Draadloze schakelaar

draadloze schakelaar
draadloze schakelaar knop 1

draadloos schakelen klik aan klik uit
draadloze schakelaar knop 2

Draadloze schakelaar

Draadloze schakelaar verwijst naar zogenaamde radioschakelaars. Radioschakelaars maken het mogelijk om de ontvangers van lampen, jaloezieën, garagedeuren of soortgelijke verbruikers draadloos te bedienen. De draadloze technologie is gebaseerd op het gebruik van een piëzo-element. Door op de schakelaar te drukken, wordt mechanische energie omgezet in elektromagnetische energie. De zeer energiebesparende technologie genereert gecodeerde radiosignalen die duidelijk kunnen worden toegewezen tussen zender en ontvanger. Het bereik van dergelijke elementen is tot 30 m binnen het gebouw en tot 300 m buiten.

Draadloos schakelen via app

De eerste stap is om je lampen uit te rusten met de slimme gloeilampen. Deze zijn er in veel verschillende maten, vormen en kleuren. U kunt kiezen tussen witte LED’s en een gekleurd verlichtingssysteem.

Nadat u uw lampen hebt uitgerust, installeert u het controlecentrum. Dit is onmisbaar voor je slimme verlichtingssysteem, want het verbindt de lampen met internet en dus met de app-bediening.

Draadloze schakelaar

De centrale heeft zowel stroom als internettoegang nodig en is daarom zowel op het stopcontact als op de WLAN-router aangesloten. Meestal gebeurt het automatisch dat de bridge de geïnstalleerde lampen herkent.

Nu komt de app om de hoek kijken: download de app van de fabrikant uit de respectievelijke app store. Na openen herkent deze uw controlecentrum en maakt er verbinding mee. Alle belangrijke componenten zijn nu gekoppeld: app, bridge en lampen.Je smartphone of tablet werkt nu als een afstandsbediening. Het verschil: je kunt de lampen ook onderweg via het controlecentrum bedienen met de app – dankzij de internetverbinding. Indien nodig kunt u uw keuken- of woonkamerverlichting ook vanuit uw kantoor of auto in- of uitschakelen.

Draadloze schakelaar en renovatie

Radioschakelaars zijn bijzonder geschikt voor verbouwingen en renovaties omdat er geen kabels gelegd hoeven te worden. Het draadloos in- en uitschakelen van verlichting is daarom ideaal waar de interieurinrichting vaak wordt gewijzigd of het wandoppervlak geen sleuven of kabelgoten toelaat. Radioschakelaars zijn daarom een ​​renovatievriendelijk alternatief voor historische oude gebouwen om zo min mogelijk substantie aan te tasten. Ze worden zowel in oude gebouwen als in kamers met houten of glazen wanden gebruikt.

De verschillende varianten

De draadloze schakelaar is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. De manier waarop het werkt is echter altijd hetzelfde. De draadloze schakelaar zendt het schakelsignaal radiografisch door naar een ontvanger module, die de schakeling in- of uitschakelt.

Draadloos schakelen variant 1

De draadloze bestaat uit een ingebouwde schakelaar en een wandontvanger. Deze twee componenten worden geïnstalleerd in plaats van de vorige lichtschakelaar. De draadloze schakelaar wordt als een conventionele schakelaar met de afstandsbediening in- of uitgeschakeld.

Draadloos schakelen variant 2

De draadloze schakelaar bestaat alleen uit een kleine radio-ontvanger die eenvoudig achter de bestaande schakelaar wordt gemonteerd. Dit maakt het mogelijk om de verbruiker zoals voorheen met een knop of schakelaar in of uit te schakelen en ook om een ​​afstandsbediening te gebruiken.

Draadloos schakelen variant 3

De draadloze schakelaar bestaat uit twee componenten, een zender (wandschakelaar) en een ontvanger (consumentenmodule). De draadloze schakelaar werkt op batterijen of wordt aangesloten op de bestaande voeding. De batterij gevoede draadloze schakelaar heeft als voordeel dat u de zender overal kunt plaatsen. In de bedrade variant wordt de schakelaar gebruikt in plaats van de vorige lichtschakelaar. De ontvanger is verbonden met de verbruiker. Door op de draadloze schakelaar te drukken wordt een radiosignaal naar de module gestuurd, die de verbruiker als een conventionele schakelaar in- of uitschakelt.

Draadloos schakelen variant 4

De draadloze schakelaar bestaat eigenlijk uit een draadloos stopcontact dat in een conventioneel stopcontact wordt gestoken. Deze aansluiting heeft een ontvanger die wordt bediend met een afstandsbediening. Op het draadloze stopcontact aangesloten verbruikers worden dan met een afstandsbediening in- of uitgeschakeld.

Bedrade radioschakelaars

Bedrade radioschakelaars vervangen meestal alleen de vorige schakelaar die de verbruiker in- of uitschakelt. De bestaande lijn naar de lamp wordt gebruikt. In plaats van de schakelaar bevindt zich achter het deksel van de schakelaar een ontvanger, die met een afstandsbediening de aan- en uit-functie vervangt van de vorige schakelaar. Radioschakelaars die worden bediend op basis van een 230V-aansluiting zijn ook bedraad. 

Op batterijen werkende radioschakelaars

Op batterijen werkende draadloze schakelaars werken meestal met knoopcellen. Het voordeel van draadloze schakelaars is de vrije keuze van de montageplaats. De draadloze schakelaars bestaan ​​meestal uit drie componenten: de schakelaar behuizing, een ontvanger en een zender. Het gebruik van de afzonderlijke componenten is afhankelijk van de variant van de toepassing. In de regel wordt echter de aan- en uit-functie met de vorige knop of wip vervangen door een afstandsbediening.

welke voordeel heeft een draadloze schakelaar?

Met  draadloze schakelaars bespaar je de bedrading tussen de lichtschakelaar en de lamp. De draadloze sets bestaan over het algemeen ​​allemaal uit een zender en een ontvanger. De ontvanger zit nu in de toevoerleiding van je lampen en kan via de radioschakelaar (zender) worden aangestuurd. Maar het grote voordeel zit nu in de vrij te plaatsen draadloze schakelaar.

Door de hoogwaardige lijmtechniek plaats je de draadloze lichtschakelaar overal in huis. Zo kun je bij een ruimtelijke herinrichting altijd uw draadloze schakelaar naar een andere locatie verplaatsen zonder de bedrading te hoeven aan te passen.

kanaal Aanpasbaar indien nodig

De radiografische afstandsbedieningen en radiocontactdozen zijn natuurlijk ingesteld op bepaalde radiofrequenties. Per toets dienen immers de juiste respectievelijke schakelaar(s) te worden aangestuurd. Deze codering is echter voor veel producten te wijzigen, bijvoorbeeld om met één knop meerdere lampen tegelijk te laten branden.

Er is dan de mogelijkheid om zogenaamde dipswitches, d.w.z. kleine pinnetjes op het apparaat, te veranderen (meestal moet je een klein klepje losdraaien). Soms zijn er ook draaischakelaars.

De code kan dus in elk geval worden aangepast. Dit is bijvoorbeeld ook handig als je buurman dezelfde techniek gebruikt en je elkaars licht anders aan en uit zou doen (ik heb het gelukkig nog niet gezien).

Wat betekent het maximale wattage? 

Elk model heeft een bepaald wattage. Dit is het maximale wattage. Dit betekent dat je geen apparaten mag aansluiten die meer watt nodig hebben. Doet u dit toch, dan springt de zekering eruit en is in veel gevallen de draadloze set defect. Het wattage van een apparaat vind je op het apparaat zelf, in de vorm van een sticker of als gravure. Als je ze niet ziet, kun je ook op internet kijken.

Hoe belangrijk is het bereik van de draadloze schakelaar? 

Het is erg belangrijk dat de afstandsbediening een goed bereik heeft. Het is het beste om ervoor te zorgen dat deze minimaal 20 tot 30 meter is, ook als uw appartement kleiner is. De reden hiervoor zijn mogelijke obstakels zoals muren, kasten en andere radiosignalen die het bereik verminderen.

Wat is een smart home-systeem? 

Met een smart home-systeem kunt u uw elektrische apparaten bedienen vanuit uw luie stoel of van over de hele wereld. Dit kunnen radiografische contactdozen, elektrische rolluiken, rookmelders, deurintercoms, thermostaten en allerlei andere apparaten zijn.Een onderdeel van dit smart home systeem zijn ook de draadloze schakelaars, die eventueel in samenwerking met een app geschakeld kunnen worden zowel op afstand als lokaal.

Wat is een DIP-switch? 

Een DIP-schakelaar is een heel kleine schakelaar die vaak in computermoederborden wordt ingebouwd. Om het te verplaatsen, kunt u het beste een zo klein mogelijke schroevendraaier gebruiken en voorzichtig te werk gaan.Bij sommige uitvoeringen moet je het kanaal van de zender aanpassen met behulp van dip switches.

 Stekkerdoos met draadloze schakelaar

Een stekkerdoos met afstandsbediening heeft voor u als voordeel dat u meerdere verbruikers direct kunt aansluiten en met één klik op de afstandsbediening kunt uitschakelen. De meeste draadloze stekkerdozen hebben ook een aparte schakelaar waarmee je de stroomtoevoer handmatig kunt onderbreken.

Interessant hierbij is dat er modellen zijn met een combinatie van bijvoorbeeld vier radiografisch bestuurbare stopcontacten en twee normale stopcontacten met vaste stroomvoorziening. De meeste radiogestuurde stopcontacten hebben 230 watt, waardoor je eenvoudig gangbare apparaten zoals televisies, ontvangers en computers kunt voeden. Aan de andere kant gebruik je de normale stopcontacten met vaste voeding voor elk apparaat dat altijd stroom moet hebben of een hoger wattage nodig heeft.

Is het moeilijk om draadloze schakelaars te programmeren?

Nee, het programmeren van een draadloze contactdoos is eenvoudig tot zeer eenvoudig. Bij de eenvoudigere varianten moet je een heel klein schakelaartje op de afstandsbediening en op het stopcontact op hetzelfde kanaal zetten. Als u een zelflerende draadloze contactdoos gebruikt, hoeft u alleen maar op de knop op de contactdoos en vervolgens op de gewenste knop op de afstandsbediening te drukken en kunt u de contactdoos draadloos bedienen.

Storing draadloos schakelen?

Op basis van onderzoek is gebleken dat draadloze contactdozen vrijwel altijd nauwkeurig werken en er vrijwel nooit storingen zijn. In zeer zeldzame gevallen kan het voorkomen dat een van uw draadloze contactdozen niet direct reageert omdat andere radionetwerken kort ingrijpen. Ook na een stroomuitval blijven draadloze contactdozen van bijna alle fabrikanten correct werken met de ingestelde programmering.

Kunnen draadloze schakelaars worden uitgebreid?

Ja, deze zijn meestal uitbreidbaar. Het is echter belangrijk dat u hier individueel naar informeert, aangezien u bij sommige sets slechts een bepaald aantal draadloze contactdozen met de afstandsbediening kunt bedienen. Zorg er ook voor dat de kanalen verschillen van draadloze contactdozen die direct naast elkaar zijn aangesloten als u de draadloze contactdozen afzonderlijk wilt aansturen.

Kan een draadloze contactdoos ook via een app worden bediend?

Ja, dat kan vooral met radiografische contactdozen, die je via een smart home-systeem kunt bedienen. Meestal bedien je ze niet draadloos, maar via Bluetooth of WLAN. Met dergelijke systemen kun je een groot aantal elektrische apparaten bedienen met je smartphone of tablet.

Waarom een draadloze schakelaar


Afhankelijk van de achtergrond gebruiken mensen draadloze contactdozen om heel verschillende en soms natuurlijk om verschillende redenen. Sommigen gebruiken ze voor eenvoud en gemak, anderen om ecologische redenen en weer anderen omdat ze moeite hebben om bij de stopcontacten te komen. Wat uw reden of redenen ook zijn, wellicht vindt u hieronder een andere geschikte reden of begrijpt u het doel van de draadloze contactdoos beter.

Het slimme huis-idee

Het is natuurlijk super eenvoudig en onderstreept het momenteel zeer actieve slimme huis-idee wanneer je de stroomvoorziening overal in huis via afstandsbediening of app onder controle hebt. Je kunt het licht van de bank uitdoen zodra de film begint of de ventilator als het ‘s avonds koeler is geworden. Voor veel mensen zijn draadloze contactdozen de toegangspoort tot de wereld van smart home-systemen en wie weet welke intelligente producten uw leven nog kunnen verrijken.

Tip:Misschien vindt u het interessant om direct aan de slag te gaan met draadloze contactdozen, die onderdeel zijn van een smart home-systeem. Zo voeg je eenvoudig extra producten zoals rookmelders, deur intercoms of regelbare gloeilampen toe en bedien je alles samen met slechts één app.

Financiële standpunt

Maar ook het ecologische en financiële aspect van radiografische contactdozen is voor velen een beslissende kwestie en een reden om te kopen. Afhankelijk van hoe intensief u de kleine helpers wilt gebruiken, kunt u enkele kilowatturen en dus ook geld besparen. Op de lange termijn zullen goede radiografische contactdozen die correct worden gebruikt zeker hun vruchten afwerpen. Zorg ervoor dat de draadloze contactdozen een maximaal intern verbruik hebben tussen 0,5 en 1 watt.

Om gezondheidsreden

uiteindelijk is voor sommigen leeftijd, een ziekte of een andere lichamelijke aandoening de doorslaggevende factor en wordt interesse gewekt. Als de rug, de gewrichten of de hele bloedsomloop niet meer goed functioneren, is het vaak moeilijk om bij de meestal ver naar beneden en soms schuine holtes te komen. Het is veel gemakkelijker voor u als u ze via de radio kunt besturen. Zelfs als dat misschien niet de belangrijkste reden voor u is, kan het in de toekomst nuttig zijn.