Led lamp zoemt


Led lamp zoemt

Sommige LED-lampen geven niet alleen licht als ze in werking zijn, ze maken ook geluid. Het “geluid” kan anders zijn en wordt door verschillende mensen vaak als volgt omschreven:

• Brommen
• neuriën
• zoemend
• Piepen

led lamp zoemt


Zulke geluiden als je net een LED lamp hebt gekocht zorgen vaak voor verbazing en ergernis. Vooral hoogfrequent fluiten wordt vaak als tinnitus ervaren, vooral door jongere mensen. Als een led lamp zoemt treden normaal gesproken op met een frequentie van 100 Hz, d.w.z. twee keer de netfrequentie. Maar zelfs een zwak zoemen, bijvoorbeeld in de woonkamerverlichting of boven de eettafel, kan erg vervelend zijn.

Is de Led lamp kapot?

In de meeste gevallen wijzen de geluiden als de led lamp zoemt niet op een defect. Het effect kan verschillende oorzaken hebben of door bepaalde omstandigheden worden begunstigd. Dat is ook de reden waarom één en dezelfde LED-lamp niet per se bij elke koper geluid maakt.Lees verder om erachter te komen waarom een led lamp zoemt en wat de oplossing is.

In de meeste gevallen duiden geluiden zoals zoemen of spinnen niet op een defect , maar eerder op het feit dat de lamp is gemaakt van goedkope, inferieure componenten. Als je een LED-lamp hebt gekocht van een gerenommeerd merk als Philips of Osram, retourneer deze dan binnen de garantieperiode , die doorgaans twee jaar bedraagt.

Lawaai van binnenuit een gloeilamp kan verschillende bronnen hebben en worden veroorzaakt door verschillende omstandigheden. Dit is ook de reden waarom dezelfde LED-lamp niet noodzakelijkerwijs ruis veroorzaakt bij verschillende kopers.

Om welke lampen gaat het?

Mijn ervaring is dat bij alle LED lampen ruis kan optreden. Het maakt niet uit of het goedkope naamloze lampen of merkartikelen zijn. Desalniettemin hebben de noname-producten vaak dergelijke bijwerkingen, wat zeker te wijten is aan de kostenbesparingen bij de productie.

Kan er schade ontstaan?

Ook al lijken de zoem- en fluitgeluiden op het eerste gezicht vreemd, in de meeste gevallen hebben ze geen effect op de werking van de lampen. Een kortere levensduur is dan ook niet te verwachten.

Oorzaken dat een led lamp zoemt

De belangrijkste oorzaak van de geluiden is meestal de ballast van de LED-lamp. Bij led-lampen is het elektronische voorschakelapparaat geïntegreerd, bij bijvoorbeeld led-plafondlampen bevindt het voorschakelapparaat zich meestal in de sokkel. Deze elektronica bestaat uit meerdere componenten. Deze omvatten:

• Wisselen van stroombron
• Spoelen / smoorspoelen
• LED-stuurprogramma

De schakelende voeding genereert de bedrijfsspanning voor de LED’s uit de 230 volt netspanning. Dit deel van de elektronica bevat onder andere een kleine transformator voor het omvormen (omzetten) van de spanning. Er zijn ook enkele spoelen of smoorspoelen voor het tijdelijk opslaan van energie en het vermijden van EMC-interferentie. De LED-driver bevat meestal condensatoren om de spanning af te vlakken.

Als er gezoem of gezoem te horen is, gebeurt dit meestal met een frequentie van 100 Hertz. Dit komt overeen met tweemaal de netwerkfrequentie. Stroompieken komen 100 keer per seconde voor. De componenten kunnen daardoor worden geëxciteerd om te oscilleren of te trillen.Door de schakelende voeding kunnen hoogfrequente geluiden worden gegenereerd. Dergelijke voedingen werken met een schakelfrequentie in het kilohertz-bereik, wat betekent dat de componenten ook in trilling kunnen worden gebracht. Soms ligt de schakelfrequentie nog in het hoorbare frequentiespectrum.

De fabrikanten proberen te voorkomen dat de componenten gaan trillen, bijvoorbeeld door ze in hars te laten weken. Afhankelijk van de opbouw van de elektronica en de keuze van de gebruikte componenten kunnen de opgewekte trillingen ook buiten de lamp hoorbaar zijn. Het optreden en de intensiteit zijn afhankelijk van bepaalde omstandigheden. De meest voorkomende probleemgevallen en oorzaken van de geluiden worden hieronder beschreven.Lees verder om erachter te komen waarom een led lamp zoemt en wat de oplossing is.

Lichtbron maakt geluid

Als de LED-lichtbron vervelende geluiden maakt, is de enige oplossing om deze te vervangen door een lamp van hetzelfde ontwerp maar van een ander type of fabrikant. Omruilen voor een volledig identiek model van hetzelfde type en dezelfde fabrikant biedt slechts in de meest zeldzame gevallen uitkomst.

De led lamp zoemt door de dimmer

Bij het bedienen van LED-lampen op een dimmer kunnen een aantal moeilijkheden ontstaan. Het optreden van een laagfrequente brom is een veelvoorkomend probleem. Controleer eerst of aan de voorwaarden voor een storingsvrije werking is voldaan:

  • Een dimbare LED-lamp gebruiken
  • Dimmer is geschikt voor LED-werking
  • Gebruik je zowel een dimbare LED lamp als een geschikte LED dimmer dan kunnen sommige dimmer/lamp combinaties toch een brom genereren. De ruis treedt ofwel alleen in de gedimde toestand op of gedeeltelijk ook met volledige helderheid. Het eerste dat u moet doen, is bepalen of de dimmer of lamp het gezoem veroorzaakt.

LED-lichtbron zoemt

U kunt eenvoudig een LED-lamp zonder dimmer in een andere lamp schroeven/pluggen om te testen. Als de led lamp zoemt maakt, dient u deze om te ruilen voor een ander model.Lees verder om erachter te komen waarom een led lamp zoemt en wat de oplossing is.

LED-licht zoemt

In het geval van vast geïnstalleerde armaturen is de test niet zo eenvoudig zonder dimmer. Zo kan de armatuur zonder dimmer op een andere aansluiting worden aangesloten. Let op: Werkzaamheden aan de elektrische installatie mogen alleen door gekwalificeerd personeel worden uitgevoerd. Als de LED-armatuur zelfs zonder dimmer geluid maakt, is vervanging door een ander model de enige oplossing.Lees verder om erachter te komen waarom een led lamp zoemt en wat de oplossing is.

Dimmer veroorzaakt brom

Als er geen brom te horen is van de lamp of de lamp bij gebruik zonder dimmer, ligt de oorzaak op het eerste gezicht bij de gebruikte dimmer. Technisch gezien is het dimmen van LED-lampen echter vrij complex. Lees verder om erachter te komen waarom een led lamp zoemt en wat de oplossing is.

De dimmer vervangen door een ander model kan helpen. Het kan echter net zo goed zijn dat een ander type lamp geen geluid meer maakt bij gebruik op je dimmer. Het enige dat hierbij helpt is om verschillende lamp/dimmer combinaties uit te proberen.

Led-plafondlamp zoemt

Bij sommige LED-plafondlampen met geïntegreerde lichtbronnen is tijdens het gebruik een zoemend geluid te horen. Zoals eerder beschreven is de oorzaak de ballast. Dit is ingebouwd in de basis van de meeste plafondlampen. Ook al bromt de ballast zelf nauwelijks hoorbaar, bij sommige constructies dient de voet van de armatuur als resonantielichaam. Dit versterkt het gezoem en is door de hele kamer te horen. Lees verder om erachter te komen waarom een led lamp zoemt en wat de oplossing is.

Controleer montage led lamp

Controleer eerst of de plafondlamp correct is geïnstalleerd en of alle schroeven zijn vastgedraaid. Anders zou de basis goed kunnen resoneren, vooral bij metalen constructies, en dienen als een solide lichaam. Als er geen verbetering is, zal alleen een uitwisseling helpen.

Led lamp vervangen?

Als de LED-lamp te hard bromt of jankt, helpt alleen een uitwisseling. In mijn ervaring zijn de geluiden bij meerdere lampen van hetzelfde type soms anders uitgesproken. Het is echter nauwelijks te verwachten dat er helemaal geen geluiden te horen zijn bij het vervangen van hetzelfde type LED uit de vervangende unit.

Ruilen voor een ander model

Alleen een omruiling voor een ander lampmodel van dezelfde fabrikant of in het gunstigste geval zelfs van een andere fabrikant is zinvol en belooft verbetering.Het probleem met ruilen of retourneren is echter dat de geluiden niet per se als een defect worden beschouwd. Sommige fabrikanten proberen verantwoordelijkheid te ontlopen. Sommige lokale dealers zijn ook koppig. Bovendien kan niet iedereen de geluiden horen tijdens een test in de winkel. Het probleem wordt praktisch doorgegeven aan de klant. De lamp schijnt immers perfect.

Een armatuur met geïntegreerde leds maakt geluid.

Sommige LED plafondlampen met ingebouwde LED’s maken tijdens gebruik een zoemend geluid. Dit komt waarschijnlijk door de LED-driver zoals hierboven besproken. Deze is ingebouwd in de voet van de meeste plafondlampen.Zelfs als het drivercircuit nauwelijks hoorbaar zoemt, dient de lampvoet in sommige constructies als resonantielichaam. Dit versterkt het gezoem en maakt het hoorbaar in de hele kamer.

Stille LED-lampen

Conclusie – led lamp zoemt

Het zoemen of janken met led-lampen staat niet op zichzelf. Voor de werking van de LED lampen is het geen probleem, maar in een rustige omgeving kan het erg vervelend zijn. Om gemoedsrust te hebben, helpt het in de meeste gevallen alleen om de lichtbron of armatuur te vervangen door een stil model.

Dimmer bromt: dat is de oorzaak

Zoemende dimmers zijn helaas geen defecte producties, maar de norm. Het gezoem is soms meer en soms minder uitgesproken, maar bij veel dimmers is het niet helemaal te vermijden.
Als de draden die rond een spoel zijn gewikkeld bijvoorbeeld losraken, kunnen ze bewegen om het gezoem te creëren. Er zijn echter verschillende soorten dimmers, waarvan sommige minder gevoelig zijn voor brom.

Dimmer bromt: wat kun je doen?

Zelfs als professional moet je een dimmer niet durven repareren. Binnen in de dimmer kan het behoorlijk warm worden, waardoor er brandgevaar bestaat als reparaties niet goed worden uitgevoerd.
Als dit dagen, weken of jaren later resulteert in een woningbrand, keert de verzekering niet uit. Koop en installeer daarom gewoon een nieuwe dimmer.
Kies niet per se het goedkoopste model. Maar zelfs bij duurdere modellen is er geen garantie dat de dimmer vroeg of laat niet gaat brommen.
Helaas kan deze bijwerking niet volledig worden vermeden met klassieke dimmers. Zogenaamde fase afsnijdimmers werken meestal vrijwel geruisloos.Lees verder om te zien waarom een led lamp zoemt

Waarom zoemt de plafondlamp?

Deze is ingebouwd in de voet van de meeste plafondlampen . Ook al bromt de ballast zelf nauwelijks hoorbaar , bij sommige constructies dient de voet van de armatuur als resonantielichaam. Dit versterkt het gezoem en is door de hele kamer te horen.

Veel voorkomende Led lamp problemen

Soms ontstaan er problemen bij het gebruik van LED-lampen. Dit is vooral het geval bij goedkope LED lampen die gemaakt zijn van minder hoogwaardige materialen. Maar ook als je je lampen voor het eerst ombouwt naar led-lichtbronnen kunnen er storingen optreden . Als een van de volgende problemen optreedt, is probleemoplossing noodzakelijk:
Als uw LED-lampen regelmatig knipperen als ze uitgeschakeld zijn, is lekstroom de meest voorkomende oorzaak. Hiermee activeert u de geschakelde voeding van uw LED-lamp, die deze kort inschakelt voordat het licht weer uitgaat.

  • Een veelvoorkomend probleem bij LED lampen is de zogenaamde afterglow, ook wel glow genoemd . De LED-lampen blijven branden, ook al is de lamp al uitgeschakeld. De gloed wordt veroorzaakt door de LED-lichtbron zelf of door de elektrische installatie.
  • LED-lampen kunnen ook interferentie veroorzaken in andere apparaten. Als je een hard krakend geluid hoort in de luidspreker van je televisie of radio wanneer je je LED-lampen in- en uitschakelt, is meestal een slecht onderdrukte voeding verantwoordelijk.

Is het vervangen van de zoemende LED-lampen de oplossing?

Als de LED lamp zoemt of piept, is vervanging de enige manier om de bron van het geluid te achterhalen. Alleen vervanging door een ander LED-model van dezelfde fabrikant of idealiter van een andere fabrikant is zinvol en belooft gemoedsrust.Het probleem met ruilen of retourneren is echter dat geluid niet noodzakelijkerwijs als een defect wordt beschouwd ( fabrieksgarantie ) en sommige fabrikanten met een slechte staat van dienst proberen aansprakelijkheid te vermijden.

Sommige lokale dealers verontschuldigen zich ook bij het retourneren (aankoopgarantie) omdat niet iedereen het geluid kan horen tijdens het testen in de werkplaats, en het probleem wordt doorgegeven aan de klant en hem vertelt dat zijn gehoor “zeer goed” is. Eindelijk brandt de gloeilamp perfect.