Smart home verlichting
Volgens fabrikanten verminderen smart home-producten het energieverbruik, maken gebouwen veiliger en verhogen ze het comfort. Hierdoor biedt de woning meer woonkwaliteit voor mensen van alle leeftijden. De technologie, die individueel aan de behoeften kan worden aangepast, biedt het perspectief om het leven slim te maken, dat wil zeggen aangenaam, slim, en intelligent. Daarom wordt de term smart home verlichting steeds vaker gebruikt bij nieuwbouw, maar ook steeds meer bij renovatie.
Hoe werkt een smart home?
Een smart home bestaat doorgaans uit verschillende elementen:
van de eindapparaten, de zogenaamde actuatoren , die in het intelligente besturingssysteem moeten worden opgenomen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld radiatorknoppen, smart home verlichting, rolluiken, zonwering en ventilatiesystemen, maar ook televisies en stereo-installaties of luidsprekers. Sommige wasmachines en fornuizen kunnen ook in een smart home worden geïntegreerd.
Van een of meer invoerapparaten . Dit kunnen aanraakschermen, kamertemperatuurregelaars, tablets en smartphones zijn, maar ook klassiek ogende wandschakelaars. Ook besturing via spraakcommando’s wordt steeds meer toekomstom smart home verlichting an te sturen.Met behulp van deze human-to-smart home interfaces is eenvoudig te controleren of de mart home verlichting in een bepaalde ruimte uit is of de kamertemperatuur in het gewenste bereik is. Indien dit niet het geval is, kan via deze apparaten ook een direct schakelcommando worden gegeven.
vanuit een centrale besturingseenheid, de zogenaamde gateway , waarop alle sensorgegevens worden ontvangen en die commando’s naar alle actoren stuurt. De gateway stelt de netwerkapparaten in staat om met elkaar te communiceren. Het is praktisch het “brein” van het slimme huis. De gateway kan door de gebruikers worden bestuurd via de invoerapparaten. Afhankelijk van het systeem is de directe besturing van de afzonderlijke apparaten echter nog steeds mogelijk. Via de gateway wordt ook een eventuele verbinding met internet tot stand gebracht.
vanuit een netwerk waarmee zowel eind- en invoerapparaten als de gateway met elkaar in contact kunnen komen. De verbinding kan via de kabel of via de radio worden gemaakt. Sommige systemen maken ook gebruik van het bestaande elektriciteitsnet (“Powerline”). Voor bedrade systemen moeten natuurlijk kabels worden gelegd, wat op zijn beurt een toekomstgerichte planning van de bouwtechniek vereist. Vooral in oude gebouwen zijn radiografisch bestuurbare systemen eenvoudiger te implementeren zonder de bouwstof te verstoren. Ze zijn ook geschikt voor gehuurde appartementen, omdat ze probleemloos weer kunnen worden afgebroken en verhuizingen kunnen plaatsvinden.
Hoe bedien je smart home verlichting?
Hoe bedien je smart home verlichting?Smart home-systemen kunnen op verschillende manieren worden bediend. Zeer eenvoudige bedieningsvarianten, zoals zelfklevende radioschakelaars voor het in- en uitschakelen van smart home verlichting, worden niet anders gebruikt dan conventionele lichtschakelaars. Het blijft zelfs onopgemerkt dat er een smart home installatie achter zit. Een verdere bedieningsmogelijkheid zijn besturingsapparaten zoals kleine draaischakelaars, waarmee bijvoorbeeld de kamertemperatuur centraal kan worden verhoogd of verlaagd.
Naast deze meer klassieke bedieningsopties zijn bedieningspanelen met aan de muur gemonteerde touch-displays vaak te vinden in slimme huizen. Hier kan uw eigen huisinstallatie worden gebruikt en bestuurd met provider specifieke gebruikersinterfaces. Vaak worden logische functiegroepen gecombineerd. Er zijn aparte regelvelden voor smart home verlichting verwarming en ventilatie of airconditioning. Ook de kamer-voor-kamer weergave van alle functies is denkbaar. De apparaten en actuatoren worden vervolgens via virtuele sliders en schakelaars beïnvloed.
Met de verspreiding van smartphones en tablet-pc’s worden op deze mobiele apparaten steeds meer gebruikersinterfaces voor gebouwbesturing beschikbaar gesteld. Hiermee kan de gebouwentechniek vanaf elke locatie in huis worden aangestuurd – ook gedeeltelijk onderweg via een internetverbinding. De spraakassistenten die op veel smartphones of slimme luidsprekers beschikbaar zijn, bieden ook interfaces voor het aansturen van smart home-technologie voor veel systemen.
Systemen die bijzonder sterk geautomatiseerd zijn, hebben in het dagelijks gebruik praktisch geen eigen bediening nodig: Zo wordt bij de installatie bepaald dat rolluiken automatisch worden neergelaten om schaduw te bieden bij een bepaalde temperatuur en zonnestraling. De technologie reageert volledig onafhankelijk op omgevingsinvloeden zonder dat deze actief bediend hoeft te worden.
Wat zijn de voordelen van slimme huizen?
De voordelen van een smart home zijn niet alleen afhankelijk van de gekozen producten en systemen, maar ook van de eigen verwachtingen. Toegevoegde waarde kan ontstaan wanneer energie wordt bespaard, het comfort wordt verhoogd en/of de veiligheid wordt verbeterd. Een populaire en effectieve toepassing is bijvoorbeeld het automatisch verlagen van de kamertemperatuur bij afwezigheid, gecombineerd met het op tijd opwarmen voordat je naar huis gaat. Afhankelijk van het eerdere gedrag bespaart dit tussen de twee en acht procent stookkosten en verhoogt het het comfort.
Soorten smart home verlichting
Er zijn in principe twee verschillende soorten slimme lichtregeling: Lampen met een eigen basisstation (een zogenaamde bridge, hub of gateway) zenden naar uw lampen met behulp van een energiebesparende standaard (bijv. ZigBee). Het basisstation is via radio (Osram) of via kabel (Philips) verbonden met de thuisrouter en dus met de buitenwereld en je smartphone. Het grote voordeel is dat deze lampen het WLAN-thuisnetwerk niet belasten en, afhankelijk van de fabrikant (bijv. Philips), zelfs het signaal van lamp naar lamp kunnen “doorgeven”.
Het principe achter hue en Lightify: de gateway spreekt met de router en met de gateway
Daarentegen spreken lampen zonder bridge, zogenaamde WLAN-lampen , rechtstreeks met de router en zijn ze alleen zichtbaar in je wifi-netwerk. Nadeel: Wi-Fi-radio vereist aanzienlijk meer energie, vooral in stand-by. Bovendien verlies je zo snel je thuisnetwerk uit het oog. Een verstandig alternatief is het opzetten van twee wifi-netwerken, één voor algemene netwerkbediening en één specifiek voor verlichting en andere smarthome-apparaten.
Welke smart home toepassingen zijn handig?
Er zijn dus talloze mogelijkheden voor domotica door middel van smart home technologie. Maar niet alle automatisering is echt zinvol. Wanneer de woonkamer verandert in een thuisbioscoop met een veeg van de smartphone-app, is dat een handige – maar ook nutteloze “gimmick”. Toepassingen die alarm slaan bij een inbraak, de aanwezigheid van de bewoner simuleren en met een simpele veegbeweging op de smartphone of tablet de verwarming kunnen regelen en de temperatuur en luchtvochtigheid kunnen meten en de smart home verlichting kunnen schakelen, zijn echt zinvol.
5x Smart home verlichting tips
Intelligente LED-verlichting
Smart homeverlichting is erg in opkomsten wordt ook steeds populairder op het gebied van smart home verlichting.Je vindt daarom ook genoeg verschillende intelligente LED-verlichtingssystemen voor lampen.
Dim to warm techniek
Met de Dim to Warm techniek haal je de nieuwste technologie van smart home verlichting in huis. Het kan worden gebruikt om de kleurtemperatuur, te verlagen bij het dimmen. Dit maakt de lichtkleur warmer en de sfeer comfortabeler. Perfect voor elke stemming!
4-traps dimbare LED-verlichting
Bij smart home verlichting vind je ook praktische 4-traps dimbare led-verlichting. Het leuke van deze lampen is dat ze geen speciale dimmer nodig hebben. Je kunt hem eenvoudig dimmen door meerdere keren op de schakelaar te drukken. Druk 1x 100% licht, 2x 75% licht, 3x 50% en 4x 25% licht. Klik de 5e keer om het licht uit te doen. Uiterst praktisch als je geen extra led-dimmer wilt kopen, maar toch sfeer wilt.
LED lampen met sensor
LED-lamp met slimme sensor. Vaak moet je een extra sensor kopen als je wilt dat je licht aangaat in het donker. Deze lampen hebben echter een geïntegreerde sensor die zorgt voor het nodige licht wanneer dat nodig is.Dit is erg praktisch en economisch, zo brand er alleen licht waar en wanneer het nodig is, smart home verlichting bespaart dus ook pop je energierekning
RGB LED-lampen
Met RGB LED lampen laat je je lampen stralen in de mooiste kleuren. Met behulp van een afstandsbediening stel je de gewenste lichtkleur in. Als je meerdere smart home verlichting van dit type hebt, kun je ze elk in een andere kleur laten schijnen. Echt leuk en vooral veel sfeer voor in huis!
Bediening smart home verlichting
Smart Life
Veel wifi-lampen hebben één ding gemeen: ze zijn allemaal gecombineerd in één en dezelfde app genaamd Smart Life. Dit is in principe positief, want hierdoor kunnen lampen uit deze groep wild met elkaar worden gecombineerd. De volledige lichtinstelling wordt bestuurd vanuit een app en Alexa heeft toegang tot Smart Life om alle lichtbronnen die het bevat te bedienen.
Smart Life is veelzijdig: je kunt groepen en kamers maken, de toegang tot bepaalde lampen delen met het gezin of scènes creëren. Er zijn zelfs automatiseringen die worden aangestuurd met behulp van externe weergegevens. Hun lampen lichten op als de zon ondergaat of als bepaalde weersomstandigheden heersen, bijvoorbeeld regen. De app heeft toegang tot de weergegevens van uw locatie.
Spraakbesturing
Het in- en uitschakelen of het wijzigen van de lichtkleur en helderheid is slechts de eerste stap in een slim huisverlichtingssysteem. Het wordt pas echt spannend als er scenario’s worden ingesteld, bijvoorbeeld als de Garden Poles op 50 procent oplichten op het commando “Alexa, goedenavond”, de LED-strip op rood en 5 procent helderheid wordt geschakeld en de plafondlamp in de woonkamer wordt gedimd naar 10 procent. Zo zou je je huis gedag kunnen zeggen als je thuiskomt van je werk en alles is precies zoals je het wilt met slechts één spraakopdracht.
Met Alexa kunnen groepen worden aangestuurd, kleuren stapsgewijs worden geselecteerd en routines worden gecreëerd.
“Alexa, welterusten” dooft later alle lampen, behalve het licht in het trappenhuis, dat bij nachtelijk toiletbezoek tot vijf procent wordt gedimd.
Zelfs als je geen spraakbesturing gebruikt, kun je nog steeds slimme lampen krijgen. Elk lampenmerk heeft zijn eigen app. Het arsenaal aan LED-lampen kan ook worden aangestuurd volgens een schema of handmatig, in detail (lichtkleur) en in complexe scenario’s.
Smart home verlichting met afstandsbediening
Ook zonder gateway en spraakbesturing slaat de slimme verlichting van Ikea een prima figuur. Het aanbod aan lichtbronnen is groot en biedt zelfs lichtpanelen, kastverlichting, dimmers en bewegingsmelders. Alle apparaten kunnen met elkaar worden gecombineerd en hebben geen controlecentrum nodig. Dit beperkt echter ook de mogelijkheden en een afstandsbediening kan alleen de aangesloten lampen tegelijk bedienen.