Overstappen naar led

Overstappen naar led

Overstappen naar LED lampen: Het is inmiddels bekend dat LED lampen de juiste keuze zijn voor energiezuinige verlichting. Het overschakelen van traditionele verlichting naar LED-verlichting kan echter problemen opleveren. Lees eerst dit artikel voordat u overstapt naar led.Door deze blog te lezen, kunt u veel problemen gemakkelijk voorkomen.

hanglamp prachtig en uniek
Accepteren

hanglamp monteren
Accepteren

Vermogen in watt komt overeen met de hoeveelheid licht, toch?

Dit is de meest voorkomende fout die klanten maken. We weten inmiddels allemaal dat LED-verlichting zuiniger is dan traditionele verlichting. Dan vermengen de kracht en de hoeveelheid licht zich snel. De hoeveelheid licht die een lamp uitstraalt, wordt uitgedrukt in lumen . Watt of wattage geeft aan hoeveel energie de lamp verbruikt.

overstappen naar led

Overstappen naar led, led verlichting is er toch alleen in wit of koud licht?

Een van de belangrijke waarden om op te letten bij het overstappen naar led-lampen is de kleurtemperatuur. Met andere woorden, Kelvin. Toen rond het jaar 2000 LED’s in de winkels werden verkocht, waren dit bijna allemaal lampen met koud licht, bijna blauw licht. Hoewel vaak wordt aangenomen dat het nog steeds zo is, is het niet langer het geval. In de afgelopen 19 jaar zijn er veel andere verschillende kleuren in led-verlichting geweest, warm wit, extra warm wit, maar ook bijvoorbeeld helder daglicht of allerlei kleuren zoals rood, groen en blauw (RGB).

Als je wilt overstappen naar LED, is het belangrijk om te weten dat de lichtkleur wordt aangegeven in Kelvin (K) . Hoe lager het getal, hoe warmer de kleur. Onderstaande afbeelding geeft een zeer goede indicatie van de Kelvin en de daarbij behorende lichtkleur.

kleurtemperatuur

Led lamp dimbaar of niet

Een dimmer is een geweldige aanvulling op elke verlichting. Leuk om de lampen weer te dimmen als je op de bank zit. Of dim de spots in de keuken terug naar een lage stand als je rustig het eten op de bank zet. Tot nu toe kon elke gloeilamp dimmer elke gloeilamp dimmen en elke halogeen dimmer kon elke halogeenlamp dimmen. Helaas is dit bij LED’s niet zo eenvoudig. Er zijn twee soorten dim technologieën die een lamp kan gebruiken en de LED-dimmer moet dan worden aangepast aan de dimtechnologie van uw lamp.

Vaak hebben lampen een bepaalde voorkeur voor dimtechniek en werken daarom met één dimtechniek net iets beter. Ook kan het voorkomen dat LED lampen alleen werken met de ene dimtechnologie en flikkeren, knipperen, brommen of brommen met de andere dimtechnologie. Maar het is ook mogelijk dat de lampen goed werken met beide dimtechnieken.

Overstappen naar led tips

Uw traditionele verlichting vervangen door LED is meer dan alleen het verwijderen van de halogeenlamp en het plaatsen van de LED-lamp. Er zijn veel factoren waarmee rekening moet worden gehouden en veel stappen in het proces kunnen tot mislukking leiden. Daarom hebben we vijf veelvoorkomende fouten verzameld die het overwegen waard zijn voordat u overstapt naar LED-verlichting.

We krijgen vaak vragen over van alles en nog wat, van het installeren van LED-verlichting tot technische vragen over kleurweergave en kleurtemperatuur. Daarom is het doel van dit artikel om de meest voorkomende vragen te beantwoorden over veel voorkomende fouten die moeten worden vermeden bij het vervangen van fluorescentie- of halogeenlampen door LED’s.

1: U baseert uw aankoop op het stroomverbruik van de LED-lamp

Dit is een van de meest voorkomende fouten bij hoverstappen naar LED-verlichting. Het stroomverbruik, gemeten in watt, geeft de hoeveelheid energie aan die de lichtbron verbruikt. Het stroomverbruik geeft echter geen informatie over de hoeveelheid licht die door de lichtbron wordt uitgestraald in verhouding tot het verbruikte vermogen. Hiervoor moet je kijken naar de energie-efficiëntie van de lichtbron, die wordt gemeten in lumen per watt (LPW). Ledlampen verbruiken relatief weinig stroom dan conventionele lichtbronnen en mogen daarom een ​​20W halogeenspot niet vervangen door een 20W ledspot. In plaats daarvan moet u deze vervangen door een LED-spot met een vergelijkbare energie-efficiëntie als de originele spot.

2: Je nieuwe led-verlichting heeft een andere lichtverdeling

Hoe het licht in de ruimte wordt verdeeld, kan bepalend zijn voor de sfeer in de ruimte. Als je je traditionele verlichting vervangt door LED, ervaar je een meer geconcentreerde lichtverdeling. Omdat LED-lampen zich van traditionele lichtbronnen onderscheiden doordat ze een directer licht hebben, waardoor het licht niet in alle richtingen wordt verspreid. Dit strooilicht kan echter voordelig zijn, daarom moet u op zoek naar LED-lampen met diffusers. Zo ervaar je meer egale en gelijkmatige verlichting.

3: U bent niet bekend met CRI of CTT

Bij de overstap naar ledverlichting moet u rekening houden met twee technische termen.

De eerste is de kleurweergave-index (CRI). CRI wordt gemeten op een schaal van 0-100 en geeft het vermogen van de lichtbron aan om kleuren in een ruimte weer te geven. Doorgaans hebben LED-lampen een CRI-waarde tussen 70 en 95, maar waar u op moet letten, hangt af van waar de lamp wordt geïnstalleerd. In commerciële keukens en operatiekamers moet de CRI hoger zijn dan 90, terwijl deze met CRI70 voldoende kan zijn in opslaggebouwen of buiten.

De tweede is kleurtemperatuur (CTT). De kleurtemperatuur wordt gemeten in Kelvin (K) en de Kelvin-graad geeft aan hoe koud of warm het licht is. Lichtbronnen met een kleurtemperatuur van 1.200-2.700 stralen een warm en intiem licht uit en daarom vind je deze lichtbronnen vaak in restaurants. Lichtbronnen met een kleurtemperatuur van 3.000 K zijn geschikt voor kantoren, 5.000.000 voor musea en galerieën.

.

4:Controleer de leverancier

In lijn met de toenemende populariteit van LED-lampen is de markt voor LED-verlichting de afgelopen jaren geëxplodeerd. Er zijn veel leveranciers om uit te kiezen, maar niet alle zijn even echt en de kwaliteit varieert sterk van fabrikant tot fabrikant. Daarom moet u de leverancier goed onder de loep nemen voordat u investeert in nieuwe ledverlichting.

5: Je krijgt geen fatsoenlijke garantie

Dit is gerelateerd aan het vierde item op onze lijst, omdat kwaliteit en garantie vaak gerelateerd zijn. Je moet eerst even checken of je led-lamp überhaupt nog onder garantie valt en daarna pas de lengte van de garantie.

Overstappen naar led laagspannings-halogeenlampen

Een probleem bij het overstappen naar led zijn echter laagspannings-halogeenlampen met een stroom opwaartse transformator – meestal een transformator genoemd. Dit zijn apparaten die de typische 230 volt wisselspanning van de lijn voor de laagspanningslamp omzetten naar 12 volt. LED’s hebben een lagere energiebehoefte dan halogeenlampen, waardoor het mogelijk is dat de noodzakelijke minimale belasting van de transformator niet wordt bereikt bij gebruik met de LED’s.

Of dit het geval is, kan vooraf niet met zekerheid worden vastgesteld. Daarom kun je dit bij het overstappen naar led alleen maar uit proberen.De gekochte laagspanning-LED wordt in het stopcontact gestoken en ingeschakeld. Als het bromt of flikkert, als het alleen vertraagd aangaat of helemaal niet start, is de transformator ongeschikt. Dan moet er een nieuwe worden aangeschaft met een minimale belasting die geschikt is voor LED’s.

Een korte uitleg van de verschillen:

overstappen naar Led Bereken de minimale belasting

De minimale belasting van een armatuur kan worden berekend uit het wattage van de erin gestoken lampen. Een voorbeeld: een typische LED-lamp met een GU5.3-voet met een vermogen van vijf watt. Met vier lichtbronnen in de lamp is de totale belasting 20 watt. De nieuwe transformator moet een lagere minimale belasting hebben. Maar er zijn ook speciale LED-transformatoren die zijn ontworpen voor dit type lampen.

De verkeerde LED-driver

Heeft u er bij het overstappen naar led verlichting ook aan gedacht om de driver of trafo te vervangen? Dit apparaat zet de netspanning om in de juiste output voor de lamp. Halogeenverlichting verbruikt meer elektriciteit dan ledverlichting, dus een halogeendriver levert meer vermogen dan de ledverlichting aankan. Hierdoor kunnen de lampen gaan flikkeren. Vervang je driver door een driver die geschikt is voor de LED lamp. Zie de sectie LED-stuurprogramma voor een overzicht van deze stuurprogramma’s.

Een kapotte led driver

Gaat de led-verlichting van de ene op de andere dag flikkeren? Dan is het mogelijk dat de driver defect is. Vaak wordt dit veroorzaakt door oververhitting doordat de driver niet geschikt is of onvoldoende wordt geventileerd. Als de driver afzonderlijk met de LED-lamp wordt bediend, hoeft u alleen de driver te vervangen. Zit de driver in de LED-lamp? Vervang dan de hele lamp. Na vervanging is het belangrijk dat de temperatuur van de driver niet hoger wordt dan 50 graden Celsius. Zo voorkom je dat het probleem zich herhaalt.

Led verlichting overbelasting

Knippert de led-verlichting niet constant, maar fluctueert deze? Kijk dan zelf waar het knipperen optreedt. Kan de LED-lamp gaan flikkeren als zwaardere apparaten zoals de koelkast of vaatwasser worden ingeschakeld? De LED-verlichting is erg gevoelig voor externe stroompulsen en kan in dergelijke situaties gaan flikkeren. Het is wat lastiger om een ​​passende oplossing voor dit probleem te vinden, maar het is zeer effectief om zwaardere apparatuur op een andere groep aan te sluiten. Met een verlengsnoer kun je dit natuurlijk tijdelijk testen en daarna controleren of het knipperen is afgenomen.

Overstappen naar led goedkoop of duur?

LED-lampen zijn duurder dan conventionele lampen. Maar er zijn ook enorme prijsverschillen tussen LED lampen. Niet is niet geheel zonder reden. Als je alle argumenten tegen en tegen elkaar afweegt. Je zou dan voor de goedkope lamp kunnen gaan, maar daar kan je later spijt van krijgen. De goedkopere LED lamp is waarschijnlijk van beduidend mindere kwaliteit.

De duurdere LED lamp is meestal van hogere kwaliteit. De gebruikte LED-chip, driver, kabels, gebruikte metalen, gebruikte polycarbonaat, gebruikte koelpasta, schroeven, bouten, onderdelen, etc. zullen van hogere kwaliteit zijn.

Goedkopere lampen zijn vaak gemaakt van plastic in plaats van metaal. Goedkoop plastic gedraagt ​​zich veel slechter dan hoogwaardige kunststoffen en metalen. Dit is belangrijk omdat de LED-chip moet afkoelen om de levensduur of levensduur te waarborgen. Maar goedkoper en dunner plastic in veel goedkopere productie en de verkoopprijs zal aanzienlijk lager zijn. Het kan dus aantrekkelijk zijn om bij het overstappen naar led een ​​goedkope LED lamp te kopen, maar hoogstwaarschijnlijk gaat deze binnen enkele maanden of binnen 1 tot 2 jaar stuk. Is exact dezelfde lamp nog beschikbaar of moet je een andere lamp installeren die een andere kleur en hoeveelheid licht geeft?

Duurdere ledlampen gaan in eerste instantie veel langer mee . Deze zijn meestal ook langer beschikbaar, zodat ze bij een storing nog steeds beschikbaar zijn bij de verkoper. Dan vervang je eenvoudig de defecte lamp door exact dezelfde spots met exact dezelfde lichtkleur en lichtopbrengst. Een groot voordeel dus.