Tuinverlichting aanleggen


Tuinverlichting aanleggen

Tuinverlichting aanleggen waar moet ik op letten

Je tuin hoeft ’s avonds niet grijs en onstijlvol te zijn. Als het gaat om bijpassende buitenlampen voor terras of tuin, is er een overvloed aan verschillende kleuren, vormen en stijlen om uit te kiezen. Verlicht bijvoorbeeld individuele sculpturen, de tuinvijver of zet kleine, speelse accenten met kleine lantaarns op het terras. Bolderlampen, elegant ontworpen als ze zijn, zorgen bijvoorbeeld voor veilige paden – zowel ’s avonds als bij zonsopgang.Lees verder en krijg nog meet tips over tuinverlichting aanleggen.

Welk IP waarde voor buitenverlichting?

Een goede buitenarmatuur moet minimaal een IP-bescherming van 23 hebben, maar beter een IP 44 voor een langdurig resultaat! Een IP 23 zou alleen moeten hebben als de inbouwspots afgedekt zijn en dus geen kans hebben op veel water! Alleen zo kunt u ervoor zorgen dat uw lampen lang meegaan en niet voortijdig de geest geven.

Hoe werkt tuinverlichting?

Als je op zoek bent naar geschikte buitenverlichting, dan heb je twee opties: tuinverlichting zonder stroom, dus solarlampen of tuinverlichting met stroom. Maar hoe werken ze precies? In het geval van tuinverlichting aanleggen met elektriciteit ligt het waarschijnlijk voor de hand – door de betreffende buitenlamp op het stopcontact aan te sluiten. Tuinverlichting aanleggen zonder elektriciteit met Zonnelampen die werken op zonne-energie door middel van fotovoltaïsche cellen. Deze technologie maakt gebruik van zonnecellen om zonne-energie op te wekken en op te slaan. De zonne-energie wordt doorgegeven aan de lichtbron en laat je tuinverlichting stralen.Het is dus wel belangrijk om te weten voordat u begint met tuinverlichting aanleggen wat voor verlichtingssoort u gaat toepassen.

Wat kost tuinverlichting?

Tuinverlichting aanleggen is er in alle verschillende prijsklassen – van 10 euro tot meer dan 1000 euro. Hoe duur je buitenlampen voor in de tuin zijn hangt helemaal af van welk model van welk merk je kiest.Er is een grote keuze aan tuinverlichting voor elk budget. Lees verder over tuinverlichting aanleggen en ontdek de mooiste lampen voor je buitenruimte!

Welke lichtkleur voor mijn tuinverlichting?

Welke lichtkleur ideaal is voor uw tuininrichting hangt natuurlijk af van uw voorkeuren en de plaats van de betreffende lamp. Als je een meer gezellige sfeer in de tuin wilt creëren, raden we aan om op het terras bijvoorbeeld warm wit licht rond de 3000 Kelvin te gebruiken. Om veiligheidsredenen wordt voor de ingang van het huis ten minste één neutraal wit aanbevolen. Met de bolder- en padverlichting kun je je fantasie de vrije loop laten en kleur gebruiken zoals je wilt !

Hier heb je een klein overzicht van de Kelvin-getallen:

  • warm wit (ww) <3300 K geel-witte kleur gezellige, gezellige sfeer
  • neutraal wit (nw) 3300 – 5300 K witte kleurstof neutrale, zakelijke sfeer
  • daglicht wit (tw) > 5300 K Daglichtachtige,koelere blauwe kleur activerende, steriele atmosfeer

Tuinverlichting aanleggen stappenplan

Stroom heb je zeker nodig voor sfeerverlichting, de tuinvijverpomp of zelfs voor de grasmaaier. Dus je hebt elektriciteit nodig in de tuin, zodat u ook tuin -lampen en stopcontacten kan gebruiken.Het leggen van ondergrondse kabels is hiervoor natuurlijk geschikt. Deze dienen goed geïsoleerd te zijn zodat ze beschermd zijn tegen vocht en vuil. Wij laten u in vijf kleine stappen zien hoe u uw elektriciteitskabel eenvoudig buiten kunt leggen:

  • Maak in het begin bij tuinverlichting aanleggen een plan van waar de ondergrondse kabels moetenlopen. Bedenk waar je precies een stopcontact of een vloerlamp of zelfs je tuinpadverlichting wilt plaatsen. Als je geschikte plekken hebt gevonden, raden we aan om lege leidingen te leggen zodat je daarna nog de mogelijkheid hebt om meer kabels te plaatsen. Ondergrondse kabels zijn gemarkeerd als YMVK-AS Je kunt ze in verschillende lengtes, maten en met meerdere “aders” kopen. Welke je precies nodig hebt, hangt natuurlijk af van je project!
  • Graaf een greppel van ongeveer 60 cm diep langs het pad dat je van tevoren bedacht hebt voor de ondergrondse kabel. Strooi een laag zand van 10 cm op de bodem van de greppel.
  • Leg nu je kabel op de zandbekleding, bij voorkeur in een mantelbuis, het voordeel van het gebruik van mantelleidingen is dat uw kabel nog beter afgeschermd en beschermd is tegen kou en vocht en dat als u de kabel moet verwisselen, u niet meer hoeft te graven!
  • Als de kabel er nu is kun je hem weer afdekken met een tweede laag zand (weer zo’n 10 cm).
  • De laatste stap is dat u een zogenaamde waarschuwingstape op de kabel of mantelbuis te plaatsen. Dit is vooral belangrijk voor latere grondwerken dat je de kabel niet beschadigd. Je kunt de resterende greppel vullen met de resten van de aarde.

Buitenverlichting: permanent aangesloten

Wilt u uw tuin vaak ’s avonds of in de schemering gebruiken? Voor romantische uurtjes voor twee of voor het volgende tuinfeest is het raadzaam om te vertrouwen op permanente tuinverlichting en veilige tuinpadverlichting. Eentijd klok is bijzonder handig. Hiermee schakelt u uw verlichting automatisch in of uit, precies wanneer u dat wilt. Voor permanent aangesloten modellen is het gebruik van LED buitenlampen ook aan te raden , omdat deze niet zo snel warm worden, zijn ze zeer duurzaam en ook nog eens energiezuinig.

Tuinspots: fel licht schrikt af!

Een top tuinontwerp met de juiste buitenverlichting is natuurlijk mooi en goed. Je moet het echter ook niet overdrijven. Zoals bij veel andere designelementen in de tuin, is het belangrijk om goed na te denken over waar je precies je favorieten moet plaatsen als het om licht gaat. We willen ons bord kunnen zien bij een romantisch diner op het terras, maar het mag ook geen overdreven lichtwonderland worden. Dat zou de sfeer alleen maar verpesten, de elektriciteitsrekening onnodig opdrijven en ook nog eens de buren irriteren!

Welke tuinverlichting is er zonder stroomaansluiting?

Een tuinverlichting is niet alleen mogelijk met een stroomkabel. Natuurlijk kun je met een solarlamp ook magisch licht geven. Een lamp op zonne-energie kan overal worden gebruikt zonder stroomaansluiting of vervelende batterijen en is daarom een bijzonder flexibele metgezel in de tuin. Ze zien er bijzonder goed, bijvoorbeeld in de vorm van weg verlichting of gewoon als een tuin lantaarn . Voor snoerloos licht is het vooral voordelig als je het plaatst waar er af en toe zon of wat licht is.

Zo kan hij zichzelf de hele dag door opladen. Is het zonnelicht? Verscholen achter een haag in de schaduw kan hij zich echter niet goed vullen met daglicht en dus ’s avonds niet genoeg licht geven.Lees verder voor nog meet tips over tuinverlichting aanleggen.


Tuinverlichting aanleggen met of zonder elektriciteit wat is beter?

Als we u tuinverlichting kunnen aanraden, dan zijn het wel solarlampen. Het zijn bijzonder milieuvriendelijke en praktische highlights in de tuin. Doordat tuinverlichting met solar wordt bediend met de kracht van zonnestraling, heeft u geen lopende elektriciteitskosten en heeft u toch mooie buitenverlichting.Zorg er echter voor dat de batterijen in uw solarlampen de hoogst mogelijke capaciteit hebben. We raden lithium-batterijen aan, die bijzonder efficiënt zijn en u tussen de 8 en 12 uur licht geven.

Het nadeel van tuinverlichting op zonne-energie is echter dat deze moet worden blootgesteld aan direct zonlicht. Dus wil je licht op plekken in de schaduw, onder daken of bomen, dan raden we aan om tuinverlichting met elektra te gebruiken.Let dus goed op bij tuinverlichting aanleggen wat voor type verlichting u wil.

Wat is de beste tuinverlichting?

Vraag je je af wat mooie tuinverlichting is? Dat hangt natuurlijk helemaal af van het oog van de toeschouwer. Een musthave voor elke tuin zijn bijvoorbeeld tuinpaden.Ze leiden u veilig door uw buitenruimte en voorkomen struikelgevaar. Maar wandlampen kunnen er ook bijzonder stijlvol uitzien en tegelijkertijd voor een betere oriëntatie zorgen.Als je een bijzonder donkere hoek in de tuin hebt, helpen spots je om deze perfect te verlichten.Natuurlijk zorgen decoratieve lampen voor een geweldige blikvanger en extra mooie tuinverlichting – of het nu op de terrasreling , in de bomen of een ander gezellig hoekje in uw buitenruimte is.Lees verder voor nog meet tips over tuinverlichting aanleggen.

Buitenverlichting: diverse mogelijkheden voor je tuinverlichting

Een tuin of een terras vinden wij iets moois, een huiskamer voor buiten zeg maar. Hier kun je op lauwe zomeravonden eten, zonnen of zelfs de ene of de andere game-avond spelen. Zodat het toekomstige barbecue spektakel in de moestuin geen flop wordt, is het motto: stap op de subtiele verlichting! Uw licht zou idealiter een gemengd licht moeten zijn. Bij het grillstation of bij de terrasingang moet je natuurlijk voldoende licht hebben, zodat er geen gevaarlijke situatie ontstaat. Indirecte verlichting is voldoende voor de tafel of de rest van de tuin.Lees verder voor nog meet tips over tuinverlichting aanleggen.

Tuinontwerp: praktische tips & tricks:

  • Voor een harmonieus totaalbeeld adviseren wij meerdere zwakke lichtbronnen om uw tuin te verlichten.
  • Ben je dol op planten en wil je ze in nieuwe pracht laten schitteren? Dan gebruik je best een zij- of schuine buitenlamp ! Zo komen je sieraden tot hun recht.
  • Houd je van kleurrijk? Probeer het dan eens met kleurrijke buitenverlichting . Gekleurd licht is perfect voor de wisselende seizoenen. Het verlicht en intensiveert specifiek het effect van de bladeren of boomschors!
  • Houd je van moerassen? Dan is vijververlichting met een passende afstandsbediening iets voor u om comfortabel vanaf het terras naar het prachtige lichtspektakel te kunnen kijken!
  • Voor mooie schaduw van struiken, heesters of schuttingen aan uw huismuren zijn geschikte inbouwspots bijzonder goed!
  • Als ultieme tip raden we je aan ervoor te zorgen dat de verlichting ook overdag stijlvol is. De tuinspots of andere tuinverlichting zijn alleen ’s avonds “actief”, maar je wilt niet dat ze overdag helemaal als vreemde voorwerpen in de tuin verschijnen. Leg je kabels bijvoorbeeld praktisch tussen bloemen, gebruik inbouwspots, tuinpaden met spikes of solarlampen voor een bijzonder praktische verlichting !Lees verder voor nog meet tips over tuinverlichting aanleggen.

Buitenwandlamp als huisverlichting

Inbouwspots , buitenwandlampen of solarlampen – ze geven je allemaal geweldig licht in de avond of in de vroege ochtend.
Wat werkt met enorme kastelen, kerken en dergelijke, werkt natuurlijk ook wonderwel met kleinere objecten! Voortaan kunt u uw favoriete bloemenperken, bomen of struiken verlichten met individuele spots. Door de afzonderlijke spots komen de gewenste objecten in beeld, niet de armatuur zelf.
Op de muur, van hoge kwaliteit, weerbestendig outdoor muur lichten fungeren als magisch wegwijzers. Vind het juiste model voor jou, of je nu op zoek bent naar up & down lampen of lampen die hun licht alleen naar boven of naar beneden uitstralen. Uiteraard kunt u beide modellen ook combineren.

Buitenverlichting: verlichting voor de zithoek

Veel licht zorgt ervoor dat je ook in de buitenlucht kunt genieten van een huiskamersfeer. Want goed licht aan tafel of aan de stoel vervult twee voordelen: enerzijds is warmwit licht een perfecte sfeermaker. Anderzijds zorgt een optimale terrasverlichting of een buitenlamp voor voldoende licht voor een maaltijd of een nachtelijke leesavond in de buitenlucht! Zorg er echter voor dat de gebruikte lampen u niet onnodig verblinden.Denk dus goed na voor dat je begint met tuinverlichting aanleggen wat en waar je het verlicht wil hebben.

Natuurlijk zijn gekleurde of witte lantaarns ook geschikt als tuinverlichting voor de perfecte zithoek. Hang de lichtketting of de lantaarns eenvoudig aan de muur, in bloembakken of in de aangrenzende boom en creëer ’s avonds een magisch licht. Uiteraard zijn chique inbouwspots die in de vloer zijn verwerkt ook geschikt voor een zithoek. Hierdoor scheid je je zithoek op het terras of in het gazon stijlvol van de rest van de tuin.

Buitenverlichting: vijververlichting

De combinatie van licht en water is een geweldige compositie. Omdat het ’s avonds een gezellige sfeer creëert door het licht in het water stijlvol te reflecteren en spannende lichtreflecties te creëren. Maak van je tuin een sprookjeswereld en laat alle hoeken schijnen in een mysterieus licht met kleurrijke tuinspots , tafellampen, tuinlantaarns in klassieke stijl en effectieve vijververlichting !