led dimmer zoemt


Led dimmer zoemt

Hier is een leuk weetje: bijna alle dimmers zoemen. Wanneer de kamer absoluut stil is en de lampen tot minder dan 50% zijn gedimd, houdt u uw oren dicht bij de dimmerschakelaar.

De kans is groot dat je wat gezoem of op zijn minst neuriën hoort.

Maar het probleem doet zich voor wanneer het zoemen erg hoorbaar is en je gestrest raakt. En meer dan dat, u maakt zich zorgen of dit gezoem kortsluiting, een elektrische schok of zelfs brand veroorzaakt!lees verder om een oplossing te vinden waarom de led dimmer zoemt.

led dimmer zoemt

Hoewel de meeste LED-lampen dimbaar zijn, is een veel voorkomende klacht het horen van een zoemend geluid uit de lampen wanneer ze gedimd zijn.

De oorzaak is bijna altijd een compatibiliteitsprobleem tussen de dimmer en de LED-driver (voeding). LED’s zijn elektronische apparaten en het gebruik van een dimmer die speciaal is ontworpen voor de ohmse belasting van een gloeilamp zal zelden goed werken.De meeste fabrikanten bieden nu een lijst met aanbevolen dimmers die ze hebben getest om compatibel te zijn met hun producten. Van alle dimmers op de lijst zijn er twee typen om naar te zoeken die waarschijnlijk het beste werken om het zoemen te elimineren.lees verder om een oplossing te vinden waarom de led dimmer zoemt.

Dimmers om het zoemen van leds te voorkomen

U zoekt een CL-dimmer of een ELV-dimmer.
• CL-dimmers zijn gemaakt door Lutron en ontworpen om compatibel te zijn met LED’s. Mijn ervaring met hen is uitstekend. Ze hebben een low-end trimaanpassing waarmee u het best mogelijke dim bereik kunt krijgen. CL-dimmers elimineren het gezoem van de meeste merken LED’s, maar niet allemaal.lees verder om een oplossing te vinden waarom de led dimmer zoemt.

• Elektronische Laagspanning (aka omgekeerde fase of achterrand ) dimmers zijn ontworpen voor elektronische (capacitieve) belastingen zoals LEDs. Mijn ervaring is dat ELV-dimmers bijna elke keer de buzz helpen of elimineren.

Opmerking: voor ELV-dimmers is een nuldraad in de doos vereist

Is een zoemende dimmer gevaarlijk?

Het snelle antwoord op de vraag waarom een led dimmer zoemt hierop is – als het gezoem afkomstig is van de lamp, wat heel gebruikelijk is, is het vervangen van de lamp een eenvoudige en veilige handeling. Mogelijk hebt u een ander type lamp nodig als u merkt dat als de led dimmer zoemt bij een nieuwe lamp aanhoudt. Trillingen in het magnetische veld veroorzaken eerder schade in meer decoratieve lampen, die vaak langere en minder robuuste filamenten hebben.lees verder om een oplossing te vinden waarom de led dimmer zoemt.

Probeer over te schakelen naar een standaard lamp om te zien of het probleem aanhoudt, of zelfs een ruwe servicelamp met veel hardere filamenten. Zorg er ook voor dat uw lampen het juiste wattage hebben en gespecificeerd zijn voor gebruik met een dimmer. Als u meerdere lampen in een verlichtingsreeks gebruikt, moet u mogelijk het wattage van de lampen verminderen om het circuit niet te overbelasten – of het aantal lampen verminderen.

Als het gezoem rechtstreeks afkomstig is van de schakeleenheid, stroomonderbreker of verlichtingscircuits, heeft u mogelijk een ernstiger probleem. Als het een bedrade schakelaar is, is de bedrading mogelijk los, defect, verkeerd bedraad of niet goed geaard. Het circuit kan overbelast zijn of een vonk vormen, of kan op elk moment niet worden uitgeschakeld. Slecht of onjuist aangesloten draden kunnen de stroombeveiliging mogelijk niet activeren. Elk van deze omstandigheden vormt een potentieel brandgevaar, dus probeer dergelijke elektrische problemen niet zelf op te lossen. Schakel onmiddellijk alle elektrische circuits uit en bel een elektricien.lees verder om een oplossing te vinden waarom de led dimmer zoemt.

Lampen met lager wattage

In plaats van de classificatie van uw dimmer te upgraden, kunt u natuurlijk lampen met een lager wattage installeren. Dit kan op veel manieren voordelig zijn.Ten eerste kan het u besparen op energiekosten en uw ecologische voetafdruk verkleinen. Lampen met een lager wattage zijn de laatste tijd populairder geworden.Als u lampen vervangt door andere lampen met een ander wattage, is het belangrijk dat u weet wat u doet.lees verder om een oplossing te vinden waarom de led dimmer zoemt.

Hoe een Led dimmer vervangen?

Je zou kunnen denken dat een dimmer de verlichting uitschakelt door de stroom uit te schakelen. Maar het werkt eigenlijk als een supersnelle flitser, waarbij de stroom tientallen keren per seconde wordt in- en uitgeschakeld. Deze elektrische pulsatie zorgt ervoor dat de gloeidraden in gloeilampen gaan trillen en dat zorgt voor het zoemende geluid dat je hoort. Een makkelijke oplossing – die meestal werkt – is om verschillende merken lampen te proberen. Sommige lampen hebben stevigere filamenten, die minder trillen.lees verder om een oplossing te vinden waarom de led dimmer zoemt.

U kunt zelfs lampen voor ‘ruig gebruik’ proberen die bedoeld zijn voor garage deuropeners of storingslichten. Deze lampen hebben zware filamenten, maar zijn meerdere malen duurder dan gewone lampen. Hogere, duurdere dimmers dempen de elektrische puls meestal beter dan de goedkope soorten. Het verwisselen van een dimmer is meestal een kwestie van het loskoppelen en opnieuw aansluiten van drie draden. Zorg ervoor dat u veilig werkt. Schakel de stroom naar het circuit uit en zorg ervoor dat het is uitgeschakeld met behulp van een spanninszoeker.


Zorg dat u de benodigde gereedschappen voor dit doe-het-zelf-project op een rij hebt voordat u begint – u bespaart tijd en frustratie.

• 4-in-1 schroevendraaier
• Punttang
• Spanningstester
• Draadstripper


Voorkom last-minute shoppingtrips door al uw materialen van tevoren klaar te hebben. Hier is een lijst.

• Dimmer van hoge kwaliteit
• led lamp (ander type of merk)
• lasklemmen

 1. Schakel eerst de spanning af
  Dit betekent dat u de zekering verwijdert of de automaat uitschakeld
 2. Meten of het spanningsloos is
  Schroef voorzichtig de afdekplaat van uw dimmer los en verwijder deze. Draai vervolgens de bevestigingsschroeven los waarmee het schakelmechanisme aan de behuizing is bevestigd. Zorg ervoor dat u geen draden aanraakt en verwijder de schakelaar voorzichtig uit de behuizing. Breng de spanningstester aan op elk van de schakeldraden om er zeker van te zijn dat ze inactief zijn.
 3. Verwijder de dimmer
  Elke set draden wordt met een draadconnector op de schakelaar aangesloten. U moet dit losschroeven en elk paar draden scheiden voordat u de schakelaar kunt verwijderen.
 4. Sluit de nieuwe dimmer aan
  Als de draaduiteinden op de nieuwe dimmer nog niet zijn gestript, gebruik dan de draadstrippers om 12,7 mm van de isolatie op elk van de draden te verwijderen.sluit de dimmer aan zoals op de bijgeleverde gebruiksaanwijzing
 5. Monteer de nieuwe dimmer
  Plaats de nieuwe dimmer in zijn behuizing, stop de draden erin voordat u hem stevig vastschroeft met de montageschroeven en monteer de afdekplaat van de dimmer.
 6. Test de nieuwe dimmer
  Schakel de automaat weer in , zodat de stroom AAN is. Controleer of u het juiste wattage en de juiste stijl van de gloeilampen voor uw nieuwe dimmer hebt geïnstalleerd, en test of de nieuwe geplaatste dimmer werk

Hier zijn enkele stappen die u kunt nemen om het vervelende geluid te verminderen of te elimineren:

 • Gloeilampen vervangen: Als het geluid uit de lamp zelf komt, kunt u een ander type lamp proberen. Decoratieve lampen, met hun lange, delicate filamenten, zijn gevoeliger voor de veranderingen in het magnetische veld. Standaardlampen en lampen voor ruw gebruik, zoals die in werkplaatsen en apparaten worden gebruikt, hebben hardere gloeidraden die beter bestand zijn tegen de schokkerige stroom.
 • Upgrade dimmer: als led dimmer zoemt, overbelast u mogelijk de capaciteit van de dimmer. Dimmers worden beoordeeld op basis van het maximale wattage dat ze aankunnen. Als u lampen met een hoog wattage in uw kroonluchter hebt geïnstalleerd, heeft de schakelaar mogelijk overcapaciteit. U kunt dit controleren door een paar bollen te verwijderen en te kijken of het zoemen beter wordt. Of door het wattage op de dimmer te vergelijken met de som van het wattage van alle lampen. Als dat het geval is, verlaag dan uw totale wattage of zoek een dimmerschakelaar met een hoger wattage.
 • Upgrade dimmer:een led dimmer die zoemt komt vaker voor bij goedkopere op triac gebaseerde dimmers (een triac is de gadget in de schakelaar die de stroom onderbreekt). Triac-dimmers van betere kwaliteit hebben een interne smoorspoel of filter die de stroom egaliseert en het zoemen kan verminderen. Of u kunt kiezen voor een dimmer van nog hogere kwaliteit die een autotransformator gebruikt in plaats van een triac, die veel minder stroomonderbreking veroorzaakt.

Overweeg het gebruik van verlichting: Als u de lichten altijd gedimd gebruikt, overweeg dan om lampen met een lager wattage te installeren, zodat de dimmer niet zo hard hoeft te werken.

Veelgestelde vragen waarom een dimmer zoemt

Is een zoemende dimmer gevaarlijk?

Ee led dimmer die zoemt kan gevaarlijk zijn, en kan het een ernstig gevaar opleveren. Als dit probleem bijvoorbeeld niet wordt opgelost, kan dit leiden tot een probleem en zelfs brand veroorzaken.Als een led dimmer zoemt moet het probleem zo snel mogelijk worden opgelost. Het vervangen van de lamp kan de oplossing zijn.Een lamp met een lager wattage of een dimmer met een hoger vermogen kan echter nodig zijn als er een probleem is met het stroomverbruik van de lamp van de dimmer.Al met al is dit een probleem dat u direct wilt oplossen.lees verder om een oplossing te vinden waarom de led dimmer zoemt.

Kan een zoemende dimmer optreden bij LED-verlichting?

Ja, dit kan gebeuren, en het is meestal een gevolg van het feit dat de driver van een LED niet compatibel is met de dimmer. In dit geval heeft u mogelijk een CL-dimmer nodig in plaats van een ELV-dimmer.

Hoeveel kost een nieuwe dimmer?

Wat betreft de leveringskosten alleen (ervan uitgaande dat u geen professional inhuurt voor de installatie), is dit ongeveer 10 tot 30 euro.

Wat betekent het als het geluid meer een brom is dan een zoem?

Als u merkt dat er een zoemend geluid uit uw dimmer komt in plaats van een zoemend geluid, betekent dit waarschijnlijk dat de schakelaar gewoon versleten is, de spanning niet aankan, of dat het een goedkoop, onvoldoende product is.Dit zijn natuurlijk vergelijkbare redenen als waarom een dimmer zou kunnen zoemen.

Hoe lang gaat een dimmer mee?

Je zou kunnen hopen dat een goede dimmer tien jaar of langer meegaat, maar ze kunnen om tal van redenen veel eerder gaan, variërend van pech tot een onjuiste installatie tot het product dat gewoon slecht is.Natuurlijk kunnen de aanvullende redenen die in dit artikel worden genoemd (zoals die met betrekking tot wattage) ertoe leiden dat een dimmerdefect raakt.Gelukkig blijven de meeste huiseigenaren een dimmer meer dan tien jaar en soms meerdere decennia aan en uit zetten.