lamp ophangen




Lamp ophangen en aansluiten

Om een ​​lamp correct aan te sluiten, is meestal maar een paar gereedschappen nodig. Doorslaggevend is dat alleen gereedschappen mogen worden gebruikt die geschikt zijn voor werkzaamheden aan de elektrische installatie . De volgende handgereedschappen , verbruiksartikelen en hulpmiddelen zijn over het algemeen nodig om een lamp op te hangen en aansluiten:

  • een geschikte, geïsoleerde schroevendraaier
  • een werkende spanningstester
  • een geschikte punttang
  • indien nodig een draadstriptang
  • indien nodig een zijkniptang
  • indien nodig lasdoppen en isolatietape
  • indien nodig adereindehulzen en krimptang
  • indien nodig een veilige ladder of een geschikte trap
  • indien nodig een aansluitdoos of een lasdoos

Stappenplan lamp ophangen en aansluiten

Schakel de spanning uit

In de eerste stap van het 5 stappenplan lamp ophangen,wordt het bijbehorende circuit uitgeschakeld. Hiervoor moet ofwel de juiste stroomonderbreker of aardlekschakelaar (RCD) in de verdeler worden uitgezet.Als de juiste schakelaar niet bekend is, moeten alle zekeringen één voor één worden uitgeschakeld totdat het juiste circuit is uitgeschakeld.Een geschikte spanningstester wordt gebruikt om te meten of de betreffende groep uit is. Daarnaast moet de schakeling beveiligd worden tegen opnieuw inschakelen, plak een stuk papier over de meterkast heen en licht je huisgenoten in dat je bezig bent met de elektra.

Daarnaast worden alle schakel standen van de lampaansluiting getest. Als de lijn nog in één positie onder spanning staat, is de juiste zekering nog niet gevonden.Om er zeker van te zijn dat de spanningstester correct werkt en geen foutief resultaat geeft, wordt moet je voordat je begint je spanningszoeker op een stopcontact proberen of hij werkt.

Tip: Een leidingzoeker kan helpen om de route van een leiding in de muur of het plafond te vinden, zodat u tijdens de installatie niet per ongeluk in leidingen boort.

Let op: Houd er altijd rekening mee dat werkzaamheden aan de elektrische installatie alleen mogen worden uitgevoerd door gekwalificeerde specialisten.Voor de simpele versie van het 5 stappenplan lamp ophangen, hebben we onder elke stap een soort samenvatting gemaakt

In een oogopslag

  • Zoek zekering(groep) voor lampaansluiting
  • Test de spanningstester en koppel de voeding los
  • Zekeringen beveiligen tegen opnieuw inschakelen
  • Controleer de stroomaansluitingen opnieuw

Monteer nieuwe lamp

In de tweede stap bij een lamp ophangen wordt eerst de lamp geïnstalleerd – totdat het elektrische systeem is aangesloten.In een betonnen plafond en in gipsplaten of stenen muren moeten mogelijk gaten worden geboord en geschikte pluggen worden gebruikt. Bij houten plafonds en houten wanden worden vaak haken of schroeven direct in het hout geschroefd. Veerklempluggen zijn geschikt voor verlaagde gipskartonplafonds .

Bij bijzonder zware lampen kunnen verdere montagestappen of speciale bevestigingsoplossingen nodig zijn.Haken en boorgaten dienen zo dicht mogelijk bij de plafonduitgang van de aansluitkabel te worden geplaatst . Dus later verdwijnt alles achter de voetplaat van de lamp.Lees verder om te zien hoe je bij het lamp ophangen de lamp moet aansluiten.

In een oogopslag

  • Afhankelijk van de installatie: gaten boren en haken of schroeven erin schroeven
  • Bevestigingspunten dicht bij de plafonduitgang van de aansluitkabel plaatsen

Lamp aansluiten

Om de kabel van de lamp te verbinden met de aansluitkabel die uit de wand of het plafond komt, worden lasdoppen of aansluitklemmen gebruikt. Er zijn ook speciale lampklemmen die bijzonder goed zijn voor lampinstallatie.

Een plafond- of wandaansluiting bestaat in de meeste gevallen uit drie verschillend gekleurde draden in één kabel . Als er meerdere lampuitgangen in een ruimte zijn, kunnen er ook meerdere kabels op één uitgang zitten om de latere lampen met elkaar te verbinden. Meestal blijft het echter bij drie verschillend gekleurde draden, tenzij de lampen anders geschakeld moeten worden.

Volgens de huidige standaard moeten de volgende basiskleuren aanwezig zijn:

De aardleiding (PE), de zogenaamde aarding, is meestal geel/groen. De aardleiding ontlaadt een kortsluiting in elektrische apparaten en lampen van metaal. Het zorgt ervoor dat de spanning op de lijn daalt en de lijn- of aardlekschakelaar wordt geactiveerd. Er zijn lampen waarbij de aardleiding direct op de behuizing moet worden bevestigd. Dit geldt vooral voor oudere modellen van metaal.

De andere twee draden zijn fase (L) en neutraal (N) . De fase is meestal bruin of zwart. Dit is de stroomvoerende geleider. De nulleider daarentegen is blauw of grijs en leidt de stroom weg van de lamp, waardoor het circuit wordt voltooid. Later staat er alleen spanning op als de lamp aan staat.

Moderne lampen worden meestal geleverd met een kroonsteen, waarop al duidelijk is aangegeven waar welke draad moet worden aangesloten. Anders wordt de aardleiding meestal in het midden aangesloten, de fase aan de linkerkant en de nulleider aan de rechterkant.Als de draden moeten worden aangestript, dan worden er een striptang gebruikt. De omhulling wordt alleen verwijderd voor zover dat nodig is. De blanke draad mag aan het uiteinde niet uit het aansluitblok steken.

Bij het aansluiten wordt eerst de aardleiding aangesloten , dan de nulleider en tenslotte de fase . De schroeven van de kroonsteen worden slechts zover geopend dat de betreffende draad goed past. Na het vastdraaien of insteken van de aansluitklemmen wordt de goede passing gecontroleerd, zodat de blanke draad er later niet uit glijdt.

Let op: Veel lampen worden geleverd met siliconen slangen die volgens de instructies van de fabrikant over de aansluitkabel moeten worden geplaatst. De slangen verminderen het effect van warmte op de draden en hun omhulling.

In een oogopslag

  • Verbind de draden met de lamp met behulp van klemmen
  • Verwijder indien nodig de draadmantel met draadstrippers
  • Bevestig alle draden in de terminal en controleer of ze stevig vastzitten

Lamp testen

Nadat je klaar bent met de lamp ophangen en je hebt de lamp aangesloten, en je wilt de lamp dichtmaken is het raadzaam om eerst te testn of de lamp werkt. Hiervoor wordt een geschikte lamp(Zeker weten dat de lamp goed is) in de lampfitting geschroefd , de bijbehorende zekering weer ingeschakeld en de werking van de lamp met de lichtschakelaar gecontroleerd.

Na de functietest wordt de zekering weer uitgeschakeld, weer beveiligd tegen opnieuw inschakelen en wordt de lijn gecontroleerd op stroomloos. Als alles in orde is, kan de eindmontage van de lamp plaatsvinden. Daarna wordt de test herhaald.

In een oogopslag

  • Plaats lampen in lampfitting
  • Zekering inschakelen en functie controleren
  • schakel de zekering weer uit
  • Beveiligen tegen opnieuw inschakelen en controleer de kabel

eindmontage van de lamp

Veel vakmensen omwikkelen bij het lamp ophangendan de aansluitkabel of de draden met isolatietape . Dit is meestal niet vereist, maar kan extra bescherming bieden.Bij een hanglamp verdwijnen de aansluitingen en de ophanging van de lamp nu onder de overkapping of kabelafdekking . Hiervoor worden ze tegen het plafond geschoven en met de kleine klemschroef op de kabel vastgezet. Bij andere lampen verdwijnen de aansluit- en boorgaten onder de grondplaat. Het is belangrijk dat er nergens draden of aansluitingen uitsteken.dit kan storingen veroorzaken.

Tot slot worden alle lampen erin geschroefd, wordt de schakeling weer geactiveerd en wordt de werking van de lamp nogmaals gecontroleerd.Zo u bent klaar met de lamp ophangen en aansluiten.

Lamp verwijderen

Voordat je een lamp gaat ophangen kan het zijn dat je een oude lamp moet verwijderen.Hieronder hebben wij een simpele stappenplan gemaakt voor het verwijderen van de lamp let ook op dat hetzelfde als bij de lamp ophangen je werkt met draden die onder spanning kunnen staan, bij twijfel schakel de meterkast uit:

  • Zet de groep waar de lamp op zit uit(of de hele meterkast)
  • Test of de spanning er af is met een duspel of een spanningstester
  • Haal de eventuele beschermingskappen er af en schroef de draden uit de klemmen
  • Als er geen lamp teruggezet word, dop de draden af met een kroonsteen of lasdop
  • Als er een lamp terugkomt ga verder met het 5 stappenplan lamp ophangen

Hoe lang duurt het om een ​​lamp op te hangen?

Het installeren van een lamp duurt tussen de 45 minuten en 90 minuten. dit is afhankelijk van het soort lamp en waar je de lamp wil ophangen.Een lamp ophangen in de slaapkamer gaat over het algemeen sneller dan een lamp ophangen in de trap opgang.Een lamp ophangen in de keuken of een lamp ophangen in de woonkamer is ook in 45 tot 90 minuten te doen.

Hoe lampen te bevestigen zonder te boren?

Gebruik dan liever montagetape. Om er zeker van te zijn dat de lamp echt blijft zitten, kun je ook twee of drie stroken dubbelzijdig plakband gebruiken. De ultrasterke tape van Pattex kan bijvoorbeeld tot 120 kilogram per rol dragen.

Hoe bevestig ik een lamp aan een gipsplaten plafond?

Als er voldoende vrije ruimte achter de gipsplaat is, kunnen ook zogenaamde hollewandpluggen of tuimelpluggen worden gebruikt. Aan deze pluggen kunt u vervolgens de beugel voor uw lamp bevestigen . Let op: Gebruik bij montage op gipsplaat geen bijzonder zware lampmodellen.

Hoe bevestig je iets aan het plafond?

De juiste haken kiezen De eenvoudigste manier om haken aan een betonnen plafond te bevestigen , is door een combinatie van een hoogwaardige plug en een bijpassende oogbout te gebruiken. Bij twijfel kun je in de bouwmarkt advies krijgen over de verschillende systemen.

Hoe een lamp aan een houten plafond te bevestigen?

Elke lamp kan eenvoudig aan een houten plafond worden bevestigd . Paraplulampen hebben een haak of schroeven nodig om ze op te hangen. Je draait het gewoon in het hout. Het is het beste om het gat voor te boren met een kleine boor zodat het hout niet scheurt.