in- of opbouwlampen. Ook wandlampen die ook bouwoppervlakken verlichten en zo aangenaam indirect licht genereren, zijn zeer geschikt . Bolderlampen en flexibele spotsmet grondpennen zijn ideaal voor terrassen en aangrenzende tuinen. Ze verlichten planten effectief en geven structuur aan de tuin.

Sfeerverlichting tuin looppadverlichting

Alle paden die je soms ‘s nachts wilt lopen, moeten alleen al voor de veiligheid verlicht zijn.Bij slechte lichtomstandigheden zijn er veel mogelijke obstakels, zelfs op stukken die je eigenlijk van binnen en van buiten kent: een tuinslang die niet helemaal netjes is opgerold, vergeten kinderspeelgoed, een losse kasseien, de een of de andere dierentuinbewoner – dit alles verandert snel in in het donker struikelblok. En gasten zullen het ook op prijs stellen als het pad door de voortuin ‘s avonds veilig verlicht is. Lees verder voor nog meer tuin sfeerverlichting

Tuin sfeerverlichting op accu

Als er geen vaste aansluitingen voor looppadverlichting in de tuin zijn, zijn solarlampen de perfecte oplossing voor je eigen tuinverlichting. Ze werken zonder stroomaansluiting en verzamelen overdag voldoende zonne-energie om ook in het donker betrouwbaar licht te geven. De acculampen zijn daardoor flexibel te plaatsen waar je wilt en nodig hebt. Bijzonder praktisch is dat de meeste lampen op zonne-energie automatisch inschakelen zodra de omgeving donker genoeg is. Het is bijvoorbeeld denkbaar dat het tuinpad kan worden omlijst met veel kleinere, discrete verlichtingselementen in plaats van met een paar krachtige lampen. Dit zorgt voor meer veiligheid zonder de gezellige sfeer in de tuin te verstoren met te felle tuinverlichting.Lees verder voor nog meer tuin sfeerverlichting

Sfeerverlichting voor terras en balkon

Solarlampen, die inmiddels in alle denkbare vormen en maten te koop zijn, worden steeds populairder voor tuinverlichting. Van klassiek vormgegeven lantaarns tot moderne verlichtingselementen met een minimalistische vormentaal tot schattige dierenfiguren met grote, glanzende ogen, je hebt een ongelooflijk grote keuze die je de vrije hand geeft in creatief tuinontwerp. Een lichtketting op zonne-energie die losjes in de takken van een boom of struik kan worden gedrapeerd, doet ware wonderen – niet alleen bij feestelijke gelegenheden. Dit magische lichteffect zorgt meteen voor een sprookjesachtige sfeer. Als je de voorkeur geeft aan iets subtielers, kun je proberen lantaarns op te hangen.

Tuin sfeerverlichting op batterijen

Batterijlampen zijn de nieuwe verlichtingstrend, en niet zonder reden. Ze creëren indrukwekkend licht dat individueel kan worden gedimd en flexibel kan worden gebruikt – of het nu in de tuin, op het balkon of als “to go”-oplossing voor een wandeling op het strand is. En wat is er mooier dan te genieten van een milde zomeravond met mooie accentverlichting?Mis je nog dat ene extraatje in de tuin of ben je op zoek naar een bijzonder stijlvolle lamp om sfeer te creëren? Lees verder voor nog meer tuin sfeerverlichting

het hele gezin is graag in de tuin – en het plezier in de buitenlucht hoeft niet te eindigen na zonsondergang. De led-tuinverlichting zorgt voor gezellige avonden op het terras en zorgt tegelijkertijd voor een ver zicht in alle hoeken van de tuin. De tuinlampen beschermen tegen onaangename ongelukken en schrikken dieven af. Hier zijn enkele tips over waar en hoe de tuinlampen moeten worden gemonteerd:

  • De tuin bestaat uit meerdere zones. De entree, tuinpad, trap, keermuur, tuinhek, zwembaden en tuinvijver moeten zeer goed verlicht zijn zodat onaangename ongelukken kunnen worden voorkomen.
  • Subtiele verlichting kan de belangrijkste tuinelementen / bloemperken, gazons, kleine tuinfonteinen accentueren /
  • deze verlichting wordt eerder als decoratief beschouwd .
  • Het terras moet ook goed verlicht zijn – zodat tuinbezitters ‘s avonds comfortabel buiten kunnen zitten en zelfs kunnen koken.

Als je tuin sfeerverlichting wilt installeren, heb je in principe twee varianten – koop kleine schijnwerpers en verberg ze vakkundig in het gras / tussen de stenen / in de struiken, of ontwerp stijlvolle tuinlampen als eyecatchers. De eerste variant heeft tegenwoordig de voorkeur voor moderne, minimalistische tuinen, terwijl de tweede de klassieke tuinen in Engelse stijl of exotisch ogende mediterrane buitenruimtes verbetert.

Welke helderheid is geschikt voor buitenverlichting?

Sinds de komst van nieuwe soorten lichtbronnen, zoals spaarlampen en LED-lampen, wordt de fysieke eenheid van lichtstroom, lumen , gebruikt om de helderheid te beoordelen. Want de verschillende, verbeterde lichtbronnen hebben beduidend minder watt nodig dan gloeilampen om dezelfde helderheid te bereiken. Hoeveel lumen nodig zijn voor tuin sfeerverlichting is natuurlijk niet in algemene termen aan te geven. Ter oriëntatie:

  • 40 watt gloeilamp: ca. 400 lumen
  • 60 watt gloeilamp: ca. 600 lumen

400 tot 600 lumen is meestal voldoende voor een mooie buitenwandlamp. Een krachtige buitenspot die delen van de gevel moet laten zien, moet ook enkele duizenden lumen uitstralen, afhankelijk van de grootte van het huis!De lichtsterke van de tuin sfeerverlichting blijft natuurlijk een persoonlijke keuze.

Welke buitenverlichting?

De belangrijkste besliscriteria op een rij:

Doel van het gebruik : verlichting weg, verlichting van de ingangen, het opvoeren van het huis en eigendom, decoratieve verlichting voor tuinfeesten, etc.
IP-beschermingsklasse : Welke bescherming tegen weersinvloeden is vereist?
Helderheid : Welke lichtstroom (gemeten in lumen) moet de verlichting voor buiten afgeven?
Lichtkleur : Welke kleurtemperaturen in Kelvin (bijv. neutraal wit) zijn geschikt?
Stroomvoorziening : plan voor veilige bekabeling of kies voor solarlampen.
Praktische bruikbaarheid : Moet het mogelijk zijn om de buitenverlichting van binnenuit te bedienen? Zijn bewegingsmelders of schemerschakelaars een voordeel?

Welke IP-bescherming is nodig voor buitenverlichting?

Elke buitenarmatuur geeft op basis van de IP-beschermingsklasse informatie tegen welke weersomstandigheden het bestand is en hoe goed het is beschermd tegen aanraking, b.v. B. door nieuwsgierige kinderhanden. ‘IP’ is de afkorting voor ‘Ingress Protection’. De IP-beschermingsklasse heeft twee cijfers, waarvan de eerste betrekking heeft op vaste vreemde voorwerpen en de tweede op water en andere vloeistoffen. In de meeste gevallen is IP-beschermingsklasse 44 voldoende.

De belangrijkste IP-beschermingsklassen in één oogopslag:

IP23: Bescherming tegen vaste vreemde voorwerpen > 12,5 mm en tegen spatwater onder een hoek tot 60 graden. Bijvoorbeeld voor buitenwandlampen onder uitstekende luifels.
IP44: Bescherming tegen vaste vreemde voorwerpen > 1 mm en tegen spatwater. Bijvoorbeeld voor padverlichting.
IP65: Stofdicht en beschermd tegen waterstralen. Bijvoorbeeld voor grondspots onder luifels.
IP67: Stofdicht en beschermd tegen tijdelijke onderdompeling. Bijvoorbeeld voor inbouw vloerlampen buiten.

Lichtkleur en bescherming tegen insecten

Warm wit licht ( kleurtemperatuur  < 3.300 Kelvin) heeft zich in de woonkamers bewezen. In buitenruimtes is echter vaak neutraalwit (3.300 tot 5.300 Kelvin) of zelfs daglichtwit (> 5.300 Kelvin) licht vereist. De bijzonder energiebesparende LED-buitenlampen hebben in dit opzicht de grootste variatie. Een ander voordeel van de light-emitting diodes is dat ze geen ultraviolet of infrarood licht uitstralen dat vervelende insecten aantrekt!

Bij het plannen van tuin sfeerverlichting is het belangrijk om rekening te houden met de IP-beschermingsklassen waaraan elke armatuur moet voldoen, afhankelijk van de exacte locatie. Ook de helderheid en de lichtkleur dienen bewust gekozen te worden. Daarnaast moeten de vraagstukken van stroomaansluitingen en praktische bruikbaarheid worden verduidelijkt.