Slimme stekker
De zogenaamde domotica opent diverse en talloze fascinerende mogelijkheden om het comfort binnen uw eigen vier muren aanzienlijk te verhogen. Stel je voor dat je ’s ochtends vroeg wakker wordt en de geur van vers gezette koffie al in de keuken hangt en je favoriete muziek speelt. Intelligente stekkers maken dergelijke scenario’s en nog veel meer mogelijk, omdat ze veel meer kunnen leveren dan alleen elektriciteit. Dergelijke intelligente stopcontacten zijn meestal geen stopcontacten in de conventionele zin, d.w.z. die in de wand worden ingebouwd. In plaats daarvan worden ze in een stopcontact gestoken en zijn ze uitgerust met een stopcontact , die op zijn beurt kan worden gebruikt om elektrische apparaten aan te sluiten.
Tot nu toe is dit geen indrukwekkende innovatie, maar het fascinerende is dat ze kunnen worden bediend met aparte afstandsbedieningen of met apparaten zoals smartphones, tablets of pc’s. Slimme stekkers kunnen bijvoorbeeld op commando worden in- en uitgeschakeld en kunnen – afhankelijk van de fabrikant en het model – ook het individuele stroomverbruik van de aangesloten apparaten bepalen.
Wat is een slimme stekker?
Met slimme stopcontacten kan je voor weinig geld lampen, keukenapparatuur etc. netwerken. Er is een grote keuze, de meeste modellen zenden uit via WLAN, Bluetooth, ZigBee of DECT. Met al deze apparaat in een netwerk kun je de slimme stekkers met elkaar laten ,,praten”.Als ik het huis verlaat doe de verlichting uit, dit is allemaal mogelijk met de slimme stekkers.
Voordelen slimme stekker
Voordelen op een rij:
- Maak je oude apparaten slim
- Energiezuinig en energiebesparend
- tijd plannen
- Regels en automatiseringen
- In- en uitschakelen met je smartphone of tablet
- Bediening via spraakopdracht
Het mooie van slimme stopcontacten: bediening via smartphone of tablet. Bedien je lamp dus comfortabel vanaf de bank of zet je koffiemachine aan voordat je uit bed komt. Ben je ’s ochtends vergeten het licht uit te doen? Geen probleem, veel slimme stopcontacten bieden je ook onderweg controle. Of u kunt hem gemakkelijk met spraakopdrachten bedienen. Afhankelijk van de fabrikant heb je de mogelijkheid om de Google Assistent, Amazon Alexa of Siri te gebruiken.
Waar moet ik op letten bij het kopen van slimme stekkers?
Slimme stekkers die via een app kunnen worden bediend, zijn vaak verrassend goedkoop. Om echter na de aankoop geen onaangename verrassingen te hebben, moeten de volgende criteria in overweging worden genomen bij het kopen van een slimme stekker:
Functies basismodellen kunnen apparaten meestal alleen via de app in- en uitschakelen, hoogwaardige draadloze contactdozen van het merk hebben daarentegen vaak een geïntegreerde verbruiksweergave en kunnen ook met Alexa of Google Assistant worden bediend via spraakopdrachten naar smartphones . Het is ook mogelijk om deze slimme stekkers te integreren in een Alexa of Google Home-based smart home.
Stroomsterkte / maximale belasting: Zeer goedkope slimme stekkers hebben vaak slechts een maximaal vermogen van 6-10 A en kunnen daarom in het ergste geval bij gebruik met krachtige apparaten een kabelbrand veroorzaken. Beter een slimme stekker kopen die bestand is tegen een maximale stroom van 16 A.
Compatibiliteit: alleen spraakherkenning maakt draadloze contactdozen echt handig, omdat het het constante zoeken naar de smartphone en het oproepen van de app van de fabrikant bespaart. Veel modellen zijn nu compatibel met zowel Alexa als Google Home.
Gateway: Fabrikanten van smart home-systemen brengen vaak hun eigen draadloze contactdozen op de markt die alleen met hun controlecentrum (gateway / bridge / hub) kunnen worden gebruikt. Wil je veel mogelijkheden kijk dan naar een systeem die verschillende protocollen aan kan.
Prijs: De kosten voor een radiografische contactdoos variëren van 10 euro tot 40 euro, in sommige gevallen zelfs tot 50 euro. Dit grote prijsverschil is gebaseerd op de zeer verschillende omvang van de functies. In principe raden we af om goedkope wifi-stopcontacten uit China te kopen, maar om minimaal 15-20 euro uit te geven aan een intelligent stopcontact.
Hoe werkt een wifi-stopcontact?
Slimme stekkers fungeren als een soort adapter die de stroomvoorziening naar aangesloten apparaten regelt. Op deze manier kunnen bijna alle elektrische apparaten worden geïntegreerd in domotica. Bijvoorbeeld broodrooster, koffiezetapparaat , staande lamp of tuinverlichting. Met behulp van een radio- of WLAN-aansluiting kunnen gebruikers zelfs op afstand huishoudelijke apparaten in- of uitschakelen terwijl ze onderweg zijn. Dit is bijvoorbeeld heel praktisch wanneer je op weg naar je werk pas in je opkomt dat de bureaulamp thuis nog aan staat. In dit geval zijn enkele klikken in de bijbehorende smartphone-app of een spraakopdracht voldoende om het probleem op te lossen.
Afhankelijk van hun behoeften kunnen gebruikers kiezen uit verschillende radiostandaarden. Naast de klassiekers van WLAN en Bluetooth (of Bluetooth low energy), bevatten ze ook speciale smart home radio-standaarden zoals ZigBee . Terwijl modellen met WLAN en Bluetooth bijzonder snel kunnen worden geïnstalleerd, verbruiken apparaten met ZigBee, Z-Wave en Co. aanzienlijk minder energie en vertragen ze de internetsnelheid niet in grote aantallen.
Welke app is handig voor wifi-stopcontacten?
Slimme stopcontacten uit China (bijvoorbeeld gosund) werken vaak met de Smart Life app. Voor Duitse of Amerikaanse producten is er vaak een aparte fabrikant-app. Deze wordt gebruikt voor de inbedrijfstelling en is ook nodig als er achteraf een koppeling met de Alexa-app gemaakt moet worden. In dit geval wordt app-besturing dan meestal volledig vervangen door spraakbesturing.
Wat wordt er precies bedoeld met een WLAN-aansluiting?
Strikt genomen is een WLAN-aansluiting een radiostekker die tussen de schakelaar van een elektrisch apparaat en een klassiek huishoudelijk stopcontact wordt gestoken, en die via wifi commando’s krijgt om taken uit te voeren.
Als de WLAN-aansluiting wordt aangestuurd door spraakopdrachten of de app van de fabrikant, schakelt deze bijvoorbeeld een koffiemachine in of een ventilator uit.
Wat kunnen slimme stekkers?
Als het om een wifi-stopcontact gaat, zijn er zeker voordelen die meteen duidelijk zijn . Wie vindt het niet praktisch als het licht in de woonkamer ook vanuit het restaurant kan worden uitgeschakeld omdat het te hectisch werd tijdens het lopen en niemand er meer aan dacht? ’s ochtend vanuit de bus de strijkbouw uitschakelen, zodat je niet te laat komt vanwege een extra ritje terug naar huis?
Sterker nog, er zijn aanzienlijk meer voordelen die slimme stekkers met WLAN met zich meebrengen. Door hem gemakkelijk thuis of onderweg in en uit te schakelen, kan veel energie worden bespaard . Bovendien kan het energie- en stroomverbruik van sommige WLAN-aansluitingen direct worden gemeten . De informatie wordt via een app aan de gebruiker gecommuniceerd zodat besparingsmogelijkheden beter kunnen worden geïdentificeerd. Het gebruik van de webservice IFTTT (If this than that) is ook handig.
Dit kan worden gebruikt om processen of regels te programmeren voor het aansturen van apparaten. De automatiseringstool maakt het bijvoorbeeld mogelijk om tijdprofielen te definiëren. Als je wilt dat het licht elke dag bij zonsondergang aangaat en op een bepaald tijdstip automatisch weer uitgaat, of als de Qi-oplader direct stroom heeft om de smartphone op te laden en klaar is voor gebruik zodra de mobiele telefoon is ingelogd op de thuisnetwerk, dan kun je dat en nog veel meer instellen met IFTTT.
WLAN-aansluitingen kunnen ook gemakkelijk helpen om inbrekers af te schrikken . Ook als je op vakantie bent, kun je verschillende lampen in huis naar believen aan- en uitzetten . In tegenstelling tot een timer is er geen vast tijdvenster dat bij langere observatie kan worden herkend en als irrelevant kan worden geclassificeerd. Niet onbelangrijk is ook dat de schakelbare stopcontacten eenvoudig en tegen lage kosten achteraf in elke woning kunnen worden ingebouwd .
Slimme stekkers en geofencing
Met de geofencing-functie bestuurt je slimme stekker zelfs zichzelf, afhankelijk van je locatie. Heb ik het strijkijzer echt uitgezet? Geofencing vergroot de veiligheid van je huis, want je slimme stopcontacten schakelen automatisch uit zodra je je huis verlaat. Als je wilt, gaan natuurlijk ook bepaalde apparaten aan zodra je dichter bij je huis komt. Voor een warm en hartelijk welkom helemaal alleen.
Slimme stekkers voor buiten
De slimme stopcontacten zijn ook verkrijgbaar in speciale buitenuitvoeringen voor gebruik buitenshuis. Zo kunnen bijvoorbeeld slimme lampen in de tuin of bij het huis handig worden aangestuurd. Zoals bij elk gebruik buitenshuis, moet u ervoor zorgen dat de slimme stekker beschermd is tegen water.
Bij het selecteren van de verschillende apparaten heb je een kleiner bereik dan de binnenstopcontacten. De technologieën bij uitstek zijn radio, DECT, WLAN en Zigbee. Net als bij de slimme stekkers binnen geldt het volgende: als je al een systeem hebt, moet je je bestaande omgeving uitbreiden.
Automatiseringen
Veel slimme stopcontacten bieden niet alleen eenvoudige schema’s, maar ook automatisering. Sluit dus je koffiemachine, verschillende lampen en je radio aan en creëer geautomatiseerde processen.
Laat je lichten ’s ochtends op een bepaald tijdstip aangaan, je favoriete radiostation is te horen vanuit de badkamer en je ochtendkoffie kan worden gezet zonder een vinger uit te steken. Sommige slimme stopcontacten passen zich zelfs aan de seizoenen aan en dimmen je licht ’s avonds afhankelijk van de zonsondergang.
tijdschema’s
Dankzij individuele schema’s bestuurt je slimme stopcontact ook zichzelf helemaal zelf. Laat je wifi-router of verschillende apparaten met stand-by ’s avonds automatisch uitschakelen. Met de slimme stekkers bespaar je niet alleen stroom, maar ontzie je ook het milieu. Maar let op: zorg ervoor dat het slimme stopcontact een lager verbruik heeft dan het aangesloten apparaat.