Buitenlamp monteren


Buitenlamp monteren

buitenlamp monteren


Buitenlampen Monteren eenvoudig met dit stappenplan

Buitenlampen kunnen in principe net als gewone binnenlampen worden bevestigd.Er zijn ook klemoplossingen voor buitenruimtes of lampen die geboord moeten worden. De lampen zijn echter niet zomaar onderling uitwisselbaar.

Alleen lampen die voor dit doel zijn ontworpen, mogen buiten worden gebruikt. De kabels moeten waterdicht of geïsoleerd worden geïnstalleerd en het water mag zich niet in het stopcontact verzamelen – anders was het dat met het licht.met dit stappenplan word een buitenlamp monteren een eenvoudig karweitje.

Voorbereiding buitenlamp monteren


Voordat u gaat beginnen met de buitenlamp monteren, dient u goed na te denken over de functie van de verlichting. Wil je vooral sfeervolle lichtaccenten zetten of moeten het voorplein en de voordeur zo egaal mogelijk verlicht worden? Ook de keuze van de energievoorziening is van belang. Voor op stroom aangesloten buitenlampen is een stroombron in de buurt nodig. Daarnaast moeten de benodigde hoogspanningsleidingen vaak vooraf worden gelegd, voordat je gaat beginnen met een buitenlamp monteren.

Deze werkzaamheden, evenals het aansluiten van de lampen op het lichtnet, mogen alleen door een specialist worden uitgevoerd. Modellen met zonnepanelen zijn onafhankelijk van het elektriciteitsnet, maar hebben een zo zonnig mogelijke locatie nodig om hun volledige potentieel te kunnen benutten. Als alternatief bieden zuinige buitenlampen met moderne LED-technologie ook aantrekkelijke mogelijkheden om de bedrijfskosten te verlagen.Zo word de buitenlamp monteren een eenvoudig karweitje.

Bijpassende buitenlampen met een passende beschermingsklasse

Door hun speciale verwerking volgens speciale beschermingsklassen zijn buitenlampen bij uitstek geschikt voor gebruik buitenshuis. De ontwerpen variëren van spat waterdichte wandlampen voor gebruik onder het dak tot waterdichte decoratieve lampen voor de tuinvijver.Met deskundig advies van een specialist vindt u de juiste buitenverlichting voor uw verlichtingsideeën. Zo word de buitenlamp monteren een eenvoudig karweitje.

Waar buitenlamp monteren:

Boren – of het nu aan de huismuur, de garagezijde of aan het tuinhuisje is – als er een muur is, kan de lamp eraan worden bevestigd. In het geval van tuinhuisjes of prieel is de procedure bijzonder eenvoudig, omdat hier alleen het hout hoeft te worden doorboord. Bij de gevel van het huis of de garage moet worden gelet op het gebruik van geschikte pluggen en schroeven, aangezien de isolatie in de berekening moet worden meegenomen. Anders houdt een gewone plug niet in isolatiepanelen van piepschuim of geperste glaswol.

• Entree – ongeacht of er een trap voor de voordeur is, de entree heeft een dak of niet: hier moet een lamp in. Ze helpt niet alleen het sleutelgat in het donker te vinden, maar helpt ook voedselleveranciers om het voedsel op de gewenste locatie te krijgen. Want als de bode noch het huisnummer noch de bel ziet, kan het zomaar gebeuren dat de pizza weer terug gaat. Ook luifels met verlichting zijn niet meer ongewoon. Zo word de buitenlamp monteren een eenvoudig karweitje.

Garage – ook voor de garage kan een armatuur opvallen. Ook hier gaat het bij oude garagesloten om het vinden van het sleutelgat. De lamp kan het beste zo worden opgehangen dat deze ook de weg naar het huis met licht verlicht. Omdat deze verlichting niet permanent nodig is, kan deze prachtig worden uitgerust met bewegingsmelders.

• Buitentrappen – alle buitentrappen moeten in het donker verlicht zijn. Dit geldt met name voor trappen die naar de kelder leiden. Eenvoudige buitenlampen die eenvoudig aan het huis worden bevestigd, zijn hier ook geschikt

• Tuin – in grotere tuinen of op locaties waar zonne-verlichting weinig zin heeft vanwege de dichte populatie bomen, is de ene of de andere tuinlamp ook de moeite waard. Met handigheid kunnen ze opgehangen worden, mocht je dit niet kunnen dan kan je altijd terugvallen op lantaarns.

• Ophangen – dat kan ook worden verzekerd. Hier kunnen de houten lamellen van de dakoverstek worden toegepast. Als het alleen hout is, zijn schroeven voldoende.Zo word de buitenlamp monteren een eenvoudig karweitje.


• Terrasoverkapping – afhankelijk van hoe het terras is bedekt, kan de lamp aan de zijsteunen of onder het dak worden bevestigd. Wil je mooi en zacht licht, dan kun je in plaats van losse lampen ook werken met ledstrips of ledstrips. Ze kunnen van onderaf aan de constructie worden gelijmd of geniet.


• Lijmoplossingen – als u niet graag buiten boort, kunt u verschillende lijmoplossingen gebruiken. Er bestaan al lang dubbelzijdige plakstrips met een extreem hoog draagvermogen die ook geschikt zijn voor vochtige en natte ruimtes. Het enige dat hierbij van toepassing is, is dat de ondergrond vooraf egaal en van vet en vuil moet worden ontdaan. Bovendien heeft de lijm ongeveer 24 uur nodig om zijn draagvermogen te ontwikkelen. Zo word de buitenlamp monteren een eenvoudig karweitje.

Waar moet nog meer aan worden gedacht?

Het grootste probleem voor buiten is niet hoe je een buitenlamp monteert. Het principe is eenvoudig, zelfs voor onervaren gebruikers met een boormachine. Dit geldt echter niet voor het leggen van de stroomaansluiting. Wil je niet met solar- of batterijoplossingen werken, dan heb je een stroomaansluiting buiten nodig.Deze moet uiteraard geïsoleerd en zo ontworpen zijn dat er geen regenwater achter de lamp naar de stroomkabels kan komen. Als het tuinhuis moet worden verlicht, moet ook de stroomaansluiting veilig in de tuin worden getrokken. Zo word de buitenlamp monteren een eenvoudig karweitje.

Huiseigenaren en tuinders zonder eerdere ervaring moeten op dit moment hulp krijgen in de tuin en een elektricien inhuren om de elektriciteit aan te leggen. Dat kost meer, maar sluit kortsluiting uit. Niemand wil na een knal in het donker zitten omdat de buitenlamp vocht heeft aangezogen?Let dus goed op voordat je begint met buitenlamp monteren, of je deze klus veilig aan kan, zoniet schakel dan echt een expert in bij buitenlamp monteren.

Sluit een buitenlamp aan met bewegingsmelder

Instructies: Sluit zelf de buitenlamp met bewegingsmelder aan

Het bevestigen van een buitenlamp met bewegingsmelder is in principe heel eenvoudig en verschilt nauwelijks van het aansluiten van een hele normale lamp . Daarnaast zorgen licht- en bewegingsmeldercombinaties voor veilige routes naar huis en in de tuin, schrikken ze inbrekers af en helpen ze elektriciteit te besparen.

Zoals bij alle buitenlampen is het belangrijk dat zowel de lamp als de bewegingsmelder beschermd zijn tegen het binnendringen van vocht. Bij het kopen is het essentieel om ervoor te zorgen dat het een spatwaterdichte combinatie van lampen en bewegingsmelders is .

Bij het bevestigen van de lamp eventueel de draad met een kabelmesje zo’n vijf centimeter strippen. Let op: beschadig de isolatie van de interne draden niet! Vervolgens leid je de kabel door de daarvoor bestemde opening in de lamp. Strip vervolgens de draden ongeveer drie millimeter met de draadstripper.

De aansluitklem van de armatuur heeft meestal een symboolcode. De verbinding wordt dan gemaakt volgens het volgende patroon:

Steek de stroomvoerende draad (zwart) in klem L.
De blauwe nulleider (N) wordt aangesloten op klem N is.
De aardleiding (groen-geel) is bevestigd aan de aardklem van de lamp
Zo word de buitenlamp monteren een eenvoudig karweitje.

De bewegingsmelder instellen
Afhankelijk van de uitvoering van de buitenlamp met bewegingsmelder zijn verschillende instellingen mogelijk: het detectiebereik van bewegingen. De duur van het circuit, d.w.z. hoe lang de lamp moet branden. En vaak ook nog een schemerschakelaar die bepaalt vanaf welk daglicht de lamp moet werken.

Het detectiegebied: Let bij het buitenlamp monteren goed op de afstand van het te detecteren gebied wordt in de regel met een draaiknop ingesteld. Hier hebben mensen de neiging om het maximale bereik in te stellen, zelfs als ze maar een klein gebied willen bestrijken. Bij sommige modellen blijkt dit echter een probleem te zijn, aangezien het zeer nabije detectiegebied niet langer wordt afgedekt. Pas je dus altijd aan op de exacte afstand die je wilt.

De tijdinstelling: Hier kunt u de inschakelduur van het elektrische schakelcontact instellen. Wil je het licht 20 seconden of 10 minuten aan laten staan, dan kan dat hier geregeld worden.

De helderheidsinstelling: Bij buitenlampen met schemerschakelaar wordt de bewegingsmelder alleen ingeschakeld als het daglicht een bepaald niveau heeft. Hier wordt precies de gewenste helderheid ingesteld. Als de helderheidssensor bijvoorbeeld op schemering is ingesteld, wordt de bewegingsmelder alleen ingeschakeld als zich in deze of grotere duisternis objecten in het detectiegebied bevinden.

4 Stapppenplan buitenverlichting monteren

Stap 1: Draai de zekering los of de zet de automaat uit

Eerst moet de zekering worden losgeschroefd, of de automaat worden uitgeschakeld zodat er geen spanning meer op de kabel of het circuit staat. Alleen de lichtschakelaar uitzetten is niet voldoende. Met de fasetester, die ook vaak in de schroevendraaier zit, kun je controleren of er nog stroom loopt. Als er nog stroom op de lijn is, gaat er meestal een rood lampje branden.weet zeker dat de spanning er af is bij buitenlamp monteren!!

Stap 2: Draai de schroeven op de glansterminal los

Als er nog geen lasklem is aangebracht, moet er nu een lasklem worden aangebracht. Het wordt gebruikt om de verschillende kabels met elkaar te verbinden. De schroeven op de glansklem mogen slechts zo ver worden losgedraaid dat de afzonderlijke draden er probleemloos in passen.

Stap 3: verbind de draden met elkaar

Nu moeten de kabels met elkaar worden verbonden. Meestal hebben de draden die uit de muur steken dezelfde kleur als op de lamp. Deze draden zijn nu met elkaar verbonden via de lasklem. Hierbij geldt: kleur moet bij kleur passen. Dus zwart naar zwart (of bruin), blauw naar blauw (of grijs) en geelgroen naar geelgroen. Bij lampen met een kunststof fitting kan de geelgroene aarding achterwege worden gelaten.

Eerst wordt de aardleiding (geel-groen) in het aansluitpunt van de aansluitklem gestoken.

Dit wordt gevolgd door de nulleider (blauw of grijs) .

In de derde stap wordt de fase (zwart of bruin) aangesloten op de lasklem.

Als er meer dan drie kabels uit het plafond komen, kunnen er verdere fasen zijn (zwart, grijs of bruin) . Extra fasen hoeven niet te worden aangesloten.

Let op: In oude gebouwen steken vaak maar twee kabels uit het plafond: de fase en de nulleider, de aardleiding ontbreekt. In dit geval mogen geen lampen worden aangesloten die zelf niet dubbel geïsoleerd zijn. Schakel bij twijfel een elektricien in.

Stap 4: Bevestig de lamp en schroef de zekering erin

Als er een kabelafdekking is, wordt deze in de laatste stap naar het plafond geduwd. Probeer de lampkabel er zo goed mogelijk in te verbergen. Bij plafondspots moeten deze vastgeschroefd worden. Vaak zit er ook nog een haakje aan het plafond waaraan de lamp kan worden gehangen. De zekering moet dan weer worden ingeschakeld. Zo word de buitenlamp monteren een eenvoudig karweitje.