Kastverlichting

Kastverlichting

kastverlichting
kastverlichting links

kastverlichting opbouw
Accepteren

Woonkamers worden pas huiselijk als ze met het juiste licht zijn ingericht en individuele ruimtes subtiel of opvallend geënsceneerd zijn. Naast conventionele verlichtingselementen zoals plafondlampen, staande lampen en dergelijke, biedt kastverlichting grote mogelijkheden om een ​​feelgood-sfeer te creëren. Met moderne  LED kastverlichting zet u uw kasten in de spotlight. Of het nu gaat om onderbouwverlichting, binnenverlichting of accentverlichting.Met genoeg soorten en modellen vindt u gegarandeerd de juiste  meubelverlichting. Laat u inspireren door onze ideeën en blader door onze blog voor nog meer inspiratie.

Welke soorten kastverlichting zijn er?

Er zijn veel verschillende kastlampen die uw meubelen effectief en gericht verlichten. Er kan voornamelijk onderscheid worden gemaakt tussen de volgende varianten: klemspots, spots en LED- strips.

kastverlichting

Bij klemspots voor meubels kunnen afzonderlijke planken van achteren verlicht worden. Een gemeenschappelijke kledingkastverlichting gebeurt ook met behulp van een klemlamp, die aan het bovenste deksel van de kast wordt bevestigd. Dit type verlichting is ook erg praktisch voor bedhoofdborden.

Kastverlichting met spots biedt de mogelijkheid om kasten, lades of wanden te spotlighten. De afzonderlijke spots kunnen vaak worden gedraaid en bieden zo maximale flexibiliteit bij het verlichten van bepaalde gebieden. Een andere mogelijkheid is dat verlichting met flexibele strips of LED strips. Deze strips kunnen vaak afzonderlijk op maat worden gesneden en op de gewenste plek in of op het meubel worden bevestigd.

Welke lichttechniek is geschikt voor meubelverlichting?

Dit antwoord zal u zeker niet verbazen: LED is natuurlijk de verlichtingstechniek bij uitstek. De voordelen wegen gewoon op tegen de kansen. Om er een paar op te noemen:

 • LED-lampen besparen 60% elektriciteit in vergelijking met halogeenlampen. Vergeleken met gloeilampen zelfs 90%.
 • LED’s zijn schakelvast en kunnen vaak probleemloos worden in- en uitgeschakeld.
 • LED’s vallen pas uit na ca. 50.000 uur. Halogeenlampen na 4.000.

In welke kamers word kastverlichting gebruikt?

In principe overal waar meubels staan. Van de kelder tot de zolder. Enige ideeën:

 • In de keuken: als onderkastverlichting
 • In de slaapkamer: om de kleerkast op te fleuren of om het bed in het zonnetje te zetten
 • In de woonkamer: om de vitrine en de boekenplank te baden in aantrekkelijk omgevingslicht
 • In de kinderkamer: om de speelgoedplank van de kleintjes nog uitnodigender te maken.

Moet ik kastverlichting aansluiten op het lichtnet?

Je hebt de keuze: stopcontact of batterij. Dus als u verwarde kabels wilt vermijden, kies dan een model met een batterij. Of vertrouwt u liever op het elektriciteitsnet? Ook goed: kies een geschikt model. Let er gewoon op in de artikelbeschrijving.

Gaat meubelverlichting vanzelf aan?

Dat kan met een bewegingsmelder, maar ze kunnen ook handmatig worden bediend met een afstandbediening of schakelaar, maar een bewegingsmelders is altijd makkelijker, Want als je snel iets uit de kast wilt halen, en je hebt je handen vol dan gaat de verlichting vanzelf aan, en weer uit.Je hoeft dus ook niet meer te denken heb ik de lamp uitgedaan, nee dat gebeur automatisch,gemak dient de mens.

Meubelinbouwlampen: verlicht kasten van binnenuit

Kledingkastverlichting of vitrines verlichten – hierbij is het juiste licht belangrijk. De meubelinbouwlamp moet helder genoeg zijn, zodat je de inhoud gemakkelijk kunt vinden. Een verlichte kast oogt kwalitatief veel hoogwaardiger en kan, indien voorzien van glazen fronten, een accentpunt in de ruimte zijn. Vooral voor vitrines is een led-kastverlichting handig. Hier kun je je favoriete stukken in kwijt en die moeten natuurlijk ook verlicht zijn.

Kledingkastverlichting met stijl

Wie kent het niet. Het is donker buiten, het schemerige licht van de slaapkamer dringt maar net door de kast en je bent op zoek naar je favoriete trui. Zwart, donkerblauw, groen – alle kleuren zien er hetzelfde uit. Kledingkastverlichting kan hier wonderen doen. Een  verlichte kledingroede  of een led-kastverlichting zijn hier een elegante oplossing. Een meubellamp die op batterijen werkt en automatisch inschakelt via een bewegingsmelder brengt ook licht in het donker. Hij kan buiten de kledingkast worden bevestigd of bijvoorbeeld aan de binnenkant van de kastdeur.

Ladeverlichting

Ladeverlichting is ook erg praktisch. Laden zijn in principe vrij donker, omdat er zelfs als ze open zijn nauwelijks licht naar binnen kan komen. LED-kastlampen met bewegingsmelders en batterijen zijn bijzonder geschikt voor gerichte verlichting . De ladeverlichting gaat aan op het moment dat je hem opent. Vooral in de keuken, in de waslade of in de kledingkast kan deze kastverlichting een handig overzicht geven.

Meubelverlichting: kastverlichting van buitenaf

Kastlampen en meubellampen kunnen ook buiten het betreffende meubel worden bevestigd. Van daaruit verlichten ze als meubelopbouwarmatuur complete werkvlakken, fungeren als indirecte verlichting of verlichten specifieke gebieden gericht.

Onderkastverlichting voor keukenkasten

Een van de meest klassieke vormen van kabinet verlichting is de onder- kast licht in de hangende keukenkast. Een verlicht aanrechtblad is een must in de keuken. Er zijn genoeg modellen beschikbaar, van opbouw tot inbouw.Kies bij aanschaf van een daglicht- en onderkastverlichting en laat voldoende lichtbronnen toe. Wil je meer weten over verlichting in de keuken, lees dan ons blogartikel:  Keukenverlichting.

Led strip als kastverlichting

Met led strips heb  je ongelooflijk veel mogelijkheden om een ​​kast te verlichten. Naast verlichting binnenin het meubel, kunt u ook buiten LED-strips bevestigen en zo uw kamers indirect verlichten. De mogelijkheden zijn oneindigk. Naast verschillende kleurtemperaturen kun je ook gekleurde strepen gebruiken voor led-kastverlichting. Deze kunnen meestal gemakkelijk met een afstandsbediening worden bediend.

Meubelverlichting voor uw fotogalerij

Meubellampen zijn niet alleen geschikt voor kasten, maar ook heel goed om foto’s en kunstwerken in de schijnwerpers te zetten. Je kunt hiervoor galerijlampen gebruiken , maar plafondlampen  zijn ook  een alternatief als je draaibare spots hebt.

Railverlichting als kastverlichting

Als je je kledingkast wilt verlichten of een fotogalerij wilt verlichten, moet je eens kijken naar een railsysteem. Spots, schilderijlampen of bedlampjes op de rail kun je naar eigen inzicht rangschikken. Je hebt maar één stopcontact nodig en je  kunt de  meubelverlichting op elk moment verplaatsen of vervangen. Dit geeft u maximale flexibiliteit en stelt u in staat om de lamp individueel te gebruiken.

Hier moet je op letten bij het kopen van kastverlichting

Voordat je een kastlamp koopt, moet je goed nadenken waar en voor welke verlichting je hem wilt gebruiken. Dit hangt af van het type werking dat de armatuur moet hebben. Kies tussen producten met een schakelaar die je handmatig bedient, kastverlichting met bewegingsmelders of meubelverlichting die je op afstand kunt bedienen. Een andere belangrijke overweging is het type installatie . Controleer voor de aankoop of je gaten in de lamp wilt lijmen, klemmen of boren. De verschillende soorten installaties hebben hun eigen voor- en nadelen.

Veelgestelde vragen over kastverlichting

Waar kan ik kastverlichting kopen?

Kastverlichting zijn er in verschillende uitvoeringen en zijn meestal overal te koop waar verlichting verkocht word. Er is een grote keuze aan hoogwaardige lampen en lampen van merkfabrikanten als Ledvance,philips en Paulmann. Denk hierbij aan een breed assortiment meubel opbouwlampen, inbouw meubellampen en kast verlichting met systeem.

Hoe werkt kastverlichting?

Er kan in wezen een onderscheid worden gemaakt tussen kast verlichting met batterijen en kast verlichting met kabels. Beide varianten worden op verschillende manieren binnen of buiten een kast of ladekast bevestigd. De verlichting wordt ingeschakeld via een schakelaar of een bewegingsmelder.

Welke kastverlichting is het beste?

De beste kastverlichting heeft een lange levensduur waar u jarenlang profijt van heeft. Bijzonder hoogwaardige kastverlichting vindt u in de online bouwmarkten.

Welke soorten kastverlichting zijn er?

Grofweg is er:

 • Inbouw meubelverlichting
 • Opbouwspots
 • Verlichting onder kast
 • Meubelverlichting

Meubelinbouwlampen zijn qua vormgeving uiterst onopvallend en verdwijnen praktisch in het hout. Maar op het gebied van lichttechniek werken de muurbloempjes keihard. Ze creëren hetzelfde sfeereffect als hun collega’s, de opbouwspots en meubelspots.

Opbouwspots worden, zoals de naam al doet vermoeden, op meubels gemonteerd. Ze zetten boeken, sculpturen en wat je nog meer wilt presenteren op een sfeervolle manier. Gewoon een geweldig sfeerlicht.

Onderkastverlichting kan het beste in de keuken worden geplaatst. Uw werkoppervlak moet immers optimaal verlicht zijn. Vaak is dat echter niet het geval wanneer bovenkasten de plafondlamp in de weg staan. Dan kun je het beste onderkastverlichting gebruiken om een ​​goed zicht te hebben bij het snijden van groenten. Tip: Als je van simpel houdt, denk dan eens aan zelfklevende ledstrips. Deze ontwikkelen nauwelijks warmte en zijn perfect als meubelverlichting.deze led strips zijn in diverse uitvoeringen verkrijgbaar zoals rgb en eventueel ook op batterijen en met een afstandbediening waar je diverse scene’s kunt oproepen.

Meubelverlichting wordt op of op een meubel gemonteerd. Niet in. Daarom verdwijnen ze niet in de kast, maar nemen ze aparte ruimte in. Wat ze doen: ze verlichten de donkerste hoeken en zorgen voor aantrekkelijke sfeerverlichting.

Hoe worden meubellampen bevestigd?

Er zijn drie verschillende opties:

Monteer een kunststof ring op een gladde ondergrond en steek de lampjes erin. Je hoeft hiervoor niet in je meubel te boren, maar je kunt wel een hoogte van 1-2 cm toevoegen.

Boor een blind gat en plaats de lamp met een montageveer . Dan de veer naar beneden klappen, klaar. Deze neemt echter rechts en links van de armatuur ca. 5 cm ruimte in beslag en is zichtbaar.

Boor een blind gat waarin de lamp zichzelf vastklemt. Je hebt geen last van extra hoogte en behalve de lamp is er niets storends te zien. Dit is ideaal voor mooie vitrines en planken.en worden de objecten zo prachtig verlicht.

Kastverlichting met sensor

Voordelen:

Helderheid voor de hele kamer – Helderheid betekent kiezen hoeveel licht de kast in de kamer moet geven. Moet de verlichting licht in de donkere kamer brengen of juist een beter overzicht van de kleedkamer geven? Of moet zelfs de kamerlamp worden vervangen en moet de verlichting van de kast qua prestaties op gelijke voet komen te staan. Houd er rekening mee dat LED’s een aanzienlijk hogere helderheid hebben dan normale gloeilampen voor hetzelfde wattage.

Selecteerbaar bereik – Bij het bereik is het belangrijk te noteren wanneer de bewegingsmelder de lamp in de kledingkast moet inschakelen. Met instellingen die te gevoelig zijn, kan beweging van de andere kant van de kamer de lichten al activeren, terwijl een te zwakke configuratie betekent dat je vlak voor het meubel moet gaan staan ​​voordat de kamer licht wordt.

Nadeel:

Elektrische aansluiting vereist – Om de stroomvoorziening voor de kastverlichting te garanderen, moeten de lampen op het lichtnet worden aangesloten. Dit kan een risico op elektrische schokken opleveren, vooral voor leken, daarom is voorzichtigheid geboden. Het achteraf uitrusten van kastverlichting met een bewegingsmelder vereist elektrische kennis of een elektricien.

Voordelige modellen nauwelijks configureerbaar – Bij het kopen van goedkope kastverlichting kunnen de instellingen voor lampen en bewegingsmelders nauwelijks worden gewijzigd. Hierdoor kan LED-verlichting veel te fel zijn of is de bewegingsmelder te gevoelig ingesteld en wordt bij elke kleine beweging geactiveerd. Als de specificaties van de fabrikant helemaal niet kunnen worden gewijzigd, kan het zijn dat de standaardinstellingen niet overeenkomen met uw woning.

LED-kastverlichting als nachtlampje met bewegingsmelder

De kledingkast bewegingsmelder kan niet alleen de inhoud verlichten, maar ook rondom de kledingkast voor licht zorgen. Dit betekent dat LED-kastverlichting als nachtlampje kan worden gebruikt, waardoor het niet nodig is om de normale lamp aan te zetten. Een groot voordeel is dat het minder licht produceert en het lichaam niet gewekt wordt door stralende helderheid.

LED kastverlichting

Vroeger bestond klassieke kastverlichting meestal uit een gloeilamp met een zo laag mogelijk wattage, die een vitrinekast discreet van boven of van onder verlichtte. Tegenwoordig wordt LED-technologie gebruikt voor kastverlichting, meestal in de vorm van kleine lichtgevende diodes die onzichtbaar zijn bevestigd als lange, dunne stroken onder de kast.Een alternatief zijn zogenaamde closet opbouwlampen, die op de kast worden gemonteerd . Ze geven feller licht en zijn handig als je bijvoorbeeld vaker spullen uit die kast wilt halen.

Kastverlichting in de woonkamer

De woonkamer is ons toevluchtsoord in de avond, waar we bijkomen van de stress van alledag. Je wilt niet in een helverlichte kamer zitten terwijl je tv kijkt, op je laptop op internet surft of een lang telefoongesprek voert met je beste vriend(in). Een goed doordacht lichtconcept is dan belangrijk – en hier komt kastverlichting om de hoek kijken.Zodat een lange muur niet helemaal donker blijft, kun je bijvoorbeeld een dunne led-lichtstrip langs de bovenrand van een ladekast laten lopen . In een hoek creëer je een prachtig lichteiland met een gerichte enkelvoudige opbouwkastverlichting boven een wandkast.Bijzonder mooie effecten bereik je met led-kastverlichting die van kleur kan veranderen. Kleur de kamer naar wens in rood, violet of blauw.

Kastverlichting in andere kamers

Als modern alternatief voor de klassieke bedlamp bij het bed of als lichtbron boven het badkamermeubel voor het ochtendtoilet – kastverlichting kan in elke ruimte verstandig worden gebruikt. Verlaat je keuken ‘s avonds niet pikdonker door een lichtstrip langs het eiland te laten lopen of de gang op te fleuren met een verlichte spiegel.