Plafondlamp monteren


Plafondlamp monteren

Voor het monteren van een plafondlamp hoef je geen professional te zijn, het volstaat om een ​​paar belangrijke stappen te kennen zodat de lamp correct kan worden geïnstalleerd. Het is ook belangrijk om de aard van het plafond te kennen en het juiste gereedschap bij de hand te hebben.Het is belangrijk om je veilig te voelen en bepaalde voorzorgsmaatregelen te nemen zodat het niet mis gaat en dan moet alles goed komen.

Een lamp biedt niet alleen licht, maar creëert ook sfeer. Dit maakt de lampen zo veelzijdig. Het is altijd de moeite waard om wat tijd en aandacht te investeren in het kopen van een geschikte lamp.

Plafondlamp monteren veiligheid

De hier beschreven procedures voor een plafondlamp monteren zijn een algemene beschrijving. Ze zijn geen gids. Voor alle werkzaamheden aan de elektrische installatie van een woning raden wij aan spanningsloos te werken, en zo nodig de gehele woning spanningsloos te maken door de hoofdschakelaar uit te schakelen.

plafondlamp monteren

Het is niet altijd gemakkelijk om boven je hoofd te werken en vervolgens elke beweging correct uit te voeren, als je geen ervaring hebt met plafondlamp monteren en elektra wordt het nog moeilijker. Met een beetje meer kennis en een paar trucjes kun je je appartement of huis echter verfraaien met lampen.Want de juiste lampen op de juiste plekken kunnen een ruimte er helemaal anders uit laten zien. Daarom is ook de juiste bevestiging van plafondlampen cruciaal voor een mooi, harmonieus ruimteconcept.

Het omgaan met 230 volt elektriciteit kan leiden tot levensbedreigende situaties. Het is daarom absoluut noodzakelijk dat u alle veiligheidsinstructies opvolgt en altijd zo zorgvuldig mogelijk te werk gaat als u het zelf wilt proberen.

Plafondlamp monteren hoeft niet moeilijk te zijn, het kan snel en eenvoudig met de juiste hulp en een paar belangrijke tips. Zo krijg je een mooi resultaat en laat je de kamers in nieuwe pracht stralen.U moet beslissen welke tips voor u het beste zijn of dat u liever een professional het werk laat doen. Je moet gewoon weten wat het beste bij jou, je interieur en je vakmanschap past.

Wat moet een plafondlamp doen?

Een plafondlamp biedt niet alleen licht, maar creëert ook sfeer. Dit maakt de plafondlamp zo veelzijdig. Het is altijd de moeite waard om wat tijd en aandacht te investeren in het kopen van een geschikte lamp.Een plafondlamp is meestal in elke ruimte aanwezig zoals keuken, gang, woonkamer, eetkamer of woonkamer en creëert meestal een basisverlichting.

Hoe een ruimte eruitziet, hangt sterk af van de lichtbronnen in de ruimte. Warm of koud licht, veel of weinig lichtbronnen. Veel van dergelijke vragen worden beantwoord bij het creëren van een lichtplan.

Daarom loont het de moeite als je lang nadenkt over de lampen die je aan het plafond wilt bevestigen. Het gaat niet alleen om een ​​designfactor, maar ook om de juiste sfeer die je plafondlampen moeten uitstralen.Het verlichtingsconcept van een ruimte kan dus een grote invloed hebben op de sfeer. Daarom moet u van tevoren afspreken wat voor u persoonlijk belangrijk is in de ruimte, hoeveel natuurlijk licht er is en waar het kunstlicht gebruikt moet worden.U moet de beslissing individueel voor uzelf nemen. Bij het maken van een lichtconcept kunt u als professional de interieurarchitect vragen, of u kunt online een concept laten opstellen. Er zijn geen grenzen aan uw verbeelding.

Voorbereiding plafondlamp monteren

Om een ​​plafondlamp correct aan te sluiten heb je nodig:

  • Een trap/ladder
  • Een schroevendraaier
  • Punttang,striptang,kniptang
  • lasdoppen,kroonsteen
  • pluggen en schroeven
  • boormachine

Stappenplan Plafondlamp monteren

stap 1 uitpakken en controleren

Haal de nieuwe plafondlamp uit zijn verpakking en controleer of alles compleet is.Lees vervolgens de handleiding van de plafondlamp door, en kijk of je de te nemen stappen volgens de meegeleverde handleiding snapt.

Stap 2 Schakel de voeding uit

Schakel de stroom uit in de meterkast. Alleen het uitschakelen van de lichtschakelaar is niet voldoende om veilig aan een plafondlamp te werken. Het is mogelijk dat de schakelaar verkeerd is aangesloten. In dit geval is de aardedraad losgekoppeld van de schakelaar en niet de spanningvoerende draad. Het aan/uit-effect is hetzelfde, dus deze fout wordt niet opgemerkt.

Beveilig de zekering tegen opnieuw inschakelen. U kunt een zekering volledig verwijderen. Vergrendel indien mogelijk de meterkast. Maar hang in ieder geval één waarschuwingsbord op de meterkast.

Stap 3 verwijder bestaande lamp

Plaats de ladder onder de lamp zodat je gemakkelijk bij de kap kunt. Schroef de lamp los en demonteer vervolgens de kap. Controleer op de kroonsteen of er echt geen spanning op staat. Gebruik hiervoor alleen de multimeter of een tweepolige doorgangstester. Voor werkzaamheden aan de elektrische installatie is een normale stroomtester-schroevendraaier met gloeiindicatie niet meer toegestaan! Wees zo grondig mogelijk voordat u de lamp aansluit.

Pas als u er absoluut zeker van bent dat er geen stroom meer door de kabel loopt, draait u de schroefverbindingen van de kroonsteen los, en de schroeven waarmee de lamp is bevestigd. Verwijder de lamp volledig uit het werkgebied, materiaal vormt een gevaarlijk struikelgevaar, vooral wanneer u op een ladder staat.

stap 4 Bevestig armatuur op het plafond

Onderzoek het soort materiaal waar de plafond lamp op bevestigd word.

  • Rigips – gipskartonwanden zijn relatief eenvoudig, maar u moet bepaalde pluggen gebruiken wanneer u iets aan deze plafonds of muren monteert. Zogenaamde holle wand pluggen. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen en met verschillende draagvermogens.
  • Beton – Hier moet geboord worden en daarom heeft u een stevige boor met het stevige materiaal nodig. Je moet stevig zijn, vooral in het begin, zodat de klopboor niet van je af glijdt. Ook hier zijn er de juiste pluggen die geschikt zijn voor plafonds.

Bevestig nu de plafondlamp aan het plafond vast met de juiste bevestiging materialen, afhankelijk waarvan het plafond is gemaakt.

stap 5 Sluit nu de plafondlamp aan

Sluit nu de nieuwe plafondlamp aan volgens de bijgeleverde gebruiksaanwijzing, maar in het algemeen geld , zwart op zwart, blauw op blauw en groen/geel op groen/geel.

stap 6 plafondlamp testen

Draai nu de lichtbron in het armatuur, schakel de spanning weer in en kijk of de lamp werkt.Als de lamp werkt, monteer dan de eventueel kap, bescherming over het armatuur, klus geklaard. Zo word plafondlamp monteren een makkelijk klusje.

Lamp bevestigen zonder te boren kan dat?

Een Plafondlamp monteren zonder boren is mogelijk want er zijn tegenwoordig veel trucjes om boren te voorkomen. Vooral in gehuurde appartementen is het raadzaam gaten in het plafond te vermijden.

Een plafondlamp monteren in een Appartement of in een oude gebouw is ook vaak een probleem, omdat er maar een paar lagen zijn tussen het plafond en de aangrenzende verdieping. Daarnaast komt men vaak puin tegen en slechts een weinig stabiel oppervlak om een ​​lamp veilig te monteren.Kleefhaken zijn hier perfect voor. Dit voorkomt bij plafondlamp monteren het gedoe van boren, pluggen en grote renovatiewerkzaamheden bij de demontage, em maaktg het plafondlamp monteren een stuk makkelijker. Vooral in een gehuurd appartement kan deze gadget je een hoop ellende besparen.

Plakstrips – voor- en nadelen

Industriegiganten zoals Pattex of tesa hebben een aantal methoden ontwikkeld om een ​​plafondlamp te bevestigen zonder te boren. Welk product je precies nodig hebt hangt natuurlijk af van het gewicht van je lamp. Het is altijd raadzaam om vooraf advies in te winnen bij een bouwmarkt.

Om u echter alvast een overzicht te geven, hebben we alle voor- en nadelen van plakstrips, plakband en montagelijmen op een rijtje gezet.

Voor het aanbrengen van plakstrips heeft u een schoon en glad oppervlak nodig. Een strip is bestand tegen een gewichtsbelasting van maximaal twee kilogram. Let er absoluut op dat u geen vingerafdrukken achterlaat op de strips, dit kan het draagvermogen verminderen. Er zijn zelfs extra waterdichte plakstrips voor vochtige ruimtes. Bovendien duurt het niet lang voordat de strip effect heeft. Druk de lamp gewoon een paar seconden op de plakstrip. Meestal komen de plakstrips zonder problemen los, maar soms laten ze ook resten achter. Vooral bij behangoppervlakken is het mogelijk dat er een stuk behang loslaat wanneer de stroken worden verwijderd. U zult nauwelijks problemen hebben met het verwijderen van houten en betonnen plafonds. Zo word plafondlamp monteren een makkelijk klusje.

Montagetape – voor- en nadelen

Weegt je lamp meer dan twee kilo? Dan kun je beter montagetape gebruiken. Om er zeker van te zijn dat de lamp echt lang meegaat, kun je ook twee of drie stroken dubbelzijdig plakband gebruiken. De ultrasterke tape van Pattex kan bijvoorbeeld tot 120 kilogram per rol dragen. Een nadeel van de montagetape is dat deze meestal niet kan worden verwijderd zonder resten achter te laten. Door de sterk hechtende werking moet je de tape voorzichtig losmaken met een spatel of ander hefboominstrument. Het kan echter voorkomen dat niet alleen de ondergrond maar ook het product zelf beschadigd raakt.

Montagelijm – voor- en nadelen

Bent u op zoek naar de oplossing die elk gewicht gemakkelijk kan dragen? Dan is de montagelijm perfect. Terwijl je de positie van je plafondlamp niet meer kunt corrigeren met de plakstrips en tape, heb je met de montagelijm een ​​paar minuten om de ideale positie voor je lamp te vinden totdat deze is uitgehard. Wanneer je de beugel van je lamp bevestigt, loopt er meestal een beetje lijm over. Deze dient u direct met een vochtige doek te verwijderen voordat deze is uitgehard. Afhankelijk van de gewichtsbelasting en om het volledige kleefeffect te ontwikkelen, heeft de montagelijm helaas soms tot 24 uur nodig. Zoek daarom vooraf een oplossing om de plafondlamp of hanglamp voor deze tijd te ondersteunen.Zo word plafondlamp monteren een makkelijk klusje.

Plafondlamp monteren Wat is de beste manier om een ​​kabel in te korten?

Ook hier is het belangrijk dat u de weg weet en extra aandacht besteedt aan uw veiligheid bij het inkorten van een kabel. Doe daarom eerst onderzoek voordat u een stroomkabel inkort en onderneem dan actie.Bij twijfel overleg met een vakman over een plafondlamp monteren.

Let er bij het inkorten van een lampkabel ook op dat er geen stroom op de kabel staat. Schroef dus de zekering los voordat u ermee aan de slag gaat. Markeer het specifieke punt en voeg een paar centimeter toe, dan kun je de kabel inkorten.Zo word plafondlamp monteren een makkelijk klusje.

Inbouw plafondlampen

Met de installatie van uw geïntegreerde plafondlampen krijgt de ruimte ineens vorm. Plan vóór het installatieproces de gewenste locatie voor de plafondlampen, zodat je later geen problemen krijgt met plafondlamp monteren.Dit bespaart u tijd en geld en voorkomt latere bouwwerkzaamheden. Houd vooral rekening met het volgende bij het installeren van.

De verschillende opties voor de installatie verschillen tussen nieuwe en oude gebouwen. Zeker bij het later installeren van de inbouwplafondlampen zijn er een aantal zaken waar u rekening mee moet houden . Denk bij een nieuwbouw na over de plaatsing en verdeling van de lampen voor de installatie.Zo weet je al welke boorgaten er in het plafond nodig zijn.Vaak is een verlaagd plafond vereist. Dit maakt het mogelijk om na de bouwfase geïntegreerde plafondlampen te gebruiken. Maar ook het materiaal van het plafond is bepalend of een vals plafond noodzakelijk is.Zo word plafondlamp monteren een simpel klusje.