Diffuus licht Simpel uitgelegd
In de natuur spreekt men per definitie van diffuus of vlak licht wanneer het zonlicht gelijkmatig wordt gebroken door wolken, mist of bomen zodat het zacht en gelijkmatig wordt verdeeld. Thuis kun je dit effect nabootsen met lampen die hun licht breed verspreiden en zo een even zacht lichtoppervlak creëren. Door de gelijkmatige verlichting zijn diffuse lichtbronnen bijzonder geschikt om een optimale basisverlichting in een ruimte te creëren.
Trouwens: het tegenovergestelde van diffuus licht is direct, gericht licht – hier is de lichtkegel op een object of een beperkter gebied gericht.
Platte algemene verlichting – de basis van binnenverlichting
Naast natuurlijk licht speelt ook kunstlicht een rol als het gaat om het creëren van een gezellige sfeer in onze woonruimte. Licht is een effectief designelement dat van een appartement of huis een thuis maakt. Platte basisverlichting vormt de basis van elke interieurverlichting.
Het effect van diffuus licht
Platte lichtbronnen veroorzaken lichte schaduwen met zachte randen in plaats van harde schaduwen en verminderen zo contrasten. Op deze manier worden rimpels en oneffenheden visueel gladgestreken. Vanwege deze eigenschappen wordt vlak licht door fotografen vaak “schoonheidslicht” genoemd. Daarom zijn lampen die vlak licht uitstralen ideaal voor de badkamer of als make-uplamp. Heb je diffuse verlichting in je badkamer, let dan op de nodige IP-bescherming voor de badkamer.
Verlicht je huis diffuus – zo werkt het:
Iedereen die uniform en verblindingsvrij licht in zijn vier muren wil, doet er goed aan om vlak of diffuus licht te gebruiken. Door uniforme verlichting komen de kleuren, materialen en patronen van uw meubelen prachtig tot hun recht. In het interieur zorgen doorschijnende lampenkappen, lampen met diffusorafdekkingen of dimbare plafondlampen voor zacht, diffuus licht. Voor wie de voorkeur geeft aan minimalistische verlichting, hebben we nog een suggestie: panelen.
Diffuus licht met LED-panelen
Of het nu aan het plafond of aan de muur is, panelen zijn veelzijdig en laten uw leefruimte stralen in gezellig, zacht licht. Dankzij hun gereduceerde, extreem vlakke vormgeving passen ze naadloos in elke ruimte en zorgen voor een optimale basisverlichting.
tip: Kies voor een dimbare RGBW variant! Zo creëer je in een handomdraai een sfeervolle sfeerverlichting
We willen dat ons huis gezellig en comfortabel is. Natuurlijke lichtomstandigheden, maar ook binnenverlichting, spelen hier een beslissende rol. Wie de voorkeur geeft aan indirect licht dat niet verblindt in zijn vier muren, doet er goed aan armaturen te kiezen die diffuus licht genereren. Diffuus licht verlicht uw woning optimaal door ervoor te zorgen dat het licht gelijkmatig en contrastarm wordt verdeeld. In de fotografie wordt diffuus licht vooral gebruikt om kleuren, motieven of objecten naar de voorgrond te brengen en harde schaduwen te vermijden. Als licht en weersomstandigheden, zoals wolken of mist, geen natuurlijk diffuus licht produceren, wordt in de fotografie ook een kunstmatige creatie van deze lichtstemming gebruikt. Diffusers zorgen dan voor de gewenste lichtkwaliteit.
Gedempt licht voor gebruik binnen en buiten
Dus wat zijn de kenmerken van armaturen met diffuus licht:
- Gelijkmatige lichtverdeling
- Indirect en zacht licht genereren
- Niet verblinden
- Zet huiselijke lichtaccenten
- Verbeter ons welzijn
Diffuus licht komt vooral van pas in de tuin en op het terras . Door de gelijkmatige verlichting van de omgeving worden schaduwen in de directe omgeving gedempt, waardoor vooral in het donker een beter zicht ontstaat. In het interieur kunnen doorschijnende lampenkappen , lampen met diffusers of dimbare lampen zoals plafondsproeiers zorgen voor zachte verlichting die een gezellige sfeer creëert.
Diffuse verlichting
Diffuus licht is de vorm van lichtverdeling waarbij het licht gelijkmatig en ongericht de ruimte in straalt. Het is dus niet specifiek op een bepaald gebied gericht, maar verspreid in gelijke delen over het te verlichten gebied. Het resultaat is een gelijkmatige, contrastarme en schaduwarme verlichting, waardoor het diffuse licht als bijzonder zacht wordt ervaren. Ze is daarom bijzonder geschikt voor basisverlichting, d.w.z. ze creëert een homogene, aangename basishelderheid.
Welke armaturen produceren diffuus licht?
Diffuus licht ontstaat met vlakke lichtbronnen of met doorschijnende diffusers of lampenkappen. Deze worden voor een kunstmatige lichtbron geplaatst en verstrooien het licht zodanig dat de verlichting niet punctueel is maar juist uniform. Het gebruik van diffusors is vooral handig bij puntvormige lichtbronnen zoals LED-borden, waar het licht door hun ontwerp wordt gericht. Om lelijke lichtpunten te vermijden en het licht van de LED’s diffuus te verstrooien, worden optische systemen zoals diffusers gebruikt.
Diffuse lichtverdeling wordt ook bereikt als gevolg van indirecte verlichting d.w.z. door een reflecterend oppervlak te gebruiken dat het invallende licht ongericht – en dus diffuus – terug de ruimte in reflecteert. In onze natuurlijke omgeving komen we diffuus licht tegen bij weersomstandigheden zoals mist of een bewolkte hemel. Hier fungeren de wolken en mist als verlichte verstrooiende lichamen die het zonlicht op vele manieren filteren en verstrooien.
Klassieke voorbeelden van diffuus licht zijn plafondlampen met kappen van gesatineerd acrylaat of opaalglas, zoals ze vaak worden toegepast in trappenhuizen of gangen. Hetzelfde geldt voor hang-, tafel- en vloerlampen die zijn voorzien van kappen van melkachtig transparant opaalglas. Het uitstromende licht wordt door het zijdematte oppervlak van het glas gedempt en rondom in de ruimte vrijgelaten. Een diffuse lichtuitstraling kan ook worden bereikt met textielschermen, zachte lichtdiffusorpanelen of matwitte, prismatische kunststofschermen. De plafondlampen van de Belux Koi serie , die bij voorkeur in de contractsector worden gebruikt, bijvoorbeeld om doorgangen te verlichten of als aanvulling op directe werkplekverlichting , hebben dat laatste .
Voor- en nadelen van diffuse verlichting
Diffuus licht maakt in de eerste plaats één ding: namelijk helder en is daarom altijd handig als het gaat om het gelijkmatig verlichten van alle delen van een interieur. Op de juiste manier gebruikt, zorgt het voor gezellig sfeerlicht en een evenwichtige algemene verlichting. Door de gelijkmatige lichtverstrooiing worden contrasten verzacht en schaduwgebieden worden helderder. Harde contouren en schaduwranden zijn vervaagd, daar is de waargenomen lichtindruk gebaseerd.
Aan de andere kant heeft diffuus licht een nadelig effect als het niet geschikt is voor de visuele taak of als het de enige vorm van verlichting in een ruimte is. Want een ruimte die alleen met diffuus licht wordt verlicht, kan al snel oncomfortabel overkomen. Door de verzwakte contrasten worden ruimtelijke grenzen opgeheven en worden objecten minder tastbaar gemaakt. Hierdoor mist het oog oriëntatiepunten. Bovendien kan de ruimte als eentonig worden ervaren, omdat er geen accenten zijn die het interieurontwerp verlevendigen, dus meestal moet u bij diffuus licht nog andere verlichting toepassen zoals een plafondlamp of een staande lamp
Combineren met andere soorten verlichting is daarom altijd aan te raden: Met directe en indirecte verlichting kunnen objecten worden geaccentueerd, lichteilanden worden gecreëerd en het interieur dynamischer worden gemaakt. Er moet ook worden opgemerkt dat dat diffuse lichtbronnen niet geschikt zijn voor directe werkplekverlichting. Visuele details worden er te weinig door benadrukt, wat nauwkeurig werken bemoeilijkt. Armaturen met direct licht blijven de juiste keuze voor zowel geconcentreerd lezen als voor operationele en handmatige activiteiten.
Overigens is het aan te raden om diffuse lichtbronnen met een hoge lichtopbrengst – d.w.z. armaturen die een bijzonder hoge lichtstroom genereren – uit te rusten met een dimmer om de helderheid te regelen. Anders bestaat het risico van verdrinking in het licht. Moderne tafel- en vloerlampen hebben vaak al een geïntegreerde dimfunctie. Extern dimbare lampen kunnen meestal worden aangestuurd via een later te installeren wanddimmer, bijvoorbeeld via een tiptoetsschakelaar of draaiknopdimmer. Nog moderner is het met modellen met een smart home-functie: als Casambi- of ZigBee-modules in de lampen zijn geïntegreerd, kunnen ze – afhankelijk van de systeemintegratie – heel comfortabel gedimd worden via app, afstandsbediening of spraakcommando.
licht speelt ook een belangrijke rol in professionele fotografie. Vanwege de contrastarme lichtverspreiding heeft dit de voorkeur bij het maken van portretten of productfoto’s. Hier worden zogenaamde lichtvormers – reflectoren, reflexparaplu’s of softboxen bedekt met diffusordoeken – gebruikt om lichtreflecties te verminderen en oppervlakken gelijkmatig te verlichten. Te sterke contrasten als gevolg van harde verlichting, die overigens ook in een strakblauwe lucht verschijnt, benadrukken lelijke plooien, groeven en kreukels. Het gebruik van diffuus licht resulteert in een motief met een gelijkmatige structuur en zachte lijnen die het object flatteren en een zachte touch geven.
Dit verklaart ook de voorkeur van de fotograaf voor licht bewolkte luchten als lichte achtergrond – en niet te vergeten de beroemde gouden en blauwe uren. Dit is de term die wordt gebruikt om de korte tijdsperioden rond zonsopgang en zonsondergang te beschrijven, wanneer de lichtomstandigheden prachtige beelden opleveren. De reden? Door de lage stand van de zon wordt het natuurlijke licht uit de atmosfeer gefilterd, wat resulteert in een zacht, magisch lichteffect.
Plafondlampen voor diffuus licht
Het basistype plafondlamp is vrij eenvoudig: de lichtbron zit direct aan het plafond en is omgeven door een scherm van papier of glas, dat het licht, afhankelijk van het materiaal, in meer of mindere mate dempt. Armaturen van dit type stralen helder, diffuus licht uit dat de ruimte gelijkmatig verlicht, maar ook diepte ontneemt. Deze oplossing is ideaal voor ruimtes waar men maar kort verblijft – bijvoorbeeld voor gangen of trappenhuizen. Maar ook in de keuken of woonkamer kan deze variant goed van pas komen als er in de hele ruimte fel licht gewenst is. De plafondlamp wordt dan uitgeschakeld en de vloerlamp ingeschakeld voor gezellige uurtjes op de bank.