Slimme tuinverlichting


Slimme tuinverlichting

Slimme tuinverlichting biedt geweldige mogelijkheden voor een fijne sfeer op lange avonden met vrienden. Wie vertrouwt op intelligente lichtregeling binnen de eigen vier muren, kan zich ook verheugen op tal van voordelen in de buitenruimte. We laten zien welke soorten slimme tuinverlichting er zijn en waar geïnteresseerden rekening mee moeten houden.

Slimme tuinverlichting – de belangrijkste zaken in het kort

Slimme tuinverlichting zorgt niet alleen voor een fijne sfeer, maar kan ook in het donker veilig paden verlichten. Over het algemeen moeten geïnteresseerden rekening houden met de volgende aspecten als het gaat om slimme lichtregeling in de tuin:

  • Bereik en radio verbinding : net als binnen het slimme huis , zijn beide factoren ook relevant in de tuin. Sommige fabrikanten bieden tuinverlichting met Bluetooth aan , maar ZigBee domineert – hier is een extra gateway nodig. Bovendien moet het bereik voor WLAN in de tuin indien nodig worden vergroot .
  • Compatibiliteit : er is niet alleen een uniforme radioverbinding en bediening via slechts één app, maar ook spraakbesturing. Ondersteunt het gewenste onderdeel voor slimme tuinverlichting de voorkeur assistent Alexa , Google Assistant of Siri met Apple HomeKit ?
  • Stroomvoorziening : Sfeerverlichting met ingebouwde batterij heeft geen stroombron nodig, sokkelverlichting wel. Bijbehorende voedingen en verlengkabels zijn doorgaans bij de levering inbegrepen.
Slimme tuinverlichting


Wat is Slimme tuinverlichting

Alles zal slim zijn. Iedereen heeft de term eerder gehoord. In het verleden werd dit gebruikt om mensen te beschrijven die sluw of bijzonder slim waren. Tegenwoordig hebben mensen het over het slimme huis, de slimme tv staat aan en de smartphone wordt elke dag uitgetrokken. Maar wat betekent smart eigenlijk en waarom kan deze term worden gebruikt om zoveel objecten te beschrijven?

De uitleg is eigenlijk heel simpel, slimme tuinverlichting is momenteel een van de modewoorden bij uitstek. Daarom maakt elk marketingbureau er zoveel mogelijk gebruik van. Slimme tuinverlichting is hip en slim is cool. Als een apparaat slim is, dan moet het iets kunnen wat ‘niet-slimme’ apparaten niet kunnen, en dat is ook zo. De magie is echter niet zo groot als u misschien denkt.

Over het algemeen betekent de term “slim” in het Engels “intelligent”. Nu vraagt ​​u zich waarschijnlijk af hoe uw tuin ineens intelligent kan worden? Dat is een terechte vraag! In de toekomst zal uw tuinlamp u niet met een fijne “hallo” kunnen begroeten. Maar wat het bijvoorbeeld wel kan doen, is dat het merkt zodra uw mobiele telefoon verbinding maakt met uw wifi thuis, Of bij het commando “tuinverlichting, verander naar rood” dan kan ineens je tuin, die nog warm wit scheen, ineens gracieus rood klinken.

En daar zijn we al bij de magie. Volgens de definitie dient de term Smart Home of Smart Garden als verzamelnaam voor systemen die netwerken en afstandsbediening gebruiken om de kwaliteit van leven, veiligheid of energie-efficiëntie te verhogen en geautomatiseerde processen mogelijk te maken.Met de term intelligente tuinverlichting bedoel ik lampen die via app of spraakbediening te bedienen zijn en zo je tuinbeleving verrijken met technologische snufjes.

Hoe maak ik de verlichting in mijn tuin slim?

Deze vraag heeft veel mogelijke antwoorden. Ik zal proberen ze in het algemeen voor u te beantwoorden en u vervolgens een aantal systemen en manieren te laten zien hoe u ze kunt implementeren.Over het algemeen heeft u eerst een apparaat nodig dat is verbonden met internet en daarom opdrachten van smartphones of andere netwerkapparaten kan accepteren. Dit ding wordt een gateway of een slimme hub genoemd.

Vervolgens heb je lampen nodig die op een bepaalde manier via de radio kunnen worden uitgezonden en vervolgens reageren op de verzonden commando’s.Ten slotte is een afzender component vereist die de opdracht verzendt. Hiervoor gebruik je bijvoorbeeld je mobiele telefoon of een stemassistent zoals Amazon’s Alexa. Dit is inbegrepen bij alle Amazon-apparaten zoals de Amazon Echo Dot of de Echo Spot.

De gateway – een centraal onderdeel

Waarom heb je zo’n gateway nodig?

Het is gemakkelijk uit te leggen. De gateway is verbonden met uw W-LAN en accepteert de verzoeken die er vanuit uw interne netwerk naartoe worden gestuurd. Om ervoor te zorgen dat niet elk van de afzonderlijke apparaten verbinding hoeft te maken met het W-LAN, gebeurt dit via een centrale component.

led buitenverlichting

Bovendien komen de aanvragen in een andere taal binnen dan dat ze bijvoorbeeld uw slimme tuinverlichting kunnen begrijpen. De gateway heeft ook een vertaalfunctie. Hij zorgt ervoor dat de aanvraag wordt vertaald vanuit de taal die op internet wordt gebruikt naar een machinetaal die bijvoorbeeld uw tuinverlichting begrijpt. Het is dus een belangrijk onderdeel dat uw tuinverlichting intelligent kan worden.

De taal van slimme apparaten

Hier komen we bij een ander belangrijk punt. Uw slimme tuinverlichting moet op de een of andere manier het commando krijgen dat de gateway heeft vertaald. Er is ook een smart home draadloze standaard genaamd ZigBee. Omdat het nu erg technisch wordt, ga ik daar niet verder op in. Wil je er toch meer over weten, dan kun je er op deze pagina meer over lezen.Het is alleen voor u belangrijk dat u het radio protocol kent dat uw slimme tuinverlichting begrijpt. Want alleen dan kan het hele proces van intelligente verlichting voor uw tuin worden gerealiseerd.

Smart tuinverlichting

Zoals eerder vermeld, worden alle lichten als slim beschouwd, die opdrachten kunnen ontvangen op een bepaalde radiostandaard. Let er bij het kopen van de tuinverlichting op dat ze dezelfde taal spreken als uw gateway.

Voordelen van Smart tuinverlichting

Bent u op zoek naar intelligente buitenverlichting voor uw tuin, dan kent u de voordelen waarschijnlijk al. Ik wil ze sowieso hier nog een keer voor je opsommen.

  • Comfort – de lichten kunnen worden gedimd en bediend met een spraakopdracht / app.
  • Beveiliging – U kunt de tuinverlichting overal ter wereld bedienen. Dit schrikt inbrekers af omdat ze niet weten of je er bent of dat je tuinverlichting gewoon intelligent is. U kunt ook bewegingsmelders installeren die u op uw mobiele telefoon informeren over elke beweging in uw tuin.
  • Verhoging van de energie-efficiëntie – u kunt de lampen natuurlijk ook zo instellen dat ze helderder worden, afhankelijk van de mate van schemering.
  • Eenvoud – De lampen zijn eenvoudig te installeren en u kunt uw systeem altijd uitbreiden via uw Smart Hub.
  • Uitbreidbaarheid – U kunt bijvoorbeeld uw tuinverlichting zo programmeren dat ze aangaan zodra u uw rolluik omhoog trekt en automatisch uitschakelen zodra ze omlaag gaa

Ip waarde Slimme tuinverlichting

Twee kenmerken zijn bijzonder belangrijk voor een perfecte tuinverlichting: de beschermingsklasse en natuurlijk de helderheid. Andere factoren, zoals materiaal of kleur, zijn volledig afhankelijk van uw smaak. Ook voor het type voeding heb je verschillende opties, maar daarover later meer.

De juiste IP-beschermingsklasse voor uw smart tuinverlichting

Uw buitenverlichting staat in de tuin altijd bloot aan weer en wind. Of je tuinlampen nu van kunststof of RVS zijn gemaakt, het is belangrijk dat ze de juiste IP-beschermingsklasse hebben. Maar wat betekent dat eigenlijk?

De IP-beschermingsklasse wordt gedefinieerd door middel van twee cijfers. Het eerste cijfer geeft altijd bescherming tegen vreemde voorwerpen aan, de tweede bescherming tegen vocht. Hoe hoger het tweede cijfer, hoe beter in ons geval. Voorbeeld: IP-beschermingsklasse 44 is vaak voldoende voor gevelverlichting, terwijl tuinpadverlichting beter IP-beschermingsklasse 67 zou moeten hebben. Deze worden dan beschermd tegen hevige regen en eventueel stof. Perfect dus voor uw buitenverlichting .

IP-beschermingsklasse 44 = bescherming tegen vreemde voorwerpen tot 1 mm en spatwaterbescherming
IP-beschermingsklasse 67 = stofdicht en waterdicht

warmte kleuren


Hoe helder moet uw smart tuinverlichting zijn?

De helderheid van uw LED-tuinverlichting wordt altijd weergegeven in lumen. Deze waarde vervangt de klassieke watt-waarde, zoals u die wellicht van eerder kent. Als vuistregel luidt het: 400 lumen komt overeen met ongeveer 40 watt, terwijl 90 lumen overeenkomt met ongeveer 90 watt.

Hoe helder uw buitenlamp moet zijn, hangt volledig af van hoe u hem gebruikt. Je hebt dus meer lumen nodig voor voldoende verlichting van je gevel of het veilig verlichten van je oprit dan bijvoorbeeld voor de sfeervolle terrasverlichting. Voor dat laatste zijn tuinverlichting met lumenwaarden tussen de 400 en 600 geschikt

Tuinverlichting: 230V, laagspanning of zonne-energie?

De uitgebreide slimme verlichting van uw buitenruimte vraagt ​​om een ​​goede planning. U wilt immers uw huis in de schijnwerpers zetten voordat u actie onderneemt. Welk gebied moet in het bijzonder worden gezien en waar is veiligheid misschien wel belangrijker? Als je eenmaal een plan hebt gemaakt, blijft de vraag: hoe voorzie ik mijn buitenverlichting van stroom?

Je hebt hier drie opties. Slimme tuinverlichting op zonne-energie is natuurlijk bijzonder populair. Enerzijds scheelt dit uw elektriciteitsrekening. Aan de andere kant hoef je geen kabels te leggen. Vooral dat laatste maakt solar-leds bijzonder geschikt voor het accentueren van anders moeilijk toegankelijke tuinen.

Voor pad- of sokkelverlichting en de verlichting bij de oprit of de ingang van het huis raden we echter elektrische tuinverlichting of een schijnwerper zoals de Philips Hue Welcome aan . Bij twijfel schakelen deze betrouwbaarder. Zelfs als de zomer weer zijn regenachtige kant zou laten zien. Kiest u voor een zogenaamd 230V hoogspanningssysteem, dan voedt u uw tuinverlichting eenvoudig via een extern stopcontact. Hier kan het soms raadzaam zijn om achteraf uit te rusten met externe stopcontacten. Bij een 12V- of 24-laagspanningssysteem heeft u echter een extra voedingseenheid nodig. Voordeel: een laagspanningssysteem ontwikkelt minder restwarmte en zorgt voor een langere levensduur van uw tuin-leds. Dat maakt hem vooral handig voor buiten.

Hoe bedien ik mijn slimme tuinverlichting?

Het grote voordeel van slimme tuinverlichting is dat de verlichting handig te bedienen is vanaf een smartphone. U kunt de verlichting ook op afstand bedienen. Afhankelijk van de fabrikant zijn de verlichtingssystemen ook verbonden via de respectievelijke controlecentra. De Hue Bridge is beschikbaar voor Philips Hue-producten. Er zijn lampen met ZigBee er is buitenverlichting met geïntegreerde bewegingsmelders, waardoor de verlichting automatisch aangaat zodra er beweging wordt geregistreerd.

slimme tuinverlichting

Huisverlichting de eerste indruk

Het eerste dat uw bezoekers zien, is waarschijnlijk de ingangsverlichting. Hiervoor kunt u gewone wandlampen of wandspots gebruiken. Deze kunnen ook als gevelverlichting worden gebruikt en zorgen zo voor een bijzondere blikvanger. Zo kunt u bijvoorbeeld uw huisnummer verlichten met een spotlamp en uw luifel in de spotlights zetten met ledstrips.

FAQ – slimme buitenverlichting.

Zijn de slimme lampen voor buiten ook weerbestendig?

Ja. de meeste slimme buitenverlichting zoals Philips Hue Outdoor of Paulmann Plug & Shine zijn gemaakt van hoogwaardige materialen, gaan door strenge controles en hebben waterdichte bekabeling, zodat er geen gevaar is voor jou, andere mensen of levende wezens.let bij het kopen van slimme tuinverlichting wat er op de verpakking en d gebruikershandleiding staat, en dan specifiek ip de IP waarde

Op welke IP-bescherming moet je letten bij de lampen? 

Buiten moet u beschermingsklasse IP 44 of hoger gebruiken. Het eerste cijfer staat voor de mate van bescherming tegen het binnendringen van vreemde voorwerpen. Het tweede cijfer verwijst naar de mate van bescherming tegen water. 

Heb ik stopcontacten/stroom in de tuin nodig om slimme verlichting op te sluiten?

Sommige verlichtingssystemen moeten rechtstreeks op het net worden aangesloten. Je hebt echter niet voor elke lamp een stopcontact nodig. En je hebt geen stroomvoorziening nodig in de directe omgeving van je slimme tuinverlichting. Je kunt je lampen met elkaar verbinden en hoeft alleen een stekker op het lichtnet aan te sluiten. Hiervoor is een stopcontact buiten voldoende. Waarschijnlijk heb je er een aan de buitenkant van je huis.

Heb ik een elektricien nodig om mijn tuinverlichting te installeren?

Nee, slimme buitenverlichting zoals Philips Hue en eglo installeer je eenvoudig zelf en je hoeft je geen zorgen te maken dat je iets fout doet. Je plaatst de lampen in de tuin, verbindt ze met de kabels en stekkers met elkaar, stekker in het stopcontact, klaar. Met de juiste apps of afstandsbedieningen integreer je de lampen vervolgens in je smart home en bedien je ze vanaf elke plek.

Kan ik meerdere lampen aan elkaar koppelen?

Ja, u kunt verschillende lampen in uw tuin aansluiten. Dankzij de talrijke accessoires voor stekkers en kabels voeg je meerdere lampen toe aan je smart home en bedien je ze gemakkelijk met een afstandsbediening of smartphone. Op een gegeven moment zijn de mogelijkheden echter beperkt, daarom moet je letten op het maximaal aantal lampen en de maximaal mogelijke kabellengte.

Verbruikt slimme tuinverlichting niet veel stroom?

Nee, integendeel. Omdat je je slimme tuinverlichting individueel kunt instellen, gaan de lampen alleen aan als dat nodig is en zo lang als je ze nodig hebt. Je hoeft ’s avonds niet meer de deur uit en schakelt alle lampen handmatig aan of uit. Een druk op de knop op je smartphone of afstandsbediening is voldoende. Dit voorkomt onnodig stroomverbruik. Makkelijker en zuiniger!