Spots inbouwen


Spots inbouwen

spots inbouwen


Denk aan verlichting in de planningsfase

De eenvoudigste manier om plafondspots te installeren is in verlaagde gipsplaat-,houtplaat- of paneelplafonds. Bij spots inbouwen in betonnen plafonds dient tijdens de bouwfase te worden gepland en worden spouwdozen en kabelgoten af ​​fabriek in het betonnen plafond geïntegreerd.

Spots inbouwen gereedschap

Voor inbouw in een hol plafond zijn de volgende gereedschappen nodig:

  • accu schroefmachine
  • Fasetester of duspel
  • Duimstok en potlood
  • Smetlijn of lijn laser

Ronde inbouwopeningen:
• schrobzaag
• Gatenzaag

Vierkante inbouwopeningen:
• decoupeerzaag
•schrobzaag

Stappenplan spots inbouwen

Stap 1: Schakel de spanning uit

Om een ​​elektrische schok te voorkomen, is het essentieel dat u de zekering uitschakelt voordat u de lampen op het lichtnet aansluit. Zorg ervoor dat de stroom niet per ongeluk weer kan worden ingeschakeld, bijvoorbeeld door de zekering af te plakken.Let op bij spots inbouwen op uw eigen en de veiligheid van anderen.

Voor de zekerheid moet u dan nogmaals met een fasetester of een duspel controleren of er ook daadwerkelijk geen spanning meer op de lijn staat.We willen je erop wijzen dat de afwezigheid van spanning niet duidelijk kan worden vastgesteld door te meten met een fasetester in de vorm van een schroevendraaier.Als leek of als er iets niet duidelijk is, neem dan contact op met een gekwalificeerde elektricien.Met dit 6 stappenplan spots inbouwen word dit een eenvoudig klusje.

Stap 2: Bedrading voor 230V LED inbouwspots zonder transformator

Bij verlaagde plafonds wordt de lijn of de verbindingslijn in de plafondholte gelegd. Voor 230V led-spots gebruik je meestal een drieaderige kabel met een doorsnede van 3 x 2,5 vierkante millimeter:

  • blauwe kabel / nuldraad (N)
  • groen-gele kabel / aardleiding (PE)
  • bruine of zwarte draad (live) / fase (L)

Sluit je 230V-lijn aan op de eerste lampvoet met behulp van een lasklem. Eerst worden “L” en “N” verbonden met de twee draden van de lampvoet. De beschermende geleider “PE” is bevestigd aan de lampbehuizing zelf. Hiervoor zijn de behuizingen voorzien van een aardklem.

Aangezien de groen-gele kabel “PE” verantwoordelijk is voor het geleiden van de aanraakspanning op de geleidende metalen behuizing naar de aarde (aarding), kan deze bij Beschermingsklasse 2 worden verwaarloosd voor lampen met een kunststof fitting of voor lampen die zijn gemarkeerd met “Beschermingsklasse II” ( ) . In dit geval kan de aardleiding direct in de lasklem worden gestoken en worden vastgedraaid.

De gebruikelijke fittingen voor 230V spots zijn: GU10, GX53, G9, E27 en E14.

Stap 3: Bekabeling voor 12V LED inbouwspots met trafo

Sluit de hoofdstroomkabel 230V (L/N) aan op de primaire zijde (230V) van de transformator. Hiervoor zijn reeds geïntegreerde klemmen in de transformator ingebouwd. Als je alleen open kabeluiteinden op de transformator hebt, gebruik dan lasklemmen om aan te sluiten. De aardleiding (PE) hoeft niet te worden vastgeklemd.

Gebruik een tweeaderige kabel om de 12V LED-spots aan te sluiten op de secundaire zijde (12V) van de transformator. De te kiezen kabeldoorsnede hangt af van verschillende factoren: lengte van de voedingslijn, wattage / vermogen van de lamp, maximaal toelaatbare spanningsval in het vermogen, enz. Ook hier wordt de bedrading parallel uitgevoerd (zoals in het 230V-bereik ).

Stap 4: plaatsen van de inbouwspots

Wanneer u na het leggen van de bekabeling de gewenste plaatsing van de spots heeft bepaald, dient u zeker te letten op de respectievelijke inbouwdiepte van de plafondspots. De inbouwdiepte van producten kunnen varieeren – afhankelijk van het model – tussen de 30 en 90 millimeter. led dus goed op bij spots inbouwen op de ruimte die je hebt.

Stap 5: inbouwopening uitzagen

De uitsparing voor ronde LED-inbouwspots wordt uitgezaagd met een gatenzaag in combinatie met een boormachine. Hoekige uitsparingen kunt u maken door het gebied dat nodig is voor de uitsparing op de hoeken voor te boren met een boormachine en vervolgens uit te zagen met een decoupeerzaag. Houd er rekening mee dat er geen standaard maat is voor de opening van de LED-spots. Ook hier varieert de opening – afhankelijk van het model – tussen de 30 en 120 millimeter.Met dit 6 stappenplan spots inbouwen word dit een eenvoudig klusje.

Stap 6: plafondspots installeren

Klemveren / veren Montage van inbouwspots omhoog drukken en in het gat steken. De veerclips liggen nu bovenop uw plafond en zorgen zo voor een stabiele en veilige grip.

Verwijder nu de klemring of afdekring van de plafondspot, trek de lampfitting door de inbouwspot en steek de geselecteerde lichtbron in de fitting. Duw nu de lamp terug in het gat en bevestig de klemring weer aan de voorkant. De installatie is nu voltooid. Met dit 6 stappenplan spots inbouwen word dit een eenvoudig klusje.

Spots inbouwen tips

Inbouwdiepte en inbouwdiameter

Er zijn LED-lampen met zeer verschillende inbouwdieptes en inbouwdiameters. De inbouwdiepte bepaalt hoe diep je bijvoorbeeld het gipsplaten plafond moet ophangen, zodat de lampen erin kunnen worden ondergebracht. De inbouwdiameter geeft aan hoe groot de gaten moeten zijn. Met dit 6 stappenplan spots inbouwen word dit een eenvoudig klusje.

Kleur inbouw spots

Dit is natuurlijk een kwestie van smaak.LED spots zijn voornamelijk verkrijgbaar in wit, chroom en metallic kleuren zoals goud of brons.

Houd rekening met het plaatsen van inbouwverlichting tijdens de bouwfase

Inbouwlampen zijn een praktische en gemakkelijke manier van verlichten. Het gebruik moet echter tijdens de bouwfase worden gepland. Het moet daarom vooraf duidelijk zijn hoe de voorziening komt te staan ​​en waar de inbouwspots komen te staan. Indien inbouwspots worden gepland tijdens de bouwfase, moeten de stopcontacten en bekabeling op de bekisting worden geplaatst wanneer ze worden gebruikt in een betonnen plafond.Met dit 6 stappenplan spots inbouwen word dit een eenvoudig klusje.

Kunnen er spots in het betonnen plafond worden ingebouwd?

Wie voor aanvang van de bouw kiest voor LED-inbouwspots, kan in de bekisting voor het betonnen plafond nissen of speciale inbouwbehuizingen laten plaatsen. Nadat het betonnen plafond is gestort en uitgehard, bieden deze voldoende ruimte voor de installatie van de LED inbouwspots.

Hoe inbouwspots achteraf inbouwen

Achteraf spots inbouwen is niet altijd eenvoudig. Bij betonnen plafonds is er vaak alleen de mogelijkheid om het plafond op te hangen en vervolgens de spots inbouwen. Nadeel is dat je plafondhoogte verliest en er zijn extra kosten voor het systeemplafond.

Met houten plafonds is spots inbouwen makkelijker. Hier kunnen achteraf met veel moeite inbouwlampen worden ingebouwd. Er zijn veel voorbeelden hiervan op internet en ook goede video’s (zie YouTube) voor doe-het-zelvers op het net.

Opbouwspots in plaats van inbouwspots

Inbouwverlichting die achteraf in betonvloeren wordt aangebracht kan ook met inbouwspots worden gerealiseerd. De elektricien moet dan een lintkabel in het plafond steken en vervolgens wordt het plafond gestuukt. Opbouwspots zijn er in verschillende vormen en zijn een zeer goede vervanging voor inbouwverlichting.

Nog een alternatief: LED montagepanelen

Vlak licht voor elke toepassing. LED-panelen kunnen op verschillende manieren worden gebruikt – of het nu als wand- of plafondlamp is. Deze zijn een alternatief voor inbouwspots. Elke doe-het-zelver kan de LED panelen eenvoudig zelf installeren.Met de LED panelen kun je je kamer egaal en gelijkmatig verlichten. Door de onopvallende vormgeving en de platte vormgeving passen de panelen perfect in uw woonruimte, en hoeft u geen spots in te inbouwen.

Conclusie over het installeren van inbouwspots later

Het achteraf inbouwen van inbouwspots is niet eenvoudig en niet altijd mogelijk. Maar er zijn alternatieven die heel eenvoudig te installeren zijn. Opbouwspots kunnen ook stijlvoller zijn dan inbouwspots en zo de ruimte aanzienlijk verbeteren. Afhankelijk van het systeem zijn de kosten hier goedkoper.

Hoeveel Lichtstroom van de inbouwspots

Een belangrijke indicator voor de lichtintensiteit en helderheid is de aanduiding van de lichtstroom in lumen.De meeteenheid, lumen (lm), geeft de totale hoeveelheid licht aan die een allround lamp uitstraalt. Er zijn aanbevelingen over hoeveel lumen per vierkante meter je zou moeten hebben. Zo wordt 100 lm/m² aanbevolen in woonkamers en 300 lm/m² in de badkamer en keuken. Wanneer de verlichting in de badkamer , moet u ook aandacht besteden aan de beschermingsgebieden en de set accenten correct. Op basis hiervan is te berekenen hoeveel lampen met welk aantal lumen gebruikt moeten worden.Zo word spots inbouwen een makkelijk klusje.

Voorbeeld :

Slaapkamer met 16m² en het moeten LED-spots zijn met de aanduiding 380lm. Met 5 leds krijg je een waarde van ca. 120 lm/m². Met 6 leds en 150 lm/m² zit je aan de veilige kant.Als alternatief kunt u meer nemen en dimbare LED’s kiezen, die indien nodig kunnen worden uitgeschakeld.

Kleurtemperatuur van de lamp (Kelvin)

De specificatie K of Kelvin voor lampen geeft aan hoe koud of warm het licht van de lamp is. Hoe hoger de waarde, hoe koeler het licht. Een gloeilamp heeft een kleurtemperatuur van ca. 3000 K en is daardoor warm wit . Een led voor het woongedeelte moet daarom ook warm wit zijn en een kleurtemperatuur hebben tussen 2700 K of 3000 K (gebruikelijke waarden). Hogere waarden (4000 K en meer) zijn dan meer vergelijkbaar met een TL-buis. Met dit 6 stappenplan spots inbouwen word dit een eenvoudig klusje.

Hoeveel inbouwspots per m²

Met inbouwspots kunt u verschillende lichteffecten bereiken. De vraag die vaak opkomt is hoeveel inbouwspots er per vierkante meter nodig zijn om het gewenste licht te genereren. De volgende parameters zijn hiervoor bepalend: De lichtstroom is het licht dat een verlichtingsarmatuur uitstraalt en wordt gemeten in lumen (lm). De verlichtingssterkte geeft aan hoe groot de lichtstroom is die op een bepaald oppervlak valt. Het wordt gegeven in lux (lx), waarbij één lux staat voor een lichtstroom van precies één lumen per vierkante meter (lm/m²).

Als basisverlichting is 100 lux voldoende voor werkruimtes. Dit geldt ook voor keukens. Terwijl 100 lumen per vierkante meter vloeroppervlak voldoende is voor algemene verlichting in een keuken, moeten er spots worden aangebracht boven het werkoppervlak en de kachel, die in totaal 500 lumen per vierkante meter schijnen.Met dit 6 stappenplan spots inbouwen word dit een eenvoudig klusje.

Welke basisverlichting in lumen per m²?

Voor basisverlichting adviseren wij de volgende waarden. Ze zijn gebaseerd op gemiddelde waarden uit jarenlange praktijkervaring en verschillende tests.

  • Basisverlichting woonkamer / gang 100 tot 150 lm/m²
  • Basisverlichting slaapkamer / kinderkamer 100 tot 150 lm/m²
  • Basisverlichting in de keuken/badkamer 200 tot 300 lm/m²
  • Basisverlichting van de studeerkamer 250 tot 300 lm/m²

De basisverlichting wordt aangevuld en individueel vormgegeven door andere lichtbronnen zoals tafellampen in de woonkamer of vloerlampen in de gang.